Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Последно посещение: 16 Яну 2018, 11:12 Дата и час: 16 Яну 2018, 11:12

Часова зона: Европа/София




 [ 58 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 06 Фев 2012, 20:14 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Сеп 2010, 18:01
Мнения: 1546
Местожителство: Wallis and Futuna
ivobal написа:
А с какво търкаш казана?

На първата снимка,точно на границата между окислената част и чистата се вижда до каква степен е излъскан ,виждат се следи от търкането...със шкурка,не едра а водна за да пада този окис


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 06 Фев 2012, 20:47 
Offline
Аватар

Регистриран на: 16 Сеп 2011, 05:01
Мнения: 807
Ами снимки няма, или поне аз не ги отварям :nixweiss:


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 06 Фев 2012, 21:20 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Сеп 2010, 18:01
Мнения: 1546
Местожителство: Wallis and Futuna
http://m.abv.bg/servlet/getdata;jsessio ... 021312.jpg. http://m.abv.bg/servlet/getdata;jsessio ... 102432.jpg. http://m.abv.bg/servlet/getdata;jsessio ... 019622.jpg


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 06 Фев 2012, 21:25 
Offline
Аватар

Регистриран на: 16 Сеп 2011, 05:01
Мнения: 807
Всъщност снимките нямат значение(макар че отдавна чакам, да ти видя казана), проблема е в шкурката-нищо че е ситна. Просто така всеки път премахваш защитният му слой. След следващото варене го измий само с вода и го подсуши, търкай го само с вълнен плат, без да се опитваш да го излъскваш до блясък.

П.П. снимките пак ги няма:

Грешка:

Невалидна сесия

'Изтекла потребителска сесия' e мярка за защита на Вашата поща срещу неправомерен достъп в случай, че забравите да натиснете бутон "Изход" и кутията Ви остане отворена. След изтичане на предварително зададено време, кутията се затваря автоматично. Можете да регулирате това време от "Настройки" ; "Опции на пощенската кутия".


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 06 Фев 2012, 21:43 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Сеп 2010, 18:01
Мнения: 1546
Местожителство: Wallis and Futuna
Мисля,че не е до търкането,шапката също се търка...а и това е единственият начин да се отърва от окисляването.какъв е контакта на въпросните окиси с течноста за дестилиране е въпроса който ме гложди...ракията няма никакви метални или кисели нотки и т.н,но все пак анализ му е майката.


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 06 Фев 2012, 21:54 
Offline
Аватар

Регистриран на: 16 Сеп 2011, 05:01
Мнения: 807
Не са окиси, меден сулфат е(син камък). Ето тук едно мнение на Карлсон( не гледай това на Фалкончо), което може да ти е от полза : viewtopic.php?f=9&t=1360&p=19101&hilit=+%D0%BC%D0%B5%D1%81%D0%B8%D0%BD%D0%B3#p19101


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 06 Фев 2012, 23:35 
Offline

Регистриран на: 12 Окт 2007, 10:29
Мнения: 222
Местожителство: Асеновград
Много химия буха това хамериканското ВиК хич не жалят хипохрорида. Дано не съм прав ама мисля че е от водата.


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 07 Фев 2012, 04:03 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Сеп 2010, 18:01
Мнения: 1546
Местожителство: Wallis and Futuna
Прикачени файлове:
php8mGKqMPM.jpg
php8mGKqMPM.jpg [ 43.99 KiB | Прегледано 1999 пъти ]
тук ясно се вижда разликата,докъде е била течноста
Прикачени файлове:
phpJAi8TAPM.jpg
phpJAi8TAPM.jpg [ 43.4 KiB | Прегледано 1999 пъти ]
и дъното след известно време получава същото окисление
Прикачени файлове:
phpG3GUF3PM.jpg
phpG3GUF3PM.jpg [ 45.58 KiB | Прегледано 1999 пъти ]
ако е от водата,както казва Венци,би трябвало да има окиси и по шапката,но няма... може би медта от която е направено долнището е с ниско качество... :nixweiss:


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 07 Фев 2012, 09:52 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 6719
Местожителство: София
Напротив, с висока проба мед е и за това се окислява така бързо.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 07 Фев 2012, 20:18 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Сеп 2010, 18:01
Мнения: 1546
Местожителство: Wallis and Futuna
ilu6a написа:
Напротив, с висока проба мед е и за това се окислява така бързо.

Баси....ако се дестилира повторно и треторно дали ще падне концетрацията на мед в дестилата...а и не знам каква е концетрацията въобще,затова искам да правя анализ.... :explode: идеи?...


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 08 Фев 2012, 08:01 
Offline
Аватар

Регистриран на: 19 Юни 2009, 13:11
Мнения: 787
Местожителство: Горна Оряховица
Сложността на получаването на цветни метали проличава добре от примера за медта. Тя се топи в пещи, подобни на мартеновите. Но от пещта излиза не чиста мед, а т. нар. щейн - сплав на медта с желязото, сярата, среброто, златото, цинка и други елементи. В щейна тези примеси са 70 -80%. След това щейнът се поставя в конвертор, през който се продухва въздух, за да изгорят остатъците от сярата. Този процес е продължителен и трае часове. Щейнът се превръща в черна мед, която съдържа само 1-2% примеси. Но тази чистота по отношение на примесите не е достатъчна.

Следващият етап на пречистването на медта от примесите е пирометалургичното рафиниране. Отстраняват се последните остатъци от сярата и някои други елементи. След това в пещта се добавят дървени въглища, които окончателно отделят кислорода от медта. При това обработване примесите са само десети от процента, а между тях са златото и среброто.

За електротехниката обаче е необходима технически чиста мед. Затова се използва електролизата. Пластина от пречистваната мед анодът, се поставя в електролитната вана с разтвор на сярна киселина и меден сулфат. За катод служи лист от чиста мед. Електричният ток пренася върху катода само медта. Златото, платината и среброто се утаяват на дъното на ваната, а другите примеси остават в разтвора.
Това намерих но не е ясно от каква мед се изготвят медни листи.Чистотата зависи от методите на получаване и състав на рудата.Едва ли ще използват електролитна мед за листи от които ще се превят олуци облицовки с декоративна цел.Причината за появяване на тия синкави петна по казана на Наско може би са примеси в медта които с медта образуват галванични двойки.
А бе тежка материя и не е ясно в какви количества има мед в дестилата, и ако има завишени от къде идват от казана или от охладителя.
Илия има достъп до съвременна аналитична апаратура и би могъл ако има възможност да пусне една проба инкогнито.Сложното е че ако нямат разработена съответната методика няма кой да се навие.
Важно в случая е да се узнаят какви нива на мед са вредни,защото не съмнено ще се открие съдържание на мед но колко милиони части от грама на литър


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 08 Фев 2012, 09:37 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 6719
Местожителство: София
Нямам такъв тип апаратура обаче ,иначе като нищо ще пусна проба.
Аз си мисля ,че Аламбик би имал някакви идеи за подобен анализ...

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 08 Фев 2012, 09:41 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: 06 Мар 2008, 20:30
Мнения: 1043
Местожителство: София
Мед в дестилата по-скоро можеш да имаш от охладителя, поне така мисля

_________________
Обсъждане на действията на администратор/модератор е забранено!
Човекът е главна фигура в животновъдството.


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 08 Фев 2012, 12:10 
Offline
Аватар

Регистриран на: 17 Окт 2011, 10:40
Мнения: 142
Аз имах такива неща на няколко етапа:
1. Преди да сложа маслоуловител бяха по стените на купула и приличаха на ръжда.Чистеха се сравнително лесно с пластмасова гъбичка.
2. Като сложих маслоуловителя се появи нещо като сребърен окис по купула.Падаше само с вода.
3. При преварка на бързи обороти (силен огън) се появи нещо сивкаво по дъното. Изчисти се с вода и телена четка.
4. С колона - не съм забелязал да има каквото и да било.Тук вече работя със слаб огън.

Варя само на газ и причината според мене за тия окиси поне в моя случай е силния огън. Тъй като темп. е висока може би кипи повечко вода и се образува т.нар. медна патина, което май беше разновидност на ръждата. Това са си мои разсъждения и изводи, които не знам дали са правилни.


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 08 Фев 2012, 14:14 
Offline
Аватар

Регистриран на: 27 Дек 2011, 10:35
Мнения: 140
Според мен няма място за притеснение - напротив . Това е предимството на медния казан.Всичко което се вижда на снимките е следствие на каталитичното действие на медта.Грубо казано това са боклуците които няма да отидат в дестилата ,а ще отпаднат в това което изхвърляме накрая.Ако се вгледаме в производството на Карл,Мюлер и други реномирани фирми, ще видим ,че там където имаме джибре и пара всичко е мед,а след конденза на парата в краен дестилат неръждавейка.Има и изпълнения на кондензатора с мед,но там действително е мястото,където някакво количество медни йони попадат където не трябва.Общия принцип е,ако няма отлежаване - неръждавеика,ако отлежаването е в буре може и мед.Доказано е че след 3 до 6 месеца тези йони са неутрализирани при стареенето от дървесината.За да има обаче ефект от казана,всички медни повърхности, които влизат в досег при изваряването трябва да се почистват до типичния розов цвят на не окислената мед.Механични средства не се употребяват освен когато казана загори и няма начин.Използва се лимонена киселина, или оцет ,или 5% разтвор на азотна киселина,по препоръка на горните фирми.


Върнете се в началото
  
 
 [ 58 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 6 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима