Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 03 Дек 2016, 09:22

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 3 мнения ] 
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 06 Мар 2016, 14:16 
Offline
Аватар

Регистриран на: 02 Ное 2013, 20:13
Мнения: 11
Здравейте колеги, мисля да си събера малък домашен казан, ще ползвам съд 40 литра бруто, и ще го пълня макс. до 30 литра. С какво ще е най-оптимално да го подгрявам, ел. котлон с плоча 1.5 kw ще успява ли, и как да сметна примерно времето до завиране спрямо обема и мощтноста? Понеже на пазара трудно вече намирам по-мощни котлони на ток, а на газ го изключвам варианта, че мисля да го ползвам в апартамент и е опасно, какъв друг вариант е възможен ? :)


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 06 Мар 2016, 22:27 
Offline
Аватар

Регистриран на: 23 Юли 2014, 11:58
Мнения: 62
Както и да го погледнеш зо литра материал си е сериозно количество за подгряване с ел плоча.
Ако не използваш съда за други цели препоръчвам да набучиш един ел нагревател 2-3кв на дъното на съда подобно на ел бойлер,което ще постигне директно нагряване на материала и още по-добре е да се направи външна изолация на съда. Регулирането на температурата може да постигнеш с г-тактов степенен ключ,който го има в старите ел бойлери.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 08 Мар 2016, 00:42 
Offline
Аватар

Регистриран на: 29 Ное 2014, 20:06
Мнения: 13
Местожителство: Троян
Цитат:
... как да сметна примерно времето до завиране ..

Времето не се смята. Задаваш го ти, точно чрез мощността.
Цитат:
...спрямо обема ....

Обемът е единствения изходен параметър, съобщен от теб в случая, а именно - 30 l.

Независимо с какъв топлинен източник, подгряването на 30 l 'материал' изисква влагане на определено количество топлинна енергия, което е ~2500 kcal = 30x0.985x1.022x(93-10).
30 l - обем; 0.985 kg/l - средна плътност на водно-спиртния разтвор в диапазоните 5-15 об.% и 10-93 degC; 1.022 kcal/kg.degC - среден специфичен темп.капацитет в тези диапазони, 93 degC - усреднена температура на кипене на водно-спиртен разтвор 5-15 об.%; 10 degC - начална температура.

Обратно към първия ми коментар. Ако искаш за около 1 час да вкараш тази топлинна енергия (2500 kcal), т.е. да достигнеш кипене, трябва да имаш топлинен източник с мощност не по-малка от 2500 kcal/h, което е равно на ~2900W (=2500/0.86).
Цитат:
... на пазара трудно вече намирам по-мощни котлони на ток...

Ако не бързаш, и час и половина до завиране те устройва, необходимата мощност в твоя случай пада на 1666 kcal/h (=2500/1.5), т.е. ~1940W, а такива електрически котлони (2 kW) все още се продват на пазара. Нямам опит с индукционните; от тях има и по-мощни от 2 kW.
В случай, че отидеш на вариант нефабричен котлон/нагревател, не забравяй както е писал и колегата регулацията, т.е. редукцията на мощността.
_____
p.s. Разбира се, консистенцията на твоя материал ще се отличава от тази на чистия водно-спиртен разтвор. Но трудно може да има по-тежка комбинация от горепосочената плътност и топл.капацитет - ако примерно има костилки, или частици от плодове, това може и да доведе до по-голяма плътност, но тогава пък ще има и по-нисък топл.капацитет. Лично аз не разполагам с изчерпателни топлофизични характеристики на плодовите каши, подлагани на ферментация, респ.дестилация. Моля, по-знаещите да ме поправят ако греша, за да не остане колегата с погрешно впечатление. Благодаря.


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 3 мнения ] 

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: Ivailo+- и 9 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима