Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Последно посещение: 24 Сеп 2018, 22:30 Дата и час: 24 Сеп 2018, 22:30

Часова зона: Европа/София [DST]





 [ 58 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 04 Сеп 2007, 13:20 
Offline

Регистриран на: 22 Авг 2007, 12:34
Мнения: 5
С КАКВО Е НАЙ-ДОБРЕ ДА СЕ ПОЧИСТИ КАЗАНА. СЛУШАЛ СЪМ ЗА СОДА И ОЦЕТ. БИХ ТЕ ЛИ ДАЛИ СЪВЕТЛ


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 07 Сеп 2007, 18:36 
Offline
Аватар

Регистриран на: 03 Сеп 2007, 14:52
Мнения: 3
От какъв материал ти е казана? Ако е меден с оцет или с кислол.


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 16 Сеп 2007, 15:18 
Offline
Администратор
Аватар

Регистриран на: 05 Май 2007, 13:45
Мнения: 1963
Местожителство: София
Ето извадки от още една от статиите, която подготвям за този сайт:

Цитат:
Почистването на дестилатора е важно, защото от него зависи чистотата на аромата на дестилата. Особено при загаряне или прекипяване остатъците трябва да се отстранят много щателно. След дълъг период на неизползване едно основно почистване не може да се пренебрегне. Особено старание трябва да се положи при отстраняването патината и на зелените наслоявания от меден ацетат.

За почистване не трябва да се използват ароматизирани готови препарати, защото натрапчивата им миризма трудно се отстранява.

Медта е сравнително устойчива химически, но притежава ниска механична здравина. Затова използването на телена четка или стоманена домакинска тел не е препоръчително. Достатъчно е да се използва домакинска гъба или кърпа за жулене на съдове. Нечистотиите могат да се отстранят по-лесно, ако в казана се нагорещи малко вода и в нея се сипят сода, пепел, дървени стърготини, ръж или царевично брашно. Лулата и серпентината се напълват и накисват няколко часа в разтвор на сода. Почистват се, като през тях с здраво капроново въже се изтегли няколко пъти кръгла четка. Четката трябва свободно да минава през извивките на лулата. Скъсването на въжето, докато четката е в серпентината ще създаде много неприятни главоболия. За прекарване на въжето през серпентината ще помогне прахосмукачка – от единия край пускаме въжето със завързана на края му коркова тапа, а от другия засмукваме тапата с прахосмукачката.

Отлагания от котлен камък се отстраняват с лимонена киселина или оцет.

Ако казана е от алпака или неръждавейка спокойно може да се използва и домакинска тел.

Обилното промиване с вода след почистването, трябва да отстрани всички следи от използваните почистващи средства.


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 17 Сеп 2007, 09:10 
Offline
Аватар

Регистриран на: 03 Сеп 2007, 13:45
Мнения: 22
Местожителство: Разград
"Лулата и серпентината се напълват и накисват няколко часа в разтвор на сода."

Като казваш "сода",какво имаш предвид-сода бикарбонат или сода каустик (NaOH)


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 17 Сеп 2007, 10:06 
Offline
Администратор
Аватар

Регистриран на: 05 Май 2007, 13:45
Мнения: 1963
Местожителство: София
naknak написа:
Като казваш "сода",какво имаш предвид-сода бикарбонат или сода каустик (NaOH)

Недоглеждане от моя страна. Имам предвид натриев бикарбонат (NaHCO3). Сода каустик би трябвало да почиства още по-добре, макар никога да не ми се е налагало да използвам толкова агресивно средство и нямам лични наблюдения.

_________________
Краят зависи от началото…
Манилий


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 03 Окт 2007, 09:16 
Offline
Аватар

Регистриран на: 03 Сеп 2007, 13:45
Мнения: 22
Местожителство: Разград
Пробвах с ок.3% NaOH.Серпентината е медна.Нищо не и стана.Изчисти се перфектно.1л.30% NaOH размесих с 10л. гореща вода,напълних серпентината,изчаках една цигара време,след което я източих и промих обилно с вода.Не съм варил ракия след това,но се надявам да има ефект.
Внимавайте с NaOH.Очила и ръкавици.


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 27 Окт 2007, 12:41 
Offline
Администратор
Аватар

Регистриран на: 05 Май 2007, 13:45
Мнения: 1963
Местожителство: София
Ето препоръчаната от производителя рецептура за измиване на меден 150-литров немски казан Müller с промивна помпа:

  1. разтвор на 250g лимонена киселина в 15 L вода с температура 60°C - промване 2 часа (разтворът се приготвя задължително извън казана)

  2. промивка с чиста вода

  3. разтвор на 100g натриев хидроокис в 15 L вода с температура 60°C - промване 2 часа

  4. отново промивка с чиста вода

_________________
Краят зависи от началото…
Манилий


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 27 Окт 2007, 19:30 
Offline
Аватар

Регистриран на: 03 Сеп 2007, 13:45
Мнения: 22
Местожителство: Разград
SiteAdmin написа:
Ето препоръчаната от производителя технология за измиване на меден 150-литров немски казан Müller с промивна помпа:
  1. разтвор на 250g лимонена киселина в 15 L вода с температура 60°C - промване 2 часа (разтворът се приготвя задължително извън казана)
  2. промивка с чиста вода
  3. разтвор на 100g натриев хидроокис в 15 L вода с температура 60°C - промване 2 часа
  4. отново промивка с чиста вода


Забравих да кажа че серпентината ми беше зацапана с изкипял материал от кайсии,т.е.по-добре е да се мие с NaOH.Котленият камък от външната страна ще изпада от лимонената киселина.


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 28 Окт 2007, 18:19 
Offline
Аватар

Регистриран на: 03 Сеп 2007, 13:45
Мнения: 22
Местожителство: Разград
SiteAdmin написа:
naknak написа:
серпентината ми беше зацапана с изкипял материал от кайсии

Ако преди варенето сложиш в пращината малко E551 - силициев двуокис, пяната намалява значително. Има го в много от лекарствата за метеоризъм. Безвреден и химически инертен е и не променя нищо във вкуса или в каквото и да е. Използва се в професионалната практика.

Днес варих за пръв път след миенето с NaOH.Всичко е добре ,вкл. и ракийката.За след десетина дена пак ще имам готов материал за варене.Тогава ще пробвам с този Е551.На 120-130л.колко да сложа? Макар че джибрите не се пенят чак толкова сякаш.


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 29 Окт 2007, 16:40 
Offline

Регистриран на: 29 Окт 2007, 16:31
Мнения: 1
Подариха ми казан който не е използван дълго време и е позеленял. Как се чисти медния окис?


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 06 Окт 2008, 20:19 
Offline

Регистриран на: 03 Мар 2008, 11:41
Мнения: 31
Местожителство: Bulgaria
биби написа:
Подариха ми казан който не е използван дълго време и е позеленял. Как се чисти медния окис?


Колега,
Казана на първ място се чисти с вода.
После ако се окаже, че е много силно патиниал може да опиташ почистване с парцал и пясък /може и мраморно брашно/.
Накрая ако все пак остане нещо за почистване опитай със слаба киселина.
Итината е че почистванто си иска работа. Така че не жали силите! Търкай докато светне като нов.


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 08 Фев 2009, 09:47 
Offline
ССМ

Регистриран на: 09 Мар 2008, 21:44
Мнения: 244
Местожителство: Plovdiv
За чистене в производството се ползва 5% разтвор на сода каустик, NaOH или KOH, кой каквото има под ръка! За отлагания от котлен камък лимонена киселина, а като антипенител висши мастни киселини или хидролизирано олио със концентрирана сярна киселина. Киселината се добавя на порции към олиото като се разбърква, за пропорции незнам, но може да се сложи в материала още преди да заври, защото в казана ще е късно или се взема от джибрата половин водна чаша, запушвате с ръка и като шейк я раздрусвате, ако пяната се задържи повече от 5-10 секунди-имате нужда от пеногасител!!!
За силициев двуокис-не съм чувал! Че е инертен-да, но за пеногасене-не. Това е кварцов пясък, с какво ще ви помогне!? Ще падне на дъното на казана и толкоз!


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 01 Ное 2009, 22:45 
Offline
Аватар

Регистриран на: 30 Сеп 2009, 20:19
Мнения: 483
Местожителство: Казанлък
С какво се чисти окислена до черно медна ламарина (от горелка) до метален блясък.

_________________
Есть 100 способов сделать самогон!! Даже из табуретки!!

Остап Бендер


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 06 Фев 2012, 18:21 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Сеп 2010, 18:01
Мнения: 1580
Местожителство: Wallis and Futuna
Ситуацията е следната.Търкам долнището на казана яко,преди всяко варене,както и шапката също,но след варене по казана остават синъо зеленикави петна точно над нивото на течноста,където е бил празен съда,надолу е като измит.Шапката няма окисление,след варене по долнището след известно време се появява същото,ако не го изтъркам....http://m.abv.bg/servlet/getdata;jsessio ... 019622.jpg http://m.abv.bg/servlet/getdata;jsessio ... 102432.jpg http://m.abv.bg/servlet/getdata;jsessio ... 021312.jpg мисля да направя лабораторен или някакъв в домашни условия тест..някакви идеи относно тези окиси?


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 06 Фев 2012, 19:46 
Offline
Аватар

Регистриран на: 16 Сеп 2011, 05:01
Мнения: 804
А с какво търкаш казана?


Върнете се в началото
  
 
 [ 58 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4  Следваща

Часова зона: Европа/София [DST]


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: castron, cat, ivonio, lhristov и 15 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима