Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 04 Дек 2016, 21:03

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 19 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 22 Окт 2007, 08:28 
Offline
Аватар

Регистриран на: 06 Окт 2007, 19:28
Мнения: 18
Здравейте, аз още не съм започнал да варя, но се подгитвям сериозно, в смисъл, че си преправям мивката/не без разправий с жена ми :D /, слагам си отделно кранче за вода и маркуч за изтичане направо в канала и т.н. Та имам 2 въпроса към знаещите, даже 3
1. Kолко навивки е добре да има серпентина с диаметър15-20см и сечение на тръбичката 8мм. Серпентината я слагам в стара бояджийска помпа, много е одобно, има всички необходими отвори и се запоява с калай. помпата е медна де :D
2 Колко градуса е най добре или какъв е най-добрия диапазаон за подържане на температура при варенето. Aз ще сложа много прецизен термометър на който датчика ще е запоен за лулата и ще мога най-оптимално да регулирам температурата.
3. Казаха ми че, за отлежаване на ракия е най-добре да имам буре с дъги дъб-черница т.е през една, една дъб една черница, малко скъпичко ми искат да го направят ама ако е толкова важно ще го правя, няма да го правя всеки ден я. Само незнам ще има ли време да отлеважа :D Аз питах един в едно село колко трябжа да отлежава ракията, той ми вика, ами колко, мойта отлежава от казана до нас :D
Хай наздравичка и благодаря за помоща предварително :lol:

_________________
akademika


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 22 Окт 2007, 10:51 
Offline
Администратор
Аватар

Регистриран на: 05 Май 2007, 13:45
Мнения: 1841
Местожителство: София
EU_BG_akademika написа:
1. Kолко навивки е добре да има серпентина с диаметър15-20см и сечение на тръбичката 8мм.

Тръба ø8 е сравнително тясна, на предполагам, че и казанът ти в такъв случай е малък. Ако нагревателят ти е 1kW, дължината на тръбата ти трябва да е 5-6 метра, но поради съпротивлението й налягането в казана ще се вдигне. По-добре да вземеш тръба ø18, ще ти стигнат и 2,5 метра.

EU_BG_akademika написа:
2 Колко градуса е най добре или какъв е най-добрия диапазаон за подържане на температура при варенето. Aз ще сложа много прецизен термометър на който датчика ще е запоен за лулата и ще мога най-оптимално да регулирам температурата.

Температурата при лулата ти служи само за информация каква фракция тече в момента. Тази температура не можеш да регулираш. Тя зависи от моментното съдържание на спирт в пращината. Много е важно огънят ти да не е много силен. Ето ориентировъчна информация за температурата на кипене при различна концентрация на спирт в пращината и каква концентрация се получава в дестилата:
    пращина 20%, т.к. 88,7°C, дестилат 67,5%;
    пращина 15%, т.к. 90,7°C, дестилат 62,3%;
    пращина 10%, т.к. 93,1°C, дестилат 53,1%;
    пращина 5%, т.к. 96,2°C, дестилат 35,3%.
Тези данни са теоретични и на практика, поради надморската височина и температурните загуби, измерените температури са малко по-ниски. Информацията от термометъра те предпазва да не отсечеш първака прекалено рано.

EU_BG_akademika написа:
3. Казаха ми че, за отлежаване на ракия е най-добре да имам буре с дъги дъб-черница т.е през една, една дъб една черница, малко скъпичко ми искат да го направят ама ако е толкова важно ще го правя, няма да го правя всеки ден я. Само незнам ще има ли време да отлеважа :D

Правилно са ти казали. Ефектът на отлежаването е огромен. Ракия губи остротата си и създава топло усещане. Най-добре да отлежава поне 6 месеца, но резултат можеш да усетиш още след 3-4 седмици. Не се охарчвай за буре. Става и така:

Изображение

На снимката има дъбови и черничеви стърготини, касис и т.н. Аз използвам по-едри дъбови трески. От стърготините като че ли се отделят повече смоли. Дървото трябва да не е прясно и да е добре изсушено. Препечи треските за кратко във фурната, преди да ги сложиш в шишетата. При отлежаването в шишетата трябва да има повече въздух - тези на снимката са прекалено пълни. Дръж ги на стайна температура. Препекът обикновено е около 75%. За отлежаването използвай чистия дестилат, без да го разреждаш и чак след това го докарай на градус с дестилирана вода. Отлежалата ракия е пивка и при по-висок градус, отколкото прясната, но това си е въпрос на вкус...

_________________
Краят зависи от началото…
Манилий


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 22 Окт 2007, 11:37 
Offline
Аватар

Регистриран на: 06 Окт 2007, 19:28
Мнения: 18
SiteAdmin написа:
EU_BG_akademika написа:
1. Kолко навивки е добре да има серпентина с диаметър15-20см и сечение на тръбичката 8мм.

Тръба ø8 е сравнително тясна, на предполагам, че и казанът ти в такъв случай е малък. Ако нагревателят ти е 1kW, дължината на тръбата ти трябва да е 5-6 метра, но поради съпротивлението й налягането в казана ще се вдигне. По-добре да вземеш тръба ø18, ще ти стигнат и 2,5 метра.

EU_BG_akademika написа:
2 Колко градуса е най добре или какъв е най-добрия диапазаон за подържане на температура при варенето. Aз ще сложа много прецизен термометър на който датчика ще е запоен за лулата и ще мога най-оптимално да регулирам температурата.

Температурата при лулата ти служи само за информация каква фракция тече в момента. Тази температура не можеш да регулираш. Тя зависи от моментното съдържание на спирт в пращината. Много е важно огънят ти да не е много силен. Ето ориентировъчна информация за температурата на кипене при различна концентрация на спирт в пращината и каква концентрация се получава в дестилата:
    пращина 20%, т.к. 88,7°C, дестилат 67,5%;
    пращина 15%, т.к. 90,7°C, дестилат 62,3%;
    пращина 10%, т.к. 93,1°C, дестилат 53,1%;
    пращина 5%, т.к. 96,2°C, дестилат 35,3%.
Тези данни са теоретични и на практика, поради надморската височина и температурните загуби, измерените температури са малко по-ниски. Информацията от термометъра те предпазва да не отсечеш първака прекалено рано.

EU_BG_akademika написа:
3. Казаха ми че, за отлежаване на ракия е най-добре да имам буре с дъги дъб-черница т.е през една, една дъб една черница, малко скъпичко ми искат да го направят ама ако е толкова важно ще го правя, няма да го правя всеки ден я. Само незнам ще има ли време да отлеважа :D

Правилно са ти казали. Ефектът на отлежаването е огромен. Ракия губи остротата си и създава топло усещане. Най-добре да отлежава поне 6 месеца, но резултат можеш да усетиш още след 3-4 седмици. Не се охарчвай за буре. Става и така:

Изображение

На снимката има дъбови и черничеви стърготини, касис и т.н. Аз използвам по-едри дъбови трески. От стърготините като че ли се отделят повече смоли. Дървото трябва да не е прясно и да е добре изсушено. Препечи треските за кратко във фурната, преди да ги сложиш в шишетата. При отлежаването в шишетата трябва да има повече въздух - тези на снимката са прекалено пълни. Дръж ги на стайна температура. Препекът обикновено е около 75%. За отлежаването използвай чистия дестилат, без да го разреждаш и чак след това го докарай на градус с дестилирана вода. Отлежалата ракия е пивка и при по-висок градус, отколкото прясната, но това си е въпрос на вкус...

Благодарности, друго си е знанията, а казанчето ми е 10-12литра а тръбичката се оказа 1.2см
Хай наздравичка и успех на всички в подготовката и добива на ичкията :D :lol:

_________________
akademika


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 07 Ное 2007, 15:15 
Offline
Аватар

Регистриран на: 06 Окт 2007, 19:28
Мнения: 18
Здавейте всички, значи да докладвам :lol: От 10 литра винце получих 2.7L кристално чист дестилат, ракийчица казано по нашему :D , от тях 2L с 48.5% сложих в лабораторни бутилки, като тези на снимката, с дъбови тресчици да си отлежават/ кой ги знае дали ще имат много време за отлежаване :D / , 0.7L oставих за другото казанче. Цялата манипулация ми отне 225мин. Дестилата текна при 84С и завърши при 95.5С Тоест мисля че имаше още малко, но това което излизаше замириса на ацетон и го спрях. Това е в общи линий, аз си направих и снимка на казанчето ама незнам как да я кача тук. Дестилата не е съвсем без мирис бие на грозде като че ли, ама е рано да се каже, нека обръгне 2 месеца па ще я видим около Коледа. Та това е колеги, някой ако има нещо да пита и мога да отговоря с радост ще го направя :wink: :lol:
Хай-наздравичка

Изображение

_________________
akademika


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 07 Ное 2007, 15:21 
Offline
Администратор
Аватар

Регистриран на: 05 Май 2007, 13:45
Мнения: 1841
Местожителство: София
С здраве да я пиеш!

EU_BG_akademika написа:
Това е в общи линий, аз си направих и снимка на казанчето ама незнам как да я кача тук.

За качване на снимки, виж тук! Ако имаш затруднения, прати ми ги на Изображение.

_________________
Краят зависи от началото…
Манилий


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 08 Ное 2007, 01:29 
Offline
Аватар

Регистриран на: 03 Сеп 2007, 13:45
Мнения: 22
Местожителство: Разград
EU_BG_akademika написа:
Здавейте всички, значи да докладвам :lol: От 10 литра винце получих 2.7L кристално чист дестилат, ракийчица казано по нашему :D , от тях 2L с 48.5% сложих в лабораторни бутилки, като тези на снимката, с дъбови тресчици да си отлежават/ кой ги знае дали ще имат много време за отлежаване :D / , 0.7L oставих за другото казанче. Цялата манипулация ми отне 225мин. Дестилата текна при 84С и завърши при 95.5С Тоест мисля че имаше още малко, но това което излизаше замириса на ацетон и го спрях. Това е в общи линий, аз си направих и снимка на казанчето ама незнам как да я кача тук. Дестилата не е съвсем без мирис бие на грозде като че ли, ама е рано да се каже, нека обръгне 2 месеца па ще я видим около Коледа. Та това е колеги, някой ако има нещо да пита и мога да отговоря с радост ще го направя :wink: :lol:
Хай-наздравичка[/img]

Батка,блазе ти.Ние тез твойте 2л.за три дена ги оправдаваме,камо ли да ги чакаме 2 месеца.
Иначе браво-обичам табиетлиите.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 09 Ное 2007, 05:28 
Offline
Аватар

Регистриран на: 06 Окт 2007, 19:28
Мнения: 18
naknak написа:
EU_BG_akademika написа:
Здавейте всички, значи да докладвам :lol: От 10 литра винце получих 2.7L кристално чист дестилат, ракийчица казано по нашему :D , от тях 2L с 48.5% сложих в лабораторни бутилки, като тези на снимката, с дъбови тресчици да си отлежават/ кой ги знае дали ще имат много време за отлежаване :D / , 0.7L oставих за другото казанче. Цялата манипулация ми отне 225мин. Дестилата текна при 84С и завърши при 95.5С Тоест мисля че имаше още малко, но това което излизаше замириса на ацетон и го спрях. Това е в общи линий, аз си направих и снимка на казанчето ама незнам как да я кача тук. Дестилата не е съвсем без мирис бие на грозде като че ли, ама е рано да се каже, нека обръгне 2 месеца па ще я видим около Коледа. Та това е колеги, някой ако има нещо да пита и мога да отговоря с радост ще го направя :wink: :lol:
Хай-наздравичка[/img]

Батка,блазе ти.Ние тез твойте 2л.за три дена ги оправдаваме,камо ли да ги чакаме 2 месеца.
Иначе браво-обичам табиетлиите.

AAAA колега, нещо не си ме рабрал :lol: , аз понеже за първиви път свещенодействам с казанче затова съм толкова доволен и споделям резултатите, иначе през ден два ще повтарям процедурата. Работя в авио-кетъринга на летището и от полетите се връща достатъчно винце, отворят за някой а на него баш тогава му прилошее/ деликатно казано :D /и бутилчицата се връща цяла целеничка при мен. Така по 10-15полета на смяна........................Абе беркет версин не се оплаквам. Та така, иначе и аз наблягам вечер на ичкията, не ме подценявай :lol: Хайде със здраве, че ще закъснея за работа.
Хай- наздравичка

_________________
akademika


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 09 Ное 2007, 10:45 
Offline
Администратор
Аватар

Регистриран на: 05 Май 2007, 13:45
Мнения: 1841
Местожителство: София
naknak написа:
Ние тез твойте 2л.за три дена ги оправдаваме,камо ли да ги чакаме 2 месеца.

@naknak: Точно в чакането е удоволствието - докато съзерцаваш как блещукат бутилките от днешната продукция, опитваш аристократичния вкус на миналогодишната. За целта, разбира се, трябва да произвеждаш повече, отколкото пиеш :lol:

EU_BG_akademika написа:
аз понеже за първиви път свещенодействам с казанче затова съм толкова доволен и споделям резултатите, иначе през ден два ще повтарям процедурата.

@EU_BG_akademika: Браво, колега! Добре дошъл в клуба на "заразените" от ракиеното хоби :)

_________________
Краят зависи от началото…
Манилий


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 09 Ное 2007, 21:10 
Offline
Аватар

Регистриран на: 06 Окт 2007, 19:28
Мнения: 18
SiteAdmin написа:
naknak написа:
Ние тез твойте 2л.за три дена ги оправдаваме,камо ли да ги чакаме 2 месеца.

@naknak: Точно в чакането е удоволствието - докато съзерцаваш как блещукат бутилките от днешната продукция, опитваш аристократичния вкус на миналогодишната. За целта, разбира се, трябва да произвеждаш повече, отколкото пиеш :lol:

EU_BG_akademika написа:
аз понеже за първиви път свещенодействам с казанче затова съм толкова доволен и споделям резултатите, иначе през ден два ще повтарям процедурата.

@EU_BG_akademika: Браво, колега! Добре дошъл в клуба на "заразените" от ракиеното хоби :)

ДОБРЕ ЗАВАРИЛ :D И НАЗДРАВИЧКА

_________________
akademika


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 09 Ное 2007, 21:49 
Offline
Аватар

Регистриран на: 03 Сеп 2007, 13:45
Мнения: 22
Местожителство: Разград
EU_BG_akademika написа:
SiteAdmin написа:
naknak написа:
Ние тез твойте 2л.за три дена ги оправдаваме,камо ли да ги чакаме 2 месеца.

@naknak: Точно в чакането е удоволствието - докато съзерцаваш как блещукат бутилките от днешната продукция, опитваш аристократичния вкус на миналогодишната. За целта, разбира се, трябва да произвеждаш повече, отколкото пиеш :lol:

EU_BG_akademika написа:
аз понеже за първиви път свещенодействам с казанче затова съм толкова доволен и споделям резултатите, иначе през ден два ще повтарям процедурата.

@EU_BG_akademika: Браво, колега! Добре дошъл в клуба на "заразените" от ракиеното хоби :)

ДОБРЕ ЗАВАРИЛ :D И НАЗДРАВИЧКА


Е,аз се опитах да се пошегувам.И аз си имам туби с дъбови трески в тях.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 04 Апр 2008, 01:09 
Offline

Регистриран на: 07 Мар 2008, 19:28
Мнения: 77
Местожителство: разград
браво градски а кога ще я опитаме :D :D :D


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 14 Авг 2008, 17:20 
Offline

Регистриран на: 19 Юли 2008, 16:18
Мнения: 1
Супер казанче ама защо на ГАЗ.(от снимката).Доста "БУМ"


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 31 Авг 2009, 16:06 
Offline

Регистриран на: 31 Авг 2009, 01:23
Мнения: 2
Здравейте.Трябва ми някоя по-хубава таблица за температурната компенсация на алкохола.Трябва ми за спиртометър, който мери точно при 15 градуса.Благодаря ви предварително.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 13 Сеп 2009, 07:46 
Offline

Регистриран на: 10 Сеп 2009, 19:37
Мнения: 23
Местожителство: varna
Здравейте не съм сигурен че тук трябва да си задам въпроса но ми се стори най подходящо...
Скоро варих ракия от джанки и ми се случи нещо странно според мен а за вас можеби не та за туи искам да ми обясните защо така стана.
Варях материала в казан за 2-на преварка голям 450л, ракията текна на 70 гр. с силна струйка. Майстора ми каза че трябва да потдържам огъня така че да се запази струиката. Така искара процеса до 45гр. След това малко забавих пъхането на дърва и според мен стана чудо... :D струйката с течаща ракия намаля а градоса започна да се качва. Започнах да експериментирам разбирасе като сложих друга кофа. Започнах да потдържам слаб огън и ракията ми едвали не се върна като градос почти в стартова позиция. тогава дойде майстора и ми каза това да съм го сложил за преварка че било патока но ракията се получи 48 ал/гр.
Ще съм благодарен някой да ми обясни какво е станало и какво да правя тая втората ракия. благодаря предварително


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 13 Сеп 2009, 18:33 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: 06 Мар 2008, 20:30
Мнения: 967
Местожителство: София
Траяне, всичко е физика. Като слагаш повече дърва се повишава температурата на материала, от което следва, че ще се изпарява и повече вода. Сега на въпроса, какво да правиш с патокът - не мога да ти помогна много. Аз преварявам всичката ракия. Прецени сам - ако квалифицираната от казанжията ракия като паток ти харесва, не я преваряй. Ако усещаш аромат и вкус напаток я преварявай :wink:

_________________
Обсъждане на действията на администратор/модератор е забранено!
Човекът е главна фигура в животновъдството.


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 19 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: kocyo, lhristov, onomed, vitkovski54 и 6 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима