Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 11 Дек 2016, 00:53

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 26 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 08 Сеп 2016, 19:36 
Offline
Аватар

Регистриран на: 23 Сеп 2011, 21:44
Мнения: 923
Brennhut преводача го превежда като пещ. Ама за мен си е чист въздушен деф. Първата спирачка в системата. Лично мнение, де. Не се опитвам да повлиявам по никакъв начин.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 08 Сеп 2016, 20:38 
Offline
Аватар

Регистриран на: 14 Мар 2012, 19:04
Мнения: 623
бай Танас написа:
какво е предназначението на кълбовидния шлем преди колоната? На схемата под №4 Brennhut

бай Танас написа:
В купола на аламбика не се трупат примеси,

_________________
Ако нещо не се лекува с ракия, значи е нелечимо.
Никога, на никой, и за нищо...


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 08 Сеп 2016, 21:08 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2012, 14:57
Мнения: 2170
Местожителство: Пловдив
С уговорката, че нямате против да поразширим темата в посока ...и как да получим желани (за да не изглежда като офф) ще изкажа различна хипотеза :D за да отворим градивна дискусия :prost:

На тоя мощен воден деф защо му е допълнителна спирачка? При толкова мед в спиралата защо и тоя допълнителен купол?
Определено работи като въздушен деф, ама дали като буфер?
Аз залагам на немската коректност и точност, демек щом са го кръстили Арома, там някъде трябва да е отговорът.

Известно е, че при по-рязко охлаждане, дълго-верижните естери, получени върху медната повърхност от мастни к-ни и алкохоли, лесно могат да се разрушат. А те са носители на вкус и аромат. Само при една "нежна" дефлегмация могат да се запазят естерите. Затова си мисля, че този купол по-скоро подпомага химията и предпазва естерите от наличието на воден дефлегматор в системата, колкото и прецизно да е управлението му.

Като съображение за такава теза прилагам снимка на съвременна колона за ракия с допълнително въздушно охлаждане.
Прикачени файлове:
DE202013105168U1_0002.png

Цитат:
Die Luftkühlvorrichtung ermöglicht eine schonende Destillation, bei der Crasheffekte, wie sie bei einem Wasserdephlegmator in der Kolonne vorhanden sind, nicht entstehen.


Източник: Патент DE202013105168 U1

ПП. Ако позволите (че май нямаме по-подходяща тема) още един цитат, за не се блъскате с патента
Цитат:
...mit der Wasserkühlung ein schonendes Destillieren nur schwer möglich ist und auch hier die Gefahr besteht, das langkettige Ester, Alkohole, Fette und ätherische Öle zerstört werden.

- с водно охлаждане е много трудно да се осъществи една нежна дестилация и също така има опасност сложните естери, алкохолите, мазнините и етеричните масла да се разрушат.

Нищо не съм казал за аламбик :megagrin: :prost:


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 09 Сеп 2016, 14:39 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2012, 14:57
Мнения: 2170
Местожителство: Пловдив
Иво, щях да ти пиша ЛС, ама ми изглежда много важно, та затова тук.
Не съм наясно с химията в казана. Знам само, че дали естерификация, дали хидролиза - работата е на ръба. Може би при понижаване на температурата надделява хидролизата. Вече в много сериозни източници срещаме "мекота", "нежност", "плавност".
Та дали с тоя "термичен шок" рефлуксните кондензатори не разрушават ценни аромати наистина.
Оня кръглия купол някъде го пишат Ароматор. Венгерт прекарват парата през медна серпентина, заобиколена от гореща вода и и викат Арома спирале. Вероятно за естерификацията е нужна възможно най-висока температура. И веднъж образувани, естерите да се "пазят" и да се изсулят леко-леко без много-много джуркане и термични стресове.
От друга страна, който е отделял концентрирана ЕАФ например, много добре разбира смисъла на темата ти.
Сори за оффа, но в момента буферът като че ли не е на дневен ред.
Казвам го в прав текст към колегите с LM - няма ракиджийски колони с рефлуксен кондензатор. Най-добронамерено го казвам :thumbs1: :prost:

ПП. Както Админът обича да казва - с мръсната вода да не изхвърлим и бебето :)


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 09 Сеп 2016, 16:17 
Offline
Аватар

Регистриран на: 23 Сеп 2011, 21:44
Мнения: 923
Ами мога само да ти благодаря за мненията в темата! :) Предполагам си наясно, че няма да се съглася с написаното! ;)

бай Танас написа:
Та дали с тоя "термичен шок" рефлуксните кондензатори не разрушават ценни аромати наистина.
Как разлика от 4 гр. се оказва термичен шок? С рефлуксния кондензер работя на 76-77 гр., а с кожухотръбния на 80 гр.



бай Танас написа:
Сори за оффа, но в момента буферът като че ли не е на дневен ред.
Не е задължително да е буфер. Темата е отворена. Всеки може да предлага свои решения.


бай Танас написа:
Казвам го в прав текст към колегите с LM - няма ракиджийски колони с рефлуксен кондензатор.
И с това не съм съгласен. ЛМ са си точно за ароматни напитки. Работя и с обществен /селски/ казан при повече материал, имам ЛМ -колона, имам и тарелкова СМ-колона. Мога да правя разлики. Съчетанието на ЛМ и тарелки при мен не е случайно. Просто мед си трябва повечко.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 09 Сеп 2016, 16:57 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2012, 14:57
Мнения: 2170
Местожителство: Пловдив
На обществените казани обикновено се претупва заради чакащите след теб. В къщи си караш по учебник. Няма как твоята ракия да не е по-добра.

Когато даден хим. процес е в равновесие, и 0,5*C може да окаже влияние. Поне така пишат германците.

Щом караш на 80*C, значи харесваш по-пречистен дестилат. Няма лошо, нали затова е хоби.

И аз много мислих за LM, заради простотата в управлението. Отказах се защото при нея просто липсва дефлегматор, което е най-важното за дестилатите (имхо, разбира се)
Сега като чета за естерификацията и като гледам, че при повечето нови модели са взети допълнителни мерки, въпреки че са СМ, ми се стори уместно да го споделя, защото знам, че повечето сте с LM, някой може да реши да преразгледа концепцията си (само ако иска, естествено).

Значи идеята ми беше да караме подред, защото считам, че един LM с допълнителен дефлегматор преди колоната ще пречиства по-добре примесите, да. Но със сигурност за сметка на ароматите. Оправдано е само ако харесваш по-неутрални, пречистени напитки.
За мен не е оправдано да се плаща 1 - 1,20 - 1,40 за качествено грозде и да се разчита, че част от аромата ще се промъкне през една добре наточена колона. В края на краищата като правим вино, нали всичко си му е вътре, какво толкова да му махаме. Ама пак въпрос на вкус, де, няма място за сръдни :prost:

Тая дискусия най-добре ще завърши с една среща + неделно училище. За съжаление не знам кога ще е, че скоро май няма да мога да събера Мюлер-а :verzweifelt:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 12 Окт 2016, 05:01 
Offline
Аватар

Регистриран на: 23 Сеп 2011, 21:44
Мнения: 923
http://www.fptl.ru/biblioteka/vodka.html
Грязнов В.П. Практическое руководство по ректификации спирта.
Прикачени файлове:
Image00001.jpg
Прикачени файлове:
Image00002.jpg


Стабников В.Н. Перегонка и ректификация этилового спирта.
Прикачени файлове:
Image00001.jpg


Яровенко В.Л., Маринченко В.А. Технология спирта
Прикачени файлове:
Image00005.jpg
Прикачени файлове:
Image00006.jpg
Прикачени файлове:
Image00007.jpg
Прикачени файлове:
Image00008.jpg


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 12 Окт 2016, 11:27 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2012, 14:57
Мнения: 2170
Местожителство: Пловдив
Тия дни един приятел ми се хвали как с маслоуловител при лулата хващал "метил". Други ползвали метода "къпана ракия". Не съм в състояние да го убедя, че се заблуждава, по погледа му личи...
По аналогичен начин неточно ми звучи, когато някой разказва как отделил еди какво си количество първак, накрая събирал паток.
Много бих се радвал, ако хората разберат, че първоточни и опашни примеси всъщност няма. Т.е. има, но те са по-скоро изключение и не представляват особен интерес за обсъждане.
Повечето примеси са промеждутъчни, държат се или като първоточни, или като опашни в зависимост от условията. Съдържанието им в дестилата зависи от концентрацията им в материала за изваряване, концентрацията на етанола и начинът за дестилация. Пропускам ли нещо?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 12 Окт 2016, 11:32 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: 04 Ное 2007, 11:09
Мнения: 1126
Местожителство: Дупница
бай Танас написа:
...
Много бих се радвал, ако хората разберат, че първоточни и опашни примеси всъщност няма. Т.е. има, но те са по-скоро изключение и не представляват особен интерес за обсъждане.
Повечето примеси са промеждутъчни, държат се или като първоточни, или като опашни в зависимост от условията.


:respekt:

_________________
Кавалер на Ордена на Бурето , Пазител на Духа от бутилката !
Председател-самозванец на форума за чужбина!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 12 Окт 2016, 11:38 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2012, 14:57
Мнения: 2170
Местожителство: Пловдив
Опс, сам се хванах, че пропуснах :D , може и да се държат като междинни, нали така се казваше при Кр = 1.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 12 Окт 2016, 15:17 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2510
Местожителство: ''Survivor'' България
бай Танас написа:
Пропускам ли нещо
Температурата,първите(примеси) излизат под 79гр. другите над 85 и нагоре....и най вече тия от 90--нагоре...
ПС. за това термометърче на казана и едно на лулата :D

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 26 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: christo77, hanibal и 3 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима