Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 06 Дек 2016, 20:08

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 11 мнения ] 
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 23 Апр 2010, 20:55 
Offline

Регистриран на: 12 Ное 2008, 19:03
Мнения: 11
Здравейте колеги, искам да попитам дали някой е правел някога или е мислел да направи, бъркането на джибрата да става с ел мотор.
Поздрави.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 23 Апр 2010, 22:27 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5797
Местожителство: София
Ми да ти кажа винаги плодовите джибри ги бъркам с бъркалка за теракол прикрепена на борхамъра...-както много други тук))))

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 23 Апр 2010, 22:55 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
По принцип джибрите се бъркат когато шапката е не потопена поради наличието на кислород и странични бактерии има голяма опасност от вкисване и загниване на материала. При бъркане на джибрата в нея ще се вкара повече кислород което води до по интензивно размножаване на дрождите но така те не произвеждат етанол а изяждат захарта за размножаването /размножаването на дрождите е аеробен процес, а ферментацията е анаеробен/. Когато мъста заври бурно значи дрождите са се размножили достатъчно и няма смисъл да се губи захар за пройзвеждането на други дрожди за това при производство на вино при започване на бурната ферментация горният отвор на бъчвата се затваря с воден клапан, торбичка с пясък или ябълка, зада не може да навлиза кислород. От друга страна при бурната ферментация материала достатъчно добре се разбърква от отделящите се балончета въглероден двуокис, така че ако шапката е потопена няма нужда от разбъркване след започване на бурната ферментация.
Миналата година бях чел че в някъкъв руски институт открили че когато джибрата е подложена на вибрация ферментацията приключвала в пъти по бързо, направих опит /описъл съм го някъде във форума/ смесих вода захар и мая за хляб и налях в две кофички от кисело мляко от материала едната кофичка я сложих върху вибратор за аквариум а другата я оставих тавих на плота, в крайна сметка след 12 часа от започването на опита в кофичката подложена на вибрация захарноста беше по ниска от на другата с 2%, но и температурата на първата беше по висока защото вибратора отделя температура и загрява кофичката. Най-вероятно температурата е оказала влияние за по ниската захарност на първата проба. Чел съм и други легенди че в пералнит от старите наливат мляко вода захар и мая въртят пералнята и след два часа материала готов за варене, ама не вярвам.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Последна промяна petiomalchev на 23 Апр 2010, 23:00, променена общо 1 път

Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 23 Апр 2010, 22:58 
Offline
Аватар

Регистриран на: 19 Юни 2009, 13:11
Мнения: 788
Местожителство: Горна Оряховица
Че не го правя е вярно.Ако е до пасирането на плодови каши е е желателно.Но ако става въпрос за разбъркване на ферментационна каша пак е в сферата на желанието.Трябва подходящ ел. двигател с реле който да се пуска периодично,но без контрол може да изплиска,да се запени и т.н. могат да се получат усложнения от колкото благоприятен ефект.До това се прибягва при големи обеми когато на ръка е не възможно разбъркването.
Ако съм разбрал правилно въпроса да се бърка заложената за ферментажия джибра с мотор е лукс когато не гониш времето или то да гони теб. Е вкрая на крайщата "кеф цена няма" ако те мързи с бъркалката карай с ел.такава но накрая все ракия ще стане.
:prost: :sauf: :prost:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 26 Юни 2010, 17:32 
Offline

Регистриран на: 12 Ное 2008, 19:03
Мнения: 11
Целта ми е, че не мога да съм там където ще са джибрите и минлата година баба ми ги бъркаше но бяха 200л а тази ще правим с няколко приятеля и ще са аколо 1тон, което жената няма да може да ги бърка и аз да направя да се бъркат с ел. мотор пък тя да го пуска и спира. Не че ме мързи просто нямам възможност, та какъв ел мотор трябва да взема горе долу с какви параметри, иначе мисля да сложа 3-4 бидона по 200-300л и с ремъци да ги свържа към двигатела но точно някой ако някога е правил да сподели, защото едно е на теория друго е на практика, дали има много биене, каква сглобка трябва да е да не се разпадне конструкцията и тн. Най-големият проблем ми е в двигателя колко мощен трябва да бъде за да не ги бърка прекалено силно да не ги разлива и да вкарва много въздух в тях, пък и да не е слаб да не може да ги завърти.
Благодаря :) и поздрави!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 24 Май 2011, 11:43 
Offline

Регистриран на: 27 Сеп 2010, 12:26
Мнения: 297
Гледам темата от миналата година няма развитие, но и аз реших да правя нещо подобно. Така, че ако някой има нови идеи или колегата е стигнал до някакво разумно решение, моля да сподели.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 24 Май 2011, 12:54 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Ами начинът е с потопена шапка. прави се решетка потапя се под нивото на течността да не може да изплува джибрата ако е в дървен кадус решетката се заковава за стените а пък ако е в пластмасов бидон трябва да се търси начин тя да остане потопена. Хубаво е да се сложи воден клапан.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 24 Май 2011, 17:31 
Offline

Регистриран на: 27 Сеп 2010, 12:26
Мнения: 297
А някакви идеи за готова решетка? Или за лесна реализация? Малко се притеснявам да вкарам в материала и кило пирони - не искам ракия с метален вкус.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 24 Май 2011, 18:28 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Пластмасовите ленти за вързване /свински опашки/ ще свършат идеална работа или сезал. Като материал за решетката може да се използва и вдървени филизи от лоза. Пък най-добре ще е да се набичат летви от дъб /бяло мише/.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 24 Май 2011, 22:10 
Offline

Регистриран на: 27 Сеп 2010, 12:26
Мнения: 297
Еее, мерси, за вързване хич не се бях сетил :prost2:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 24 Май 2011, 23:07 
Offline

Регистриран на: 12 Ное 2008, 19:03
Мнения: 11
Здравейте колеги, еми аз не съм намерил решение за тази година, но мисля да я се опитам с потопената шапка. Един приятел точно така направиха таз година ракията, но тяхното беше в нераждъвейка което е малко скъпичко, отгоре имаше шпилка която е свързана с решетката която е потопена, и със заварки горе хваната към краищата на съда болта на който се навиваше. Но пак казвам както аз мисля да правя със пластмасов бидон все още не съм измислил потапянето.


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 11 мнения ] 

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: Feel free, lhristov, shubarkov, topzizitop, vsd и 13 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима