Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 11 Дек 2016, 14:31

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 9 мнения ] 
Автор Съобщение
 Заглавие: Как се зида?
МнениеПубликувано на: 26 Ное 2007, 23:03 
Offline
Аватар

Регистриран на: 27 Окт 2007, 01:39
Мнения: 4
Някой да знае тънкостите при зидане на казана и комина? Взех си стотина литров от "мургавите" братовчеди и искам да е на дърва и иззидан.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 08 Фев 2008, 09:37 
Offline

Регистриран на: 07 Фев 2008, 16:36
Мнения: 262
Местожителство: Хасково
Имам чувството ,че си изгорял колега. Дано се лъжа.
Мой колега си купи от мангалите за 280 лева уж меден , а се оказа поцинкована ламарина с мекно покритие. Използва го няколко пъти и го хвърли.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Как се зида?
МнениеПубликувано на: 03 Мар 2008, 12:10 
Offline

Регистриран на: 03 Мар 2008, 11:41
Мнения: 31
Местожителство: Bulgaria
strash написа:
Някой да знае тънкостите при зидане на казана и комина? Взех си стотина литров от "мургавите" братовчеди и искам да е на дърва и иззидан.


Колега няма нищо сложно в зидането. То не се различава повече от зидане на стена. Следва обаче да спазиш следното:

1. Казана следва да стъпи върху нещо преди да почнеш да зидаш около него. Това е необходимо за да може след като бъде иззидан под него да остане достатъчно разстояние, където да напалиш огън. Най-добре е ако направиш някаква стойка от обръч от джанта на камион /или нещо друго, което ти е непотребно за други цели/ и крака от дебело арматурно желязо. Не забравяй да нивелираш преди да започнеш зидарията!

2. Намираш и две парчета дебел здрав винкел с дължина около 80-90 см. Те ще са ти нужни за да стъпят върху тях тухлите когато започнеш да зидаш комина и трябва да оформиш отвора за него.
3. Намираш още две парчета по тънък винкел за да можеш да иззидаш тухлите над входа на огнището. Врата за огнището е задължителна. Как ще я направищ е въпрос на лична изобретателност - важно е обаче да не пропуска много въздух за да може огнището да се заглушава когато ракията тръгне.

4. Аз моето огнише го направих с обикновени тухли и го ползвам вече 11 години без проблем. Зида се плътно около казана. Обикновено зидарията се прави на кводрат, като в задната му част е отвора за комина. Ако в стената няма отвор за комин и трябва да се прави дупка в покрива, тогава формата е леко удължена като правоъгълник, като удължението се прави за да може отзад да се вдигне комина. Поради особената форма на казана се налага зидарията от вътре да се изпълва с парчета тухли, споявани с хоросан, така че да обхване плътно казана. Височината на зидарията е до 5-6 см. под горния отвор на казана /без капак/, за да може да се почиства около него без мърсотията да пада вътре.

5.Комина, стъпил върху винкелите продължава нагоре колкото е нужно.

6. След иззидването следва измазване, а след измазването поне отгоре се шпакрова с циментово мляко. Така се получава много гладка повърхност, която се чисти лесно.

Така направен казан има проблеми с първото изваряване. Тогава тухлите още не са се нагряли и дърпат част от топлината. Всяко следващо зареждане на казана обаче излиза все по-бързо

Дано си ме разбрал и да имаш полза от моите обяснения
Успех!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 05 Мар 2008, 16:54 
Offline
Аватар

Регистриран на: 27 Окт 2007, 01:39
Мнения: 4
Искренни благодарности Петко за отговора. Писах ти на ЛС


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 10 Апр 2008, 20:24 
Offline

Регистриран на: 07 Мар 2008, 19:28
Мнения: 76
Местожителство: разград
от скромната си практика мисля че е наи добре с огнеупорни тухли и шамот за споика и мазилка но всеки сам решава :)


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 10 Май 2008, 10:36 
Offline

Регистриран на: 07 Фев 2008, 16:36
Мнения: 262
Местожителство: Хасково
В неделя си иззидах мястото. Оставих 4-5 см м/у казана и зидарията. Отдолу сложих огнеупорни , но не е необходимо. Температурата не е толкова висока.
Казанът ми ляга на чугунена скара от стара печка.Трудно изрязах с флекс отвора , все пак е чугун. Започнах да се плаша от габаритите на съоражението ,и най-вече от "доброжелатели" .Много средства хвърлих и за изграждане на механичка /стая за хобито/до казана. Здраве и живот другата седмица ще кача някои снимки за Форума.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 10 Май 2008, 11:43 
Offline

Регистриран на: 07 Мар 2008, 19:28
Мнения: 76
Местожителство: разград
качи снимки ще е интересно да видим и механата :D :D


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 02 Юни 2008, 15:56 
Offline

Регистриран на: 07 Фев 2008, 16:36
Мнения: 262
Местожителство: Хасково
gila 77,
Тук ще ги видиш http://www.sibir.bg/index.php?page=vide ... eoID=96367


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Как се зида?
МнениеПубликувано на: 15 Сеп 2010, 23:26 
Offline

Регистриран на: 01 Юли 2008, 15:47
Мнения: 7
,от къде тръгва комина .
от скарата ли или от горе


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 9 мнения ] 

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 12 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима