Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 05 Дек 2016, 20:48

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 464 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15 ... 31  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 02 Ное 2011, 17:00 
Offline
Аватар

Регистриран на: 29 Мар 2011, 00:46
Мнения: 211
:lol: Дааа, крайния резултат е същия, бих казал че ракията е малко по ароматна и сварена за два пъти по малко време. Можех да се занимавам и с друго по време на варенето а не да регулирам нон стоп охлаждането. Сигурно за водка и др подобни питиета няма да е наи удачния ариант ама моято цел е ракия. С две думи колкото по просто и лесно по добре работи. Мисля че с колоната спестявам втората преварка-нали така? А ако искам мога да я направя пак. Еий ...като си помисля откъде тръгнах и докъде стигнах за по малко от година благодарение на форума и на хора като като теб, Петио,НаскоХондата и stillman. :respekt:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 02 Ное 2011, 17:03 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Сеп 2010, 18:01
Мнения: 1458
Местожителство: Wallis and Futuna
Пламене,браво! :megagrin: намалил си загубата на време,но пак е бавно....ако увеличиш диаметъра на серпентината(а какъв е той)ще вариш по бързо и пак на тънка струйка!Аз например 10л ги варя за 5 часа максимум и то на абсолютно слаб огън!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 05 Ное 2011, 17:55 
Offline
Аватар

Регистриран на: 29 Мар 2011, 00:46
Мнения: 211
Наско, серпентината ми е Ф3/8 около 9.5мм външен диаметър, вътрешен около 7.5мм мека медна тръба която се продава навита и може да се оформя с ръка, 5 витки имам навити около по малка кофа, и тръбата е хваната на много места със "свински опашки" за стабилност и правилен наклон. Малката кофа и серпентината са поставени в голямата кофа 20л.
С тази кофа и серпентина около 6-тия час отливам половината вода и доливам студена, само горната 1/3 част от кофата се загрява но ракията изтича студена. Може и да не се прави това упражнение ама за всеки случай го правя.
Какво би ме посъветвал-не съм виждал по дебела навита тръба тук и не знам как да я огъна правилно.
Ти със серпентина ли охлаждаш-прати някоя снимка ако имаш под ръка. Мерси! :respekt:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 06 Ное 2011, 12:58 
Offline
Аватар

Регистриран на: 14 Окт 2010, 00:23
Мнения: 4
Kuger написа:
Прикачени файлове:
Изображение360-малък.jpg
Прикачени файлове:
Изображение358-малък.jpg
Прикачени файлове:
Изображение359-малък.jpg

По молба на колега от форума
Колоната влиза в тръбата на капака плътно. Аз се подсигурих с малко кашичка с брашно.


Имам същата колона като твоята и тази година за сефте правих ракия и същевременно се обучавах
Много съм доволен -изкарах доста ракия
-------------------
Да те питам с какво мажеш запушваш снадките и на колко градуса си най доволен като вариш
Аз съм с 100литровия дестилатор,дигитален термометър,правя кашичка от брашно и пепел за снадките
и слагам в колоната 1-2 навити рулца от медна тел


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 06 Ное 2011, 17:42 
Offline
Аватар

Регистриран на: 29 Мар 2011, 00:46
Мнения: 211
:2thumbs: Привет колега!
При мен имам връзка на колоната с капака-(погледн снимките) има две големи шайби над капака и под капака стегнати с медна гайка, на резбата има тефлонова лента и са замазани отвънка със силикон издържащ 370 градуса. Капака към тенджерата е със същия силикон и не се налага да се подмазва всеки път. Другата връзка е със серпентина, затяга се с ключ при всяко варене. Отгоре на колоната има медна тапа и термометър там няма налягане и за сега просто я нахлузвам без да уплътнявам с нищо-не пропука.Всички други връзки са запоени с калай за питеен водопровод. Надявам се да реазбереш от снимките.


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 06 Ное 2011, 17:51 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Сеп 2010, 18:01
Мнения: 1458
Местожителство: Wallis and Futuna
Пламене,този ъъъъ силикон го махай...не трябва там!Виж друго алтернативно и безопасно решение,например брашно! :2thumbs:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 06 Ное 2011, 18:04 
Offline
Аватар

Регистриран на: 29 Мар 2011, 00:46
Мнения: 211
Пише специално че е "non toxic". Не е моя идея, взех го от homedistillers, следя го не му се променя цветът и формата-мисля че не отдава нищо вредно или още при първото тестване ако е отдал нещо е в незначителни количества. Иначе си прав брашното е 100% ОК ама не ми се чисти всеки път та за това съм направил компромис :cry: .
Мерси за л.с. за pH :respekt:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 07 Ное 2011, 21:16 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Сеп 2010, 18:01
Мнения: 1458
Местожителство: Wallis and Futuna
http://www.artisan-distiller.org/bigworm/DSCF2412.JPG. Колко ли бъркана е счупил преди да направи това :lachtot:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 07 Ное 2011, 21:19 
Offline
Аватар

Регистриран на: 16 Сеп 2011, 05:01
Мнения: 807
:lol:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 11 Ное 2011, 05:37 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Сеп 2010, 18:01
Мнения: 1458
Местожителство: Wallis and Futuna
Прикачени файлове:
phpZM5swUPM kazan1.jpg
. Новият казан който ще е в експлоатация до дни...шапка от Индия и долнище от Египет!! :megagrin: Каква ли ще е ракията?? :)


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 11 Ное 2011, 11:15 
Offline
Аватар

Регистриран на: 16 Сеп 2011, 05:01
Мнения: 807
Честито !!! Да го ползваш 100 години ,после да го лъснеш и пак още 100.
Дай , да видим други снимки и данни .


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 11 Ное 2011, 12:27 
Offline
Аватар

Регистриран на: 01 Фев 2011, 16:48
Мнения: 6
Прикачени файлове:
11112011223.jpg

това е моята гордост


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 11 Ное 2011, 12:39 
Offline
Аватар

Регистриран на: 16 Сеп 2011, 05:01
Мнения: 807
това е моята гордост

Съвсем заслужено! :2thumbs:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 11 Ное 2011, 15:40 
Offline
Аватар

Регистриран на: 01 Фев 2011, 16:48
Мнения: 6
мерси :zauf2:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 11 Ное 2011, 15:46 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2507
Местожителство: ''Survivor'' България
nikolaivas ....дай още някоя снимка на казана, да видим какви екстри има :? :megagrin: :2thumbs:

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 464 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15 ... 31  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: kocyo и 5 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима