Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Последно посещение: 23 Юли 2017, 04:15 Дата и час: 23 Юли 2017, 04:15

Часова зона: Европа/София [DST]




 [ 48 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 16 Ное 2016, 20:59 
Offline
Аватар

Регистриран на: 25 Окт 2016, 19:56
Мнения: 19
Сега ще я прочета мерси :)

Ааа колега не...... то тука само HDMI изход няма.....
download/file.php?id=5038&mode=view

atz написа:
SiteAdmin, за мястото на сензора безспорно е така, при автоматично регулиране на водата с терморегулиращи ветили. Така се постига работа с константно флегмово.


Аз имам предвит нещо евтино и семпло и до колкото се може ефективно а темата която ми даде е за доста напреднали разбиращи от "константно флегмово" на който явно алкохола им го дестилират компютри....

Ако сложа ф22 (че ако трябва и по голямо) вместо ф15 ще смогва ли ако да то ми остават само "клампите"?


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 16 Ное 2016, 21:43 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2013, 23:42
Мнения: 1032
Местожителство: Плевен
Coolpapabel написа:
Ако сложа ф22 (че ако трябва и по голямо) вместо ф15 ще смогва ли

Ще е по-добре от ф15.


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 17 Ное 2016, 19:54 
Offline
Аватар

Регистриран на: 25 Окт 2016, 19:56
Мнения: 19
Здравейте,

vnnaidenov написа:
Coolpapabel написа:
Ако сложа ф22 (че ако трябва и по голямо) вместо ф15 ще смогва ли

Ще е по-добре от ф15.


ок но някой ще може ли да ми каже това от последната ми "рисунка" и ф22 ще стане ли за хладилник или не за да знам на къде да се насоча?

Кламповите съединения явно ще отпаднат поради цената си от 70лв(за два комплекта) + доставка от още 10лв, а и не намирам фланци с размер ф42 само с ф40 а пък медна тръба ф40 няма по стандарт.....

Изображение

Пенчо относно мед-та и неръждавейката:

pentcho написа:
Правилно е да е точно обратното, или поне кондензатора да ти е от неръждавейка. Когато купувах моя и представа си нямах защо мед и къде мед.
Мисля обаче, че когато се изварява качествен гроздов материал, казана дали ще е меден не е от голямо значение, но за костилков задължително, и ако е 100% неръждавейка, поне медна секция на пътя на парите.


от една друга тема

alambik написа:
Медта има свойството да свързва и неутрализира отровни серни съединения, затова крайната степен на очистване на дестилата се прави от мед! Това е охладителя, дефлегматора и т.н. Някой слагат медна вълна в казана или медна колонка над него!!!


Бихте ли казали кое е истината защото вече нз..... гюма и капака ли трябва да са медни или лулата и хладилника?


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 17 Ное 2016, 21:04 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: 04 Ное 2007, 11:09
Мнения: 1253
Местожителство: Дупница
Гюмът и капакът трябва да са медни , лулата и хладникът - неръждаеми! :)
Макар че ако наклонът на лулата е към капака , тогава може и тя да е медна.

_________________
Кавалер на Ордена на Бурето , Пазител на Духа от бутилката !
Председател-самозванец на форума за чужбина!


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 17 Ное 2016, 21:17 
Offline
Аватар

Регистриран на: 25 Окт 2016, 19:56
Мнения: 19
Оффф вече наистина нз какво да правя....... накъдето тръгна все греда..... то тогава да взема да купя комплекта от philinox за 625лв и да му бодна един термометър и да му сложа медните телчета за съдове в двата края на лулата и в самата каша и това е.......

Някъде да се продава меден гюм 100л на който капака е с по интелигентно затваряне от замазването?


Последна промяна Coolpapabel на 17 Ное 2016, 21:26, променена общо 1 път

Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 17 Ное 2016, 21:23 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2008, 22:40
Мнения: 533
Местожителство: някъде в Хейтърландия
Нищо де,нещата ще изкристализират но трябва време. :)

_________________
Платена истина-няма!


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 17 Ное 2016, 22:54 
Offline
Аватар

Регистриран на: 28 Сеп 2008, 18:35
Мнения: 297
Местожителство: София
Здравейте,
Следя темата и мисля, че от всичко казано до тук единствената полза ще е че ще се избегне частично замазването с тесто на казана.
1.Както писа Coolpapabel ще се дестилират предимно плодов и гроздов материал, което предполага търсене на аромати т.е. аламбика е за предпочитане.
2. Медта е 2-3 по-добра топлопроводност от стоманата, другите предимства няма да изброявам. Мисля, че и времето за дестилация ще се удължи.
3. Съществена икономия на вода не може да се очаква с посочения от Coolpapabel кондензер а описаният разход на вода от 30 литра на час при максимална мощност е фантастика при посочените размери на кондензора. Аз лично работя с ф 18 във ф 28 и дължина 110 см и при Т = > 90* на върха на колоната Т на дестилата е 30* по-вече, при максимален дебит на водата. При студено време използвам фонтана помпа и вода събрана в 3 110 литрови бидона от предното дестилиране. Подгряването ми е на газ. Ползата от кондензер тип Либих е мобилността.
4. На медния казан също може да се подгрява на газ.

Успех в решението на проблемите.

Прикачени файлове:
Коментар на файл: това е моето решение Колоната е изолирана когато е с пълнеж, сега по-често е гола.
20141009_104852_450x600.jpg
20141009_104852_450x600.jpg [ 76.97 KiB | Прегледано 431 пъти ]

_________________
Всичко зависи от количеството!!!


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 19 Ное 2016, 12:33 
Offline
Аватар

Регистриран на: 25 Окт 2016, 19:56
Мнения: 19
Ок колеги изчезвам от понеделник 10 дена командировка в чужбина и тъкмо ще имам време за размисли и след като се върна надявам се вече ще имам идеята кое и как и направо започвам да пазарувам и сглобявам и в процеса на работа ще го мъдрим :)


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 20 Ное 2016, 05:52 
Offline
Аватар

Регистриран на: 23 Сеп 2011, 21:44
Мнения: 999
Coolpapabel написа:
.....дестилационна колона (аламбик с по съвременна форма)

Доста време се чудих как да оформя този си пост, за да бъда правилно разбран какво точно искам да кажа. Мисля, че с картинки ще е най-добре. :)
Това определение "дестилационна колона (аламбик с по съвременна форма)" е точното определение за системата на дестилация тип LM, която е недооценена и пренебрегвана от колегите във форума. Какво имам предвид? Ето това е обща схема на двете основни системи СМ и LM.
Прикачени файлове:
aquaCM.gif
aquaCM.gif [ 35.33 KiB | Прегледано 360 пъти ]

За основа имаме дестилационен уред тип аламбик. Нека условно да го разделим на три основни елемента: дестилационен съд /казан/, лула /паропроводна тръба/ и серпентина /кондензер със 100% втечняване на парите/.
Прикачени файлове:
2.jpg
2.jpg [ 48.93 KiB | Прегледано 360 пъти ]

Изправяме тръбата нагоре, което по никакъв начин не нарушава процеса на дестилация. Може да монтираме според желанието един от тези три вида /като схема/ кондензери. И при трите вида кондензери втечняването е на 100%, и режима при всичките е все един - аламбик. Това е така, когато тръбата е празна и няма никакъв пълнеж. Като сравним чисто технически трите вида кондензери се вижда, че само LM създава възможности за контрол на процеса - от 100% рефлукс /всичко се връща в казана/, до 100% втечняване на парите, за отбор на дестилат. Ако напълним тръбата с пълнеж се получава фракционна колона. При това положение от трите вида кондензери отново LM предоставя повече възможности, защото може да се отиде и до ректификация.
Прикачени файлове:
8.jpg
8.jpg [ 89.23 KiB | Прегледано 360 пъти ]


Интересно става, когато вече монтираме дефлегматор над тръбата. Дефлегматорът позволява по-прецизно да се отделят главите и опашките, а по време на събиране на питейният спирт в режим аламбик, да бъде изключен. Когато се сложи пълнеж в колоната се стига и до ректификация.
Прикачени файлове:
3.jpg
3.jpg [ 95.89 KiB | Прегледано 360 пъти ]


Като изключим серпентината /десният кондензер на схемата/ вече по желание можем да избираме една от двете системи LM или СМ.
При това положение LM отново дава повече възможности за контрол на процеса.
Прикачени файлове:
9.jpg
9.jpg [ 71.23 KiB | Прегледано 360 пъти ]

Лично за мен това е моят избор за компактна, и в същото време универсална система за дестилация. В момента изграждам два дестилатора точно по тази схема, която дава възможност за режими от обикновен аламбик до ректификация. Под пълнеж не уточнявам нищо, защото всеки сам преценява за себе си дали да използва СПП, или тарелки, или нещо друго. Това е личен избор според възможностите, желанието и задачите, които всеки от нас си поставя.
Прикачени файлове:
11.jpg
11.jpg [ 42.06 KiB | Прегледано 360 пъти ]


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 20 Ное 2016, 10:58 
Offline
Аватар

Регистриран на: 06 Ное 2013, 19:29
Мнения: 253
Добро решение за мултифункционална колона :thumbs1:
А управлението на дефа, как си го решил?

_________________
Откакто човечеството е измислило ракията, всички други форми на благодарност са отпаднали! Даже финикийските знаци са минали на заден план!


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 20 Ное 2016, 11:30 
Offline
Аватар

Регистриран на: 23 Сеп 2011, 21:44
Мнения: 999
По старомодният начин - ръчно. :) С три или четири кранчета, за да могат дефа и кондензера да работят заедно и поотделно.


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 06 Дек 2016, 04:24 
Offline
Аватар

Регистриран на: 23 Сеп 2011, 21:44
Мнения: 999
Orel написа:
..............
3. .......... при Т = > 90* на върха на колоната Т на дестилата е 30* по-вече, при максимален дебит на водата.

А какво се събира при 90* С на върха на колоната и защо? Ако събираш спирт "сирец" до нула за повторна дестилация е ясно. Ако е питеен дестилат, то още преди 90* С са вкарани патоки в достатъчно количество. При режим аламбик със забоден термометър на върха на лулата питейният спирт започва да тече при около 80* С и продължава до около 84* С. При 84* С по термометър алкохолните градуси на дестилата по спиртомер са доста под 50, и на мирис вече се усещат да излизат и патоки.


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 06 Дек 2016, 10:21 
Offline
Аватар

Регистриран на: 27 Яну 2016, 09:33
Мнения: 15
IVO 68 написа:
Orel написа:
..............
3. .......... при Т = > 90* на върха на колоната Т на дестилата е 30* по-вече, при максимален дебит на водата.

А какво се събира при 90* С на върха на колоната и защо? Ако събираш спирт "сирец" до нула за повторна дестилация е ясно. Ако е питеен дестилат, то още преди 90* С са вкарани патоки в достатъчно количество. При режим аламбик със забоден термометър на върха на лулата питейният спирт започва да тече при около 80* С и продължава до около 84* С. При 84* С по термометър алкохолните градуси на дестилата по спиртомер са доста под 50, и на мирис вече се усещат да излизат и патоки.


Не съм съгласен.
При мен при 90°С на върха на колоната тече над 60% алкохол.
При 84°С е над 80% алкохолът.


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 06 Дек 2016, 18:29 
Offline
Аватар

Регистриран на: 23 Сеп 2011, 21:44
Мнения: 999
А какъв ти е термометърът? Вече над 10 години данните са едни и същи. Статистика. Всичките термометри са ми цифрови и показват еднакво с професионален живачен. Говорим за режим аламбик.


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 06 Дек 2016, 19:43 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Фев 2012, 09:39
Мнения: 629
Местожителство: София
Колеги, прочетете повторно поста на колегата Orel . Той говори за температура на водата и дестилата в т.3. При Либих кондензера му.
И, да, той работи в режим "аламбик" със съоръжението си.

_________________
Цитат: "Ракия и блус за някои това е ужасен вкус!!!
Тия които разбират от ракия и Блус са хора с вкус!!!
:zauf2: :saufen: :zauf2:"


Върнете се в началото
  
 
 [ 48 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4  Следваща

Часова зона: Европа/София [DST]


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима