Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Последно посещение: 18 Юни 2018, 16:03 Дата и час: 18 Юни 2018, 16:03

Часова зона: Европа/София [DST]

 [ 26 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 06 Сеп 2016, 06:38 
Offline
Модератор

Регистриран на: 23 Сеп 2011, 21:44
Мнения: 1204
Темата „Колко вода да добавим в казана?” я изтървахме, и преди да отиде в коша, реших да синтезирам основната информация от нея в по-съкратен вид. Там стигнахме до извода, че доливането на вода в казана променя концентрацията на етилов спирт в общата смес, което е предпоставка за повишаване коефицента на ректификация на нежелани висококипящи компоненти и по-лесното им проникване в дестилата.
Понеже там повдигнах въпроса за замърсяване на дестилата с нежелани фракции при промяна концентрацията на етиловия спирт в сместа, ето видео в което се обяснява как става замърсяването на дестилата в колона, и начин това да се избегне в някаква степен. Устройството е наречено "Полски буфер".

А тук има обсъждане по темата : http://forum.homedistiller.ru/index.php?topic=174151.20


От темата „Колко вода да добавим в казана?”:

nick name написа:
Ако материалът е малко, а казан по-голям или ако материалът е малко по-гъст, казанджията долива вода при джибрите преди да затворим казана. Това разреждане оказва ли влияние в/у кач-вото на ракията и колко вода е уместно да се долее (спрямо обема на джибрите която ще варим)?

ilu6a написа:
Колкото е повече водата ,толкова на по-нисък градус ще тръгне дестилата.

vnnaidenov написа:
Ако е с аламбик,може би,но на колона не мисля че е така.

atz написа:
Същото е... Обикновено колоните не се управляват поради липса на знание и опит. Или самите колони нямат достатъчно възможности за управление.
nick name не пише нито какъв е материала, нито на какво ще се дестилира. Ако предположим за плодов и аламбик, тогава на две дестилации. Първата до вода, без да се отделя нищо или само каквото се хване от ЕАФ. Втората уставна на фракции. При това положение добавената вода и на колко ще тръгне нямат почти никакво значение.

omegared написа:
вода се добавя защото казана си има определено място до където трябва да се пълни за мен при 120 литра казан е 2 см под ръба до 4 пръста ако е по малко цял ден ще си кладеш огън и докато се вдигне налягане, слага се и вода ако е гъст материала да не загори.нали това е дестилацията от малък градус да направиш голям разреждането с вода е обратния процес.

ilu6a написа:
Може да напълниш казана и 1/3...,ще заври далеч по-бързо и ще дестилираш количеството.

MONI BARONA написа:
omegared написа:
2 см под ръба до 4 пръста ако е по малко цял ден ще си кладеш огън и докато се вдигне налягане,
Това са ''казанджииски номера'' и няма нищо общо с дествителноста
както каза колегата по горе.
omegared написа:
слага се и вода ако е гъст материала да не загори
Тук си прав, това е причината да се разрежда с вода.....

ilu6a написа:
Порасъждавайте...толкова вода...толкова спирт..при колко ще почне градуса една и другата дестилация..
То при вашите съмнения ,ако дестилираме 100 литра 5% спиртен р-р и примерно 15 или 30% тов р-р началните градуси при дестилация ще са еднакви...или близки ще кажете...а???
Да ама НЕ...
Жокер ...спиртни пари...концентрация на парите...

vnnaidenov написа:
Еднакви ще са.Ако говорим за колонни дестилатори.До колкото знам,ти вариш на аламбик,а за него не знам как стоят нещата.
Работя с два дестилатора.Един тарелков и един hands made Без значение от материала,винаги тръгва един и същ градус.
Какво ще излезе като количество,друга тема.

ilu6a написа:
Не знам ,как може да стане допълнително концентриране на парите в колоната...
Чисто физично ,няма как да тръгне на един същи градус (освен ако нещо не пропускам от физиката на самата колона) материал с начален градус 5% и примерно 15% и количество 100л ...Ами ако сложиш в дестилатора 25-30% дестилат ??? и тогава ли???
Парциалното налягане ...молна част...обем...все неща които зависят от %.

L34 написа:
Ако при доливане на вода тръгва на по-нисък градус, би трябвало общото количество на ракията да е с по-нисък градус. Кой вариант е по-добър: да се долива вода в казана или да се разрежда с вода след като вече е дестилирана?

MONI BARONA написа:
Доливането на вода в казана намалява като количество средната фракция(това което ще пием)
иначе градусите алкохол са едни и същи.За това хората събират всичко при
първата варка и после е преваряват за да извлекът повече рандеман(ракия за пиене)
Това е.... всичко друго е ''общолафия''...

mitkom написа:
А при преварката нужно ли да се добавя вода? Примерно казана е 150 л. а количеството ракия която ще преваряваме е 60 л ?

ilu6a написа:
Нужно е да се разреди до 25-30% ...от съображения за сигурност.

бай Танас написа:
При дестилацията загуба на спирт няма, без значение колко е разреден материала, ама не е само в това работата.
Някои хора не правят преварка, особено при плодови, за да не губят аромат. Когато дестилацията е при нисък %алк (особено при добавяне на вода в казана) много опашни фракции са с коефициент на ректификация близък до 1 и си преминават в дестилата (за дестилатори без воден дефлегматор). При качествени материали патокът не мирише гадно, но това не означава, че в дестилата няма опашни фракции. При преварката се стартира примерно с 25% алк е по-лесно и по-сигурно да се спре патока, да се отсича и да се отделят фракции.
Мисля, че преварката е силно препъръчителна, особено ако е добавяна вода в казана. За засилване на аромата може да се отдели някоя кофа материал (да кажем 10% спрямо сиреца) и да се сложи заедно със сиреца за преварка.


IVO 68 написа:
Напълно съм съгласен с бай Танас, и ще се обоснова защо.
Основният въпрос не трябва да е за количеството, а за качеството на дестилата. Дестилацията е процес на разделяне на смес от два или повече течни компоненти, чрез повишаване на температурата им до температура на кипене. Основната идея е, че отделните компоненти са различно летливи и се изпаряват при различни температури. Това обаче е в идеалния вариант при определени условия. На практика не се получава точно така. Температурата на кипене на водно-алкохолна смес се определя от количественото съотношението на водата и етиловия алкохол. Според това кой компонент преобладава в сместа, общата температурата на кипене на сместа се приближава до температурата на кипене на етиловия алкохол /78,3 °С/ или на водата /100 °С/. В процеса на дестилация заедно с етанола и водата се изпаряват и други летливи примеси, които преминават в дестилата. Количеството на тези примеси е в пряка зависимост от концентрацията на етиловия спирт в сместа. Когато съдържанието на етилов спирт в сместа се повишава, се намаляват коефицентите на изпарение на всички летливи примеси. Когато етиловият спирт е в малки концентрации в общата смес, съответно се повишават коефицентите на изпарение на примесите. Те по-лесно се изпаряват и се смесват с полученият дестилат. Какво се получава, когато казанджията налее вода в казана? Намалява се концентрацията на етиловия спирт в сместа и се повишава общата температура на кипене на сместа. А пък това е предпоставка за замърсяване на дестилата с нежелани примеси. Затова са прави колегите, които препоръчаха преварка на дестилата, когато е долята много вода в казана. При преварката концентрацията на етанол е завишена, а това води до намаляване коефицентите на изпарение на примесите, и по-лесното им отделяне доколкото е възможно в домашни условия.
Ако трябва да обобщя, според мен добавянето на вода в казана е вредно, и води не до количествени, а до качествени изменения на дестилата.

pentcho написа:
Така и не мога да разбера, защо трябва да се разрежда кашата, или дестилат при преварка. Доводите като чета са два-да не загори в първия случай, и от съображения за сигурност във втория.
Нито един не го приемам, аз де.
Никога не съм разреждал гъста каша, бъркам често през отвора за лулата докато заври. Един единствен случай имах, защото се отплеснах. При преварка, конструкцията ми е такава, че няма как да вдигна капака, следствие повишено налягане. Това е възможно при казани които се замазват с брашна и тем подобни, да, при тях е опасно, виждал съм подпалени ватенки и изгоряла барака, ама и двамата се бяха понасмукали, та знам ли ги каква са я вършили.
По едно време прецеждах кашата с преса. Удобно е, вариш само чорбата, притеснения за загаряне няма, но ракията варена с гъстото ми е по вкусна.
Една обикновена бъркалка с верига, сръбски модел, или за маниаците ел мотор, и си свиркаш.


MONI BARONA написа:
Вода се слага в преварката не само за сигурност
а и за по добро отделяне на фракциите ! Ако не разредиш при преварка рискуваш не само
да обърнеш капака но и да получиш ефекта на ''кафеварката'' и целия материал да
излезе през охладителя, това са все фактори които не ги пожелавам на никой.


pentcho написа:
Мони, това ще се случи, само ако силно го желаеш, или си достатъчно отнесен, че забравиш какво правиш. А за фракциите не виждам, ама никакъв проблем, да си ги отделиш прецизно. Единствено трябва да се внимава на края, когато градуса рязко пада, и ако пак си там, при комшийката де, язък за целия труд, ама знаели се, може пък и да си заслужава


MONI BARONA написа:
Водата има по голяма точка на кипене и забавя процеса на дестилация
от там и по прецизното отделяне на фракциите, това исках да кажа.
Нали сме се събрали тук да обменим опит и знание, е аз споделям и двете които иска
да приеме които иска не, не налагам мнение просто споделям...

ilu6a написа:
pentcho често възниква проблем при резкия темп скок на високо-алкохолната смес непосредствено при достигане темп.на втечняване.
Тогава дори и минимално изпускане на алкохолни пари ,ако ще и от чучура на охладителя(всички сме усещали подухване от него) да предизвикат запалване поради ниската пламна точка.То вярно ,че системата като цяло е отворена..но рисковете са не малки ,когато имаш високо-алкохолни пари.
И разбира се при разделяне на фракциите,когато имаш по-концентриран р-р нещата(преходите) се случват по-бързо,а точността на разделяне рязко зависи от скоростта на прехода между фракциите.
За това при преварката е необходимо добавяне на вода(малко джибра)...за да има и по-бавен преход между фракциите.
Мони ме е изпреварил.


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 06 Сеп 2016, 14:52 
Offline
Модератор

Регистриран на: 23 Сеп 2011, 21:44
Мнения: 1204
Малко инфо и от artisan-distiller. Пуснах линка през google-преводача, но все пак се разбира за какво става въпрос.
https://translate.google.bg/translate?h ... rev=search


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 06 Сеп 2016, 17:41 
Offline
Аватар

Регистриран на: 14 Мар 2012, 19:04
Мнения: 939
Иво, къде ме навря при тия водкаджии. :)
До колкото разбрах от небрежния ми прочит, защото 95 страници не ги издържах, а прехвърлих, Игор нещо и него не схванах добре, това са си две колони една над друга. Разликата е, че долната задържа в буферна зона около себе си около 2-5л флегма, в зависимост от обема на буфера, който зависи от обема на куба. Същата се подменя постоянно от стичащата се отгоре, като на свой ред прелива в долната колона. В края на процеса, в буфера и в куба не остава нищо с градус. Битката значи е и за патоките, които да извадим до край. Интересно е.
Иначе бих предпочел някое полско буре, което много добре знае как да пречисти дестилата от примесите, стига човек да има търпението да почака някоя и друга годинка. :prost2:

_________________
Ако нещо не се лекува с ракия, значи е нелечимо.
Никога, на никой, и за нищо...


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 06 Сеп 2016, 21:23 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2012, 14:57
Мнения: 2567
Местожителство: Пловдив
Прав е руснакът от видеото (ако правилно съм чул, че спомена амилов спирт), че изоамилолът е най-нежелан. Прав е, че примесите се трупат по височината на колоната. И какво като се трупат? Невъзможно е да се определи точната височина за даден примес, за да се отведат от дадено място. Експериментът с изключване на подгряването и аз съм го правил, веднага след това тръгва по-чист продукт. За мен това доказа само едно - насипните пълнежи не са за дестилати.

Да погледнем и другата страна на медала. Какво съоръжение да ползваме и как да го накараме да отделя примеси, кои примеси и до каква степен? Защото именно определена концентрация и баланс на примеси правят ракията добра. Например ако напълно "обезглавим" ракията, ще е тежка, с преобладаващи паточни тонове. Ако не допуснем никакви висши алкохоли, а преобладава ЕАФ, ще е без тяло, ацетонова. Ако напълно отрежем и главите и опашките, ще получим одран, осакатен дестилат. Все едно да разбъркаме вода и спирт и да капнем в тая смес малко добър дестилат.

За съжаление няма конструирани апарати, нито датчици за вкус и мирис, които да водят процеса вместо човека. Невъзможно е да се направи добър дестилат без опитване по време на дестилацията или с разделяне на фракции и купажиране по-късно.

Та заглавието на темата е леко подвеждащо. Всъщност правилният въпрос е - Как да вкараме в дестилата балансирано количество примеси?
И отговорите се знаят.
- грижливо подготвен материал
- меден дестилатор
- внимание и спазване на технологията по време на дестилацията и според материала и съоръжението
- добро буре, подходящо за съответния дестилат.


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 06 Сеп 2016, 21:35 
Offline
Аватар

Регистриран на: 28 Сеп 2008, 18:35
Мнения: 381
Местожителство: София
:2thumbs:

_________________
Всичко зависи от количеството!!!


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 06 Сеп 2016, 22:37 
Offline
Модератор

Регистриран на: 23 Сеп 2011, 21:44
Мнения: 1204
бай Танас написа:
Та заглавието на темата е леко подвеждащо.

Малко може би, но мисля че не е толкова страшно. :) Явно думата дестилат подвежда. Ако бях писал ректификат щеше да звучи по друг начин. Но нали правим ракия, та затова употребих дестилат. Не ти ли прави впечатление напоследък, че има едно "успокоение", че когато се работи с колона няма никакви проблеми и грешки? Сякаш тя прави всичко сама. Ако не се внимава и не се познава процеса, с колоната можеш да си натъпчеш гарантирано питието с всякакви гадости на висок градус много по-лесно, отколкото с аламбик. Това устройство ми направи впечатление и го споделям. Най-вече с образователна цел, пък и да видим колегите в подобни форуми с какво се занимават. Нямам намерение това да се превърне в поредната тема "за" или "против" аламбик или колона. Темата е насочена основно към колегите, които сме с колони, да си обсъждаме грешките които се допускат. :prost:

ПП: А може да е подвеждащо и това, че събрах мнения от темата "Колко вода да добавим в казана". Но след една седмица ако няма интерес темата ще изчезне защото е в кръчмата.


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 06 Сеп 2016, 22:56 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2012, 14:57
Мнения: 2567
Местожителство: Пловдив
:? Ами май не е в кръчмата.
Затова тук само ще цитирам най-важното за колоните.
Цитат:
Поэтому либо размазывать, либо выводить - все, вариантов нет.

Демек примесите се трупат по височината, и ако не се отвеждат "размазват" и пропълзяват нагоре.
А останалото в кръчмата, който иска да чете.


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 07 Сеп 2016, 07:05 
Offline
Модератор

Регистриран на: 23 Сеп 2011, 21:44
Мнения: 1204
Защо в кръчмата? Тук си му е мястото да разнищим буфера. На тях им трябваше да натрупат 95 страници, за да разберат, че не става както им се иска, пък ние още на първата страница от темата ги хванахме! :lol:
Шегувам се. Иначе сериозно, аз виждам определен потенциал на устройството, но в малко променен вид. На мен лично не ми допада събирането на течност в буфера през цялото време, и накрая тази съвкупност от гадости да се изпарява и да отива нагоре за дестилация. Имам идея за преустройство. Може да се получи нещо, пък може и аз да греша. По-нататък ще се разбере. :) :prost:


бай Танас написа:
За да не си губите времето да четете цялата тема за полските колони, че е стотина страници. Това е на 92-ра :)

игорь223 написа:
Повторяю более развернуто, завершая дискусс
предложение отбирать промежуточные из буфера - это предложение отбирать промежуточные из куба.
Бред, говоря грубее.
игорь223, 17 Авг 16, 22:08

1. Для колонны буфер является кубом.
Поэтому предложение отбирать из буфера примеси есть предложение отбирать примеси из куба (по отношению к колонне, разумеется).
Что непонятного в этой детской мысли?

2. Касперс наивно пытается сравнить хрен с пальцем.
Отбор из колонны примеси в точке, где создается пучность ее концентрации - попытка спасти тарелку от перегруза (запредельной концентрации) и размазывания примеси. Вынужденная и оправданная мера.
Удерживающая способность тарелки низкая (по сравнению с насадкой она огромная, но по сравнению с кубом и абсолютным содержанием примеси в навалке она мизерна.)
Поэтому либо размазывать, либо выводить - все, вариантов нет.

Буфер же изначально создавался под то, чтобы копить примесь, и не давать ей активно переиспаряться. То есть его обьем на порядки больше, чем у тарелки; его удерживающая способность на порядки выше. Отсюда очевидные выводы:

Пытаться отобрать из него примесь - есть бред.

Пытаться найти в буфере (не разделяющего, а удерживающего устройства) зону с повышенной концентрацией примеси - есть бред.

Пытаться обсуждать отбор примеси из буфера - есть бред.

Писать про азеотропы, границы сред жидкости и пары и т.п. псевдонаучный бред - есть флуд.

Итого - завязываем, граждане...


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 08 Сеп 2016, 13:43 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2012, 14:57
Мнения: 2567
Местожителство: Пловдив
Да уточним какво точно означава "размазывать", размазывание, разброс. Буквално преведено - разпространявяне, разстилане. Как точно се случва "размазването", по-точно разпространението на примесите?
Да видим класическия пример при колона с пълнеж.
Коефициентите на ректификация са за удобство и нагледност - показват колко пъти даден примес се изпарява по-силно или по-слабо от етанола. При периодична дестилация алкохолното съдържание в казана не е постоянно, намалява. Примеси с Кр>1 при всички стойности на %алк по време на дестилацията са първоточни. Не е проблем голяма част от тях да се отделят с главите. Примеси с Кр<1 са опашни. Не е проблем до голяма степен да се отделят с патока или да останат в казана. Но има примеси, които променят знака си на Кр според алкохолното съдържание. Такива примеси се държат като първоточни под определено алкохолно съдържание и се изпаряват по-лесно от спирта. Но в колоната на определена височина попадат в зона с по-високо алкохолно съдържание и стават опашни. По този начин се задържат в колоната, трупат се и замърсяват продукта.
Ето защо становището, че дестилат на по-висок градус е по-чист, не винаги е вярно. Не познавайки процесите, можем да си вкараме в дестилата огромно количество примеси на висок градус. Още повече, че работим за дестилатите в режим далеч от ректификация.
В купола на аламбика не се трупат примеси, затова е за предпочитане, особено ако не сме напълно наясно с процесите и технологията.
Не че отиваме към спор - аламбик или колона. Аз съм фен на водните дефлегматори, но подкрепям становището, което пръв изказа TRANSFORMERS - не джуркайте много флегмата :) :prost2:


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 08 Сеп 2016, 16:32 
Offline
Администратор
Аватар

Регистриран на: 05 Май 2007, 13:45
Мнения: 1961
Местожителство: София
При колоните с периодично действие, особено ракиджийските с 2-3 тарелки, горепосоченото явление не е проблем, за който да се вълнуваме особено.

А при спиртопроизводството.... има си технолози тук, нека вземат думата. Доколкото знам, проблемът в най-общи линии се решава с регулиран отлив от определени тарелки.

_________________
Краят зависи от началото…
Манилий


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 08 Сеп 2016, 17:03 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2012, 14:57
Мнения: 2567
Местожителство: Пловдив
Ако вземе отношение технолог, мен ме интересува и друг въпрос.
КРект се отнасят за течна фаза - кое как се изпарява. А кое как се втечнява при наличие на мощен управляем дефлегматор?
Или ако пак вземем за пример изоамилолът като преобладаваща съставка на опашните фракции. При ниски концентрации на алкохол неговият Кр приближава 1 и даже може да стане над 1, демек да се държи като първоточен примес. Но от друга страна ТК около 132*C. Дали не може да се озапти, ако дефлегматорът е с подходяща конструкция и достатъчно мощен?

Едит: :? Дали да не сложим една картинка за нагледност
Прикачени файлове:
3.gif
3.gif [ 107.93 KiB | Прегледано 609 пъти ]


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 08 Сеп 2016, 17:43 
Offline
Модератор

Регистриран на: 23 Сеп 2011, 21:44
Мнения: 1204
бай Танас написа:
...... Дали не може да се озапти, ако дефлегматорът е с подходяща конструкция и достатъчно мощен?

А защо трябва горе да ги озаптяваме гадостите, и да си бълбукат по етажите свободно? Моята идея е подобна на твоята, но ако може долу да ги спираме. Затова искам да променя конструкцията на буфера. Кажи какво не ти харесва в схемата която ти описах? Може пък да се промени и да измислим нещо приемливо. Знам, че не си фен на колоните, но тук говорим в чисто технически план, и ме интересува какво мислиш. :prost:


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 08 Сеп 2016, 17:51 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2012, 14:57
Мнения: 2567
Местожителство: Пловдив
:) Май за пръв път беше изказана от Марио подобна идея - двуетажната колона.
Има рационално зрънце, признавам...ама ако искате, да изчакаме, дано се включи професионалист, защото не е изключено да пропускаме нещо и да правим сметки без кръчмар :lol: :prost:


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 08 Сеп 2016, 18:00 
Offline
Модератор

Регистриран на: 23 Сеп 2011, 21:44
Мнения: 1204
И с Марио си говорихме по въпроса. Принципни различия нямаме в идеите. Трябва да доуточним технически как стоят нещата.
А кой е колегата когото очакваме да се включи? Може пък да не чете темата. Имаме ли някаква връзка с него?


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 08 Сеп 2016, 18:04 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2012, 14:57
Мнения: 2567
Местожителство: Пловдив
Аз се сещам само за един...никой друг в тоя форум няма титла...ама знам ли, Админът употреби мн. число :nixweiss:

Едит: Междувременно едно въпросче към феновете на Мюлер. Според вас какво е предназначението на кълбовидния шлем преди колоната? На схемата под №4 Brennhut


Върнете се в началото
  
 
 [ 26 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща

Часова зона: Европа/София [DST]


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: gogoh и 7 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима