Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Последно посещение: 23 Авг 2017, 01:32 Дата и час: 23 Авг 2017, 01:32

Часова зона: Европа/София [DST]




 [ 15 мнения ] 
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 04 Дек 2016, 11:45 
Offline
Аватар

Регистриран на: 19 Окт 2016, 10:02
Мнения: 46
Местожителство: Майнатаун
Здравейте колеги.
Поздрави за хубавия и подреден форум.
След доста четене и умуване си спретнах дестилатор от бирен кег 50 л.
В единиа вариант е аламбик, в другия колона СМ.
Предстоят снимки.
Привет и наздраве.


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 04 Дек 2016, 11:58 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: 04 Ное 2007, 11:09
Мнения: 1283
Местожителство: Дупница
Добре дошъл и наздраве! :)

_________________
Кавалер на Ордена на Бурето , Пазител на Духа от бутилката !
Председател-самозванец на форума за чужбина!


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 04 Дек 2016, 12:15 
Online
Аватар

Регистриран на: 26 Мар 2015, 16:59
Мнения: 83
Местожителство: София
Добре дошъл,
И мен ме чака това упражнение с кега :)


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 19 Дек 2016, 19:20 
Offline
Аватар

Регистриран на: 19 Окт 2016, 10:02
Мнения: 46
Местожителство: Майнатаун
Направих снимки, мо не ми дава да ги кача.

_________________
Places change, faces change, live is so very strange.


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 22 Дек 2016, 11:00 
Offline
Аватар

Регистриран на: 27 Мар 2013, 14:33
Мнения: 8
В темата "Казанче от МЕТРО 17 литра" помолих за съвет относно избор на малък дестилатор между там разгледания Майстор от парниците и два други от eBay. По-късно видях тази тема и считам, че тук е по-точното място. Извинявам се за грешката. Няма да поствам линковете и тука излишно, затова ще ви помоля да погледнете 5-та страница в другата тема. viewtopic.php?f=9&t=4033&p=64707#p64695 Благодаря.


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 25 Дек 2016, 11:42 
Offline
Аватар

Регистриран на: 19 Окт 2016, 10:02
Мнения: 46
Местожителство: Майнатаун
Ето малко снимки.
Разбрах най-накрая как става добавянето на снимки и ще качвам още при интерес.


Прикачени файлове:
IMG_181465900600607.jpeg
IMG_181465900600607.jpeg [ 21.37 KiB | Прегледано 1204 пъти ]
IMG_181449789045991.jpeg
IMG_181449789045991.jpeg [ 14.92 KiB | Прегледано 1204 пъти ]
IMG_181458559815068.jpeg
IMG_181458559815068.jpeg [ 16.36 KiB | Прегледано 1204 пъти ]
IMG_181472569831453.jpeg
IMG_181472569831453.jpeg [ 13.95 KiB | Прегледано 1204 пъти ]
IMG_181477941713530.jpeg
IMG_181477941713530.jpeg [ 20.62 KiB | Прегледано 1204 пъти ]
IMG_181484206860299.jpeg
IMG_181484206860299.jpeg [ 17.07 KiB | Прегледано 1204 пъти ]
IMG_181489426262914.jpeg
IMG_181489426262914.jpeg [ 16.41 KiB | Прегледано 1204 пъти ]

_________________
Places change, faces change, live is so very strange.
Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 26 Дек 2016, 11:42 
Offline
Аватар

Регистриран на: 19 Окт 2016, 10:02
Мнения: 46
Местожителство: Майнатаун
Колега viten, поради това че съм нов в дестилацийте не мога да преценя кой от посочените е по-добър.
Аз съм си ги направил сам. Това съветвам и теб, започни с тенджера под налягане и тръба 10-12 мм.
Плодовете(и зеленчуците) на собствения труд са най-сладки. :D
Привет.

_________________
Places change, faces change, live is so very strange.


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 14 Мар 2017, 09:43 
Offline
Аватар

Регистриран на: 19 Окт 2016, 10:02
Мнения: 46
Местожителство: Майнатаун
малко снимки от първите дестилации за годината :)
На аламбик ябълкова от зелени ябълки и на колконка матрял от тикви.


Прикачени файлове:
17309294_10208672134577658_1625646063277286202_n.jpg
17309294_10208672134577658_1625646063277286202_n.jpg [ 61.32 KiB | Прегледано 1041 пъти ]
17264590_10208672136777713_6782751303807493183_n.jpg
17264590_10208672136777713_6782751303807493183_n.jpg [ 100.88 KiB | Прегледано 1041 пъти ]
17265045_10208672140297801_7846321507178162753_n.jpg
17265045_10208672140297801_7846321507178162753_n.jpg [ 144.87 KiB | Прегледано 1041 пъти ]
17265241_10208672137777738_6851451744755038351_n.jpg
17265241_10208672137777738_6851451744755038351_n.jpg [ 89.97 KiB | Прегледано 1041 пъти ]
17342539_10208672137177723_3941934748421752662_n.jpg
17342539_10208672137177723_3941934748421752662_n.jpg [ 83.96 KiB | Прегледано 1041 пъти ]
17342642_10208672135377678_6438656314192716986_n.jpg
17342642_10208672135377678_6438656314192716986_n.jpg [ 82.11 KiB | Прегледано 1041 пъти ]

_________________
Places change, faces change, live is so very strange.
Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 21 Мар 2017, 00:43 
Offline

Регистриран на: 04 Фев 2017, 18:37
Мнения: 1
Здравейте на всички, първо искам да поздравя създателите на този чудесен форум, искам да Ви кажа, че сте свършили страхотна работа... респект.
Живея в северна америка и дестилацията на алкохол не е много законна... поради тази причина се налага използването на миниатюрни дестилатори и използването им в домашни условия. Използвам темата за да споделя опита си и да приканя и други "колеги" да направят същото... мисля, че ще бъде интересно на всички.
Изображение

Изображение

Това "казанче" направих сам след като взаимствах доста от Вашите идеи. Има вместимост само 7 литра и процеса протича за около 3 часа (докато си пия ракията след работа). Има вертикална част пълна с медни пръстени, като по този начин се увеличава контакта с медта, хоризонталната част на лулата има обратен наклон, маслоуловител, и кондензатор на Либик. Отделните елементи се свързват с еднакви холендрици, което позволява евентуални вариации...

При нас е ракиено време, така че... Наздраве!


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 21 Мар 2017, 07:15 
Offline
Аватар

Регистриран на: 19 Окт 2016, 10:02
Мнения: 46
Местожителство: Майнатаун
То и при нас не е много законно но...
Казанчето ти е супер.
Ще си търся такава тенджура за екстрактор на сокслет.

_________________
Places change, faces change, live is so very strange.


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 25 Апр 2017, 23:29 
Offline
Аватар

Регистриран на: 27 Мар 2013, 14:33
Мнения: 8
download/file.php?id=7084&t=1
Ето моят скромен опит с горния дестилатор: загряване на ел.котлон от 2 kWt с плоча 180 мм, дъното на съда е 310 мм. Температура на въздуха 10°С, на водата и материала приблизително същата. Протича след втория час. Общо време за целия процес, включително патоките, - 8 часа.
Когато охлаждащата вода влиза в долния край, ракията е по-студена, установих го от опит. Имаше такъв спор за казана от Парниците.
1. Материал 23 л, 30° според спиртомера (10°С на течността). Резултат след 8 часа - 9 л(67°), 1.5 л
(25°), 0.25 л първак. Разход на вода - 0.5 куб.м (0.70 лв според цената на местното ВиК) и на ел.енергия - 11 kWt (2.50 лв).
2.Материал 23 л, 18° според спиртомера (10°С на течността). Резултат след 8 часа - 5 л(67°), 1 л(50°), 0.4 л(42°), 2 л(28°), 0.25 л първак. Разход на вода - 0.5 куб.м (0.70 лв) и на ел.енергия - 9 kWt (2 лв).
Вижда се, че разходите на ток и вода са незначителни, споменавам го заради опасенията на някои съфорумци в обратното. Замерени са според показанията на работещи пломбирани водомер и електромер. Удобен уред за любители, когато имате малко материал за преварка или повече, но от различни видове, като могат да се сварят поотделно, вместо да се смесват. Лесно регулиране със седем-степенния ключ на котлона. Процесът е дълъг наистина, но това е заради мощността и размера на котлона. Намерих на пазара български с що-годе с яка конструкция котлон, но само с 1.25 kWt. Смених плочата, ключа, добавих планки за да държи тези около 33 кг часове наред. Явно иска повече мощност. Дано съм бил полезен на интересуващите се.
Извън темата: Не правете това: по съвети от форума (или от другаде) варих джибре в зеблен чувал от кафе, вместо да го прецедя както обикновено, за по-бързо. Резултат - ракията, дори след преварка, добавяне на стафиди, есенция, има дъх на зебло, на кълчища.


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 26 Апр 2017, 09:03 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 6190
Местожителство: София
8 часа за 9 литра...и казваш,че разходите са минимални??
А това време колко струва?

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 26 Апр 2017, 13:27 
Offline
Аватар

Регистриран на: 19 Окт 2016, 10:02
Мнения: 46
Местожителство: Майнатаун
Колега viten, подгряване на ток(котлон) мисля че не е особено добре за съдове над 8-10 л.

_________________
Places change, faces change, live is so very strange.


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 27 Апр 2017, 23:52 
Offline
Аватар

Регистриран на: 27 Мар 2013, 14:33
Мнения: 8
Имах впредвид само разхода на ток и вода :) . За времето съм съгласен, че е малко дълго. Но пък беше студено и лятно време би трябвало да е по-кратко. Освен това не ми е ежедневие :) . Хобито иска нещо да се пожертва все пак.


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 27 Апр 2017, 23:55 
Offline
Аватар

Регистриран на: 27 Мар 2013, 14:33
Мнения: 8
Съгласен съм с kocyo, трябва по-мощен котлон за този съд. Може някой ден да опитам на газ.


Върнете се в началото
  
 
 [ 15 мнения ] 

Часова зона: Европа/София [DST]


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 5 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима