Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 06 Дек 2016, 21:51

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 99 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5 ... 7  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 02 Ное 2009, 10:11 
Offline

Регистриран на: 19 Окт 2009, 21:35
Мнения: 30
Благодаря на всички за помощта.
Ако се сещате за нещо друго пишете.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 12 Дек 2009, 20:54 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5797
Местожителство: София
Привет ...ето и моя казан На срещата обещах да го кача,като казан бърз и лесен за направа,с материали ,които почти всеки има.
Апропо днес за едно зареждане изкарах 16л на 60-58градуса и 4-5л патоки на около 40 градуса.Това е от около 100-110л джибри (вино вече,без зърна люспи и семки...или поне много малко))) и добавени 3л патоки...Цялата процедура от запалването на газта до спирането и е 3часа и 30мин.
Прикачени файлове:
DSC03761.JPG
Прикачени файлове:
DSC03759.JPG
Прикачени файлове:
DSC03760.JPG
Прикачени файлове:
DSC03763.JPG
Прикачени файлове:
DSC03762.JPG


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 12 Дек 2009, 22:59 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Добре изглежда казанчето и по резултатите личи че върши работа. За да свалиш разхода на газ може да облечеш часта от казана която е от неръждавейка с минерална вата с алуминиево фолио използват се за изолация на камини. :prost:

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 13 Дек 2009, 00:11 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5797
Местожителство: София
съвсем целенасочено не изолирам ...пъРво неръждавейката е много с много лоша топлопроводимост в сравнение с медта(т.е и отдава по много по-малко от медта))и второ...ами идеята на този казан е да е мобилен,(кеф ти дърва...кеф ти газ,или котлон,кеф ти в гаража,кеф ти на вилата)) а с вата ...като го сложиш в колата става еднаааа-сърбежи седмица поне.
За дестилирането но описаното количество ракия е отишло газ,по-малко от 10 лв-тоест за какъв разход говорим)))
КЕФ ЦЕНА НЯМА!
А ракията при това варене,стана прекрасна...виното от което я сварих е 80%каберне 20%мерло...и дъбов чипс...определено грижите за виното си проличаха при получената ракия.На следващата среща на форума,ще донеса!

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 13 Дек 2009, 07:18 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Да наистина ако подгряваш с дърва не става да е изолиран казана с вата приложимо е само за гаста. Това ми хареса КЕФ ЦЕНА НЯМА. Могада добавя ГЪЗАРЪЯ, МЕРАК И КЕФ ЦЕНА НЯМАТ!!!

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 13 Дек 2009, 08:41 
Online
Модератор
Аватар

Регистриран на: 04 Ное 2007, 11:09
Мнения: 1118
Местожителство: Дупница
ilu6a написа:
съвсем целенасочено не изолирам ...пъРво неръждавейката е много с много лоша топлопроводимост в сравнение с медта(т.е и отдава по много по-малко от медта))и второ...ами идеята на този казан е да е мобилен,(кеф ти дърва...кеф ти газ,или котлон,кеф ти в гаража,кеф ти на вилата)) а с вата ...като го сложиш в колата става еднаааа-сърбежи седмица поне.
За дестилирането но описаното количество ракия е отишло газ,по-малко от 10 лв-тоест за какъв разход говорим)))
КЕФ ЦЕНА НЯМА!
А ракията при това варене,стана прекрасна...виното от което я сварих е 80%каберне 20%мерло...и дъбов чипс...определено грижите за виното си проличаха при получената ракия.На следващата среща на форума,ще донеса!


В такъв случай се интересувам кога ще е следващата среща ! :)

_________________
Кавалер на Ордена на Бурето , Пазител на Духа от бутилката !
Председател-самозванец на форума за чужбина!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 13 Дек 2009, 23:32 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5797
Местожителство: София
Марио е нй-тихата вода тук...Дестилатора му е като машината на времето...говорят злите езици.
Среща ще има))))...и срещи също...
Дано до следващата среща на форума успея дя запазя-от двата вида ракия, каберне и от мерло...И двете са правени при едни и същи условия и казан.. а са толкова различни!
Лично на мен дестилата от кабернето повече ми харесва(както и виното)!

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 14 Дек 2009, 01:54 
Offline
Модератор

Регистриран на: 11 Юли 2008, 18:10
Мнения: 267
Супер изглежда казана на снимките, може да се каже че е като един ракиен реактор :megagrin: :megagrin: :megagrin: !!! Интересува ме защо е толкова дълга тръбата от казана до охладителя или така ми се струвя?

_________________
Никога не обещавай възможното. Всеки може да
направи възможното. Трябва да обещаваш невъзможното...... А пък
ако се провалиш, е, добре, нали то си беше невъзможно


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 14 Дек 2009, 10:15 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5797
Местожителство: София
амииии дълга е защото дълги ги продават))))на 3метра,та дългата свързваща част е 2метра ,а всяко заваренита е по половин метър ....ъъ или едното беше по дълго от другото))),абе просто не съм изхвърлял нищо от 3 метровото парче...

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 14 Дек 2009, 19:08 
Offline

Регистриран на: 24 Юли 2009, 16:28
Мнения: 266
Местожителство: Варна
А колко метра общо/ гледам, че е снаждана/ е тръбата на охладителя. Виждат се 7 витки. Какво е ф-то.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 14 Дек 2009, 21:27 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5797
Местожителство: София
амии ф-то голямото е май 2,8см нещо такова вътрешен диаметър,дължина 3м,а по малкия диаметър е 0,8см също 3м...общо 6 метра

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 14 Дек 2009, 23:26 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Колкото е по дълга лулата, с по високи вертикални участъци и наклона и е към казана толкова по голямо е флагменото число /можеш по лесно да отделиш фракциите при слаб огън (тънка струйка)/. Тъи че някога хубавите работи стават без да искаш. Апък пропорциите на перфектният казан още никой не гие дал. ;)

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 15 Дек 2009, 10:01 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5797
Местожителство: София
ааа моля моля...няма нищо случайно,и охладителя и лулата са пресмятани,като дължина на тръбата в охладителя-като съм работил с големи приближения в плюс на дължината на лулата)))Има спазено съотношение м/у дължина и диаметър...

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 15 Дек 2009, 10:29 
Offline

Регистриран на: 24 Юли 2009, 16:28
Мнения: 266
Местожителство: Варна
С каква цел долната тръба в охладитела е по-малка?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 15 Дек 2009, 11:52 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5797
Местожителство: София
да си призная честно сметките бяха 7метра дължина на 1,4-1,6см вътр.диаметър...,но за да намаля налягането което се образува в самия казан(тъй като както се вижда от снимките,вътре остава малко незает обем),увеличих диаметъра в началото на охладителя и към средата го намалих наполовина,тъй като от втечняването, налягането на парите ще е паднало.Но като цяло съм гледал да запазя изчислената повърхнина на серпентината...просто при друг диаметър и дължина!
А защо го направих...ами защото веднъж видях как един казан му се отвори капака от налягането,а уж дължина ,серпентина ....абе всичко му беше строго изчислено!
Та реших малко да се застраховам тъй като купола ми е по малък отколкото трябва да бъде при този обем на казана.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 99 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5 ... 7  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 7 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима