Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 02 Дек 2016, 20:41

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 14 мнения ] 
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 18 Окт 2010, 13:11 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Окт 2010, 12:41
Мнения: 4
Местожителство: София
В началото да кажа - никога досга не съм си правил ракията или виното. Чета обаче този форум отдавна и сега съм се запалил и ще започна от А и Б. Ще прощавате, ако задавм неправилни въпроси, но с начинаещите е така :)

Окъснях с пазаруванетона грозде, ще пробвам утре на борсата в Дружба, дано има. Та въпросът ми е къде в София може човек да си набави оборудване. Купих от магазин залевче захаромер, ама не го бива. сложих за проба 80гр.вода с 20гр.захар значи общо 20%, а той 25. Откъде в София да си взема винени дрожди, захаромер, спиртомер,серниста киселна,полиетиленов бидон, ама от онези дето не миришат и други такива. Нека който може да препорча някой магазин, да пусне адреса тук.Благодаря.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 19 Окт 2010, 00:02 
Offline

Регистриран на: 19 Окт 2009, 21:35
Мнения: 30
Здравей!
Говорим за процентна концентрация. За да провериш точността на захаромера трябва да разтвориш 20 грама захар в 100 грама вода при температура на разтвора 20 градуса.
Не мисля, че ефтините захаромери са толкова неточни. За домашни цели стават.
Поздрави!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 19 Окт 2010, 11:23 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Окт 2010, 12:41
Мнения: 4
Местожителство: София
:| Ами ако кажа че съм огорчен от активността по питането ми няма да е далеч от истината.Ограничен съм в движението и очаквах колегиалност за да се справя със покупките. Освен един напълно погрешен съвет, никакъв отговор на питането. Няма софиянци ли, не щете новаци ли? Понеже единствения ми свободен ден беше днеска, без вашата помощ на която разчитах ,мероприятието се провали :( Ами какво ми остава,догодина по-отрано и без да разчитам на форуми.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 19 Окт 2010, 16:40 
Offline

Регистриран на: 10 Сеп 2009, 12:04
Мнения: 15
Предполагам че и на самата борса има такива работи.
Иначе бидони във всяка по голяма железария.
Отивай за грозде че захарноста му пада при това време .
За киселина и дрожди всяка агроаптека !


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 20 Окт 2010, 11:36 
Offline

Регистриран на: 19 Окт 2009, 21:35
Мнения: 30
torero написа:
Освен един напълно погрешен съвет, никакъв отговор на питането.

Прав си. Объркал съм се. Твоя начин на пресмятане е правилния. Само ще добавя че показанието на захаромера зависи от температурата на разтвора. Може от там да идва част от голямата грешка.
Поздрави!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 20 Окт 2010, 15:19 
Offline

Регистриран на: 30 Окт 2007, 14:40
Мнения: 195
torero написа:
………не щете новаци ли? Понеже единствения ми свободен ден беше днеска……….

Здравей Приятелю,
Не се разочаровай толкова бързо.
Ако трябва да направя самопризнания то ще кажа: в началото само четях форума, после …след време… се регистрирах …и още по-после започнах да пиша и правя нещо… така че за един ден ..”работата не става”.
Щом имаш мерак/силно желание и проявиш упорство все някой ден ще си получиш желаният резултат.

_________________
Любител на войната и мира ;инженер-конструктор и изследовател на социалните,груповите и човешките отношения ; хирург на човешки души ; ядосвач;престъпник на мисълта


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 20 Окт 2010, 16:42 
Offline

Регистриран на: 06 Авг 2010, 11:20
Мнения: 29
Местожителство: гр.София
На пазара в "Люлин" има още грозде (поне преди два дена имаше).А на Сточна гара в магазините на Сортови семена има дрожди,и друго необходимо.В "M.Бриколаж"-спиртомери,захаромери и др.пособия.
Желая ти успех!Аз съм също наченаещ,но мераклия.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 27 Окт 2010, 22:23 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Окт 2010, 12:41
Мнения: 4
Местожителство: София
Да разкажа, ама няма да ми се смеете. Купех 150 кила каберне и като панелен жител нямам избор почнах ги в банята. не знам що стана тъй,после имаше една шлюпка и на пилилея в хола.А как лепнеше всичкооо! Жена ми толкоз е обидена, че ще си вземе любовник.Но виното ако стане и това ще преживея :lol:

Да съм полезен за други начинаещи- бентонит,чипс, доржди и останалото намерих в агроаптеката срещу басейна на ЦСКА.
Да питам сега.Мъча се да я топя тази шапка и все системата ми на дъното, пък шапката горе. Днес почнах пак борбата и се уплаших че от бидона ме удари на развалени яйца. Какво може да съм сбъркал. иначе зархарта от 24 вече е 15, на вкус като че ли мъъъънчко нещ на оцет бие ама не съм сигорен толкова е леко.И сега няма да спя от притеснения. Какво да правя с този дъх хем на сяра хем на оцет??


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 27 Окт 2010, 22:39 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Опиши всичко точно кога смля гроздето, сернистакиселина слагали и ако да колко, кога сложи дрождите, температура на помещението.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 27 Окт 2010, 22:48 
Offline

Регистриран на: 12 Юли 2009, 11:53
Мнения: 149
Миризмата на сяра сигурно е от сернистата киселина, ако си сулфатирал повечко. Аз слагам по 1 мл на литър каша при самото смилане и досега не ми е замирисвало на сяра. После евентуално след тихата ферментация слагам по още 1 мл на литър вино.

За миризмата на оцет - и мен ме хваща всяка година такава параноя :megagrin: . До сега - вече 6 години не ми е вкисвало вино, нито е било по-кисело отколкото трябва. Тази година мерих освен захарността, и киселинността на мъстта с лакмусови лентички и въпреки лекия аромат на оцет(този аромат само аз го усещам :lol: ) и леко киселеене лакмуса показваше между 3 и 4 pH. Не знам това измерване с лакмус доколко е критерий обаче.

За шапката - потапяй я ръчно ако трябва - поне по два пъти на ден. Ако имаш възможност го прави и по три пъти на ден и източвай всеки път по 20-40 литра шира и я изливай отгоре. Ако стои непотопена шапката е възможно да започне вкисване. Възможно е от там да идва миризмата на оцет.

Според мен се вкарваш във филм, защото искаш всичко да е перфектно. Давай го по-спокойно и обективно и успех :2thumbs: . Като мине и тихата ферментация и като си налееш винце ще забравиш тези притеснения ;)


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 27 Окт 2010, 23:07 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Окт 2010, 12:41
Мнения: 4
Местожителство: София
То цял ден отиде в приготвянето и вечерта слочих 18 гр метабисулфит, а сутрита забърквах дрожди. трябва да е било обяд като ги излях в бидона.Да речем 12 часа след метабисулфита.Температурата всеки ден я меря с потопям термометър. първия ден беше 16 после взе да се дига сега и все е 24-26 градуса

Абе Мърфи, мерак е туй. цял ден все за виното мисля :D като стане, ще си нося една бутилка все с мен и когото срешна шъ го карам да го хвали :lachtot:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 28 Окт 2010, 07:53 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Колко дни стават от както си сложил джибрата.
Това че температурата е 24-26гр говори че ферментацията върви добре.
torero написа:
Мъча се да я топя тази шапка и все системата ми на дъното, пък шапката горе.

Как потапяш шапката не бъркаш ли материала.
Изображение
За миризмата на сяра някои сортове грозде при герментацията отделят такава миризма но съвсем лека пък може да зависи и от това с какво е било пръскано гроздето. Леката миризма на оцет пък идва от това че все пак ферментира няма да мирише на горски плодове. Човек като търси косури ги намира.
Когато отделиш виното от джимрата и още ако ти мирише на сероводород преточи го в друг съд и го върни обратно, при претакането направи така че струята да пада от високо сложи една наклонена дъска под струята така че виното да се плиска по нея.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 28 Окт 2010, 22:52 
Offline

Регистриран на: 29 Май 2008, 17:49
Мнения: 150
Твоа което Петьо Малчев е писал е вярно, но миризмата на сероводорд - развалени яйца - се появява и когато има недостиг на храна за дрождите. Просто отиди до същатата тази аптека и питай дали имат ДАФ - ДиАмониев Фосфат или ДАС - сулфат. Сложи малко и нещата ще потръгант по-леко. Някои години този проблем е по-малък - даже не се забелява но пък през други е отврат.
... историята с люспата на полилея е като от филм :klatsch:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 29 Окт 2010, 00:25 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Продавт ги и в комплект "Активатор за ферментация" съдържа: амониевфосфат, амониевсукфат, витамин В1 и обвивки на дрожди. Пробвай ако не помогне няма да навреди. Миналата година правих вино от ракацители източих шарата и добавих вода и захар за ракия джибрата към края на бурната ферментация замириса леко на сероводород след това миризмата изчезна. Същята година имахме и от карловски мискет нямаше проблем. Тази година джибрата от варненски мискет и тя леко намирисва но мисля че ще изчезне миризмата както миналата година. Джибрите от димят и султани не са замирисвали на сероводород. Опасно е виното към края на тихата ферментация ако замирише на сероводород, веднага трябва да се преточи и да се отдели утайката.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 14 мнения ] 

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: Georgi_Romeov, kocyo, marangozov76, venirb и 13 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима