Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 05 Дек 2016, 23:03

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 129 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 5, 6, 7, 8, 9  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие: Re: Маслоуловител
МнениеПубликувано на: 21 Апр 2014, 06:47 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2008, 22:40
Мнения: 512
Местожителство: някъде в Безхаберия
IVO 68 написа:
Каква е основната идея – да се отделят от спиртните пари капките течност и нежелани опашни примеси с по-висока температура на изпарение.

Мисля че искаш да кажеш: с по-ниска температура на изпарение :!:

_________________
Платена истина-няма!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Маслоуловител
МнениеПубликувано на: 21 Апр 2014, 07:20 
Offline
Аватар

Регистриран на: 23 Сеп 2011, 21:44
Мнения: 920
НЕ! Точно това което съм написал. Опашните фракции /фузелови масла/ са с по-висока температура на изпарение от питейния спирт. Ацетон, Метанол и Етил ацетат не можеш да ги спреш с маслоуловител след като събираш Етанол на 78 градуса.

Температура на изпарение на фракциите при дестилация на джибри:
* Ацетон 56.5 С
* Метанол 64 С
* Етил ацетат 77.1 С
* Етанол 78 С
* 2-пропанол 82 С
* 1-пропанол 97 С

ПП: Така е по ясно :)
Каква е основната идея – да се отделят от спиртните пари капките течност и нежелани опашни примеси които са с по-висока температура на изпарение.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Маслоуловител
МнениеПубликувано на: 21 Апр 2014, 13:56 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2008, 22:40
Мнения: 512
Местожителство: някъде в Безхаберия
Прав си :thumbs1: ,много ми се спеше тогава. :D

_________________
Платена истина-няма!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Маслоуловител
МнениеПубликувано на: 31 Авг 2014, 20:57 
Offline
Аватар

Регистриран на: 17 Окт 2010, 20:35
Мнения: 174
IVO 68 написа:
Каква е основната идея – да се отделят от спиртните пари капките течност и нежелани опашни примеси с по-висока температура на изпарение. Това може да се постигне като се смени посоката на парите, а входа и изхода са на различни височини. Според мен колкото е по-голяма разликата във височина между вход и изход е по-добре. Ако входящата тръба се потопи под нивото на течността това не пречи на работата на системата. Това е режим на барботаж, като при него се осъществява контакт между течност и пара и се осъществява топломасообмен. Според мен най-правилно е да има връзка между казана и маслоуловителя. Течността която се отделя да се стича към дъното на казана и да не се осъществява барботаж. В началото събраната течност остава в маслоуловителя, но при продължителна работа в барботажен режим неминуемо ще настъпи повишение на температурата и част от събраните вредни примеси ще се изпарят отново и ще попаднат в дестилата.


Барботажния режим няма ли да се избегне с по големия обем на маслоуловителя или с кранче и честото му източване? Има ли смисъл течността, която се отделя да се връща в казана, при условие, че няма никаква стойност като материал, даже е вредна?


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Маслоуловител
МнениеПубликувано на: 31 Авг 2014, 21:08 
Offline

Регистриран на: 24 Юли 2009, 16:28
Мнения: 266
Местожителство: Варна
Честото източване е вариант, но е много ангажиращо-трябва постоянно да се върти човек около маслоотделителя. За да се избегне това, както и обратното връщане на отделените примеси към дъното на казана /което не е гарантирано, понеже в един момент ще тръгнат само пари/ може да се постави поплавков клапан на мястото на кранчето на отделителя. С него при напълване на обема му поплавъка отваря дренажа и източва течноста. След което отново затваря.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Маслоуловител
МнениеПубликувано на: 01 Сеп 2014, 06:44 
Offline
Аватар

Регистриран на: 23 Сеп 2011, 21:44
Мнения: 920
nobreak написа:
Барботажния режим няма ли да се избегне с по големия обем на маслоуловителя или с кранче и честото му източване? Има ли смисъл течността, която се отделя да се връща в казана, при условие, че няма никаква стойност като материал, даже е вредна?


То с този тип маслоотделител се търси барботажен режим. Ако няма барботаж се води сухопарник. Може и да не връщаш течността в казана при по-голям обем на маслоотделителя съобразен с обема на казана. Въпрос на лично предпочитание и концепция. Течността и да я върнеш в казана няма да навреди. Ако има етилов спирт ще се изпари отново, а маслата така или иначе си остават в казана. Какъвто и да е типа на маслоуловителя определено има полза от него.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Маслоуловител
МнениеПубликувано на: 01 Сеп 2014, 08:37 
Offline
Аватар

Регистриран на: 17 Окт 2010, 20:35
Мнения: 174
IVO 68 написа:
nobreak написа:
Барботажния режим няма ли да се избегне с по големия обем на маслоуловителя или с кранче и честото му източване? Има ли смисъл течността, която се отделя да се връща в казана, при условие, че няма никаква стойност като материал, даже е вредна?


То с този тип маслоотделител се търси барботажен режим. Ако няма барботаж се води сухопарник. Може и да не връщаш течността в казана при по-голям обем на маслоотделителя съобразен с обема на казана. Въпрос на лично предпочитание и концепция. Течността и да я върнеш в казана няма да навреди. Ако има етилов спирт ще се изпари отново, а маслата така или иначе си остават в казана. Какъвто и да е типа на маслоуловителя определено има полза от него.


Като обем 1 л на 80-90 литров казан стига ли? Щом се гони барботажния режим трябва ли да има вода в маслоуловителя или той си минава в барботажен режим като се понапълни малко? Когато е сухопарник трябва ли да има вода в маслоотделителя и изчетох цялата тема, но не намерих отговор на какво разстояние по лулата от казана е най добре да се монтира?


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Маслоуловител
МнениеПубликувано на: 01 Сеп 2014, 08:52 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Окт 2012, 13:49
Мнения: 354
И аз търсих такава информация, но не намерих нищо, което да указва на какво разстояние от казана трябва да се монтира маслоуловителя.
Задължително е само да бъде монтиран по-близо до казана, отколкото до серпентината. Целта е да работи в синхрон с казана.
Така, че давай по метода "проба-грешка".

_________________
Another world is possible, защото когато Парите са всичко, всичко друго е нищо!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Маслоуловител
МнениеПубликувано на: 01 Сеп 2014, 10:38 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2012, 14:57
Мнения: 2167
Местожителство: Пловдив
Моят маслоуловител беше максимално близо до казана. Да не го мисля пълен ли е, празен ли е, към изхода за течността бях направил хидрозатвор. Нивото в хидрозатвора беше такова, че при достигане на определена височина от маслоуловителя, действаше като сифон - достига ниво примерно 2/3 от маслоуловителя и го източва. После пак събира. Така по-малък маслоуловител може да обслужва по-голям казан.
Не съм забелязал чак отвратителни миризми, само нещо като хляб, може би фурфурол, затова го връщах в казана. Но пък в този казан бях варил само вино...


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Маслоуловител
МнениеПубликувано на: 01 Сеп 2014, 10:53 
Offline
Администратор
Аватар

Регистриран на: 05 Май 2007, 13:45
Мнения: 1843
Местожителство: София
Принципно не одобрявам използването на маслоуловител - ако материалът е добър, той е излишен и дори може да е вреден. Ако събира "отвратителни" компоненти, то има тежък проблем с ферментацията на материала.

По-добре да се хвърли малко усилие, за да се осигури хубава пращина, отколкото впоследствие да се правят опити за лекуване на последиците...

_________________
Краят зависи от началото…
Манилий


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Маслоуловител
МнениеПубликувано на: 01 Сеп 2014, 11:34 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Окт 2012, 13:49
Мнения: 354
:? Вреден за какво? От когато го имам 6-7 варки, заготовката винаги съм я правил аз и твърдя, че винаги е била с отлично качество.
Благодарение на наученото от тук, разбира се ;) :)
Винаги след варка, проверявам качеството на събрания материал в маслоуловителя. Никога не е мирисало на ла..на. Просто безцветна течност без градус, с мирис на патоки, която като се охлади опалисцира силно. Без маслоуловителя това би отишло в дестилата, което никак не би ми харесало.

_________________
Another world is possible, защото когато Парите са всичко, всичко друго е нищо!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Маслоуловител
МнениеПубликувано на: 01 Сеп 2014, 11:40 
Offline
Аватар

Регистриран на: 17 Окт 2010, 20:35
Мнения: 174
В крайна сметка никой не каза нищо по този въпрос - щом се гони барботажния режим трябва ли да има вода в маслоуловителя или той си минава в барботажен режим като се понапълни малко?


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Маслоуловител
МнениеПубликувано на: 01 Сеп 2014, 11:58 
Offline
Аватар

Регистриран на: 19 Дек 2010, 10:57
Мнения: 674
itev написа:
:? Вреден за какво? От когато го имам 6-7 варки, заготовката винаги съм я правил аз и твърдя, че винаги е била с отлично качество.
Благодарение на наученото от тук, разбира се ;) :)
Винаги след варка, проверявам качеството на събрания материал в маслоуловителя. Никога не е мирисало на ла..на. Просто безцветна течност без градус, с мирис на патоки, която като се охлади опалисцира силно. Без маслоуловителя това би отишло в дестилата, което никак не би ми харесало.

Ако наклона на лулата ти е към казана, а не към охладителя това няма как да стане.Имам предвид казан тип "алембик". :)

_________________
Човек най-няма сметка,когато прави на хората сметката!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Маслоуловител
МнениеПубликувано на: 01 Сеп 2014, 12:08 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Окт 2012, 13:49
Мнения: 354
:) Да -така е, но нали гониме пустите аромати...
Моята лула е хоризонтална ;)


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.

_________________
Another world is possible, защото когато Парите са всичко, всичко друго е нищо!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Маслоуловител
МнениеПубликувано на: 01 Сеп 2014, 12:14 
Offline
Администратор
Аватар

Регистриран на: 05 Май 2007, 13:45
Мнения: 1843
Местожителство: София
@itev
Вреден, в смисъл че кондензира трудно летливите компоненти, които участват във формиране на мекотата и на приятния вкус.

Ако не си имал неприятни субстанции в маслоуловителя, защо е трябвало да ги спираш :?

Ракията не е само етанол и вода, поне за тези, които не гледат на нея от позицията на алкохолика. В парфюмите участват невероятно зловонни компоненти, но букетът им е приятен. Същото е и при добрата ракия. Махни например мастните киселини и неприятно миришещите висши алкохоли и дестилатът ще загуби тяло.

Никого не искам да засягам, ама подобни устройства дължат разпространението си повече на градски легенди и на практика не се използват в класическите технологии.

_________________
Краят зависи от началото…
Манилий


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 129 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 5, 6, 7, 8, 9  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: iwanow, kocyo и 7 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима