Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 11 Дек 2016, 00:53

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 100 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4, 5 ... 7  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 07 Юни 2010, 13:31 
Offline
Аватар

Регистриран на: 30 Авг 2009, 08:18
Мнения: 635
Местожителство: враца
Тази есен мисля да отделям чепките , и ми се ще да направя малка - ръчна , или електрическа ронкачка .
С мелачките съм на ясно , обаче как се вадят/ отделят чепките
освен от рекламни снимки нямам инфо .

Предлагам който е наясно да даде идеи , снимки , и да си направим .

Мога да помогна само с включването на ел . мотор на пералня перла на бавни обороти как става .
вчера проучих и включих един такъв - има доста добра мощност ... въртящ момент , дори при стартиране , а оборотите са мн. ниски , и стават ...

_________________
Нещата са временни ,лимонадата- вечна .


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 07 Юни 2010, 15:08 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Прикачени файлове:
ronkachka 1.JPG
Прикачени файлове:
ronkachka 2.JPG
Прикачени файлове:
ronkachka 3.JPG
Прикачени файлове:
ronkachka 4.JPG


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 08 Юни 2010, 19:34 
Offline
Аватар

Регистриран на: 30 Авг 2009, 08:18
Мнения: 635
Местожителство: враца
Мерси мн. Петьо , понеже ми е за 100-300 л вино , ми е сложна за изработка в гаража .
Представях си я по- проста машината . Не знам по колко са готовите ?

Някакви други начини по- прости - примерно със едра мрежа в рамка , или нещо подобно ?

_________________
Нещата са временни ,лимонадата- вечна .


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 08 Юни 2010, 21:23 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2008, 22:40
Мнения: 512
Местожителство: някъде в Безхаберия
Емо,щом е за 300л. вино направи като мен-една мрежа с 2см. око,и за един ден махаш чепките на 7-800кг. мерло без много да се зориш.Ако искате ще я снимам за да добиете по-ясна представа. :)

_________________
Платена истина-няма!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 08 Юни 2010, 21:41 
Offline
Аватар

Регистриран на: 30 Авг 2009, 08:18
Мнения: 635
Местожителство: враца
аа ха , снимай я тази мрежа , и пиши как действаш с нея .

Не е ми ясно като мине през мрежата зърната + сока падат в бидонът ( едвам се удържах да не пиша бидоня :D ) .
После ги вадя и ги меля в друг бидон ли как е редът?
Трябва да си направя рамка куплирана с размера на бидона?

_________________
Нещата са временни ,лимонадата- вечна .


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 08 Юни 2010, 22:47 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
В къщи действаме с оградна мрежа ситна /2-3см е окото/ закачена на рамка 60 на 60 см. с височина на борда 15см. слагаме я върху лигеня :lol: обема му е около 30л. и стържем чепките върху мрежата, след това изсипвам зърната в мелачката и т.н. Може и по друг начин ако се сложи ситото над кацата или бидон но да е плътно и отгорему се направи рамка тридесетина санта зада може да се сложи мелачката отгоре и така мелиш по малко после с ръце оронкваш и останалото грозде по чепките.
Прикачени файлове:
ronka4ka.JPG


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 09 Юни 2010, 20:05 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2008, 22:40
Мнения: 512
Местожителство: някъде в Безхаберия
Слизах до избата,снимах роначката,но не мога да кача снимките,изписва ми че файлът е голям и максималният размер е 256кб.Какво трябва да направя за да ги кача успешно? :nixweiss:

_________________
Платена истина-няма!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 09 Юни 2010, 21:18 
Offline
Администратор
Аватар

Регистриран на: 05 Май 2007, 13:45
Мнения: 1844
Местожителство: София
Прати ми го на мейла на форума - ще ти го кача.

_________________
Краят зависи от началото…
Манилий


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 09 Юли 2011, 15:39 
Offline
Аватар

Регистриран на: 27 Окт 2009, 10:10
Мнения: 85
Местожителство: София\Горни Лозен/680м.н.в./42.606327°, 23.463299° /
Какво стана с ентусиазма за роначките ?
Никой ли не успя да направи ? Аз бих си купил някоя но не мога да се ориентирам каква ще ми е необходима. За трета година подред слагам около 1000/1200кг. грозде за вино и за ракийка, та ми писна да го ронкам на ръка. Детето и жената от сега са ми заявили че няма да ми помагат тая година в ронкането. Та ще трябва да се обзаведа с нещо на изгодна цена.

_________________
Veritas vos liberabit
LZ1LPK, A1(Rh-)


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 20 Юли 2011, 20:37 
Offline
Аватар

Регистриран на: 20 Юли 2011, 17:27
Мнения: 7
chicholyubo написа:
Какво стана с ентусиазма за роначките ?
Никой ли не успя да направи ? Аз бих си купил някоя но не мога да се ориентирам каква ще ми е необходима. За трета година подред слагам около 1000/1200кг. грозде за вино и за ракийка, та ми писна да го ронкам на ръка. Детето и жената от сега са ми заявили че няма да ми помагат тая година в ронкането. Та ще трябва да се обзаведа с нещо на изгодна цена.



Здравей,
Преди около две години 1500кг./час беше 1500лв. Сега може и да са по-евтини.
http://www.simei.bg/small_pics/big/CRW_3605_RT16_73.gif
Трябва допълнително да си купиш подходящ маркуч........
Успех!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 21 Юли 2011, 00:08 
Offline

Регистриран на: 24 Юли 2009, 16:28
Мнения: 266
Местожителство: Варна
Добре де, не може ли без роначка ако гроздето се минава през преса? Така се вади само сока , а чепки и люспи се отделят още в началото. Гледах по сайтовете една преса с вместимост 50л. за 270лв., но нямаха налични. Не ми е ясно като се ползва преса трябва ли преди това да се мели гроздето?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 21 Юли 2011, 09:39 
Offline
Аватар

Регистриран на: 20 Юли 2011, 17:27
Мнения: 7
ZMeyGorianin написа:
Добре де, не може ли без роначка ако гроздето се минава през преса? Така се вади само сока , а чепки и люспи се отделят още в началото. Гледах по сайтовете една преса с вместимост 50л. за 270лв., но нямаха налични. Не ми е ясно като се ползва преса трябва ли преди това да се мели гроздето?


Дано не надраскам някоя глупост, но до колкото знам за бялото вино може и само преса, но за червеното трябват люспи (танинец, ала-бала).
С преса за 50кг. и тон грозде пак ще се пребиеш от мачкане. С роначка/мелачката, каято публикувах, 1 тон се обработва за по-малко от час, което е по-добре и за материала.....
Вярно, е че 1.5хил. си е бая, но на тази роначка няма какво да и се повреди чак толкова....
Идея, която не удобрявам, но съседите са склонни да си плащат символично само и само да смелят за час, 2 материал, който иначе ръчно ще им отнеме цял ден, което лека-полека ще избие част от инвестицията.
Поздрави!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 28 Юли 2011, 05:51 
Offline
Аватар

Регистриран на: 16 Юли 2011, 07:28
Мнения: 17
Местожителство: София
DPetrov написа:
ZMeyGorianin написа:
Добре де, не може ли без роначка ако гроздето се минава през преса? Така се вади само сока , а чепки и люспи се отделят още в началото. Гледах по сайтовете една преса с вместимост 50л. за 270лв., но нямаха налични. Не ми е ясно като се ползва преса трябва ли преди това да се мели гроздето?


Дано не надраскам някоя глупост, но до колкото знам за бялото вино може и само преса, но за червеното трябват люспи (танинец, ала-бала).
С преса за 50кг. и тон грозде пак ще се пребиеш от мачкане. С роначка/мелачката, каято публикувах, 1 тон се обработва за по-малко от час, което е по-добре и за материала.....
Вярно, е че 1.5хил. си е бая, но на тази роначка няма какво да и се повреди чак толкова....
Идея, която не удобрявам, но съседите са склонни да си плащат символично само и само да смелят за час, 2 материал, който иначе ръчно ще им отнеме цял ден, което лека-полека ще избие част от инвестицията.
Поздрави!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 28 Юли 2011, 06:00 
Offline
Аватар

Регистриран на: 16 Юли 2011, 07:28
Мнения: 17
Местожителство: София
Здравейте,аз миналата година ползвах услугата мачкане на място в ж.к.Люлин на кооп.пазар.От там купихме гроздето и продавачите го смачкаха с машина ,която отдели и чепките.500 кг за половин час.Трябва да си с бидони и няма проблем и не се притесняваш кой да мобилизираш за помощ.Дано съм полезен.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 28 Юли 2011, 14:21 
Offline

Регистриран на: 25 Юни 2008, 16:02
Мнения: 401
стига бе хора,като слушам става въпрос обикновено за 500,600 кг грозде ,какви роначки какви 5 лв ... то когато не си отделиш сам гроздето не махнеш нагнилото не си го ронкаш и смачкаш сам какво вино правим....
най лесният начин е рамка с мрежа и двама верни другари ..... при мен процедурата за около 700 кг грозде трае от 2 до три часа ... :) ронкане и мелене ..


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 100 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4, 5 ... 7  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: christo77, hanibal и 3 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима