Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Последно посещение: 17 Юли 2018, 08:24 Дата и час: 17 Юли 2018, 08:24

Часова зона: Европа/София [DST]

 [ 99 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4, 5 ... 7  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 21 Окт 2009, 22:56 
Offline

Регистриран на: 19 Окт 2009, 21:35
Мнения: 30
Здравейте!
Решил съм да правя казан за варене на ракия - традиционен тип. В момента събирам информация за изработката на домашните дестилатори и най-вече за това как се оразмеряват различните елементи на дестилатора.
По точно ме интересуват следните неща:
1. Как се определя площа/или обема/или височината на дефлегматора;
2. Как се определя диаметъра и дължината на лулата;
3. Как се определя диаметъра и дължината на охлаждащата серпентина.
В тази връзка моля ако някой знае да сподели или да ме насочи към нужната литература. Моля да се има в предвид, че не разбирам английски език. С руския език се справям добре.


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 23 Окт 2009, 11:32 
Offline

Регистриран на: 14 Окт 2008, 15:26
Мнения: 23
Щом си добре с руския, виж в гуглето за самогон. Намирал съм много интересни неща.
Успех!


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 28 Окт 2009, 21:17 
Offline

Регистриран на: 19 Окт 2009, 21:35
Мнения: 30
Да в руските сайтове и аз открих интересни неща но само за ректификационни колони. За Шарантски тип казани нищо полезно не открих.


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 28 Окт 2009, 23:33 
Offline
Администратор
Аватар

Регистриран на: 05 Май 2007, 13:45
Мнения: 1962
Местожителство: София
Само с формули и без опит няма да е лесно... Най добре изкопирай някой добър казан и така поне няма да сбъркаш. Ползвай най-добре някой на Бенковски или друг утвърден производител.

Има доста напътствия за облекчаване на разчета, ама ръководство за проектиране на казани няма да намериш. Повечето помощни материали са английски и немски. Тук многократно се споменава сайта http://homedistiller.org/ който вероятно събира най-голям обем информация, но за съжаления английският ще ти е нужен.

Другият вариант е да използваш автоматичния преводач на Гугъл. Въпреки, че преводът е отвратителен, ще можеш да се ориентираш сносно. Копирай следния код вместо линк в Bookmarks и при всяко кликване върху него, текущата страница ще се превежда автоматично на български:
Код:
javascript:var%20t=((window.getSelection&&window.getSelection())||(document.getSelection&&document.getSelection())||(document.selection&&document.selection.createRange&&document.selection.createRange().text));var%20e=(document.charset||document.characterSet);if(t!=''){location.href='http://translate.google.com/translate_t?text='+t+'&hl=en&langpair=auto|bg&tbb=1&ie='+e;}else{location.href='http://translate.google.com/translate?u='+escape(location.href)+'&hl=en&langpair=auto|bg&tbb=1&ie='+e;};


Или още по-лесно - иди на тази страница:

http://translate.google.com/translate_tools?hl=bg

и завлечи линка "български" в лентата с отметките на браузера - готово.

_________________
Краят зависи от началото…
Манилий


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 29 Окт 2009, 11:02 
Offline

Регистриран на: 19 Окт 2009, 21:35
Мнения: 30
Благодаря SiteAdmin ще четем в хоумдисилър. Транслатора не е съвършен но се разбира за какво иде дума.
Във форума има хора използващи ректификационни колони. Ако могат нека да споделят дали в дестилата (ракията) се запазват специфичните аромати или получения дестилат е много беден откъм аромати.


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 29 Окт 2009, 12:52 
Offline
Администратор
Аватар

Регистриран на: 05 Май 2007, 13:45
Мнения: 1962
Местожителство: София
Ректификационните колони с пълнеж нямат особено бъдеще на Балканите. Тук се тачи плодовия вкус и аромат, така че обикновения аламбик е оптималния любителски прибор. Вкусът и аромата на дестилат от колона с пълнеж е напълно кух. Ни мускат, ни вилямава... никаква от българските традиционни ракии не става с нея. Можеш да я използваш за производство на спирт за ликьори, за подсилване на слаба пращина или... да правиш като американците :)

Ако имаш излишно сухо и мерак, можеш да инвестираш в колона с до 3-4 тарелки, ама се иска и опитност за управлението й. Затова давай с аламбика - няма да сбъркаш.

Учебник за проектиране на аламбици нямам, но някакви основни насоки мога да дам. Нека колегите допълнят, каквото съм пропуснал.

  • Казанът и куполът задължително са медни.
  • Конструкцията трябва да позволява наливане, изливане и почистването и излъскването на медните повърхности.
  • Дъното да е дебело.
  • Да има сито против загаряне.
  • Куполът трябва да има голяма площ, изложена на въздуха, но не голяма височина. Идеалната форма е разширена в горния край камбана. Височината все пак не трябва да е толкова ниска, че разпенен материал да може да достига до изходния фланец.
  • Куполът и лулата трябва да могат добре да се херметизират. В идеалния случай имат фланци, а на практика най-често става с брашнена каша.
  • Възходящия участък на лулата трябва да бъде къс и възможно най-близо до началото й да започва наклона към серпентината.
  • Дължината и диаметърът на серпентината трябва да се предвидят с излишък. Недостатъчният й капацитет води до големи загуби. За по-големи казани вместо серпентина се използва тръбен топлообменник.
  • Най-евтино е подгряване с дърва, но газовата горелка е по-удобна. Малък казан най-добре да е с електрически нагревател.

_________________
Краят зависи от началото…
Манилий


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 30 Окт 2009, 21:30 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1887
Местожителство: Varna
Отбелязвам някой неща с които не съм съгласен или мога нещо да допълня:
* Казанът и куполът задължително са медни. /купола, лулата и серпентината да са от мед/
* Конструкцията трябва да позволява наливане, изливане и почистването и излъскването на медните повърхности.
* Дъното да е дебело.
* Да има сито против загаряне. /Ако казана е вграден под него се слага тава с диаметър малко по голям от казана и се слага 1см. ситен пясък така че казана да легне на пясъка <да не загаря казана>/
* Куполът трябва да има голяма площ, изложена на въздуха, но не голяма височина. Идеалната форма е разширена в горния край камбана. Височината все пак не трябва да е толкова ниска, че разпенен материал да може да достига до изходния фланец. /Височината на купола да е от 1/2 до 2/3 височината на казана <за по добро отделяне на фракциите>/
* Куполът и лулата трябва да могат добре да се херметизират. В идеалния случай имат фланци, а на практика най-често става с брашнена каша.
* Възходящия участък на лулата трябва да бъде къс и възможно най-близо до началото й да започва наклона към серпентината. /Наклона на лулата да е към казана около 2-3 см. на метър.<за по добро отделяне на фракциите> Възходящият участък на лулата дае от 1/2 до 2/3 от височината на купола <за по добро отделяне на фракциите>/
* Дължината и диаметърът на серпентината трябва да се предвидят с излишък. Недостатъчният й капацитет води до големи загуби. За по-големи казани вместо серпентина се използва тръбен топлообменник.
* Най-евтино е подгряване с дърва, но газовата горелка е по-удобна. Малък казан най-добре да е с електрически нагревател.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 30 Окт 2009, 22:35 
Offline

Регистриран на: 19 Окт 2009, 21:35
Мнения: 30
Благодаря за отговорите!
Смятам да направя казан с полезен обем около 80-100 литра. Мисля да загрявам материала на ток с два нагревателя от по 3 kW или общо 6 kW. От разглеждането на снимки на казани в интернет (защото чертежи не открих) считам, че височината на дефлегматора трябва да е около 1/2 от височинната на казана. От вашите мнения обаче не ми стана много ясно за наклона на лулата. При сравнително голям наклон (около 45 градуса) от казана към охладителя (високата част е при казана) в дестилата преминават почти всички аромати включително и по-тежките. Такива са португалските аламбици. В обратния случай се получава дестилат с висока чистота но беден откъм аромати. Казаните на които досега съм варил ракия са с почти хоризонтална лула или може би със съвсем лек наклон към охладителя. Затова мисля лулата да е почти хоризонтална. Относно материалите, лулата и серпентината задължително ще бъдат от мед. За казана и дефлегматора още не съм решил. Ако се спра на алпака мисля да сложа медни елементи в казана при варенето на ракия. Явно медта действа каталитично на някои процеси.


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 30 Окт 2009, 22:47 
Offline
Администратор
Аватар

Регистриран на: 05 Май 2007, 13:45
Мнения: 1962
Местожителство: София
Много правилно си забелязал - това са две различни идеологии. Наклонът към казана, както писа Петьо, увеличава флегмовото число и подобрява разделянето. Аз пък, като маниак на аромата, предпочитам наклон към серпентината. В края на краищата обърни лулата, ако не ти харесва :D


Прикачени файлове:
Коментар на файл: Класическа арабска форма на лулата.
alembic.jpg
alembic.jpg [ 29.49 KiB | Прегледано 8928 пъти ]

_________________
Краят зависи от началото…
Манилий
Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 30 Окт 2009, 22:55 
Offline

Регистриран на: 19 Окт 2009, 21:35
Мнения: 30
SiteAdmin написа:
Аз пък, като маниак на аромата, предпочитам наклон към серпентината. В края на краищата обърни лулата, ако не ти харесва :D

Е аз не съм чак толкова голям фен на ароматите но безароматните напитки въобще не ги харесвам. Затова мисля наклона към серпентината да бъде съвсем лек. В това отношение ще поекспериментирам малко с наклона.


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 30 Окт 2009, 23:10 
Offline
Администратор
Аватар

Регистриран на: 05 Май 2007, 13:45
Мнения: 1962
Местожителство: София
Дали наклонът е лек или не, не е толкова важно - по-важно е колко далече от казана е най-високата точка.

_________________
Краят зависи от началото…
Манилий


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 30 Окт 2009, 23:25 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1887
Местожителство: Varna
При мен лулата е с различни дължини в двата края като накрайниците са еднакви, височината на накрайника на купола и накрайника на серпентината са почти на една линия, ако заввъртя лулата наклона се променя /може да е към серпентината или към казана/ до сега съм варил само с наклон към казана, но ще пробвам и обратният начин.


Прикачени файлове:
Lula za destilator.JPG
Lula za destilator.JPG [ 35.61 KiB | Прегледано 8920 пъти ]

_________________
Успехът зависи от подготовката.
Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 01 Ное 2009, 21:01 
Offline

Регистриран на: 19 Окт 2009, 21:35
Мнения: 30
SiteAdmin написа:
Дали наклонът е лек или не, не е толкова важно - по-важно е колко далече от казана е най-високата точка.

Не можах да разбера за коя височина иде дума. Предполагам, че е за височината на лулата от купола на казана до коляното на самата лула. Това разстояние смятам да е около 30-40 см.


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 01 Ное 2009, 21:13 
Offline

Регистриран на: 19 Окт 2009, 21:35
Мнения: 30
petiomalchev написа:
При мен лулата е с различни дължини в двата края като накрайниците са еднакви, височината на накрайника на купола и накрайника на серпентината са почти на една линия, ако заввъртя лулата наклона се променя /може да е към серпентината или към казана/

Аз същото смятам да направя така. Да питам и нещо друго, дължината на лулата има ли някакво значение. Аз мисля, че няма но да чуем и вашето мнение.
Предварително Ви благодаря.


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 02 Ное 2009, 09:47 
Offline
Администратор
Аватар

Регистриран на: 05 Май 2007, 13:45
Мнения: 1962
Местожителство: София
Куполът на казана, заедно с възходящата част от лулата се явяват въздушен дефлегматор, затова дължината й влияе върху количеството на флегмата. Дължината на низходящата част не би трябвало да е от значение.

_________________
Краят зависи от началото…
Манилий


Върнете се в началото
  
 
 [ 99 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4, 5 ... 7  Следваща

Часова зона: Европа/София [DST]


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 4 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима