Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 11 Дек 2016, 15:44

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 464 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17 ... 31  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 22 Ное 2011, 13:30 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
А може би в наклонения вариант не е колона с пълнеж, а е куха тръба.
А наклона е за пестене на място само.

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 22 Ное 2011, 13:45 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2510
Местожителство: ''Survivor'' България
victoryvt написа:
А може би в наклонения вариант не е колона с пълнеж, а е куха тръба.
А наклона е за пестене на място само.

Точно така, колоната/наклонената/ няма пълнеж......просто е американски аламбик с две цигански лули. :lol: :lachtot:
Ти виж само нагревателите къдеса, единия е по-нагоре от другия :?
П.с. пълнежа се вижда на снимката>отгоре върху кега 4 броя,ама сигурно са за др. колона.


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 22 Ное 2011, 15:58 
Offline
Аватар

Регистриран на: 30 Сеп 2009, 20:19
Мнения: 485
Местожителство: Казанлък
http://www.youtube.com/watch?v=0OVwGsyXV74&feature=related

_________________
Есть 100 способов сделать самогон!! Даже из табуретки!!

Остап Бендер


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 22 Ное 2011, 19:43 
Offline
Аватар

Регистриран на: 29 Мар 2011, 00:46
Мнения: 211
Orel , Преди около година аз мислех да купувам от тези но прочетох във форума на homedistillers много негативни мнения-даже се оплакваха че изобщо не изпращали с месеци което обещавали в сайта. Други пишеха че болтовете на фланеца ръждясвали, пълнежа уж от медни стружки също ръждясвал. Един даже ги издирил - около Детройт им е къщата ходил там и се разправял. Няколко пъти вече си сменят страницата ама снимките с мацките се едни и същи-не можеш ги сбърка. Аз реших и си направих сам, не се иска кой знае какви умения. Порови и потърси информация, пък може и да са се оправили ама не вярвам. Дано не те подвеждам ти си реши. Ако поръчаш от тях и ти изпратят може да оправиш проблемите лесно. Успех!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 22 Ное 2011, 23:01 
Offline
Аватар

Регистриран на: 28 Сеп 2008, 18:35
Мнения: 248
Местожителство: София
Plamm, мен по скоро ме интересува начина на действие и възможностите да се направи самостоятелно. Всъщност какво е рационално да се вземе от тези идеи, какъв е смисъла на наклонената колона и двата стъклени съда за тежките фракции и т.н.posting.php?mode=reply&f=9&t=802&sid=d1e934cadb4e23cfc92a54777401d568#

_________________
Всичко зависи от количеството!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 23 Ное 2011, 09:19 
Offline
Аватар

Регистриран на: 27 Сеп 2007, 08:34
Мнения: 56
Местожителство: София
На първата снимка е показан обикновен казан (potstill). Разликата е в наклонената тръба. Тя изпълнява задачата на кипяща топка (boil-bаll), лукова глава при класическите дестилатори на уиски. Задачата и е, да втечни малка част от изпаренията и да ги задържи по стените.Идвашщте от долу изпарения , загряват тези капки и ги избутват нагоре.Това води до създаване на по-лек краен продукт. Типичен пример е уиски “Glenmorangie”. Същият ефект се получава със всяка рефлуксна килона, без охлаждане на главата и намалена опаковка до 1/4.

На втората е показан класически LM рефлукс, наречен на името на създателите му “Никсън– Стоун”, кактус или офсетова глава. Обявените 97% abv. са непостижими при обикновени условия. Реално, може да се достигне до 95% abv. и дебит около литър на час или малко повече.. Трите галона(~ 12 л.) се отнасят до обема на бойлера.

В първият случай, от бойлера излиза около 200 мм вертикална тръба, която преминава в наклонена под 45* с дължина 600 мм. Към нея е закрепен кондензора, който в случая е “Либиг”, но може да бъде “Грахам” или “shotgun”. Може да е и обикновена серпентина. Двата буркана, играят същата роля, както и “мацето” на по– долната снимка, т.е никаква.

При желание, мога да изпратя подробни чертежи за изработване на показаните дестилатори.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 23 Ное 2011, 15:57 
Offline
Аватар

Регистриран на: 16 Сеп 2011, 05:01
Мнения: 807
StillMan написа:
При желание, мога да изпратя подробни чертежи за изработване на показаните дестилатори.


Едва ли, във форума има хора, които да не очакват с интерес, каквато и да е информация от теб. Аз лично нямам търпение, да видя чертежите, а се надявам и на по-подробни обяснения към тях. :respekt:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 23 Ное 2011, 18:22 
Offline
Аватар

Регистриран на: 29 Мар 2011, 00:46
Мнения: 211
Ето малко информация за бурканчетата: Наричат ги „Дубльори” или "Тъмпери” и тяхнато поставяне на пътя на изпаренията е за да повишат чистотата на получения продукт, нещо като още една вторична(допълнителна) степен на дестилация.
Бурканчето се пълни до средата с вода, джибра или патоки. Тръбичката по която постъпват парите е потопена в течността, а тръбичката която отвежда парите е над нивото течността. Парите постъпващи в бурканчето ако са примерно 65% то след преминаване през бурканчето ще бъдат 85%(данните са от homedistiller)
Ето как работи: към бурканчето постъпват алкохолни изпарения и се опитват да бълбукат преминавайки през водата. Същевременно кондензират понеже водата е студена. След извесно време парите загряват водата и увеличават количеството на етанол в бурканчето. Когато температурата нарасне до тяхната точка на изпарение те отново се изпаряват и излизат през изходната тръбичка-получава се още една степен на дестилация.Това е обяснение на основната идея за работата на бурканчетата в “homedistiller”. Разбира се има много тънкости-колко да е дълбок буркана, колко да е нивото на течността, как да бълбука и т.н. Ако бурканчето е много малко например, то се загрява бързо и както казва „StillMan” върши същата работа като „мацето” на снимката :lachtot: много ми хареса - не мацето, а сравнението на "StillMan". Аз не ги ползвам(бурканчетата де :lachtot: ), но от любопитство преди време експериментирах. С няколко думи поддържам мнението, че не са ефективни особено за правене на ракия-целяща добър аромат.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 23 Ное 2011, 19:10 
Offline
Аватар

Регистриран на: 28 Сеп 2008, 18:35
Мнения: 248
Местожителство: София
Това е цитат от един сайт за казанджийска техника:


Забравете за първобитните 'лули', които сте закупили прескъпо от циганите. Монтирайте този американски дестилатор на капака на Вашият казан и получете много повече и по-качествен алкохол от джибрите си.

Системата е с термометър, чрез който можете визуално да контролирате процеса. Освен това, в стъкления съд по средата се получава допълнително пречистване на алкохола.

Просто в уширената част на дестилатора закачате маркучи със студена вода и кондензаторът Ви е готов. А на изхода чакате ... да доста по-висок и по-качествен резултат.

За какво служи "бурканът" по средата?

Да, от едната страна медната тръба влиза в този буркан в ниската му част. През вторият отвор от по-високата към капака на буркана част, минавайки през фината медна мрежичка, алкохолът се пречиства от тежките фракции. След като сте приключили с дестилацията, Вие сами ще се ужасите какви тъмни и тежки и маслообразни фракции остават на дъното на буркана. Които иначе Вие щяхте да изпиете без да же и да разберете как се тровите.

Подобно нещо предлага и една ф-ма от София.

Тук във форума също имаше писано по тази тема - "Маслоуловител" и "Къпана ракия" и с много добри отзиви.
Интересно защо има толкова различни мнения относно действието на подобна добавка в конструкцията на един казан и ползата от нея ???


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.

_________________
Всичко зависи от количеството!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 23 Ное 2011, 19:42 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Сеп 2010, 18:01
Мнения: 1459
Местожителство: Wallis and Futuna
Това за тежките и тъмни фракции е....реклама и пълна глупост,освен ако не вариш л...а.Има сивобяла течност на дъното,това е


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 23 Ное 2011, 19:46 
Offline
Аватар

Регистриран на: 17 Окт 2011, 10:40
Мнения: 126
Не искам да правя лоша реклама на въпросния сайт, но от там купих нещо, което се нарича колона и не върши никаква работа. Да не Ви казвам какви нерви похабих покрай това технологично чудо, което зета нарече космически кораб, който в един момент излетя (на върха имаше термос залепен с епоксидна смола или някакво подобно лепило, който се отлепи и ми замина сумата алк. в атмосферата) :lol:
Благодарение на StillMan :respekt: сега имам истинска колона, която в крайна сметка ми излезна доста по-евтино, здрава и т.н с две думи нещо, което ще служи дълго време, а не нещо за еднократна употреба.
До сега винаги съм варил с лула, серпентина и меден маслоуловител като този от снимките с кранче. На едно зареждане (около 140-160 л.) се пълни с някаква течност с тежка миризма, но в кофата дори при 20 о.б..% алк. не се получават петна. Интересното е , че колкото е по-гъст разтвора по-малко се пълни и обратното.Когато варих сливите маслоуловителя се пълнеше на 70-80 % , а при гроздето се налагаше по време на варене да го източваме.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 23 Ное 2011, 20:37 
Offline

Регистриран на: 24 Юли 2009, 16:28
Мнения: 266
Местожителство: Варна
Аз пак не разбрах за тези масла, макар че май вече в трета тема питам! Едни казват да се махат- от тях цепи глава, други казват не пречат- дават аромата на ракията! А сега де :nixweiss:
Аз ползвам метода "къпана ракия" и винаги се е отделяла мътилка в буркана! След като отделя първака слагам под чучура в кофата висок литров буркан наполовина пълен с вода. Държа го докато нивото на ракията в кофата стигне до гърлото му. След това не го слагам повече. Ракията ми винаги е ставала пивка, но май не толкова ароматна- става въпрос за непреварена ракия.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 23 Ное 2011, 22:26 
Offline
Аватар

Регистриран на: 30 Авг 2009, 08:18
Мнения: 635
Местожителство: враца
Иска ми се да си сложа маслоуловител , но да си разрежа лулата на две , при условие че съм я правил с толкова мерак , лека , здрава и елегантна сега ...
е няма да стане.
Има няколко начина както каза Змея , и още един два , без да се реже лулата .

_________________
Нещата са временни ,лимонадата- вечна .


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 24 Ное 2011, 06:24 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
За да е ароматна ракията материала трябва да е от ароматен сорт грозде. Ароматите излизат първи, а посивяването се получава към края на варенето, когато температурата в казана се вдигне, това са видове алкохоли които кипят при по висока температура. За това когато има "маслоуловител" парата от лулата се разширява и изстива и тези алкохоли остават на дъното.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 24 Ное 2011, 07:21 
Offline

Регистриран на: 24 Юли 2009, 16:28
Мнения: 266
Местожителство: Варна
То това обсъждане не е за тази тема и май трябва да се премести НО:
Цитат:
Ароматите излизат първи, а посивяването се получава към края на варенето, когато температурата в казана се вдигне

това означава ли, че мътилката която отделям сега в началото е "полезна" и не трябва да го правя? И:
Цитат:
За това когато има "маслоуловител" парата от лулата се разширява и изстива и тези алкохоли остават на дъното.

значи излиза, че този "маслоуловител" сработва към края на варенето, а в останалото време си пропуска "добрия алкохол" и ароматите!?


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 464 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17 ... 31  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: diavolitia и 6 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима