Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 26 Мар 2017, 05:09

Часова зона: Европа/София [DST]




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 58 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 07 Дек 2016, 08:46 
Offline
Аватар

Регистриран на: 27 Яну 2016, 09:33
Мнения: 15
IVO 68 написа:
А какъв ти е термометърът? Вече над 10 години данните са едни и същи. Статистика. Всичките термометри са ми цифрови и показват еднакво с професионален живачен. Говорим за режим аламбик.

Да точно така.
Цифров ми е термометъра.

Температурата на парите (Тп) зависи от концентрацията на алкохол(Ак) в казана.
Изразява се с полином от четвърта степен.
Тп=60,526*Ак^4-163,16*Ак^3+163,96*Ак^2 -83,438*Ак+100
Ак се задава така 15%-> Ак=0.15

Концентрацията на алкохол на изхода (Аи) е в пряка връзка от концентрацията на алкохол(Ак) в казана.
При нулев рефлукс. И се изразява с полином от шеста степен.

Аи=-94,7613*Ак^8+450,932*Ак^7-901,175*Ак^6)+985,803*Ак^5)-644,997*Ак^4+259,985*Ак^3-64,505*Ак^2)+9,71706*Ак
Като ги вкараш тези формули в ексел се получава следното:

казан темп. спирт
%___t°C____ %
0,01 99,2 0,09
0,02 98,4 0,17
0,03 97,6 0,24
0,04 96,9 0,30
0,05 96,2 0,35
0,06 95,5 0,40
0,07 94,9 0,44
0,08 94,3 0,47
0,09 93,7 0,50
0,10 93,1 0,53
0,11 92,6 0,55
0,12 92,1 0,57
0,13 91,6 0,59
0,14 91,1 0,61
0,15 90,7 0,62
0,16 90,2 0,64
0,17 89,8 0,65
0,18 89,4 0,66
0,19 89,0 0,67
0,20 88,7 0,67

Това не съм го измислил аз.

Всичко е от тука
http://homedistiller.org/calcs/calc

Горе долу това и получавам като резултат при моите варки.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 11 Дек 2016, 17:20 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2012, 14:57
Мнения: 2257
Местожителство: Пловдив
Течностите не могат да се нагряват над температурата на кипене. Но парите могат да се нагряват над температурата на кондензация. Затова според мен когато има дефлегмация, правилното отчитане е по температурата на кондензация на парите при определено съдържание на етанол (и съдържание на примеси). Но още не съм виждал такива таблици :) .
Иначе, при проста дестилация на бинарна смес, може да се отчете и по тази графика
Прикачени файлове:
untitled1.gif
untitled1.gif [ 28.88 KiB | Прегледано 274 пъти ]

А дори и да има таблици с отчитане на дефлегмацията и примесите, какво от това? Основен критерий си остават сетивата ;) :prost:

_________________
Polyboots


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 14 Фев 2017, 20:43 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Фев 2017, 16:47
Мнения: 5
ЗДРАВЕЙТЕ И ЧЕСТИТ ПРАЗНИК НА ВСИЧКИ !
ЩЕ МИ СЕ ДА ПОМОГНА С МАЛКО ИНФОРМАЦИЯ ПО ЗАДАДЕНАТА ТЕМА.
ПИШЕТЕ : OLYMPIC DISTILLERS - В ТЪРСАЧКАТА И ОСТАВА САМО ДА СЕ ЯДОСВАМЕ, ЧЕ СА ТВЪРДЕ ДАЛЕЧЕ /В МНОГО ОТНОШЕНИЯ/. ПО-КОНКРЕТНО ИМА ДВА РАЗДЕЛА : Moonshine Still Kits & Parts, Kits & Parts Info.
ТАКА, ЧЕ УВАЖАЕМИ COOLPAPABEL, ВАШАТА ПЪРВОНАЧАЛНА ИДЕЯ В РАЗЛИЧНИ ВАРИАНТИ ХАМЕРИКАНЦИТЕ Я ПРОДАВАТ - КАКТО В ГОТОВ ВИД, ТАКА И НА ЧАСТИ, АКО ИМАТЕ ПРАВИЛНИТЕ РЪЦЕ ОТ ПРАВИЛНОТО МЯСТО !!!
ВЯРНО Е, ЧЕ ПРЕХОДИТЕ ОТ РАЗЛИЧНИТЕ ДИАМЕТРИ Е ДОБРЕ ДА СА ПО-ПЛАВНИ, И НЯКОИ РАЗМЕРИ МОЖЕ ДА СЕ ДООБМИСЛЯТ, НО ТОВА СА ПОДРОБНОСТИ. ВАЖНОТО Е, ЧЕ В ИДЕЯТА ВИ ИМА ХЛЯБ / И СОЛ /.
И НАПОСЛЕДЪК : АМЕРИКАНСКИ ФОРУМ - ПИТАШ И ТИ ОТГОВАРЯТ, РУСКИ ФОРУМ - ПИТАШ - ОТГОВАРЯТ ТИ И ТЕ ПИТАТ, БГ ФОРУМ - ПИТАШ И ПОСЛЕ СЪЖАЛЯВАШ, ЧЕ СИ ПИТАЛ.
ЖЕЛАЯ УСПЕХ В МАТЕРИАЛИЗИРАНЕТО НА ПРОЕКТА !

Модератор:
Защо КРЕЩИШ бре, човек?
viewtopic.php?f=5&t=2602


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 14 Фев 2017, 23:51 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Окт 2014, 15:36
Мнения: 114
Местожителство: София
ДЕСТИЛ-1960 написа:
И НАПОСЛЕДЪК : АМЕРИКАНСКИ ФОРУМ - ПИТАШ И ТИ ОТГОВАРЯТ, РУСКИ ФОРУМ - ПИТАШ - ОТГОВАРЯТ ТИ И ТЕ ПИТАТ, БГ ФОРУМ - ПИТАШ И ПОСЛЕ СЪЖАЛЯВАШ, ЧЕ СИ ПИТАЛ.


Реално е прав колегата поне за бг форумите!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 15 Фев 2017, 08:43 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Фев 2017, 16:47
Мнения: 5
Модератор и всички останали, моля за извинение :datz: Досега не съм участвувал във форуми :wallbash: Така, че още веднаж : моля за извинение ! А пиша с големи букви поради късогледство и лека непоносимост към очила и лещи, ама егенозата не прощава ! Приятен ден на всички !


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 19 Мар 2017, 20:39 
Offline
Аватар

Регистриран на: 28 Юли 2013, 16:14
Мнения: 58
Местожителство: София
Интересни неща се пишат тука:
"Гюмът и капакът трябва да са медни , лулата и хладникът - неръждаеми! :)
Макар че ако наклонът на лулата е към капака , тогава може и тя да е медна.."

Ако някой ми обясни, защо наклона на лулата влияе върху материала за изработка ще съм ви много благодарен.?

П.П.
Каталитичното разграждане на ацетилетила и ацетилметила в изпаренията с мед ми е ясно/получава се метил и етил и летлив АЦЕТОН/. Реакцията на винена киселина с казан от мед също не е сложна.

Надявам се мненията, които пишете да не са след 10-тина дегустации или въпрос на селска чест, а аргументирани съвети, които да са полезни за новаците, а не да ги заблуждават.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 20 Мар 2017, 09:07 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5976
Местожителство: София
Щом толкова знаеш за съединенията,вероятно знаеш и за втечняването на конкретно изброените от теб съединения.
Та ,къде е по-добре да са?-в дестилата или да останат(върнат в голям %) в дестилираната каша?

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Последна промяна ilu6a на 20 Мар 2017, 09:53, променена общо 1 път

Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 20 Мар 2017, 09:44 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: 04 Ное 2007, 11:09
Мнения: 1205
Местожителство: Дупница
:2thumbs:

_________________
Кавалер на Ордена на Бурето , Пазител на Духа от бутилката !
Председател-самозванец на форума за чужбина!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 20 Мар 2017, 12:09 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2012, 14:57
Мнения: 2257
Местожителство: Пловдив
От медните соли да се отървеш, пак е кяр...

_________________
Polyboots


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 25 Мар 2017, 04:38 
Offline
Аватар

Регистриран на: 28 Юли 2013, 16:14
Мнения: 58
Местожителство: София
ilu6a да те попитам. Какво представлява "дестилираната каша?" значи дестилатът си е ракийката, но виж "дестилираната каша" нещо не го разбирам като термин.
Би ли ми го обяснил?

Става въпрос, че не виждам никакъв смисъл казана да е от мед. Много по-практично и по-функционално е да е от неръждавейка, а и по-евтино. Единственото което се постига с меден казан е по-скъп проект и повече медни соли в джибрите /както каза колегата/ от които няма никакъв смисъл. Неръждавейката се мие много по-лесно от медта, а ако загорим казана то неръждавейката може лесно да се почисти без да ни е страх че ще я протрием.

Дестилиращата и охлаждащата част трябва задължително да са от мед за да разграждат каталитично вредните съединения. Ако са от неръждавейка, то те остават в дестилата, а от там страда черния дроб и бъбреците.

Относно наклона на лулата, това според мен е лично решение на всеки. Човек има собствен вкус и някой предпочитат по-чиста с по-висок градус ракия, а други предпочитат по-слаба, но с повече аромати. Така че си е въпрос на личен избор.

Относно материала на лулата според мен трябва да е от мед за да доразгради останалите случайно вредни съединения в дестилата.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 25 Мар 2017, 07:26 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: 04 Ное 2007, 11:09
Мнения: 1205
Местожителство: Дупница
christo77, чудя се дали написаното от теб е с цел да тролиш или наистина не си прочел нищо от написаното във форума!

_________________
Кавалер на Ордена на Бурето , Пазител на Духа от бутилката !
Председател-самозванец на форума за чужбина!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 26 Мар 2017, 01:28 
Offline
Аватар

Регистриран на: 28 Юли 2013, 16:14
Мнения: 58
Местожителство: София
Много от отдавна съм във форума и съм прочел почти всичко.
Тролене е заяждане, обиждане и даване на погрешни и объркващи съвети.

В горния пост съм дал няколко мнения, за използвани материали и съм се аргументирал защо са точно такива и каква е ползата или вредата от тях.
Ако смяташ че някой от твърденията ми в горния пост са тролене- тоест неверни или объркващи, кажи защо и се аргументирай.

Аз възприемам, добре аргументирани твърдения, но не и безпочвени класификации/тролене/.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 26 Мар 2017, 01:32 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5976
Местожителство: София
Братчед...нищо не си дал.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 58 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4

Часова зона: Европа/София [DST]


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 гост


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима