Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 02 Дек 2016, 20:25

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 41 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 24 Сеп 2009, 09:03 
Offline
Аватар

Регистриран на: 30 Авг 2009, 08:18
Мнения: 635
Местожителство: враца
Пускам темата с мисълта , че и други се вълнуват от това ...

Аз предпочитам механичен биметален , като нещо по- здраво , и не изискващо батерий ....
Не са точни обаче и неудобни за отчитане . ..

_________________
Нещата са временни ,лимонадата- вечна .


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 24 Сеп 2009, 11:43 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: 06 Мар 2008, 20:30
Мнения: 967
Местожителство: София
Какъв е този биметален термометър, като за парно ли? Такъв (за парно) не бих ползвал, защото не е точен. Предпочитам класически спиртен термоментър. Да казвам ли как да го монтираш? :wink:

_________________
Обсъждане на действията на администратор/модератор е забранено!
Човекът е главна фигура в животновъдството.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 24 Сеп 2009, 12:11 
Offline
Аватар

Регистриран на: 30 Авг 2009, 08:18
Мнения: 635
Местожителство: враца
Казвай само ако е на лулата непосредствено до изхода на казана.

Ако ли не - замълчи завинаги.

_________________
Нещата са временни ,лимонадата- вечна .


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 24 Сеп 2009, 12:45 
Offline
Администратор
Аватар

Регистриран на: 05 Май 2007, 13:45
Мнения: 1841
Местожителство: София
Има и доста точни стрелкови термометри, подобни на тези за парно:

Изображение

Горният има грешка ±2°C, което не е добре, но пък е много удобен. Вероятно при доставчиците на лабораторно оборудване ще могат да се намерят по-точни.

С живачния термометър ще си изгориш носа, докато отчетеш показанията. Аз ползвам електронен, но и той е неудобен, понеже непрекъснато се самоизключва за пестене на батерията...

_________________
Краят зависи от началото…
Манилий


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 24 Сеп 2009, 13:05 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: 06 Мар 2008, 20:30
Мнения: 967
Местожителство: София
Май ще замълча завинаги :roll: На капака, до лулата, за да отчиташ температурата на парите, които влизат в лулата.
Ето една снимка на нещо, което за мен е много далеч от казан, но поне дава представа за монтажа на термометъра. Изображение

Коркова тапа (може и гумена, ако харесваш аромата на гума :) ) в която е пробит отвор с подходящ диаметър, в който внимателно и с малко усилие се вкарва термометъра. Спирта на моя термометър е оцветен в червено и честно казано нямам проблем с отчитането.

_________________
Обсъждане на действията на администратор/модератор е забранено!
Човекът е главна фигура в животновъдството.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 24 Сеп 2009, 15:12 
Offline
Аватар

Регистриран на: 30 Авг 2009, 08:18
Мнения: 635
Местожителство: враца
Преди малко си купих този .
След кратка душевна борба м/у любовта към парите и към хардуера взех този като за първи...

Аз , почвам , почнах ... :D спиртомер , зарибих се от тебе ,
ето схемата която съм избрал , липсва на подредените части само чашката преливник .
Някакви забележки , евентуално за по -дълъг спиртомер ?
На снимка 9046 е компановката от долу през тройника вход , нагоре отворен отдушник / преливник от горе на снимката преа коляното - изход....


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.

_________________
Нещата са временни ,лимонадата- вечна .


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 24 Сеп 2009, 17:20 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: 06 Мар 2008, 20:30
Мнения: 967
Местожителство: София
Действай :) Спиртомера, колкото е по-дълъг, толкова по-точно отчита (ако е свестен естествено). За този, който си купил нищо не мога да кажа. Тройникът отдолу е малко излишен според мен, но ти си знаеш най-добре. Помисли за някаква "фуния" за входната тръбата. Можеш да ползваш преход като мен, но гледай да вземеш най-големият. Коляното също е малко излишно. По-лесно е в чашката да направиш отвор с външният диаметър на тръбата от която ще изтича ракията.

_________________
Обсъждане на действията на администратор/модератор е забранено!
Човекът е главна фигура в животновъдството.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 24 Сеп 2009, 17:34 
Offline
Аватар

Регистриран на: 30 Авг 2009, 08:18
Мнения: 635
Местожителство: враца
Аз , колко горе долу е дълъг твоят , или един приличен спиртомер?

Моят е от най- мизерните и е дълъг 11см

Питам понеже ако си купя по- точен устройството ще бъде късо за новият .
Вярно коляното на изходът на спиртомера е излишно , но с него изглежда по - гъзарско. :evil:

Термом. мисля да го монтирам на вхова на лулата - така ...
с още доработка за термоконтакт и пръстен топлоизолацийка на тялото / винта на термом..ра

Stawa duma bez da se дупчи лулата , а пристегнато към нея с две скоби .


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.

_________________
Нещата са временни ,лимонадата- вечна .


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 24 Сеп 2009, 20:24 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: 06 Мар 2008, 20:30
Мнения: 967
Местожителство: София
Едно уточнение - моят спиртомер не е профисионален. Дълъг е към 30см. На мен ми върши работа.
Устройството можеш да го направиш по-дълго. Късият спиртомер ще работи и в дълга чучурка :)

Не ми харесва идеята за термометъра. Едно, че ще мериш нещо, което не ти трябва (температурата на лулата), второ, че системата ще бъде много инертна.
Имаш горелка, можеш да си купиш припой и да го направиш както трябва. Това е мое мнение, с което не искам да ангажирам никого, но мисля, че в случая си тръгнал по грешния път

_________________
Обсъждане на действията на администратор/модератор е забранено!
Човекът е главна фигура в животновъдството.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 25 Сеп 2009, 15:50 
Offline

Регистриран на: 10 Юни 2009, 15:38
Мнения: 21
Добре бе колеги, като сложите термометър и следите температурата какво правите? Аз от 15год. варя (пека) ракия и не ми е ясно какво ще ми помогне термометъра. Кога ще потече се познава по лулата, то тя температурата си тръгва по нея и с просто опипване се усеща като стигне до серпентината. За отделяне пък на патоките (джура му казват при нас) -следи се със спиртомера като стигне някакъв градус (всеки си го определя сам за себе си, обикновено от 40 до 50градуса);или на вкус (също строго индивидуално, на кой както му харесва);или ако почне да се отделя в ракията нещо като налеп и помътнява, тогава вече задължително се отделя. Аз имам обикновен казан с обикновен охладител, като потече единствено мога със силата на огъня да контролирам как да тече, нищо друго.
Някой може ли да обясни за какво е този термометър?


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 25 Сеп 2009, 17:05 
Offline
Аватар

Регистриран на: 30 Авг 2009, 08:18
Мнения: 635
Местожителство: враца
Не знам за какво е термом. колега , ще го сложа плътно до изходът на казана , или както АЗ казва в/у капака .

Но теб какво те дразни че ще има термометър , освен ти и много други ми казаха че е излишно ...
Той струва 7 лв , и вместо да попипвам лулата ще хвърля едно око и е по- мързеливо.
Така ми казват ( аз съм сварил досега само 1 варене ...) , че и спиртомерът е излишен , но от първото варене се убедих , че си е удобство .

То и баща ми казва , че метиловият не се хвърля , а се пие и нищо ти няма ...
Аз съм техничар , и тия устройства ми правят удоволствие ... да си ги направя. :D
Надявам се да не се засегнеш , като ти отговарям така .


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.

_________________
Нещата са временни ,лимонадата- вечна .


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 25 Сеп 2009, 20:29 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: 06 Мар 2008, 20:30
Мнения: 967
Местожителство: София
Гледам Емиле, добре се справяш със запояването. Това сериозно.
За какво е, ако не е тайна дебелата тръба, която е запоена на 90* на тънката, през която минава ракията? Остава да сложиш преливник и една чучурка.

Колега annihilator, термометърът ни помага да следим параметрите на процеса. Никой не казва, че не можем без него. Едно време прадядо (защото дядо ми е ползвал захаромер и спиртомер) е разчитал единствено на своя вкус. Знаел е колко са сладки джибрите, кога да вари джибрите, кога да отделя патока и т.н.(Друг въпрос е до колко ракията му е била на ниво) НО при положение, че всичко това е обяснено от физиката и химията, и при положение, че познанията ни позволяват да контролираме процесите, и ни дават уреди, които ни позволяват да знаем къде се намираме и какво да направим, защо да не ги ползваме? Ако познаваш добре казана си само с термометъра - по температурата на парите можеш да контролираш варенето, да знаеш дали тече първак и кога да отделиш патока :) Няма лошо да ползваш няколко различни уреда, информацията от които малко или много се припокрива. Така можеш да гарантираш, че това, което правиш е повтаряемо, и че резултатът ще бъде добър

_________________
Обсъждане на действията на администратор/модератор е забранено!
Човекът е главна фигура в животновъдството.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 25 Сеп 2009, 20:30 
Offline
Аватар

Регистриран на: 30 Авг 2009, 08:18
Мнения: 635
Местожителство: враца
Sled kato AZ открито се обяви против монтирането ми ,
терм. на входа на лулата ,
се наложи да търся място по - ниско (без да дупча )
ето новото място ,
остава да направя добър термоконтакт , и да сложа топлоизолац. пръстенче на тялото на термометъра .

Това е идеята ... целият детайл е купол да поясня .

тръбата на входа е втулка която е напасната към моя охладител .
тя влиза плътно и механично крепи уреда направо на чучурката
под палеца ми е механично укрепваща тръбичка , несвързана с нищо


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.

_________________
Нещата са временни ,лимонадата- вечна .


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 25 Сеп 2009, 20:38 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: 06 Мар 2008, 20:30
Мнения: 967
Местожителство: София
Ами аз открито ще се обявя и против монтирането му на капака по този начин. Така ще мериш температурата на капака. Е, кефът цена няма :) монтирай го където искаш :) След няколко проби ще добиеш представа къде си в момента, но в никакъв случай данните от термометъра няма да бъдат кохерентни със състоянито на процеса. :wink:

Схванах идеята на чучурката, мерси :lol:

_________________
Обсъждане на действията на администратор/модератор е забранено!
Човекът е главна фигура в животновъдството.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 25 Сеп 2009, 21:59 
Offline
Аватар

Регистриран на: 30 Авг 2009, 08:18
Мнения: 635
Местожителство: враца
Ами как и къде трябва да се монтира ... найстина не знам и не съм наясно .
Къде да прочета ?

Видях :D " на капака до лулата " :D да мери бързо изходящите пари , о йе .

Бавно загрявам , но стабилно :D

_________________
Нещата са временни ,лимонадата- вечна .


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 41 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: Georgi_Romeov, kocyo, marangozov76 и 15 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима