Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Последно посещение: 16 Яну 2018, 11:12 Дата и час: 16 Яну 2018, 11:12

Часова зона: Европа/София




 [ 58 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 11 Дек 2017, 19:30 
Offline
Аватар

Регистриран на: 19 Ное 2017, 19:09
Мнения: 7
Тя стана една...А се бях засилил...
При двете варки , просто изплакнах всичко на течаща вода-без да разглобявам и без да се заглеждам.Днес разглобих всичко що се разглобява ,за основно измиване и прибиране-материал ще има чак на лято-а какво и дали да преправям,все още е рано.Ракията е на два дена и ми се вижда малко остра.
И каква стана-тръбите медни а муфи,нипели и холендрите-бронз или месинг,и аз не знам,уж били за питейна вода,едни лъскави-сега са почти черни-от вътре.Как да ги мия?А казана при заварката потъмня,и си мислех,че като поври материала ще се измие но не се измива.
Предполагам че трябва да сменя поне тръбите с неръждаеми , или всичко и да започвам отначало?


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 12 Дек 2017, 20:26 
Offline
Аватар

Регистриран на: 24 Окт 2017, 11:39
Мнения: 26
Колега "vrzru" що се плашиш ?
Колоната отвътре се чисти много лесно. Правиш си "шомпол" дълъг малко повече от дължината на тръбата, закрепваш накрая едно две телчета от тия дето ги слагаш в тръбата и почваш да търкаш. А може да се ползва и бормашина / за предпочитане бавно оборотна /. Слага се и малко Cif.
А от медта според мен не се отказвай.
И следващия път като вариш ракия свали малко изолация от върха на "тръбата"- към 20-25 см
Ето нещо за четене :
http://labspirt.com/forum/index.php/topic,4087.75.html
А относно това дали да е колона или аламбик...Ами ако сложиш дифлегматор на върха ще имаш колона. Ако не пускаш вода в дефлегматора ще имаш аламбик.


Последна промяна G58 на 13 Дек 2017, 13:15, променена общо 1 път

Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 12 Дек 2017, 20:58 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 6719
Местожителство: София
Далеч по-лесно се чисти с някаква нисък процент киселина....

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 13 Дек 2017, 13:51 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2012, 14:57
Мнения: 2461
Местожителство: Пловдив
G58 написа:
Ето нещо за четене :
http://labspirt.com/forum/index.php/topic,4087.75.html

Интересна теза - за образуване на меден цитрат. Ако е така, по-добре механично, наистина.
Не е зле някой наясно с химията да коментира.


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 13 Дек 2017, 19:51 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: 23 Сеп 2011, 21:44
Мнения: 1161
Медният цитрат се предлага като хранителна добавка.
https://shop.purecaps.net/bg-BG/produkt ... en-tsitrat


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 13 Дек 2017, 23:13 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2012, 14:57
Мнения: 2461
Местожителство: Пловдив
G58 препраща към мнение на Игор. Според него тънък слой медни оксиди действа като катализатор за обогатяване на дестилата с нужния букет и за свързване на серните съединения, докато медният цитрат "запечатва" медната повърхност. Аз лично не съм наясно с тази химия :)
Цитат:
Если мыть - скажем- лимонкой, на поверхности образуется цитрат меди. Не оксид, который нужен для связывания серы и фокусов с эфирами, а цитрат.


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 13 Дек 2017, 23:39 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 6719
Местожителство: София
АААА адаша ти да направи нужната справка)))!

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 14 Дек 2017, 12:00 
Offline
Аватар

Регистриран на: 17 Фев 2015, 09:51
Мнения: 541
Местожителство: Берлин
Бях писал някъде ... Че и парцалче след лим. кис. трябва да играе- за по- дребните детайли..Ще пасивира лимонената кис. ако се остави така без да се изплакне...Ние плакнем, търкаме леко с гъбичка предполагам или четка... А много колеги промиват със содов разтвор..Накрая..Така, че помен от лим. кис. Няма- и медта си върши своето... :prost2:

_________________
Кеф цена няма....Нещата трябва да са "пипнати"....!!!!


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 14 Дек 2017, 12:20 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2012, 14:57
Мнения: 2461
Местожителство: Пловдив
Такааа, дойдохме си на приказката :)
Защо трябва да си имаш собствено казанче. И още един довод, че насипните пълнежи не са за дестилати ;) :prost2:
ПП. И киселините и основите с медта дават соли. Просто трябва да сме наясно какво точно правим. Вероятно оптимален вариант е чиста и активна медна повърхност, която да постои известно време на въздух (ако оксидния слой прави "магията") защото вътре в казана по време на дестилацията кислород няма.

Едит: Според мен почистването на казана заслужава специална тема. Но първо трябва да се изясни химията!


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 14 Дек 2017, 15:59 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2012, 14:57
Мнения: 2461
Местожителство: Пловдив
Админът беше постнал рецепта на Мюлер. След киселината действат с основа, вероятно точно за да неутрализират нежеланата пасивация. Обаче те нямат друг избор, не върви да разглобяват съоръжението преди всяка варка. А и не е ясно какви соли остават след обработване с основа (или сода) и как влияят на букетчето. Номерът е да сме наясно кое е най-подходящо за разглобяеми домашни дестилатори ;) :prost:


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 14 Дек 2017, 17:21 
Offline
Аватар

Регистриран на: 17 Фев 2015, 09:51
Мнения: 541
Местожителство: Берлин
Механично чистене ,където може също е желателно- при плакненето! Катализатора на Мюлер е показателен ,с нарязани медни тръбички и абразивни цилиндърчета и бъркалка и пишат : за да има винаги свежа мед!! А там бол -инжинери, химици и т. н......Всичко друго е плашене на гарги, колеги и високоумстване...И аз съм им голям фен, но някой път прекаляват!!! Спомних си и за фурфурола....Все- пак са спиртаджий !!

_________________
Кеф цена няма....Нещата трябва да са "пипнати"....!!!!


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 14 Дек 2017, 18:14 
Offline
Аватар

Регистриран на: 06 Ное 2013, 19:29
Мнения: 340
Не знам какво точно се има пред вид под "следите от мед останали от дестилацията", но ......още един глас в подкрепа на медта...
http://bgbarman.bg/%D0%95%D0%BD%D1%86%D ... D0%BE.html
Цитат:
Може би най-важно за въздествието на ароматите е много бавния процес на оксидация. Докато кислородът се смята за враг на производителите на пиво и вино, защото може да им докара вкус на пикоч, то при отлежаването на уиски (според доктор Джим Суан от Pentlands Scotch Whisky Institute) оксидацията увеличава богатството и интензитета на приятните аромати и по специално ароматите на плодове, подправки и нотки на мента. При производството на алкохолни напитки ароматите се появяват като следствие на действия и взаимодействия. Следите от мед останали от дестилацията са катализаторът. Те превръщат кислорода във водороден диоксид, който атакува дървото и освобождава ванилин. Това насърчава оксидацията и допълнително освождава представените в дъба различни аромати.

_________________
Откакто човечеството е измислило ракията, всички други форми на благодарност са отпаднали! Даже финикийските знаци са минали на заден план!


Последна промяна IVO 68 на 14 Дек 2017, 19:33, променена общо 1 път
Добавяне линк към първоизточника на информацията


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 14 Дек 2017, 18:49 
Offline
Аватар

Регистриран на: 17 Фев 2015, 09:51
Мнения: 541
Местожителство: Берлин
Жалко, че нямам снимки да онагледя това от цитата - моя катализатор е без бъркалка- като на Мюлер и тези ( от статията) оксидите са фрапиращи до плашещи на вид ... но са си дали своето...
пп.Малко игра на думи се получи,че казва:следите от мед са катализатора , а аз давам за пример следите върху моя катализатор- баща ми го оперираха и не може сега да се допитам за подробни химически процеси....

ПП: При нормални дестилати ( грозде и прочей...) не е нормално да има много оксиди- статията е за уиски все- пак !!Те явно и братушките с нещо зърнено са патили :D

_________________
Кеф цена няма....Нещата трябва да са "пипнати"....!!!!


Върнете се в началото
  
 
 [ 58 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 5 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима