Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 16 Яну 2017, 21:27

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 72 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 25 Окт 2016, 11:34 
Offline
Аватар

Регистриран на: 26 Мар 2015, 16:59
Мнения: 77
Местожителство: София
Изпращат едно упътване дето първо не е за същия уред, а не се и чете добре. Поисках да ми го изпратят в електронен вариант, където вече се вижда и чете всичко, но и от там поне на мен не ми стана ясно всичко. Ако в последствие напишеш рецептата и как е минал процеса ще си в помощ :respekt:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 25 Окт 2016, 12:17 
Offline

Регистриран на: 20 Юни 2010, 18:19
Мнения: 47
Прикачени файлове:
маистор_20л.jpg
Намерих тука една схемичка на въпросния. Май от долу влиза водата все пак


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 25 Окт 2016, 12:33 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2535
Местожителство: ''Survivor'' България
Plancton написа:
Понеже малцовия материал ще е с около 10% алкохол, идеята е да сваря два казана по 15 л. и каквото събера 2ра преварка. 7+7+7, трябва отпуска да взема за 3-4 л

За да не си взимаш отпуска :D първите две варения пусни водата от горе, събирай всичко без първака,после при преварката пусни водата от долу както е на схемата и раздели фракциите
прецизно... ще е дълго варене но няма да са 3-4 литра а повече :D
Пс..първите варки не вярвам да протичат за повече от 5-6 часа, виж при преварката
ще се наложи да намалиш малко подгряването и процеса ще е дълъг....

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 25 Окт 2016, 13:55 
Offline

Регистриран на: 20 Юни 2010, 18:19
Мнения: 47
За първите варки трябва ли да регулирам температурата или пускам котлона на мах и събирам всичко без първака. Като цяло колко градуса трябва да показва термометъра по време на дестилацията. Някой да има опит с индукционни котлони. Дали ще вършат работа с това чудо? Като пристигне ще го пробвам с един магнит дали го лови


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 25 Окт 2016, 15:17 
Offline
Аватар

Регистриран на: 26 Мар 2015, 16:59
Мнения: 77
Местожителство: София
Цитат:
Като цяло колко градуса трябва да показва термометъра по време на дестилацията.

При мен тръгна на около 78 градуса и до към 85 гр. събирах, до колко е правилно незнам. Хубаво е да го почукваш термометъра, че при мен закача стрелката и беше "забил" на 20 гр.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 26 Окт 2016, 05:43 
Offline
Аватар

Регистриран на: 23 Сеп 2011, 21:44
Мнения: 941
mitkom написа:
......... сигурен съм, че има начини но трябва да се пипне ........

Ако тази "колонка" беше моя, щях да направя така. Задължително с термометърчето горе.
Понеже стана въпрос за температури в по-горни мнения, тук има описание за работа с подобно дестилаторче. Може да сравниш колко се различава от тази, която са ти пратили. http://samdomovar.ru/sites/default/file ... m_mini.pdf


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 26 Окт 2016, 11:42 
Offline
Аватар

Регистриран на: 26 Мар 2015, 16:59
Мнения: 77
Местожителство: София
Мерси IVO 68,
Има доста полезна информация при руснаците.

Цитат:
Задължително с термометърчето горе.


Дали ще е сложно поставянето на обикновен цифров термометър горе, трябва ли да се дупчи или може да се запои с нещо?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 27 Окт 2016, 06:19 
Offline
Аватар

Регистриран на: 23 Сеп 2011, 21:44
Мнения: 941
Термометърът отчита вярно при пряк контакт със спиртните пари. По тази причина трябва да се пробие отвор в тръбата. Самото закрепване на термометъра вече е според възможностите. Може на резба, може и със запояване на тръбичка за сондата на термометъра. Когато съм ходил на обществен казан съм закрепял сондата директно на лулата с платняна лента, и изолирам с някакъв материал. В този случай трябва да се отчете, че термометърът показва с около градус по-малко от действителната температура на парите.
Варианти от интернет всякакви.


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 27 Окт 2016, 16:38 
Offline

Регистриран на: 20 Юни 2010, 18:19
Мнения: 47
Свършили са казанчетата. Момчето каза след 10ина дена евентуално можели да имат. Аз съответно се разрових по сайтовете да търся нещо друго. От kazanizarakia.com имат оферта за меден 80 литов 510 лева. Проблема е че дъното е 1мм а стените 0,8мм, което не че разбирам много много, ама ми се виждат тънички. За 2мм дъно + 110лв, + термометър още 50 лв. Цената стана стабилна. Последно към това се насочих:
http://www.vinar.bg/products/destilacio ... -100-litra
От къде тръгнах, тя каква стана, ужас ще ме изгонят от вкъщи


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 27 Окт 2016, 18:01 
Offline
Аватар

Регистриран на: 23 Сеп 2011, 21:44
Мнения: 941
Plancton написа:
..........Последно към това се насочих:
http://www.vinar.bg/products/destilacio ... -100-litra


Това нещо реално не струва толкова пари. Ако чак толкова искаш да си хвърлиш парите някъде, поне да е за нещо по-добро. Вземи си меден аламбик за основа. Винаги можеш да си направиш такава тръба, ако поискаш след време.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 27 Окт 2016, 18:23 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2535
Местожителство: ''Survivor'' България
Plancton написа:
Последно към това се насочих:
http://www.vinar.bg/products/destilacio ... -100-litra
От къде тръгнах, тя каква стана, ужас ще ме изгонят от вкъщи

А така станаха и 720лв :D Сега говорих с майстор Благой Попов и каза че ''50 литров казан с вграден охладител'' чучур за спиртомера и воден затвор е на тия пари.Искам само да ти кажа
че това е перфектния казан за варене на терасата, гаража и там където се сетиш :megagrin:
Ето и сайта http://www.destilatori.eu/destilatori.html
телефона му е...0888643144 Благой...

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 27 Окт 2016, 20:38 
Online
Аватар

Регистриран на: 04 Фев 2012, 09:39
Мнения: 586
Местожителство: София
Мони, бе я ми разясни как работи този капак с вградения охладител? Не мога да разбера идеята. Кое, къде, как?

_________________
Цитат: "Ракия и блус за някои това е ужасен вкус!!!
Тия които разбират от ракия и Блус са хора с вкус!!!
:zauf2: :saufen: :zauf2:"


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 27 Окт 2016, 23:02 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2535
Местожителство: ''Survivor'' България
Тънката тръба нагоре е лулата, влиза в охладителя със серпентина(предполагам)
другото ти е ясно....просто проточния охладител е сложен на купола.

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 28 Окт 2016, 17:39 
Offline
Аватар

Регистриран на: 26 Мар 2015, 16:59
Мнения: 77
Местожителство: София
На това моето уредче ( 20 л. ) може ли с някаква изолация да му вдигна ефективността та времето за дестилация да бъде по-малко? Също ми е любопитно ако неговия капак с колонката ги сложа върху едно неръждаемо гюмче 50 л. - ще се забатача ли още с времето за дестилация или ще е горе-долу същото ?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 28 Окт 2016, 19:00 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2535
Местожителство: ''Survivor'' България
mitkom написа:
времето за дестилация да бъде по-малко
Това зависи от диаметъра на лулата и охладителя, колкото по голям толкова по бързо.А изолацията е само за първоначалното завиране да е по кратко...

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 72 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: jeanhris, Pan4o_, stinger и 16 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима