Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Последно посещение: 28 Май 2018, 13:02 Дата и час: 28 Май 2018, 13:02

Часова зона: Европа/София [DST]





 [ 436 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 ... 30  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 02 Ное 2011, 01:25 
Offline
Аватар

Регистриран на: 29 Мар 2011, 00:46
Мнения: 211
:) Привет на колегите от форума. Направих и си изпробвах новата колона. Искам да споделя и ако мога да предотвратя лутането на новобранците като мен из форума при направата на колона.
Предната ми колона беше с охлаждане на главата и пълнеж топчета само в зоната на охлаждането, диаметър на колоната 15-18мм. Изкарваше(капеше) над 90 градуса алкохол, но изключително трудно се регулираше и 45л материал го вареше 15-16 часа и трябваше да стоя при нея през цялото време и да регулирам с много прецизно кранче дебита на водата за охлаждане.варих 5-6 пъти и експериментирах доста ама не се получи по добър дебит.Реших и направих нова.Търсих съвети от съфорумците и много ми помогна "stillman" с напътствия за новата колона. Височина 1 м, диаметър на колоната 40мм, пълнеж стружки неръждаеми(не мога да намеря медни-много ми се искаше ама само на ментета попадах-тествах в бурканче и ръждясват) 30см, сравнително дебела лула 45 градуса надолу, връзка към предната ми серпентина в кофа 20л(използвам кофата защото служи като опора и не ползвам течаща вода и не ми се моткат маркучи из стаята).Отгоре на върха капачката се сваля и може да се почистват и сменят стружките. 90л джибра от стафиди я сварих на 2 пъти-тенджерата е 60л варя по 45л само течност. Дебита е около 25 мл/мин, за 8 часа с подгряването извадих 500мл първак, 8,500л ракия на 56градуса, като се разреди на 40 градуса теоретично ще стане 11,5л. Събрах и патоки около литър и нещо. Добавих го към следващото варене. Получих пак същият резултат но на малко по висок градус 58.
:2thumbs: Тестване разредена на 40 градуса - много добра с приятен аромат. Слагам я в буренцето да отлежава за около 2-3 месеца за да получи цвят и да стане още по мека.
Ето и снимки на старата и новата колона.


Прикачени файлове:
Коментар на файл: Предишна колона
Предишна колона.JPG
Предишна колона.JPG [ 21.38 KiB | Прегледано 2070 пъти ]
Коментар на файл: Нова колона
DSC01902.jpg
DSC01902.jpg [ 146.64 KiB | Прегледано 2070 пъти ]
Коментар на файл: Нова колона с "изолация" в деиствие.
DSC01923.jpg
DSC01923.jpg [ 165.03 KiB | Прегледано 2070 пъти ]
Коментар на файл: Вече не капе а тече.
DSC01908.jpg
DSC01908.jpg [ 162.1 KiB | Прегледано 2070 пъти ]
Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 02 Ное 2011, 16:21 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2789
Местожителство: ''Survivor'' България
Браво :klatsch: но вече не е колона/ нямя охлаждаща глава/, а алабик с капак от тъба пълна със струшки и обвита в изолация.....Но и това е вариянт :thumbs1:

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 02 Ное 2011, 17:00 
Offline
Аватар

Регистриран на: 29 Мар 2011, 00:46
Мнения: 211
:lol: Дааа, крайния резултат е същия, бих казал че ракията е малко по ароматна и сварена за два пъти по малко време. Можех да се занимавам и с друго по време на варенето а не да регулирам нон стоп охлаждането. Сигурно за водка и др подобни питиета няма да е наи удачния ариант ама моято цел е ракия. С две думи колкото по просто и лесно по добре работи. Мисля че с колоната спестявам втората преварка-нали така? А ако искам мога да я направя пак. Еий ...като си помисля откъде тръгнах и докъде стигнах за по малко от година благодарение на форума и на хора като като теб, Петио,НаскоХондата и stillman. :respekt:


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 02 Ное 2011, 17:03 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Сеп 2010, 18:01
Мнения: 1561
Местожителство: Wallis and Futuna
Пламене,браво! :megagrin: намалил си загубата на време,но пак е бавно....ако увеличиш диаметъра на серпентината(а какъв е той)ще вариш по бързо и пак на тънка струйка!Аз например 10л ги варя за 5 часа максимум и то на абсолютно слаб огън!


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 05 Ное 2011, 17:55 
Offline
Аватар

Регистриран на: 29 Мар 2011, 00:46
Мнения: 211
Наско, серпентината ми е Ф3/8 около 9.5мм външен диаметър, вътрешен около 7.5мм мека медна тръба която се продава навита и може да се оформя с ръка, 5 витки имам навити около по малка кофа, и тръбата е хваната на много места със "свински опашки" за стабилност и правилен наклон. Малката кофа и серпентината са поставени в голямата кофа 20л.
С тази кофа и серпентина около 6-тия час отливам половината вода и доливам студена, само горната 1/3 част от кофата се загрява но ракията изтича студена. Може и да не се прави това упражнение ама за всеки случай го правя.
Какво би ме посъветвал-не съм виждал по дебела навита тръба тук и не знам как да я огъна правилно.
Ти със серпентина ли охлаждаш-прати някоя снимка ако имаш под ръка. Мерси! :respekt:


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 06 Ное 2011, 12:58 
Offline
Аватар

Регистриран на: 14 Окт 2010, 00:23
Мнения: 4
Kuger написа:
Прикачени файлове:
Изображение360-малък.jpg
Прикачени файлове:
Изображение358-малък.jpg
Прикачени файлове:
Изображение359-малък.jpg

По молба на колега от форума
Колоната влиза в тръбата на капака плътно. Аз се подсигурих с малко кашичка с брашно.


Имам същата колона като твоята и тази година за сефте правих ракия и същевременно се обучавах
Много съм доволен -изкарах доста ракия
-------------------
Да те питам с какво мажеш запушваш снадките и на колко градуса си най доволен като вариш
Аз съм с 100литровия дестилатор,дигитален термометър,правя кашичка от брашно и пепел за снадките
и слагам в колоната 1-2 навити рулца от медна тел


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 06 Ное 2011, 17:42 
Offline
Аватар

Регистриран на: 29 Мар 2011, 00:46
Мнения: 211
:2thumbs: Привет колега!
При мен имам връзка на колоната с капака-(погледн снимките) има две големи шайби над капака и под капака стегнати с медна гайка, на резбата има тефлонова лента и са замазани отвънка със силикон издържащ 370 градуса. Капака към тенджерата е със същия силикон и не се налага да се подмазва всеки път. Другата връзка е със серпентина, затяга се с ключ при всяко варене. Отгоре на колоната има медна тапа и термометър там няма налягане и за сега просто я нахлузвам без да уплътнявам с нищо-не пропука.Всички други връзки са запоени с калай за питеен водопровод. Надявам се да реазбереш от снимките.


Прикачени файлове:
Vrazka kolona s kapaka na tendjerata.jpg
Vrazka kolona s kapaka na tendjerata.jpg [ 23.72 KiB | Прегледано 662 пъти ]
permatex-ultra-blue-rtv-silicone-gasket-maker.jpg
permatex-ultra-blue-rtv-silicone-gasket-maker.jpg [ 53.76 KiB | Прегледано 662 пъти ]
Vrazka kym serpentinata.gif
Vrazka kym serpentinata.gif [ 10.79 KiB | Прегледано 662 пъти ]
Vrazka s serpentinata.jpg
Vrazka s serpentinata.jpg [ 9.79 KiB | Прегледано 662 пъти ]
Kapachka otgore na kolonata.jpg
Kapachka otgore na kolonata.jpg [ 11.05 KiB | Прегледано 662 пъти ]
Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 06 Ное 2011, 17:51 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Сеп 2010, 18:01
Мнения: 1561
Местожителство: Wallis and Futuna
Пламене,този ъъъъ силикон го махай...не трябва там!Виж друго алтернативно и безопасно решение,например брашно! :2thumbs:


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 06 Ное 2011, 18:04 
Offline
Аватар

Регистриран на: 29 Мар 2011, 00:46
Мнения: 211
Пише специално че е "non toxic". Не е моя идея, взех го от homedistillers, следя го не му се променя цветът и формата-мисля че не отдава нищо вредно или още при първото тестване ако е отдал нещо е в незначителни количества. Иначе си прав брашното е 100% ОК ама не ми се чисти всеки път та за това съм направил компромис :cry: .
Мерси за л.с. за pH :respekt:


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 07 Ное 2011, 21:16 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Сеп 2010, 18:01
Мнения: 1561
Местожителство: Wallis and Futuna
http://www.artisan-distiller.org/bigworm/DSCF2412.JPG. Колко ли бъркана е счупил преди да направи това :lachtot:


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 11 Ное 2011, 05:37 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Сеп 2010, 18:01
Мнения: 1561
Местожителство: Wallis and Futuna
Прикачени файлове:
phpZM5swUPM kazan1.jpg
phpZM5swUPM kazan1.jpg [ 6.02 KiB | Прегледано 579 пъти ]
. Новият казан който ще е в експлоатация до дни...шапка от Индия и долнище от Египет!! :megagrin: Каква ли ще е ракията?? :)


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 11 Ное 2011, 11:15 
Offline
Аватар

Регистриран на: 16 Сеп 2011, 05:01
Мнения: 804
Честито !!! Да го ползваш 100 години ,после да го лъснеш и пак още 100.
Дай , да видим други снимки и данни .


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 11 Ное 2011, 12:27 
Offline
Аватар

Регистриран на: 01 Фев 2011, 16:48
Мнения: 6
Прикачени файлове:
11112011223.jpg
11112011223.jpg [ 137.79 KiB | Прегледано 555 пъти ]

това е моята гордост


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 11 Ное 2011, 12:39 
Offline
Аватар

Регистриран на: 16 Сеп 2011, 05:01
Мнения: 804
това е моята гордост

Съвсем заслужено! :2thumbs:


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 11 Ное 2011, 15:40 
Offline
Аватар

Регистриран на: 01 Фев 2011, 16:48
Мнения: 6
мерси :zauf2:


Върнете се в началото
  
 
 [ 436 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 ... 30  Следваща

Часова зона: Европа/София [DST]


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 4 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима