Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 08 Дек 2016, 04:36

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 41 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 07 Ное 2011, 20:27 
Offline
Аватар

Регистриран на: 03 Окт 2011, 17:48
Мнения: 43
Здравейте на всички,ползвам един казан с серпентина искам да го ъбгрейдвам малко,та мисълта ми е откъде да си закупя термометър като на Ем.Емилов.

П.П. от Ст.Загора съм


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 07 Ное 2011, 20:39 
Offline
Аватар

Регистриран на: 17 Окт 2011, 10:40
Мнения: 126
От магазин за ВиК и по-точно такъв за парни инсталации (тръби, котли и т.н.). Има ги и комбинирани с манометри, но в случая май няма какво налягане да се мери. Доста са издържливи на парно сме го обръщали на над 120 гр.С няколко пъти и все още са живи :D .


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 08 Ное 2011, 06:21 
Offline
Аватар

Регистриран на: 25 Юли 2011, 07:08
Мнения: 14
zagi_bg написа:
Здравейте на всички,ползвам един казан с серпентина искам да го ъбгрейдвам малко,та мисълта ми е откъде да си закупя термометър като на Ем.Емилов.

П.П. от Ст.Загора съм

В Багира . Още като влезеш в стъклена витрина в ляво.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 08 Ное 2011, 20:16 
Offline
Аватар

Регистриран на: 03 Окт 2011, 17:48
Мнения: 43
там не бяха ли манометри за вода


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re:
МнениеПубликувано на: 01 Фев 2012, 00:40 
Offline
Аватар

Регистриран на: 29 Мар 2011, 00:46
Мнения: 211
SiteAdmin написа:
Ето помагалката, сега всеки може да си прецени иска или не иска термометър:

Таблицата важи за морското равнище! В зависимост от надморската височина, съответните реални температури са по ниски.

    Температура на кипене (и на парите) | % об. течност | % об. пара
    79,0°C | 93,5% | 93,4%
    79,5°C | 85,0% | 91,5%
    80,0°C | 79,0% | 90,4%
    80,5°C | 73,0% | 89,4%
    81,0°C | 68,0% | 88,6%
    81,5°C | 62,0% | 87,6%
    82,0°C | 57,0% | 86,6%
    82,5°C | 53,0% | 85,7%
    83,0°C | 48,0% | 84,6%
    83,5°C | 44,0% | 83,6%
    84,0°C | 40,5% | 82,5%
    84,5°C | 37,0% | 81,2%
    85,0°C | 34,0% | 80,1%
    85,5°C | 31,0% | 78,6%
    86,0°C | 29,0% | 77,6%
    86,5°C | 26,5% | 76,1%
    87,0°C | 24,5% | 74,8%
    87,5°C | 22,7% | 73,5%
    88,0°C | 20,7% | 71,8%
    88,5°C | 19,3% | 70,6%
    89,0°C | 18,0% | 69,2%
    89,5°C | 16,4% | 67,3%
    90,0°C | 15,4% | 66,0%
    90,5°C | 14,2% | 64,3%
    91,0°C | 13,2% | 62,8%
    91,5°C | 12,0% | 60,8%
    92,0°C | 11,2% | 59,3%
    92,5°C | 10,2% | 57,6%
    93,0°C | 9,3% | 55,7%
    93,5°C | 8,6% | 53,8%
    94,0°C | 7,8% | 51,9%
    94,5°C | 7,0% | 49,8%
    95,0°C | 6,3% | 47,6%
    95,5°C | 5,6% | 45,3%
    96,0°C | 4,9% | 42,9%
    96,5°C | 4,1% | 40,5%
    97,0°C | 3,5% | 37,4%
    97,5°C | 2,9% | 34,5%
    98,0°C | 2,3% | 31,0%
    98,5°C | 1,6% | 23,3%
    99,0°C | 1,0% | 13,0%
    99,5°C | 0,5% | 5,5%
    100,0°C | 0,0% | 0,0%
Пример: При 12%-на пращина, трябва да очакваме ориентировъчно първака да се изтече при температура 91,5°C. Патоките тръгват обикновено при 96,9°C (пари 38%) и свършват към 98,8°C (пари 18%). Или пък ако термометъра показва 93°C, значи в момента изтича дестилат с 55,7%.

Разбира се, горната таблица е строго теоретична и разни фактори, както вече упоменатата надморска височина, променят тези цифри. Например за надморската височина на София спиртът кипи при 76,8°C вместо при 78,4°C. Все пак добивате представа за какво става въпрос. За обикновен казан термометърът може да мине и за глезотия, но в колоната е абсолютно задължителен, за да се може да се контролира работата на дефлегматора.

:buch: С риск да бъда набеден, че "преоткривам топлата вода" искам да благодаря на "SiteAdmin" за тази табличка и да попитам нещо което не ми е ясно въпреки че четох няколко пъти ама... :datz:
Около година варя и си записвам времената и температурите и % об на дестилата - отговарят до 2-3 десети от градусите посочени в табличката.
За да задам въпроса ще започна от края на процеса на варенето.
Например започвам да отделям патоки когато спиртомера покаже 40%об , термометъра е на горната точка на лулата(80см над капака на казана-колона ама без охлаждане-има я някъде снимана във форума) показва 97 градуса. Точно както казва таблицата. При 93 градуса тече ракия с 56%об. Пак така както казва таблицата.

Въпросът е: в началото прокапва при мен на 79 градуса температура, спиртомера ми не може да я хване. Админа казва: "Пример: При 12%-на пращина, трябва да очакваме ориентировъчно първака да се изтече при температура 91,5°C."
При подготвяне на материала залагам теоретично захарност 22-23 , ЕС1118 дрожди, очаквам след нормална ферментация джибрата да е 13-13.5% потенциален алкохол ама това е теоретияно.
Админа(да е жив и здрав че е направил този хубав форум) казва"При 12% пращина"...ние не сме сигурни какво на практика имаме.
Как и защо точно на 91,5°C първака ще се е изтекъл?
Моля за елементарно(народному) разяснение.
Аз на 40-45 литра материал отделям 400мл и не гледам термометъра, затова питам как работи това с термометъра и табличката за първака. На каква темперутура при мен би трябвало първака да се е изтекъл?
Благодаря :nixweiss:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 01 Фев 2012, 08:46 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Правилно отделяш първака 1% от заложеният материал за дестилация.
Ако инсталацията е с дефлагментатор то не можеш да съдиш по термометъра на върха на колоната за точката на отделяне на парцуцата.
Тогава трябва да има и термометър на купола на казана и по него да определяш точката за отделяне на парцуцата, по таблицата.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 01 Фев 2012, 19:18 
Offline
Аватар

Регистриран на: 29 Мар 2011, 00:46
Мнения: 211
:respekt: Петьо много се радвам че си тук! Напоследък много рядко те виждаме, сигурно някой те е обидил ама не се връзваи :2thumbs: - то ходи по хората-все по вече джафканици се наблюдават в този форум .....кво делят и кво искат да се покажат незнам :nixweiss:
Та по темата: имам разбира се два електронни термометъра- на капака на тенджерата и на най високата точка на "колоната"-слагам колоната в кавички защото има пълнеж 40см неръждаеми стружки и няма охлаждане, парите се отвеждат с лула 45 градуса надолу към кофа със серпентина.
Отделяне на патоките - ясно - кеф ти по спиртомера(40%об) кеф ти по термометрите 97 градуса( към края на дестилацията и двата показват долу горе еднаква температура)
Не ми е ясно примерчето на Админа "ориентировъчно първака да се изтече при температура 91,5°C"
Как се връзва:
1.отсичането на първака по температура и на кой термометър се отчита,
2.как зависи от %об на джибрата.
Ясно е че колкото е по силна джибрата ракията ще тръгне по рано - ама въпроса е кога е края на първака и може ли да се определи по единия от двата термометъра :nixweiss:
:? Ако отговора е труден на тези въпросчета - ще си отделям както досега 1% 8-)


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 15 Юни 2012, 23:57 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Юни 2012, 19:50
Мнения: 4
Здравейте,
имам живачен термометър който искам да монтирам на най-високата точка в капака на казана да отчита температурата непосредствено пред входа на лулата.
Термометъра е предназначен за употреба в отоплителна инсталация за отчитане температурата на водата.
Въпросът ми е дали ще е подходящ за целта този термометър (от гледна точка на това че е живачен) ?
Прикачени файлове:
DSC00493.JPG


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 16 Юни 2012, 00:10 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Медна тръбичка фи 6 мм пълна с топлопроводяща паста (от магазин за електронни части).
завряна вътре и естествено смачкана и затворена с припой в края, а вътре в нея - стърчилото на термометъра.
Ако недай си боже се счупи - вадиш го и слагаш друг, а може да ръгнеш вътре и сондата на електронен термометър или на такъв с изнесена сонда механичен. Варианти много.
Иначе да се мъчиш да вкараш това крехкото стъбълце в казана с някаква изолация ... малко ме съмнява да стане, да не говорим че ако опитваш многократно дестилата и ... :megagrin: абе ръцете почват да не изпълняват заповедите на главата добре и току виж счупили термеметъра и казана се разхерметизирал ...
Само не знам дали спада сам или трябва да го тръскаш :lachtot:

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 16 Юни 2012, 00:37 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Юни 2012, 19:50
Мнения: 4
Колега, благодаря за бързият отговор. Не съм пояснил, че за термометъра имам фабричен меден накрайник с месингова резба половин цол с който е бил монтиран в отоплителната система така , че при счупване няма опасност. Интересува ме дали е подходящ живачния като реакция на промяна на температурата.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 16 Юни 2012, 09:42 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
А защо не пробваш сам - вземи две чаши с топла и студена вода - едната 60 гр. от бойлера, другата 15 гр. от студената вода - слагаш го в едната и гледаш колко бързо се качва, после в другата и гледаш дали и колко бързо спада :)
Щом е бил в система за парно, значи може да се разчита на реакция. И там бързо завира водата :datz:

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 41 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 гост


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима