Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 07 Дек 2016, 14:54

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 27 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 23 Авг 2010, 09:02 
Offline
Аватар

Регистриран на: 24 Сеп 2009, 11:45
Мнения: 94
Добро утро!
Срещам много трудности при почистване на "тестото" след варене в казана.
Така загаря, че трябва със сила да се почиства, но пък нали пазя да не нараня и казана :motz: .
Та ми беше чудно, има ли някакъв начин преди полагането на тестото или след това да се почиства лесно, т.е. да не спича така :?
Благодаря предварително!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 23 Авг 2010, 16:12 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5799
Местожителство: София
ами не го прави само от брашно...слагай и пепел или фин дървен прах...-пак не се чисти особено лесно но е по -добре.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 23 Авг 2010, 16:56 
Offline
Аватар

Регистриран на: 24 Сеп 2009, 11:45
Мнения: 94
Благодаря, следващия път ще пробвам! Малко по-лесно да се почиства - пак е нещо!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 25 Окт 2010, 02:55 
Offline

Регистриран на: 24 Юли 2009, 16:28
Мнения: 266
Местожителство: Варна
Здравей! Малко късен отговор, но все ще е от полза. На моя уред капака влиза в уширението на казана- предполагам повечето дето не са на бронзова гривна са така. Приготвил съм гумен шнур с ф 6мм., който влиза плътно в жлеба. Така тестото не се набива в улея и трябва по малко количество за уплътнение. При отварянето на капака само надигам леко от някой край и издърпвам гумата. Изпеченото тесто остава залепнало за нея.Почти нищо не остава за доочистване. Шнура се поставя преди лулата- иначе разглобяваш на ново.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 19 Ное 2010, 19:19 
Offline
Аватар

Регистриран на: 17 Ное 2010, 09:35
Мнения: 95
Пробвай с утайка от кафе и брашно в съотношение 1:1. Научих го едва вчера, след кото си сварих ракията.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 19 Ное 2010, 20:07 
Offline

Регистриран на: 27 Дек 2009, 11:29
Мнения: 56
Местожителство: Lovech
здравей не съм писал отдавна но на този въпрос имам отговор.капака на казана аз го замазвам само с дървесна пепел от печката. обърквам я с малко вода и мажа. за лулата ползвам малко брашно и пепел . капака се маха с два пръста . пробваи


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 22 Ное 2010, 23:39 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Ное 2010, 13:06
Мнения: 53
Местожителство: Троян
Само с пепел не става. Има опасност да отхлупи капака в някои случаи. Една част брашно, една част пепел; да не лепне много по пръстите, но и да не е много сухо. Брашното да не е старо и да не е менте - на другия ден тестото вече не струва. Тестото да стои на хладно и влажно място. При свалянето се мокри с парцал и се остъргва с шпакла. С такова тесто при спешност се замазват и пукнатини по капака и лулата.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 29 Ное 2010, 18:45 
Offline

Регистриран на: 11 Авг 2009, 21:21
Мнения: 36
Местожителство: Burgas
Здравейте и от мен.По темата,пробвах с пепел но ефект почти нямаше.Пробвах и когато тестото е готово прибавям и малко олио и резултата бе повече от добър.По малко лепне и по лесно се изстъргва при свалянето на капака.Ако някой вари скоро да опита и сподели.Наздраве!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 12 Дек 2010, 20:09 
Offline
Аватар

Регистриран на: 09 Дек 2010, 15:56
Мнения: 19
kaishev написа:
Здравейте и от мен.По темата,пробвах с пепел но ефект почти нямаше.Пробвах и когато тестото е готово прибавям и малко олио и резултата бе повече от добър.По малко лепне и по лесно се изстъргва при свалянето на капака.Ако някой вари скоро да опита и сподели.Наздраве!

Пробвах, става много добре, мерси:)


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 12 Дек 2010, 23:48 
Offline

Регистриран на: 28 Сеп 2010, 00:54
Мнения: 29
здр и аз имах същия проблем използвах само брашно за замазване и установих когато го намокря с вода и го оставя няколко минути е много лесно за почистване и не се издрасква казана успех...............


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 13 Дек 2010, 17:09 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Аз моя купол го накисвям в един голям лиген с вода и след това пада лесно. За казана може да се сложи мокър парцал да се напой брашното.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 23 Фев 2011, 01:26 
Offline

Регистриран на: 20 Фев 2011, 10:37
Мнения: 1
petiomalchev написа:
Аз моя купол го накисвям в един голям лиген с вода и след това пада лесно. За казана може да се сложи мокър парцал да се напой брашното.

Чисто нов съм във форума ,но защо ще лепиш казана с тесто трици и т.н. Направи го с воден регулатор или както казват "Бай мангалите " с водна риза .ЕФект -Уникален и п.р.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 23 Фев 2011, 08:14 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Имаш предвид "воден фланец" хитро е ама като го правиха не се сетих за това.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 27 Фев 2011, 18:58 
Online
Аватар

Регистриран на: 19 Дек 2010, 10:57
Мнения: 678
petiomalchev написа:
Имаш предвид "воден фланец" хитро е ама като го правиха не се сетих за това.

И аз съм новак във форума. ЗДРАВЕЙТЕ ВСИЧКИ,ОБИЧАЩИ ДОМАШНОТО ПРОИЗВОДСТВО! :prost2: Но какво е това воден фланец? :nixweiss:

_________________
Човек най-няма сметка,когато прави на хората сметката!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 27 Фев 2011, 22:39 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Сеп 2010, 18:01
Мнения: 1458
Местожителство: Wallis and Futuna
Брашното въобще не ми залепва...меся го чисто,и толкова гъсто,все едно правя хляб.След варенето пада на ивици,или ако го отварям на другия ден,както обикновено правя,пада още по лесно...няма пепел,трици и т.н.


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 27 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: traqnvvv и 10 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима