Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 02 Дек 2016, 20:26

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 39 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 16 Сеп 2016, 08:13 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Сеп 2014, 18:41
Мнения: 218
На няколко пъти срещах във форума мнения, че е нежелателно да се намаляване диаметъра на охлаждащата тръба при изхода.
При мен тръбата е с диаметър 22 мм, като на изхода от казана съм поставил малка тръбичка 12 мм. с дължина около 14 см.
Това грешно ли е и защо води до увеличаване налягането в казана (струйката е тънка и не води до ракиен стълб в тръбата), след като виждам, че има "държачи за спиртомери" монтирани така, че изходът е напълно затворен с ракиена течност, която дори има някакво ниво от 2-5 см. по височина. Това вече и според мен, ще доведе до покачване налягането вътре.. минимално все пак.

Това е един пример от форума.
Изображение

Изображение

_________________
Не се страхувай да търсиш и опитваш. Не забравяй, че Ноевият ковчег е направен от аматьори. Професионалистите са направили Титаник.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Сеп 2016, 17:39 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Сеп 2014, 18:41
Мнения: 218
Никой ли няма мнение :?

Ако въпросът е много тъп, извинявайте..... :datz: , но след като има различни мнения, е редно да се уточни кое е правилното.

_________________
Не се страхувай да търсиш и опитваш. Не забравяй, че Ноевият ковчег е направен от аматьори. Професионалистите са направили Титаник.


Последна промяна infomar на 17 Сеп 2016, 18:36, променена общо 1 път

Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Сеп 2016, 18:34 
Offline
Аватар

Регистриран на: 23 Сеп 2011, 21:44
Мнения: 917
infomar написа:
Никой ли няма мнение :?

Съжалявам, аз някакси съм я пропуснал тази тема! За колко литров казан става въпрос?

infomar написа:
На няколко пъти срещах във форума мнения, че е нежелателно да се намалява диаметъра на охлаждащата тръба при изхода.
При мен тръбата е с диаметър 22 мм, като на изхода от казана съм поставил малка тръбичка 12 мм. с дължина около 14 см.

Ако "на изхода от казана" имаш предвид на изхода на охладителя, където имаш само течност, няма проблеми в твоя случай. Но ако наистина е на изхода на казана не е правилно. Тогава наистина ще се вдига налягането, което не е добре.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Сеп 2016, 18:38 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Сеп 2014, 18:41
Мнения: 218
Става дума за тръбичка на изхода на охладителя... както съм показал на снимките. Казанът е 100 литров.

_________________
Не се страхувай да търсиш и опитваш. Не забравяй, че Ноевият ковчег е направен от аматьори. Професионалистите са направили Титаник.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Сеп 2016, 18:41 
Offline
Аватар

Регистриран на: 23 Сеп 2011, 21:44
Мнения: 917
Според мен няма да имаш проблеми, но ако не те устройва ситуацията при дестилация, ще трябва да промениш изхода. Ако сега ще правиш тръбата направи я поне Ф15 мм. И по-голяма да е не пречи.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Сеп 2016, 18:49 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Сеп 2014, 18:41
Мнения: 218
viewtopic.php?f=9&t=2777

Лулата е с диаметър 35мм. и дължина около 2 метра, излиза от казана и влиза в охладителя с преходник 35 на 22мм. само на чучура на самият изход е една къса тръбичка с около 12мм. диаметър.

Тук колегата vtv е написал нещо което и предизвика темата ми, но тогава тези спирто-държатели не са ли в противоречие, след като напълно затварят пътя на ракията, а в моят случай не се затваря. :?


viewtopic.php?f=9&t=2777

Не редуцирай към по-малък размер.По този начин повишаваш налягането в казана.Освен ако лулата ти е Ф16 :lachtot: ,в което се съмнявам.Успех!

----------------------------------

_________________
Не се страхувай да търсиш и опитваш. Не забравяй, че Ноевият ковчег е направен от аматьори. Професионалистите са направили Титаник.


Последна промяна infomar на 17 Сеп 2016, 19:09, променена общо 1 път

Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Сеп 2016, 18:57 
Offline
Аватар

Регистриран на: 23 Сеп 2011, 21:44
Мнения: 917
В твоят случай си мисля, че няма да имаш проблеми, но е добре да направиш такива отвори преди чучура. Ще избегнеш най-малко поне подскачането на спиртомера.


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Сеп 2016, 15:30 
Offline
Аватар

Регистриран на: 29 Апр 2012, 12:50
Мнения: 257
Местожителство: ESPAÑA
Привет infomar,споделям мнението на IVO-68,че няма да имаш проблеми ако поставиш тръбичка фи/12 на изхода.
За пример ще ти кажа,че при дебит от 0,350мл в мин за час през тръбичката фи/12 ще преминат 21л дестилат ....съмнявам се много да достигнеш до тези стойности :).За твое успокоение преди малко направих експеримент с моята барета(спирто държатела :))на която тръбичката също е фи12....преминават 0,400мл/мин без проблем.Колкото до баретите те работят на принципа на скачените съдове,ако баретата има отдушник не се създава никакво налягане в казана.Съвета ми към теб е да направиш прехода от фи22 към фи12 възможно най плавен.
П.П Ако купола на казана ти е със сериозно херметично затваряне може да си създадеш главоболия в случай,че върне пяна и материал през лулата и серпентината,затова в професионалните инсталации се поставят предпазни клапани....както за налягане,така и за вакум!! :prost:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Сеп 2016, 15:57 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Сеп 2014, 18:41
Мнения: 218
Благодаря за отговора.
Предполагам, че има и други, които поставят на изхода тръбички с по-малък диаметър, затова и поставих въпроса. За всеки случай ще увелича диаметъра на 18мм, въпреки, че за час максималният отток до момента не ми е превишавал 6-8 литра.

Лулата се свързва към казанът и охладителя с 35мм муфи без уплътнение, а капакът в началото свързвах с казана с гумено силиконово уплътнение и 4 стяги от страни. Вършеха работа, но последният път за по-голяма сигурност пробвах да свържа капакът с казана с традиционни платнени ленти и брашно/без стягите и нямах проблем. По този начин ако в резултат на някакво недоглеждане от мен (или приятел, на който съм го преотстъпил да си свърши работа,) се създаде опасно налягане вътре в него, то брашненото уплътнение мисля, че би свършило работата на авариен предпазител....или се надявам това да стане, понеже е най-слабата връзка.

Просто не знам къде да търся подходящ предпазен клапан за да го пригодя. Може би от стара тенджера под налягане.... ще помисля по проблема, но като знам какъв малък отвор имат тези клапани, дали няма да се запушат от врящият материал :?:
Все пак, намерих някакви клапани, но за кое налягане са най-подходящи за стандартен казан :google: ... също не знам, те за многократно или еднократно ползване са 4-6-8-10 бара ?
http://varum.bg/category/204/predpazni.html

Клапан за вакум... не знам какъв и защо?

_________________
Не се страхувай да търсиш и опитваш. Не забравяй, че Ноевият ковчег е направен от аматьори. Професионалистите са направили Титаник.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Сеп 2016, 16:20 
Offline
Аватар

Регистриран на: 29 Апр 2012, 12:50
Мнения: 257
Местожителство: ESPAÑA
Няма лошо че си го направил на фи18...колкото повече-толкова повече :)
Колкото до предпазните клапани ако уплътняваш със тестени ленти без стяги и пишеш,че си направил изхода на фи 18 според мен нямаш нужда от предпазен клапан.Ако решиш да поставяш клапан някой ден да не е по-голям от 200/300 милибара. Тези за вакума се поставят в случай,че има рязко охлаждане в казана,или в случай на бързо изпразване на същият при затворен капак,но както писах това са екстри за професионалните казани!!
П.П Предпазният клапан при тенджерите под налягане мисля сработва по спомени на 1бар...което е много за казан...пък и пропускащата способност на клапана е малка!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Сеп 2016, 17:11 
Offline
Аватар

Регистриран на: 14 Мар 2012, 19:04
Мнения: 582
infomar написа:
се създаде опасно налягане вътре в него, то брашненото уплътнение мисля, че би свършило работата на авариен предпазител....или се надявам това да стане, понеже е най-слабата връзка.

Точно така изгоря бараката на един познат.
Личен опит преди години. Купола ми се затваря с три гайки 8 мм. и гумено уплътнение. Варях на СМ, и точно преди завиране забелязах, че не съм пуснал водата, и не съм сложил маркуча от изхода на дефа. Бързо го слагам и тичам навън, но маркуча се оплете, дръпнах, и чух как казана падна вътре в гаража от пиростията. Спирам газта, вдигам казана, и нищо. Само термометъра се беше счупил. Продължих без него.
Не ми се мисли, какво щеше да стане ако се беше отворил купола.
За да се вкара материал в лулата и серпентината, трябва много да не се внимава.
Сложи си едно манометърче, наблюдавай го от време на време, и това е.

_________________
Ако нещо не се лекува с ракия, значи е нелечимо.
Никога, на никой, и за нищо...


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Сеп 2016, 18:54 
Online
Аватар

Регистриран на: 19 Дек 2010, 10:57
Мнения: 668
Колеги,имате моите постове и снимки от алембикът ми с добавено устойство за поставяне на спиртомера за постоянно следене на градусите.viewtopic.php?f=9&t=802&start=375.Както е видно от снимките системата е отворена и когато я запуша с ръка тогава спиртомера започва да подскача и то яко.Без да я запушвам и при слаб огън също подскача,но като засиля огъня-спира.По този начин си регулирам топлоподаването.Това се получава,когато изварявам само вино или правя преварка.Когато варя заедно с джибрите спиртомера не мърда.Дали те не играят роля на по-равномерно излизане на парата от тях?И нека, който е измайсторил алембик със затворена система и без подобни проблеми да не си мълчи.Аз ще съм втория,който ще го последва и ще го черпя една виртуална мускатова.Пък може и да не е виртуална. ;)
Между другото пробвах с всякакви наклони на лулата-резултата,обаче е същия.

_________________
Човек най-няма сметка,когато прави на хората сметката!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Сеп 2016, 20:11 
Offline
Аватар

Регистриран на: 16 Яну 2016, 20:56
Мнения: 3
Здравейте !По въпроса за капака на казана и уплътняването му-наскоро варих при един казанжия и видях че всичките му казани//медни //се уплътняват с вода-просто има запоена 4 сантиметрова шина в която ляга капака и се налива с вода а на върха слага една шайба -тежест от гира дано да съм полезен !


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Сеп 2016, 20:50 
Online
Аватар

Регистриран на: 19 Дек 2010, 10:57
Мнения: 668
Воден звънец му казват,мисля,че е сръбски патент,може и да греша,но това с гирата определено ме изненада :?
Но,май,тук темата е друга ;)

_________________
Човек най-няма сметка,когато прави на хората сметката!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 19 Сеп 2016, 08:18 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Сеп 2014, 18:41
Мнения: 218
Колега vtv,
Разгледах изходящото ти устройство, и ми се струва, че изходящата тръба е на такова ниво, че има връзка с атмосферата, т.е. водата се излива в устройството на спиртомера, което мисля, че е добре.
На снимки на други устройства обаче се вижда, че изводът на изходящата тръба е потопен и отвора на серпентината няма връзка с атмосферата.
Същият ефект се получава, когато има обратен наклон на серпентината и вътре се задържа течност запушваща серпентината. Тогава ракията излиза на тласъци, но все пак си излиза...и казана си работи, добре или лошо е друг въпрос. (според мен - лошо, защото налягането вътре няма да е постоянно, а променливо/на тласъци, което ще наруши нормалната му работа)
Това излизане на тласъци би трябвало да се получи и при поставяне на изходящият отвор в ракия, но не се забелязва. Във всички случай в мен се затвърждава мнението, изходящият отвор да е достатъчен, за да не се запълва с изходящата ракия и да е не по-малък от 2/3 от диаметъра на серпентината. Наличие на връзка с атмосферата мисля, че е добре, за нормалната и безопасна работа на казана (защо, не мога да дам обяснение, но ако няма връзка, налягането вътре теоретично би се повишило - с колко, зависи от нивото на течността).

_________________
Не се страхувай да търсиш и опитваш. Не забравяй, че Ноевият ковчег е направен от аматьори. Професионалистите са направили Титаник.


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 39 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: Georgi_Romeov, kocyo, marangozov76 и 15 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима