Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 09 Дек 2016, 17:52

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 99 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 15 Дек 2009, 15:16 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
ilu6a по формулите от homedistilers ли смята лулата и сепентината.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 15 Дек 2009, 17:51 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: 04 Ное 2007, 11:09
Мнения: 1122
Местожителство: Дупница
petiomalchev написа:
ilu6a по формулите от homedistilers ли смята лулата и сепентината.


Аз например я смятам по следния алгоритъм : Колкото повече , толкова по-добре! Трябва да се има впредвид че две серпентини с еднаква дължина и различен диаметър имат различно охлаждане ! Тоест тръбата с по-голям диаметър има по-голяма охлаждаща повърхност. Донякъде малкият диаметър на серпентината може да бъде компенсиран с увеличаване на дължината и , но тогава се повишава налягането в казана !!!

_________________
Кавалер на Ордена на Бурето , Пазител на Духа от бутилката !
Председател-самозванец на форума за чужбина!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 15 Дек 2009, 21:13 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
msergiev ами аз за това питам, защото тези задачки нямат едно и също ршение. :!:
За това правете като руските инжинери по времето на д-я Брежнев, каквото покажат изчисленията умножете го по две.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 15 Дек 2009, 22:12 
Online

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5803
Местожителство: София
ААА Малчев,честно да ти кажа не разбрах точно какво питаш,бъди по конкретен...
По отношение на сметките,мииии в ам.сайт само в една препратка намерих да се говори за парциално налягане...което в случая е основното при парите заемащи даден обем!Така че не само от там съм черпил инфо...
А господинът Марио(моите почитания)да качи снимки на неговия казан...тогава въпросите към моята скромна персона за дълго ще секнат...моята самоделка ще изглежда като каруца спрямо автомобил с вътрешно горене...

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 16 Дек 2009, 03:27 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
ilu6a в сайта homedistilers има таблични калкулатори за изчисляване на дистилатори, че питах дали от този сайт си черпил информация.
Пък Аднина беше обещал някъде из форума да ги преведе и да ги сложи в любимият ни форум, даа...

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 16 Дек 2009, 20:08 
Online

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5803
Местожителство: София
даа ползвал съм така като за сравнение ...но иначе предимно ползвах моите учебници и лекции по термодинамика)))

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Дек 2009, 09:06 
Offline
Аватар

Регистриран на: 19 Юни 2009, 13:11
Мнения: 788
Местожителство: Горна Оряховица
Право да ви кажа не ги разбрах нещо тия изчисления мисля да си правя казанче от три перални и няма да си мъча ангелите да смятам а ще наподобя действащ казан от тоя тип като му направя подобрение.
Цитат:
За това правете като руските инжинери по времето на д-я Брежнев, каквото покажат изчисленията умножете го по две.

Малчев с тоя метод може да достигнеш неочаквани резултати с малко уран в казана и ТЕЦ-Варна ряпа да яде. ;)
Не го приемай като заяждане ,а като шега той де както във вица "не се знае ония от балканите с това тяхното направи си сам какво оръжие са направили".
Има смисъм в това Х2 ако в бъдеще се прави по голям казан охладителя ще може да действа и при него.
:buch: :kaffee2: :buch:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Дек 2009, 14:31 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
cavxan няма какво да смяташ тръба за серпентината ф 16-18 мм най-малко 6 метра. Лула: диаметър на тръбата ф 26-28 мм дължина 2,5-3 метра, като вертикалните участъци ги направи поне 40-50 см. Хубаво е налкона на лулата да е към казана, но да е съвсем малък 2-3 см на метър /това е според мен/.
Добре е третият казна /от долу на горе/ да е като купол, ако напънеш казана с огъня да не хвръкне капака, но това е твой избор.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Последна промяна petiomalchev на 18 Дек 2009, 09:00, променена общо 1 път

Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Дек 2009, 23:23 
Online

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5803
Местожителство: София
ПМалчев-последното изречение не го разбрах...кое трето да е като купол...
Аз за да не стане такъв фал,защото капака ми е малък го връзвам за дръжките на казана с нещо...колкото да не позволи да не се отвори,но ако тръгне ,ще разбера по напукването на тестото...и ще намаля огъня,газта..
а иначе мерките които си дал за тръбите (лично за мен)са точно така,за 120-150 литров казан...и 200л охладител

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Дек 2009, 06:01 
Offline
Аватар

Регистриран на: 19 Юни 2009, 13:11
Мнения: 788
Местожителство: Горна Оряховица
Благодаря на petiomalchev за съветите.Това за купола да не се отдели по време на работа се монтират закопчалко от военни съндъци или се слага тежест камък може и стара стоманена джанта .Абе като го налегнат грижите :) къде ще ходи ,не че не се е случвало да се отвори казана. Обикновенно куполите се държат на тежеста си (имам в предвид старите селски и градски казани) те са масивни и от бакър и масата им свършва работа.
В моя случай за купол ще се използва казан от пералня "Рига" който е с наклонено дъно и тежест няма да се задържи за това закопчалки.
Има една стара казанжийска мъдрост "казан и жена се карат бавно" ;) спазваш ли я няма проблеми и с двете :) !
:kaffee2: :kaffee2: :kaffee2:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Дек 2009, 11:29 
Offline

Регистриран на: 10 Юни 2009, 15:38
Мнения: 21
КОлега,ако не те затруднява може ли да споделиш формулите, по които сметна казана? Ще бъдат доста полезни за всички.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Дек 2009, 12:18 
Offline

Регистриран на: 24 Юли 2009, 16:28
Мнения: 266
Местожителство: Варна
Тази година за пръв път варих джибри/гроздови/ на моя казан. Сложих чорбата и шлюпките без чепките. Напълних го както винаги на 2/3. Казана е 130л. меден. Купола е с диаметъра на казана -D-60см.;Н-30см. Уплътнява се стандартно-с тесо. Подгрев на дърва по същата програма както съм варил до сега безпроблемно сливи. Да ама малко преди да текне започна да фучи пара от тестото и капака се надигна. А огъня не беше по- силен от друг път. Веднага дръпнах дървата и позагасих жарта. Добре,че ми беше останало тесто и можах да уплътня наново, ама сигурно исфирясаха 5-6 литра от силната ракия.Мъка, мъка. :cry: . Та питането ми е дали разширението на гроздовата джибра е по-голямо от това на сливите/плодовите мат'ряли/ и от там ми се е повишило налягането?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Дек 2009, 14:13 
Online

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5803
Местожителство: София
може...сливовите джибри по принцип са по гъсти от гроздовите...ако са завряли по бързо,възможно е да са създали по-бързо по високо налягане на алкохолните и водни пари,тъй като обема на течноста спрямо сухото в-во е по-голям в гроздовите.
и не се притеснявай...не би могло да е изфирясало такова голямо количиство ракия...освен ако не е стояло така 20-30 мин.
А какво е Ф-то на лулата и серпентината?

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Дек 2009, 17:44 
Offline

Регистриран на: 24 Юли 2009, 16:28
Мнения: 266
Местожителство: Варна
Ф-то на лулата е 30мм., на серпантината-16мм. Но серпантината ми май е къса защото има само 4-5 витки/ май е 3м. дълга/. За охладител ползвам казан за боклук от старите поцинковани.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Дек 2009, 17:45 
Offline

Регистриран на: 24 Юли 2009, 16:28
Мнения: 266
Местожителство: Варна
[quote="ZMeyGorianin"]Ф-то на лулата е 30мм., на серпантината-16мм. Но серпантината ми май е къса защото има само 4-5 витки/ май е 3м. дълга/. За охладител ползвам казан за боклук от старите поцинковани. Проблема се получи с гроздови джибри.


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 99 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: hombata и 9 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима