Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 08 Дек 2016, 13:55

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 33 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 12 Мар 2016, 13:04 
Offline
Аватар

Регистриран на: 19 Дек 2010, 10:57
Мнения: 679
ilu6a написа:
vtv написа:
Kamenji77 написа:
, което според майстора намалява процентното съдържание на метил в дестилата.


Това няма как да е вярно!С една дума- на "алембик" преварявай всичко до 40 градуса и после ......трапезна "Сан Тера" :prost:

И това не е вярно :megagrin:


Радвам се,че си подчертал правилното.Не всички разполатаме с колони,все пак.За Сан Терата съм съгласен.И с друга вода става. ;)

_________________
Човек най-няма сметка,когато прави на хората сметката!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 12 Мар 2016, 14:34 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5801
Местожителство: София
Подчертал съм НЕ задължителното.
Познаване на материала и дестилатора,напълно изключва преварката.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 12 Мар 2016, 17:57 
Offline
Аватар

Регистриран на: 19 Дек 2010, 10:57
Мнения: 679
Пошегувах се с подчертаното,но не съм съгласен ,че НАПЪЛНО се изключва преварката.Особено ако не се гони аромат. ;)

_________________
Човек най-няма сметка,когато прави на хората сметката!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 12 Мар 2016, 19:32 
Offline
Аватар

Регистриран на: 06 Мар 2016, 22:45
Мнения: 14
Що се отнася до преварката аз процедирам така:
При варенето на ракията -
Първо махам един процент първак
Второ отделям ракията от 60 до 50 градуса като на нея не и правя преварка
Ракията която съм събрал до 60 градуса и от 50 до 40 градуса оставям за преварка
Патоки от 40 градуса надоло слагам във следващия материал
При преварката ( на плодовата и мускатовата) слагам по около 20-30. Литра от съответната мъст за да не се губи напълно аромата.
И после я слагам да си почива в дъбови бурета, като всяко е за различна ракия - сливова, смокинова, мускатова и гроздова!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 12 Мар 2016, 21:22 
Offline
Аватар

Регистриран на: 19 Дек 2010, 10:57
Мнения: 679
Да изчакаме мнението на Илюша СЕГА! ;)

_________________
Човек най-няма сметка,когато прави на хората сметката!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 12 Мар 2016, 23:10 
Online
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2013, 23:42
Мнения: 868
Местожителство: Плевен
Kamenji77 написа:
При преварката ( на плодовата и мускатовата) слагам по около 20-30. Литра от съответната мъст за да не се губи напълно аромата.

Защо не добавяш мъст и на гроздовата,а само на мускатовата и плодовата?
vtv написа:
Да изчакаме мнението на Илюша СЕГА!

Илюша сигурно ще се въздържи :)


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 13 Мар 2016, 01:22 
Offline
Аватар

Регистриран на: 06 Мар 2016, 22:45
Мнения: 14
vnnaidenov написа:
Kamenji77 написа:
При преварката ( на плодовата и мускатовата) слагам по около 20-30. Литра от съответната мъст за да не се губи напълно аромата.

Защо не добавяш мъст и на гроздовата,а само на мускатовата и плодовата?
vtv написа:
Да изчакаме мнението на Илюша СЕГА!

Илюша сигурно ще се въздържи :)


Ами първо не казвам че това е най добрия вариант, просто аз така го правя( при преварката също махам пърака разбира се и отнемам на 50 градуса) а само гроздова ракия просто вече не смятам да правя, смесвам тунел мискет с другото грозде в съотношение приблизително 1 към 3 и се получава много приятен аромат, който не е толкова натрапчив.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 13 Мар 2016, 12:31 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5801
Местожителство: София
vtv написа:
Да изчакаме мнението на Илюша СЕГА! ;)

Горното практически подкрепя моето мнение за ненужността на преварката.
Горе долу и аз така процедирам-не толкова прецизно де..дестилатите не са ми сила.
Аз отделям идея по-голямо количество първак и спирам да събирам...около 55-52-50%-всичко останало без първака , отива в дестилатора за следващата варка.
Иначе ако ще преварявам...спирт в аптеката има-за какво да хабя сили и средства.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 13 Мар 2016, 14:55 
Offline
Аватар

Регистриран на: 19 Дек 2010, 10:57
Мнения: 679
Тъй де!Видя се ,че не изключваш преварката на 100%.Това твърдя и аз.А дали отсичаш на 40,50 или 60 гр. - въпрос на виждане и вкус и качество на материала. :)

_________________
Човек най-няма сметка,когато прави на хората сметката!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 14 Мар 2016, 23:30 
Offline
Аватар

Регистриран на: 14 Мар 2012, 19:04
Мнения: 616
Когато бях с аламбик, винаги съм отделял повече от необходимото първак. Често съм наблюдавал, че и на 50% на чучура в кофата се появяват няколко малки петна масла, т.е. леко съм пропуснал момента. С падането на градуса се увеличават петната. Всеки сам си решава за преварките, но после питат защо ми помътня ракията.
А за ароматите, не всички обичат силния и натрапчив такъв, поне не и аз. За това и преварявах, а и черния дроб ми е много по ценен от небцето.

_________________
Ако нещо не се лекува с ракия, значи е нелечимо.
Никога, на никой, и за нищо...


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 15 Мар 2016, 09:23 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5801
Местожителство: София
На черният ти дроб му е се тая преварявал ли си...

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 15 Мар 2016, 09:40 
Offline
Аватар

Регистриран на: 19 Дек 2010, 10:57
Мнения: 679
А на главата? :aspirin:

_________________
Човек най-няма сметка,когато прави на хората сметката!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 15 Мар 2016, 09:46 
Online
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2013, 23:42
Мнения: 868
Местожителство: Плевен
pentco написа:
Често съм наблюдавал, че и на 50% на чучура в кофата се появяват няколко малки петна масла

По време на цялото варене наблюдавам да такива петна и при най-малко наличие,събирането на ракия приключва и започва събирането на патоки,без значение от спиртния градус.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 15 Мар 2016, 10:02 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5801
Местожителство: София
vtv написа:
А на главата? :aspirin:

И главата и черния дроб повече се влияят от честотата и количеството на приема :megagrin:

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 15 Мар 2016, 11:37 
Offline
Аватар

Регистриран на: 14 Мар 2012, 19:04
Мнения: 616
С аламбика си бях докарал завишени стойности на дробчето. Откакто съм с колоните всички влязоха в референтните граници. Това се потвърди от три пълни кръвни картини за последните три години в три отделни лаборатории. Начина си на живот с нищо не съм го променил от поне осем години, дори леко увеличих дозата на концентрата през последните.
С 25 грама наистина ще му е все тая на дробчето, ще се справи без проблем, но при 250 веднага прави разлика дали е варена над 82 температурни градуса или под тях, поне моя я усеща.
Я да сложат лява ръка на сърцето и вдигнат дясна тези, които пият по 50 и си лягат, аз няма :megagrin:

_________________
Ако нещо не се лекува с ракия, значи е нелечимо.
Никога, на никой, и за нищо...


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 33 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 11 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима