Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Последно посещение: 11 Дек 2017, 23:08 Дата и час: 11 Дек 2017, 23:08

Часова зона: Европа/София




 [ 19 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 22 Ное 2016, 07:35 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Окт 2011, 11:07
Мнения: 98
Здравейте колеги. Вчера се снабдих с рефрактомер за измерване на процентното съдържание на алкохол в спиртни напитки от 0-80%. Обаче първите ми впечатления са че показанията не са точни. С около 4-5% показанията са по високи. Калибровах го с дестилирана вода но уви, на два различни материала от различни производители, т.е. моята ракия и на един колега същата работа. Това ми е втория рефрактомер. Преди месец си купих за зхарност от 0-32% и се удивих от точноста на показанията и си викам дай поне и за алкохол да взема та да не се занимавам постоянно с мензури и дълбоки чаши за мерене, е не че тотално ще ги зачеркна ама с рефрактомер за по бързо и по често да се мери особенно при варене на материала.
Сега да попитам, има ли разлика от градус и процент алкохолно съдържание и от там да идва разликата и може би да има някаква коригираща таблица. Ако пък това е положението, този рефрактомер освен да си го ударя у главата за друго май не се сещам да го използвам, ама незнам от кое повече ще ме заболи, от удара ли или от 22,50$ дето ги дадох за него?


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 22 Ное 2016, 12:27 
Offline
Администратор
Аватар

Регистриран на: 05 Май 2007, 13:45
Мнения: 1933
Местожителство: София
Рефрактометърът е много полезен прибор за измерване на захарност, но е не особено смислен за измерване на алкохолно съдържание. Ако по някаква причина не искаш да използваш ареометър, потърси ебулиометър, но ме съмнява, че ще си склонен да му платиш цената. Но пък с елементарна техническа сръчност можеш да си сглобиш такъв и сам.

_________________
Краят зависи от началото…
Манилий


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 22 Ное 2016, 12:40 
Offline
Модератор

Регистриран на: 11 Юли 2008, 18:10
Мнения: 309
Не са никак точни тези китайските.И аз си взех такъв, но са изключително капризни. Оказва се че са направени само за измерване на бистър неоцветен дестилат, след предварителна калибровка и в много тесен температурен диапазон.

_________________
Никога не обещавай възможното. Всеки може да
направи възможното. Трябва да обещаваш невъзможното...... А пък
ако се провалиш, е, добре, нали то си беше невъзможно


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 22 Ное 2016, 13:15 
Online
Аватар

Регистриран на: 19 Дек 2010, 10:57
Мнения: 1036
Нали и аз си поръчах такива.Захаромера е 6,но спиртомера /18,66 $/ е необходимо да бъде с Т около 20* ,с каквато Т трябва да бъде и измерваната течност.Тогава е точен.

_________________
Човек най-няма сметка,когато прави на хората сметката!


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 22 Ное 2016, 14:16 
Offline
Администратор
Аватар

Регистриран на: 05 Май 2007, 13:45
Мнения: 1933
Местожителство: София
Устройството и принципът на двата вида рефрактометри са идентични, разликата е единствено в обхвата, скалата и корекцията. Ако някой иска да направи проба, преди да си закупи рефрактометър за алкохол, може да използва захарния. Рефрактивния индекс на 40% спиртен разтвор грубо сметнато отговаря приблизително на индекса на 13% захарен.

Ще видите колко трудно се постига повтаряемост на резултата, което за мен е и причината, да не използвам рефрактометър за алкохол.

_________________
Краят зависи от началото…
Манилий


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 22 Ное 2016, 20:05 
Online
Аватар

Регистриран на: 19 Дек 2010, 10:57
Мнения: 1036
Админ,напълно професионално обяснение от твоя страна.И аз не съм удовлетворен от спиртомера,но за ориентировъчни цели - бива. При студена ракия показва над 60 градуса.При топла-обратно-показва нисък градус. :? ,но истина е,че при изравнени температури този който ползвам показва точно.Сравних го с профи живачен спиртомер с термометър и последваща корекция на градусите.....Май скоро няма да изхвърля "живака" ;)

_________________
Човек най-няма сметка,когато прави на хората сметката!


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 23 Ное 2016, 06:59 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Окт 2011, 11:07
Мнения: 98
То вярно че и двата флуида бяха доста студени и показваха с около 4-5% по високи. Нали има на рефрактомер инициали ATC което ще рече че е с автоматична температурна компенсация и аз му се доверих изцяло. Значи ако меря с температура на флуида в рамките на около 20 градуса показанията ще бъдат долу-горе по точни, така ли?


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 23 Ное 2016, 07:41 
Online
Аватар

Регистриран на: 19 Дек 2010, 10:57
Мнения: 1036
themechanic написа:
начи ако меря с температура на флуида в рамките на около 20 градуса показанията ще бъдат долу-горе по точни, така ли?

Поне при мен е така.Нещо повече,при сравняване със живачен измерените стойности съвпадат,от което следва,че на това АТС при спиртомери от този тип не може да се разчита.

_________________
Човек най-няма сметка,когато прави на хората сметката!


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 23 Ное 2016, 12:46 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Окт 2011, 11:07
Мнения: 98
Преди малко пак направих замервания на дестилирана вода и ракия при долу-горе 20 градуса и разликата успях да я намаля до около 2%. Ракията ми е естествено оцветена от акациево буре, да не би да са от това останалата разлика???


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 23 Ное 2016, 13:02 
Offline
Администратор
Аватар

Регистриран на: 05 Май 2007, 13:45
Мнения: 1933
Местожителство: София
Ако на някой му е интересно, ето рефрактивния индекс на разтвори от захароза и етанол. Забележете, че абцисната ос отговаря на масовата концентрация на захарта и алкохола, т.е. на 40% алкохол по маса отговаря всъщност 47,4% об. На 40% об. отговаря рефрактивен индекс 1,3547 който има и 14,4% разтвор на захар.

Ако има интерес, ще направя и таблица на точното съответствие, така че да може със захаромер да се измерва обемен алкохол... поне при 20°C.


Прикачени файлове:
Коментар на файл: Рефрактивен индекс на водни разтвори на захароза и етанол
ПП
Забравил съм легендата:
алкохолът е в червено;
захарта в синьо.

refractive-index.png
refractive-index.png [ 32.53 KiB | Прегледано 805 пъти ]

_________________
Краят зависи от началото…
Манилий
Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 23 Ное 2016, 13:47 
Online
Аватар

Регистриран на: 19 Дек 2010, 10:57
Мнения: 1036
Аз съм "ЗА"! :)

_________________
Човек най-няма сметка,когато прави на хората сметката!


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 23 Ное 2016, 15:47 
Offline
Аватар

Регистриран на: 30 Апр 2013, 10:59
Мнения: 56
Местожителство: Варна
И аз смятам че такава таблица би била много полезна. :klatsch: :2thumbs:


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 23 Ное 2016, 18:21 
Offline
Администратор
Аватар

Регистриран на: 05 Май 2007, 13:45
Мнения: 1933
Местожителство: София
Ето тук е таблицата: viewtopic.php?p=63780#p63780

Сложих я в нова тема, за да я закова, ако има интерес към нея.

_________________
Краят зависи от началото…
Манилий


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 15 Дек 2016, 11:14 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Дек 2016, 00:24
Мнения: 5
Здравейте колеги, изгубих няколко часа днес в тестове, но мисля че заключенията оправдаха изгубеното време.

Истината е че рефрактометрите за алкохол работят точно, но имат малко особеност.

Калибриране: Винаги го правете след като уредът е престоял 1 час в стайна температура 20 градуса, след което поставяйте дестилирана вода( а не медицински спирт 30-50 -60 и прочие градуси).

1. Тест
Тялото на рефрактометъра е със стайна температура около 20 градуса. Без да докосвам метала и плазмата поставих еднаква ракия (40градуса) и проведох теста 3 пъти. Първия път ракия бе с темп. 12 градуса, втори път с темп. 19 градуса и трети път с темп. 26 градуса.
И при трите теста показа стойности 40 градуса +- 0.5, което е допустима грешка за уреда.

2. Тест
Отново теста е три пъти. Този път замерих уреда с температура на метала(тялото)около 20 градуса, темп. на ракията е подобна стайна темп. показа точно 40 градуса замерването.
Сега идва интересното: Оставих уредът малко на вън и температура на метала и плазмата стана около 10 градуса, ракията е с стайна темп. замерването показа около 45 градуса, оставих уредът без да го почиствам в стаята и след 20 мин, градусите на измерването започнаха да падат до 40 градуса.
Същия тест с температура на тялото на уреда над 25 градуса, замерването показа стойности около 36 градуса на ракията.
Изводи: Температурната компенсация (АТС) работи и е валидна за измерваната течност, ракия, спирт.
Когато обаче темп. на уреда е различна от 19-21 градуса, започва да дава грешка, за която може би има логично обяснение.

Надявам се да ви помогне тази информация. Успех!


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 28 Дек 2016, 16:56 
Offline

Регистриран на: 17 Ное 2009, 15:52
Мнения: 65
Здравейте. И аз като колегата си поръчах рефрактомер за захарност и викам я да си взема и за алкохол. Направих опит и за ракията мисля (сравних с обикновен спиртомер), че показва точно, но направих опит и с вино и тези 21% алкохол ми се струват множко :shock: Може ли да му се вярва или за вино не става?


ПС Пробвах и с рефрактомера/захаромер и показва към 7,5 което по таблицата на админа означава, около 21% алкохол. Следователно и рефрактомера/алкохол показва точно.


Прикачени файлове:
Коментар на файл: Ракията
20161228_141734_HDR.jpg
20161228_141734_HDR.jpg [ 45.09 KiB | Прегледано 666 пъти ]
Коментар на файл: Виното
20161228_142001_HDR.jpg
20161228_142001_HDR.jpg [ 76.42 KiB | Прегледано 666 пъти ]
Върнете се в началото
  
 
 [ 19 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: G58, rosidi, xemys и 7 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима