Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 09 Дек 2016, 17:44

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 41 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 25 Сеп 2009, 23:16 
Offline
Администратор
Аватар

Регистриран на: 05 Май 2007, 13:45
Мнения: 1843
Местожителство: София
Емо, късичка му е пишката на този термометър.

Чувствителната му зона трябва да е дълбоко навътре, точно пред изходния отвор или вътре в него, но да е далече от стените.

Следва пост с помагалка за термометъра. Пуснах го вече веднъж, ама го махнах, щото съм спал като съм го писал...


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.

_________________
Краят зависи от началото…
Манилий


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 25 Сеп 2009, 23:50 
Offline
Аватар

Регистриран на: 30 Авг 2009, 08:18
Мнения: 635
Местожителство: враца
Аха , ясно , нещата са по- сложни отколкото изглеждат .
мерси мн . за информацията .

_________________
Нещата са временни ,лимонадата- вечна .


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 26 Сеп 2009, 15:26 
Offline

Регистриран на: 10 Юни 2009, 15:38
Мнения: 21
Колеги, не ме разбирайте погрешно- аз не съм против термометъра, даже мислих и аз да монтирам. Но като размислих се отказах. Защо?:
1 Ще ми пречи като чистя капака и винаги трябва да го махам. Много неудобно.
2 Каква температура ще гледам, след като като потече- тя (така си мисля аз) ще бъде различна и в зависимост от качеството на материала.
3 Също като при т2 - отделянето ще бъде при различна температура в зависимост от качеството на джибрите.
Плюсове - за пиниз, друго не се сещам. Пак уточнявам-само за обикновените казани.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 26 Сеп 2009, 17:48 
Offline
Аватар

Регистриран на: 30 Авг 2009, 08:18
Мнения: 635
Местожителство: враца
Anihilator , tolkowa mnogo te razbiram , 4e za sega i az se otkazah ot montiraneto na термометър.
Не ми се ходи сега пак на заварчик, нямам такава тръбичка , термометъра ми не става ,
та и аз се отказах .
Но ние като не разбираме и ни е сложно , така ще е .

Ако имам монтиран рано или късно все ще схвана градусите и процентите и ще ми е от полза , ноо засега няма.

_________________
Нещата са временни ,лимонадата- вечна .


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 26 Сеп 2009, 21:28 
Offline
Администратор
Аватар

Регистриран на: 05 Май 2007, 13:45
Мнения: 1843
Местожителство: София
Ето помагалката, сега всеки може да си прецени иска или не иска термометър:

Таблицата важи за морското равнище! В зависимост от надморската височина, съответните реални температури са по ниски.

    Температура на кипене (и на парите) | % об. течност | % об. пара
    79,0°C | 93,5% | 93,4%
    79,5°C | 85,0% | 91,5%
    80,0°C | 79,0% | 90,4%
    80,5°C | 73,0% | 89,4%
    81,0°C | 68,0% | 88,6%
    81,5°C | 62,0% | 87,6%
    82,0°C | 57,0% | 86,6%
    82,5°C | 53,0% | 85,7%
    83,0°C | 48,0% | 84,6%
    83,5°C | 44,0% | 83,6%
    84,0°C | 40,5% | 82,5%
    84,5°C | 37,0% | 81,2%
    85,0°C | 34,0% | 80,1%
    85,5°C | 31,0% | 78,6%
    86,0°C | 29,0% | 77,6%
    86,5°C | 26,5% | 76,1%
    87,0°C | 24,5% | 74,8%
    87,5°C | 22,7% | 73,5%
    88,0°C | 20,7% | 71,8%
    88,5°C | 19,3% | 70,6%
    89,0°C | 18,0% | 69,2%
    89,5°C | 16,4% | 67,3%
    90,0°C | 15,4% | 66,0%
    90,5°C | 14,2% | 64,3%
    91,0°C | 13,2% | 62,8%
    91,5°C | 12,0% | 60,8%
    92,0°C | 11,2% | 59,3%
    92,5°C | 10,2% | 57,6%
    93,0°C | 9,3% | 55,7%
    93,5°C | 8,6% | 53,8%
    94,0°C | 7,8% | 51,9%
    94,5°C | 7,0% | 49,8%
    95,0°C | 6,3% | 47,6%
    95,5°C | 5,6% | 45,3%
    96,0°C | 4,9% | 42,9%
    96,5°C | 4,1% | 40,5%
    97,0°C | 3,5% | 37,4%
    97,5°C | 2,9% | 34,5%
    98,0°C | 2,3% | 31,0%
    98,5°C | 1,6% | 23,3%
    99,0°C | 1,0% | 13,0%
    99,5°C | 0,5% | 5,5%
    100,0°C | 0,0% | 0,0%

Пример: При 12%-на пращина, трябва да очакваме ориентировъчно първака да се изтече при температура 91,5°C. Патоките тръгват обикновено при 96,9°C (пари 38%) и свършват към 98,8°C (пари 18%). Или пък ако термометъра показва 93°C, значи в момента изтича дестилат с 55,7%.

Разбира се, горната таблица е строго теоретична и разни фактори, както вече упоменатата надморска височина, променят тези цифри. Например за надморската височина на София спиртът кипи при 76,8°C вместо при 78,4°C. Все пак добивате представа за какво става въпрос. За обикновен казан термометърът може да мине и за глезотия, но в колоната е абсолютно задължителен, за да се може да се контролира работата на дефлегматора.

_________________
Краят зависи от началото…
Манилий


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 26 Сеп 2009, 21:47 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2008, 22:40
Мнения: 512
Местожителство: някъде в Безхаберия
Много добро нещо,започвам да си мисля по тоз въпрос!!! :) :) :)


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 27 Сеп 2009, 09:54 
Offline

Регистриран на: 30 Окт 2007, 14:40
Мнения: 195
Даже в различните дни, вероятно съобразно атмесферното налягане, температурата при която потича, поне при мен, е различна, и то съм забелязал разлика от около 3,5 три и половина градуса Целзиеви.
Поради което вече ми служи единствено за да си пресметна кога , с толеранс от около 10 минути, ще потече.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 27 Сеп 2009, 13:31 
Offline
Администратор
Аватар

Регистриран на: 05 Май 2007, 13:45
Мнения: 1843
Местожителство: София
Правилно си забелязал, че атмосферното налягане влияе върху показанията, но разликата, причинена от естествените му промени, е в рамките ±0,6°C и то при наистина екстремни метеорологични състояния. Обикновено метеорологичната грешка е в рамките на ±0,25°C, което е под границите, които термометърът може да отчете коректно.

За разликите от 3,5°C бих търсил други обяснения, например дали купола на казана е бил на течение, околна температура, прекалено силно подклаждане на казана, недобро разположение на ампулата и т.н.

Горните табличка е точна, поне що се отнася до физическата същност на дестилацията, друг е въпроса, какво става в казана на разстояние повече от милиметър от ампулата на термометъра :) Затова е и важно, къде ще е поставена тази ампула - мястото й е в най-високата точка в изхода на купола, за да показва реалната температура на парите, необратимо отпътували към охладителя, а не тези, които ще кондензират върху купола или циркулират вътре. При други разположения на термометъра, отклоненията могат да се измерват в градуси...

Дали ще разчитаме на термометър или не, е личен избор, за мен си е част от свещенодействието... макар всеки път да забравям да разпечатам коригираната табличка, като тръгвам за вилата... :lol:

_________________
Краят зависи от началото…
Манилий


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re:
МнениеПубликувано на: 01 Окт 2009, 09:20 
Offline

Регистриран на: 10 Юни 2009, 15:38
Мнения: 21
SiteAdmin написа:
Ето помагалката, сега всеки може да си прецени иска или не иска термометър:

Таблицата важи за морското равнище! В зависимост от надморската височина, съответните реални температури са по ниски.

    Температура на кипене (и на парите) | % об. течност | % об. пара
    79,0°C | 93,5% | 93,4%
    79,5°C | 85,0% | 91,5%
    80,0°C | 79,0% | 90,4%
    80,5°C | 73,0% | 89,4%
    81,0°C | 68,0% | 88,6%
    81,5°C | 62,0% | 87,6%
    82,0°C | 57,0% | 86,6%
    82,5°C | 53,0% | 85,7%
    83,0°C | 48,0% | 84,6%
    83,5°C | 44,0% | 83,6%
    84,0°C | 40,5% | 82,5%
    84,5°C | 37,0% | 81,2%
    85,0°C | 34,0% | 80,1%
    85,5°C | 31,0% | 78,6%
    86,0°C | 29,0% | 77,6%
    86,5°C | 26,5% | 76,1%
    87,0°C | 24,5% | 74,8%
    87,5°C | 22,7% | 73,5%
    88,0°C | 20,7% | 71,8%
    88,5°C | 19,3% | 70,6%
    89,0°C | 18,0% | 69,2%
    89,5°C | 16,4% | 67,3%
    90,0°C | 15,4% | 66,0%
    90,5°C | 14,2% | 64,3%
    91,0°C | 13,2% | 62,8%
    91,5°C | 12,0% | 60,8%
    92,0°C | 11,2% | 59,3%
    92,5°C | 10,2% | 57,6%
    93,0°C | 9,3% | 55,7%
    93,5°C | 8,6% | 53,8%
    94,0°C | 7,8% | 51,9%
    94,5°C | 7,0% | 49,8%
    95,0°C | 6,3% | 47,6%
    95,5°C | 5,6% | 45,3%
    96,0°C | 4,9% | 42,9%
    96,5°C | 4,1% | 40,5%
    97,0°C | 3,5% | 37,4%
    97,5°C | 2,9% | 34,5%
    98,0°C | 2,3% | 31,0%
    98,5°C | 1,6% | 23,3%
    99,0°C | 1,0% | 13,0%
    99,5°C | 0,5% | 5,5%
    100,0°C | 0,0% | 0,0%
Пример: При 12%-на пращина, трябва да очакваме ориентировъчно първака да се изтече при температура 91,5°C. Патоките тръгват обикновено при 96,9°C (пари 38%) и свършват към 98,8°C (пари 18%). Или пък ако термометъра показва 93°C, значи в момента изтича дестилат с 55,7%.

Разбира се, горната таблица е строго теоретична и разни фактори, както вече упоменатата надморска височина, променят тези цифри. Например за надморската височина на София спиртът кипи при 76,8°C вместо при 78,4°C. Все пак добивате представа за какво става въпрос. За обикновен казан термометърът може да мине и за глезотия, но в колоната е абсолютно задължителен, за да се може да се контролира работата на дефлегматора.

Това вече е разговор по същество. Сега разбрах как и за какво се използува термометъра. За мен съм решил да монтирам, но няма да бързам, че като си представя, че при всяко чистене трябва да го махам ми става лошо. Пък и няма по някакъв начин да се отрази на качеството на ракията, по начина по който аз я пека, така че няма да ми е идея фикс.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 20 Сеп 2011, 13:24 
Offline
Аватар

Регистриран на: 17 Ное 2010, 09:35
Мнения: 95
Монтирах дигитален термометър в най-високата точка във възходящата част на лулата.Преди две седмици варих 80л материал от арония /само течност, без семки, люспи.../. Първака потече при температура 87гр., от 87 до 94 вървеше ракията, а от 94 до 97градуса по Целзий вървеше патоки. Това означава ли, че в материала няма метилов спирт, който кипи при много по-ниска температура? Въобще нормални ли са тези показания/сигурен съм, че термометъра е верен/?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 20 Сеп 2011, 20:50 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Поради малкото процентно съдържание на метанола той не оказва съществено влияние върху температурата на кипене на водно алкохолната смес.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 21 Сеп 2011, 11:51 
Offline
Аватар

Регистриран на: 17 Ное 2010, 09:35
Мнения: 95
И все пак при достигане на температурата на кипене на метанола - 64град. не тябва ли да изтече метанола, колкото и малко да е той?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 21 Сеп 2011, 12:54 
Offline
Аватар

Регистриран на: 19 Юни 2009, 13:11
Мнения: 788
Местожителство: Горна Оряховица
Ох това за метанола сме го дискутирали много пъти.Не става така vlaivsto сместа е много компонентна и се образуват азеотропни смеси (кипят заедно при дадена температура).
Метанол други вредни компоненти най много има в първака за това той се отделя и не се пие (това са леки фракции).
Ако бе така лесно задържаш на 64 градуса и се освобождаваш от метанола нямаше да се налага да се правят колони.При обикновен казан следи от метанол има и в патоките няма оттърване от него .Добре е така да се води ферментацията че метанола да е минимум.
:prost:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 21 Сеп 2011, 16:52 
Offline
Аватар

Регистриран на: 17 Ное 2010, 09:35
Мнения: 95
cavxan, благодаря, вече е по-ясно. В такъв случай има ли някаква полза от термометъра, монтиран на обикновен казан?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 31 Окт 2011, 11:36 
Offline

Регистриран на: 03 Мар 2008, 11:41
Мнения: 31
Местожителство: Bulgaria
vlaivsto написа:
cavxan, благодаря, вече е по-ясно. В такъв случай има ли някаква полза от термометъра, монтиран на обикновен казан?


Според мен има. Четейки постовете във форума и нямайки възможност до момента да изработя собствена колона взех че монтирах във високата част на купола един кръгъл термометър - точно такъв, какъвто Е. Емилов пише, че е купил за 7 лева. На върха на вертикалната част на лулата, излизаща от казана монтирах един дигитален термометър /от -50 до +300 градуса/. Там лулата е висока 40 см. и е нейната най-висока част. В процеса на работа показанията на двата термометъра се различават с около 10-15 градуса, предвид разликата във височината на която са монтирани.
Първият термометър не е точен, но ми дава възможност чрез експериментиране да преценя кога да намаля подгряването на казана, така че времето за повишаване на температурата, в най-високата част на лулата да се задържи максимално дълго между 65 и 77-78 градуса. По теория в този отрязък от време изтича най-голямата част от метиловия алкохол и други вредни примеси. Тъй като нямам възможност да управлявам температурата в най-високата част на лулата до сега съм успял да задържа периода на покачване на температурата за време от 7 минути. По-голяма продължителност не се получи, предвид че работя на дърва и казан от 100 литра, който има голяма инертност. Температурата на подгряване започвам да контролирам от момента, когато температурата в купола на казана се покачи на 40 градуса. Тогава затварям вратата на огнището. След 45 градуса започвам да потушавам огъня като плисвам вода върху него и едновременно с това следа покачването на температурата по показанията на горния прецизен термометър. Всъщност по този термометър се водя от тук нататък и не давам възможност на огъня да гори, само да тлее на въглен. Температурата в лулата започва да се се покачва. Целта ми е когато прецизния термометър отчете температура в лулата от 65 градуса огъня да е почти потушен - тук там да има по някой жив въглен. След 5-7 минути температурата вече надхвърля 78 градуса. Не успявам обаче да задържа дълго периода 78-82 градуса. И той е кратък - около 15-20 минути, като в следващата по-голяма част от времето температурата е над 84-86 градуса и върви нагоре.
Като казвам, че кръглия термометър не е точен имам предвид, че в края на процеса ми отчита температура в куполното пространство от 105 градуса, което според мен не е възможно. Не съм проверявал обаче грешката му в целия диапазон. Както казах сега го използвам само за да определя момента, когато да започна да намалявам подгряването.
Какво друго ми направи впечатление в процеса на работа: лулата ми е ф= 28 мм., П-образна, с лек наклон към серпентината. Дължината и в почти хоризонталната част е 120 см. Замерена температурата в единия и другия край на хоризонталната част показва 10 градуса разлика. Питам се дали няма да е по-правилно ако направя наклона на лулата да бъде към казана. Тогава най-високата точка ще бъде там където лулата се спуска към серпентината. Дали ако започна да правя замерване на температурата там отчетите няма да са по правилни.


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 41 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: hombata и 11 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима