Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 10 Дек 2016, 20:39

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 464 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 ... 31  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 17 Юни 2011, 11:49 
Offline
Аватар

Регистриран на: 27 Сеп 2007, 08:34
Мнения: 56
Местожителство: София
Или най-най-точно, фракционен дестилатор. :)

Дестилаторът с фракционна колона е чиста форма на рефлуксен дестилатор. Той кондензира всичко или повечето от изпаренията в горната част на опаковката и връща надолу около 9 / 10 от конденза. Колоната може да бъде с височина от 600 - 1200 мм и запълнена с материал с голяма площ на повърхността, но заемащ малко пространство (медни или стоманени стружки са най добри за целта ). Изходният продукт ще бъде чист 95 % алкохол (теоретичната граница, без да се използува вакуум е 95. 6 %), без странични вкусове или фюзелни алкохоли. Фракционните дестилатори могат да бъдат използувани за направа на уиски, ром и др., като позволяват прецизно разделяне между главите, средата и опашките. http://homedistiller.org/image/phil_all.jpg


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Юни 2011, 13:37 
Offline

Регистриран на: 25 Юни 2008, 16:02
Мнения: 401
тоест този тип дестилатори не е подходящ за производство на ракия .........


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Юни 2011, 13:45 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Юни 2011, 12:19
Мнения: 17
Здравейте отново!
Казана вече е на двора/до мен/ пълен с 45л. черешови джибри от комшията и температура в колоната 38гр. Дадоха ми неръждаема тел, като тая дето се търкаха чинии едно време, да я набутам в колоната. Сега чакам да стигне 50гр. и да пусна охлаждането. Крайния резултат ще опиша по-късно.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Юни 2011, 14:23 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Браво misho1 каза и го купи. Ако може пусни една снимка да видим колонката от близо, защото на тези в обявите не може да се разбере къде са изводите на охладителя. С термометър ли продават колоната и къде му е мястото.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Юни 2011, 18:44 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Юни 2011, 12:19
Мнения: 17
Продължение:
След като достигна темп. от 50гр. пуснах водата да тече с дебит около 600мл/мин. Температурата в колоната се покачи рязко, но на тласъци с амплитуда на моменти от 6-7 градуса. Следвайки упътването при температура от 65 гр., рязко намалих огъня на котлона и термометъра заспа на 68гр. Вече беше почнало да тече/ някъде около 58гр./, но сега потече доста по-силно......лакочистител :shock: Смрад яка, комшията вика-баси, те такова нещо не бех виждАл. И това продължи докато изтекоха около 300мл.л., след което температурата се повиши до 80-81гр. и потече спирт, без грам аромат на ракия. Колко градуса беше незнам, спиртомера ми мери до 60 и потъна кат гюле. Полекичка температурата се покачи на 82,7гр. и дестилата придоби ефирен аромат на череши или на някакъв плод. По едно време ми се стори, че дебита на водата е намалял и усилих струята и почнаха да се чуват някви звуци като пъшкане. Викам, ся кво стана :? Комшията и той кат теле гледа, ама по едно време се сети да извади маркуча от буркана и вика-Абе, тоя казан почна да смуче, намали водата, че ше си прибере ракията. Намалих дебита и всичко се успа. След третия литър спиртомера почна да си показва главата,а при 4,5л. дестилат, алкохолния градус рязко спадна на 40, а термометъра показваше 92гр. и приключихме с дестилацията. Павката, комшията, скокна до Баумакс за по сериозен спиртомер, който отчете 73 алкохолни градуса на крайния продукт. При почистването ми направи впечатление, че пълнежа на колоната е некъв мазен, ако знаете какво е това, ще ви бъда благодарен да ме светнете.
И така приключи моя първи опит за варене на ракия, дали е успешен ще кажете вие.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Юни 2011, 18:53 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Юни 2011, 12:19
Мнения: 17
petiomalchev написа:
Браво misho1 каза и го купи. Ако може пусни една снимка да видим колонката от близо, защото на тези в обявите не може да се разбере къде са изводите на охладителя. С термометър ли продават колоната и къде му е мястото.

Съжалявам Петьо, но даже и на телефона нямам камера. Изводите за водата са отстрани на тънката тръба или перпендикулярно на чучура за дестилата. Термометъра се продава отделно и си има гнездо на върха на колоната.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Юни 2011, 18:57 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2510
Местожителство: ''Survivor'' България
Казваш че си заложил 45 л. материал и си искарал 4,5л алкохол... на колко градуса?

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Юни 2011, 22:15 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
misho1 колоната явно няма охлаждаща глава, човека от който купи колоната каза ли ти колко първак да отделяш и на колко алкохолни градуса да започваш да отделяш парцуцата.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Юни 2011, 22:31 
Online
Модератор
Аватар

Регистриран на: 04 Ное 2007, 11:09
Мнения: 1126
Местожителство: Дупница
StillMan написа:
Или най-най-точно, фракционен дестилатор. :)

Дестилаторът с фракционна колона е чиста форма на рефлуксен дестилатор. Той кондензира всичко или повечето от изпаренията в горната част на опаковката и връща надолу около 9 / 10 от конденза. Колоната може да бъде с височина от 600 - 1200 мм и запълнена с материал с голяма площ на повърхността, но заемащ малко пространство (медни или стоманени стружки са най добри за целта ). Изходният продукт ще бъде чист 95 % алкохол (теоретичната граница, без да се използува вакуум е 95. 6 %), без странични вкусове или фюзелни алкохоли. Фракционните дестилатори могат да бъдат използувани за направа на уиски, ром и др., като позволяват прецизно разделяне между главите, средата и опашките. http://homedistiller.org/image/phil_all.jpg

Радвам се , че StillMan се завърна !!! :respekt:
Да знаете , че това е човека на когото дължа много от скромните си знания !

_________________
Кавалер на Ордена на Бурето , Пазител на Духа от бутилката !
Председател-самозванец на форума за чужбина!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Юни 2011, 22:42 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
msergiev написа:
Радвам се , че StillMan се завърна !!! :respekt:


И аз също дано е за дълго :klatsch:

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Юни 2011, 10:06 
Offline
Аватар

Регистриран на: 27 Сеп 2007, 08:34
Мнения: 56
Местожителство: София
Използването на подобен тип дестилатор ( фракционна колона или друг вид рефлуксен дестилатор) се обезмисля, ако не се спазва технологията на работа.Всякакви отклонения водят до дебаланс и дестилатора започва да работи, като обикновен такъв, но със силно влошено КПД.

Фракционната колона, значително подобрява разделянето на етанола от водата и конгенерите ( странични продукти на ферментацията, отговорни за главоболието и махмурлука, но също така и определящи вкуса и аромата на напитките ). Термометърът става много полезен инструмент, даващ индикация за правилното протичане на процеса, границите между главите, качествения продукт и опашките.

Казанът се загрява бързо и мощноста на нагревателя се намалява до около 750 - 1000W, при показание на термометъра около 40-43*С. В случаят, става въпрос за казан със съдържание 20 л. Намаляването на мощността е много важно, защото фракционната колоната има нужда от баланс между изпаренията и конденза , който се връща. Компромисът между скорост и качество е много по изявен при фракционния дестилатор (както и при всеки, използуващ принципа на рефлукса (отлив или още “обратен хладник:”).

Първите капки започват да се появяват приблизително при 65 - 70*С и достигайки количество 250 - 300 мл. се отделят. Количеството е по-малко от отделеното при обикновен дестилатор, защото разделянето е много по прецизно.

Когато температурата достигне 78 - 79*C е време, да започне да се събира главният продукт. Температурата ще остане устойчива на това ниво през повечето време и продуктът може да съдържа 90 % етанол, ако настройката на слабо загряване се поддържа и колоната е добре изолирана. Ако не се получи този резултат, трябва да се потърси подходяща температура. От много голямо значение е , тя да се подържа постоянна.

Към краят на дестилацията, температурата за изпарение започва да се повишава леко и опашките започват да се появяват в продукта. Най-добрият начин е да се опитва дестилата в лъжица, разводнен с равно количество вода. Паралелно с това трябва да се наблюдава и термометъра, обаче към краят на дестилацията е добре да се събира дестилата в буркани по 250 или 500мл. и да се проверява за присъствието на опашки на всеки десет минути.

Ако не се усещат никакви опашки, съдържанието на бурканът се прибавя към основното количество. След като опашките се появяват, продукта се събира в отделен съд, докато температурата започва да се надигне бързо, сигнализирайки за края на процеса. Ако желаете да засилите вкусът на готовия продукт, може да се прибавят малки количества от главите и опашките към основното количество, а останалата част може да бъде прибавена в казана със следващата партида, за да се извлече етанола, който те съдържат.

Относно първта дестилация на misho1, моите адмираций и малък коментар.Общо взето, е спазена технологията със следните забележки.Мощноста на загряващият източниик е трябвало да бъде по-рано намалена.Термометърът се вдига бавно до около 40 градуса, след което нараства рязко и скокообразно.След потичането на първите капки, температурата ще продължи да се качва и ще достигне 80-81 градуса, след което трябва да се установи на 78-79*C. и да остане почти постоянна през цялото време.Ако не се получи, трябва да се варира с загряващия източник.В повечето случай е необходимо намаляване на силата. Потокът на продукта трябва да бъде с малък дебит. В началото 1-2 капки /секунда, и след балансиране на колоната, може да се увеличи, но така че температурата да не се повиши. Препоръчва се, продуктът да пада от високо в събирателния съд, което допринася за отделянето на някой нежелани леки фракций.

Това е в общи линий, начинът на работа с фракционната колона.Има неща, които се научават в процеса на работа , четене или се попита за нещо конкретено.

Заб. Цитираните температури се отнасят за надморска височина 580м. При други местонахождения, те могат да се различават. При първо пускане на подобен дестилатор се зарежда с чиста вода и се запомнят показанията на термометъра при дестилация на вода. Тази температура се използва за корекция при различно съдържание на спирт в изходния продукт.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 31 Авг 2011, 00:59 
Offline
Аватар

Регистриран на: 29 Мар 2011, 00:46
Мнения: 211
Иска ми се да си направя нова колона и моля за съвет. Сегашната тръба(колоната) е с малък диаметър и много бавно тече-само капе като я настроя на 78-79 гр на горния термометър - 6 литра ми изтекоха за 15 часа - вярно на много висок градус - спиртомера ми е до 60 гр та като взех 0.500л от ракията разреждах докато стане 45 гр. Оказа се че сипах още 0.500л вода. Следователно е била 90 гр първоначално. Правя уточнение че не искам спирт а искам ароматна ракия.
Ако поддържам 82-84 градуса на термометъра горе тече на тънка струика и става по бързо ама нали не е по технологията?
Сегашната колона е Ф 3/4=20мм 1.2м висока. Мисля новата да е Ф 1 1/2=40мм да очаквам ли по бързо варене - дали ще става за 6-8 часа? Нямам проблем с охлаждането на главата-пускам едва едва да тече студена вода и много бързо сваля температурата на горния термометър. С подгряването на казана нямам проблем също- два котлона са с 1500вата и 2500 вата. Серпентината за охлаждане също смятам, че е ок.
Колоната има само около 15-20 см стъклени топчета за пълнеж-по идея на Мони Барона(благодаря) за забавяне на потока в зоната на охлаждането.Няма вата или телчета.
Приемам съвети и дали ще си заслужава занимавката-най много ме интересува дали ще намаля времето за 60л тенджера -45л материал.


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 31 Авг 2011, 05:08 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Сеп 2010, 18:01
Мнения: 1459
Местожителство: Wallis and Futuna
"Правя уточнение че не искам спирт а искам ароматна ракия". Цитат. Пламене,колона няма да ти даде това което искаш....Аламбика казва,че само муската се дестилира на колона(ако съм разбрал правилно)!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 31 Авг 2011, 13:47 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2510
Местожителство: ''Survivor'' България
Казваш че.....цитат..Ако поддържам 82-84 градуса на термометъра горе тече на тънка струика и става по бързо ама нали не е по технологията?....
Кой ти каза че не е по технологията? 78- 82-84 градуса е допустимата граница.
И имам чуството че неправиш нещата както трябва,щом вариш по15ч.Или много вода пускаш или подгряването нещо куца, а може и двете.Диаметъра на колоната е от значение само за охладителя не и за дебита,разбирасе става въпрос за малък казан а не за промишлен където това е от значение.

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 26 Сеп 2011, 15:32 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Дек 2010, 11:19
Мнения: 20
Местожителство: с. Брестовица
Naskohondata1 написа:
:lachtot: :lachtot:
Прикачени файлове:
photo p.jpg
....... :?



Един въпрос колега ако нямаш нищо против? :datz: Какво ще се получи ако изхода по който се стича ракията е свързан директно в преливника??

_________________
Истината се крие във виното но.... само ако и виното е истинско!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 464 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 ... 31  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: hellreiser и 6 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима