Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 08 Дек 2016, 08:02

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 24 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 27 Окт 2009, 16:38 
Offline
Аватар

Регистриран на: 27 Окт 2009, 10:10
Мнения: 85
Местожителство: София\Горни Лозен/680м.н.в./42.606327°, 23.463299° /
Здравей те,
Решил съм да си купувам буре.
Гледам на пазара в неделя на Богров изкарват да продават.
Но незнам какво да избера !
И по какво се познава качественото буре ?
От Горни Лозен съм от скоро и искам да се оборудвам с бурето около 30л. вместимост и ще се използва за ракия. :prost:

_________________
Veritas vos liberabit
LZ1LPK, A1(Rh-)


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 27 Окт 2009, 18:27 
Offline

Регистриран на: 07 Окт 2009, 20:05
Мнения: 26
Ами гледай да е хубаво изработено гладко
без цепнатини чепове.Ще гледаш всички дъски да са от бял дъб (а не от цер, тои има по ясни пори и по- кафенее).Ако може да не е лакирано .и да е без канелка.Само горна дупка.Трябва да има дебели дъски колкото по дебели толкова по добре.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 27 Окт 2009, 18:48 
Offline
Администратор
Аватар

Регистриран на: 05 Май 2007, 13:45
Мнения: 1842
Местожителство: София
Пъхни си носа в отвора - не трябва да мирише на прясно дърво или на изгорено. Трябва да е хубаво изпечено, но без овъглявания.

_________________
Краят зависи от началото…
Манилий


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 27 Окт 2009, 22:12 
Offline
Аватар

Регистриран на: 24 Сеп 2009, 11:45
Мнения: 94
Аз си закупих тази Събота едно 30л. буренце уж от дъб (така ми каза продавачката). Явно се вижда, че е направено добре (поне на пръв поглед). Намерих го на разклона за Ябланица (края на Хемус, до Правец) на самия път. Спрях информативно да видя каква е цената и како видях 90лв. си казах "може и да изгоря, но го взимам". Сега бурето си стои във ваната с вода, снощи го мих със сода за бъчви и падна черно-кафява вода, но се прочисти според мен добре. Ще му сменя още няколко пъти водата и като си намеря пак сода ще го измия още веднъж и след още малко киснене, ще го напълня със сливовата. Та като говорим за нови бурета да попитам редно ли е да се пълни и мие с вряла вода?! Защото аз виждам по-голям ефект от топлото, или не трябва и е редно да се пълни със студена вода?!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 28 Окт 2009, 10:12 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5801
Местожителство: София
По какво се познава качественото буре ....преди всичко не трябва да е българско

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 28 Окт 2009, 15:32 
Offline
Аватар

Регистриран на: 27 Окт 2009, 10:10
Мнения: 85
Местожителство: София\Горни Лозен/680м.н.в./42.606327°, 23.463299° /
Благодаря за отговорите.
Тези на пазара на Богров ми се сториха добри. И цената прилична
Имаше едно което беше черничево и с няколко дъски от бук. Имаше и акациеви и бук.
Но май съм се меракандисъл на буково.

ilu6a, Защо да не е Българско ? А какво според теб трябва да бъде ?

_________________
Veritas vos liberabit
LZ1LPK, A1(Rh-)


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 28 Окт 2009, 16:23 
Offline

Регистриран на: 10 Фев 2009, 20:50
Мнения: 7
Местожителство: София
Цитат:
...редно ли е да се пълни и мие с вряла вода?! Защото аз виждам по-голям ефект от топлото, или не трябва и е редно да се пълни със студена вода?!

Първо честито буре, и винаги да го пълниш и празниш с кеф :D
По въпроса с кисненето, някъде четох, че има цяла серия от закисвания с топла и студена вода, в рамките на 10-15 дни. Аз мисля, че ако го накисваш с топла /не вряла/ вода за около 4-5 дни, като сменяш водата всеки ден, а след това още 3-4 дни със студена, ще получиш желания резултат, а именно закиснато буре, което не пуска много боя. Целта е първоначално бурето да пусне от боята, за да може после ракията да се оцвети постепенно, и да придобие мек аромат. Не претендирам, че съветът ми е много компетентен, но аз съм прилагал тази схема, и за сега съм доволен от буретата ми. Може би има значение и това, от какъв материал е бурето, моите са дъб, черница и акация. Най-добре обаче става в дъбовото. Желая ти успех, и след това да споделиш какъв е бил резултата.


PS: Ако намеря някъде повече инфо по въпроса, ще го пусна.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 28 Окт 2009, 18:50 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: 06 Мар 2008, 20:30
Мнения: 967
Местожителство: София
chicholyubo написа:
...
Имаше едно което беше черничево и с няколко дъски от бук. Имаше и акациеви и бук.
Но май съм се меракандисъл на буково.
...


Дъб или бук?

_________________
Обсъждане на действията на администратор/модератор е забранено!
Човекът е главна фигура в животновъдството.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 28 Окт 2009, 19:45 
Offline
Аватар

Регистриран на: 27 Окт 2009, 10:10
Мнения: 85
Местожителство: София\Горни Лозен/680м.н.в./42.606327°, 23.463299° /
Аз написа:
chicholyubo написа:
...
Имаше едно което беше черничево и с няколко дъски от бук. Имаше и акациеви и бук.
Но май съм се меракандисъл на буково.
...

Дъб или бук?


:wallbash: :datz: :lachtot:
От каде ми хрумна този бук :afraid: Изках да кажа дъб :prost:

_________________
Veritas vos liberabit
LZ1LPK, A1(Rh-)


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 29 Окт 2009, 08:30 
Offline
Аватар

Регистриран на: 17 Авг 2009, 12:59
Мнения: 91
Местожителство: София
PREDATOR написа:
Ами гледай да е хубаво изработено гладко
без цепнатини чепове.Ще гледаш всички дъски да са от бял дъб (а не от цер, тои има по ясни пори и по- кафенее).Ако може да не е лакирано .и да е без канелка.Само горна дупка.Трябва да има дебели дъски колкото по дебели толкова по добре.


Защо да няма канелка, ти сам ли си я правиш?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 29 Окт 2009, 15:30 
Offline

Регистриран на: 03 Окт 2009, 11:40
Мнения: 74
Местожителство: Казанлък
Защото като стане бурето на няколко години и канелката се пука и после намирането на подходяща става трудно.Аз имам 2 бурета на които на четвъртата година се пукнаха канелите и реших да сложа нови и ..... ядец.След 20 дни пак се спукаха и така 16 канели от разни майстори прехвалени.Проблема реших чрез затапване на отворите на канелките.Ако се загледате по професионалните бурета там няма такива ,а източването на 50 литра ракия става за 10 минути...


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 29 Окт 2009, 16:28 
Offline
Аватар

Регистриран на: 17 Авг 2009, 12:59
Мнения: 91
Местожителство: София
На мен понеже един познат майстор ми го прави, и ме пита дали да ми слага канелка и се зачудих, викам си "егати и майстора" :megagrin: . Пък после забравих да го питам, като се сцепи ще му мисля, краен вариян ще е някакво затапване.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 29 Окт 2009, 20:25 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5801
Местожителство: София
Каквото и да било друго буре-френско,испанско,унгарско,също така португалско.
Всички прехвалени истории за българските бурета,просто престават да се чуват при закупуване на някое от изброените...Факт.
Тук няма да се научат да правят бъчви и бурета още дълго време...всички чужди бъчви изглеждат като ювелирни изпълнения поставени до кое да е от бг производител...така е и с вината.
На Винария разликата се вижда кристално ясно.
Да не споменаваме новите технологии в производството на бъчви-двупластови ...по този начин се пести от качественото дърво и естесвено тези барици са и по нормални цени.
http://www.tonnellerie-renaissance.com/
на този сайт може да се прочете за това

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 29 Окт 2009, 20:44 
Offline
Аватар

Регистриран на: 27 Окт 2009, 10:10
Мнения: 85
Местожителство: София\Горни Лозен/680м.н.в./42.606327°, 23.463299° /
ilu6a написа:
Каквото и да било друго буре-френско,испанско,унгарско,също така португалско.
Всички прехвалени истории за българските бурета,просто престават да се чуват при закупуване на някое от изброените...Факт.
Тук няма да се научат да правят бъчви и бурета още дълго време...всички чужди бъчви изглеждат като ювелирни изпълнения поставени до кое да е от бг производител...така е и с вината.
На Винария разликата се вижда кристално ясно.
Да не споменаваме новите технологии в производството на бъчви-двупластови ...по този начин се пести от качественото дърво и естесвено тези барици са и по нормални цени.
http://www.tonnellerie-renaissance.com/
на този сайт може да се прочете за това


А от каде и как човек може да си купи такова буренце ?

_________________
Veritas vos liberabit
LZ1LPK, A1(Rh-)


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 29 Окт 2009, 21:06 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5801
Местожителство: София
ето два линка-
http://www.copper-alembic.com/products_ ... 16&lang=en
http://trusthungary.hu/
От изложението в Плодвив също могат да се закупят различни по вместимост съдове-началото на март, 14-17 ако не се лъжа
Също така могат да се закупят рециклирани френски бъчви
http://bureto.com/index.php?main_page=i ... s6r4jjl0p7
или от някой винзавод или шато...-почти всички продават употребявани фр.барици

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 24 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 6 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима