Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Последно посещение: 21 Май 2018, 19:34 Дата и час: 21 Май 2018, 19:34

Часова зона: Европа/София [DST]





 [ 436 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21 ... 30  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 11 Фев 2012, 20:14 
Offline
Аватар

Регистриран на: 16 Сеп 2011, 05:01
Мнения: 804
Честито, със здраве да си го ползваш. Добре ще е, да дадеш някакви размери, а аз лично се интересувам как се сдоби с този меден капак и ако може снимка в по близък план на въпросният.


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 12 Фев 2012, 22:59 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Яну 2012, 03:15
Мнения: 6
plamm написа:
:2thumbs: Да ти е честито подновеното казанче. Като го пробваш сподели как работи-дали лесно се стабилизира температурата, аз се отказах от СМ - много играчка - през цялото време :datz: трябваше да глася я охлаждането я подгряването. Та за това ми е интересно да споделиш твойте наблюдения :klugscheisser:
Какъв материал смяташ да вариш :nixweiss: сега?
:prost: Успех

Благодаря.
Имах 10 литра гроздова която беше 40 градуса и реших да я преваря. Смлях 500гр анасоново семе и го сипах в казана с ракията, оставих го да вкисне около 3 часа. За да премине анасона през колонта сложих само два полира и после започнах операцията. Получих 5 литра ракия която беше 90 градуса.Когато температурата на капака надвиши 96 градуса спрях защото не можах да ударжа температурата на горния термометър под 82 градуса. Понеже много се затрудних с охлаждането и реших да монтирам в дефлагматора вътрешна серпентина.

Тази вечер заложих материал от портокали. Утре ще пиша за резултата.


Прикачени файлове:
IMG_8427.JPG
IMG_8427.JPG [ 18.59 KiB | Прегледано 1070 пъти ]
IMG_8428.JPG
IMG_8428.JPG [ 16.92 KiB | Прегледано 1070 пъти ]
IMG_8430.JPG
IMG_8430.JPG [ 23.09 KiB | Прегледано 1070 пъти ]
IMG_8425.JPG
IMG_8425.JPG [ 16.94 KiB | Прегледано 1070 пъти ]
Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 12 Фев 2012, 23:45 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Яну 2012, 03:15
Мнения: 6
ivobal написа:
Честито, със здраве да си го ползваш. Добре ще е, да дадеш някакви размери, а аз лично се интересувам как се сдоби с този меден капак и ако може снимка в по близък план на въпросният.

Благодаря.
Намерих един бакърджия който произвежда медни сувенири като джезвета и темподобни. Помолих го и той ми го направи за 150 лв. Колоната ми е с 42мм диаметър и се състои от две части. долната тръба е 60см дефлагматора е 30см без коляното, на съединението между двете тръби съм поставил центрираща бленда. Външната намотка на дефлагматора е с диаметър 8, вътрешната е 6 и двете са с дължина 2,5 метра. Серпентината на кондензатора е от старото казанче там съм използвал около 4м тръба с диаметър12мм.
За по нататъшни развития пак ще ви информирам. Всичко най-хубаво.


Прикачени файлове:
IMG_8412.JPG
IMG_8412.JPG [ 28.61 KiB | Прегледано 1064 пъти ]
IMG_8417.JPG
IMG_8417.JPG [ 19.69 KiB | Прегледано 1064 пъти ]
IMG_8430.JPG
IMG_8430.JPG [ 23.09 KiB | Прегледано 1064 пъти ]
Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 13 Фев 2012, 00:02 
Offline
отстранен
Аватар

Регистриран на: 05 Яну 2012, 21:36
Мнения: 1237
Местожителство: Божурище
Честито! Нещата изглеждат добре. И за да станат по-добре според мен... Вътрешната намотка на дефлегматора при тези 6мм. на тръбичката е добре да е с не повече от 5-7 навивки и стъпка 20-30мм. Входа горе изхода от долния край на намотката. Мисля още, че външна не е необходима. Успехи! :lab:


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 13 Фев 2012, 08:39 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1647
Местожителство: В.Търново
Перфектна изработка, браво !
Обаче много сериозно охлаждане като за колона с CM, виж ако беше LM - да.
Чак не мога да повярвам че не си успял да удържиш температурата. С такова охлаждане трябва да може да се втечни всичко при добро желание.
Охлаждащата вода от водопровода ли е ? Щото сега там е къде 5-10 гр. водата.
Аз с подобна намотка охлаждам ЛМ колона фи 54 с казан 100 л. подгряван на газова пиростия. 3 м. фи 6 ми е охлаждането, което считам за грешка де, сега бих го направил или с фи 8 или с повече метри. А също и външна намотка като твоята.
Но при мен тия 3 м. фи 6 втечняват всичко, при дебит около 200 л. вода на казан 80 л. с времетраене 6 часа от протичането.
Може би заради малкото пълнеж първия път не ти е стигнало охлаждането, или ти е досвидяла водата :)

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 13 Фев 2012, 09:19 
Offline
Аватар

Регистриран на: 16 Сеп 2011, 05:01
Мнения: 804
Доколкото разбрах, преварката е минала само с външната серпентина (от моя опит с нея, наистина не може да се удържа температурата към края), а след това е добавена вътрешната, за резултата от което, ще разберем днес. Можело е да се събере и останалото без охлаждане, за последващо преваряване или за други цели, макар че нещо загубих сметката: 10л. на 40% = 5л. на 90%+ патоки ? Но това е без значение, очакваме резултати от портокаловата.


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 13 Фев 2012, 09:40 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1647
Местожителство: В.Търново
А, вярно, сега го допрочетох.
:megagrin:
Те са ще види колегата кон боб яде ли :megagrin:
С това охлаждане му предлагам да си направи един отливник, да си сложи едно шибърно кранче и хоп- ей ти LM колона - хибрид - кеф ти едното, кеф ти другото ...
Всъщност тя и моята е така - имам си и аз лула и охладител след нея, но си я ползвам само като ЛМ колона, доволен съм и само едно ме дразни - 200 л. вода стоплени като за къпане си заминават в канала.
Макар че водомера в гаража не е регистриран още във ВиК :lol:
А сметките с градусите не излизат, това е вярно, но човека едва ли е мерил точно литрите - 10-те са били сигурно 12, а 5-те - може би 4.5 , но важно е качеството.

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 13 Фев 2012, 10:23 
Offline
Аватар

Регистриран на: 16 Сеп 2011, 05:01
Мнения: 804
victoryvt написа:
А, вярно, сега го допрочетох.
:megagrin:
Те са ще види колегата кон боб яде ли :megagrin:
С това охлаждане му предлагам да си направи един отливник, да си сложи едно шибърно кранче и хоп- ей ти LM колона - хибрид - кеф ти едното, кеф ти другото ...
Всъщност тя и моята е така - имам си и аз лула и охладител след нея, но си я ползвам само като ЛМ колона, доволен съм и само едно ме дразни - 200 л. вода стоплени като за къпане си заминават в канала.
Макар че водомера в гаража не е регистриран още във ВиК :lol:
А сметките с градусите не излизат, това е вярно, но човека едва ли е мерил точно литрите - 10-те са били сигурно 12, а 5-те - може би 4.5 , но важно е качеството.


За LM-a и аз мислех да му предложа, но реших че сам ще стигне до това решение.
Относно водата и да я плащаш ще е 20-30 ст., но е грехота да се изхвърля 200 л. питейна вода, в свят в който милиони нямат достъп до такава с дни. Та дали за къпане, дали за тоалетната, дали за измиване на колата, дали за поливане винаги може да се употреби и втори път, а най добре да се замислим за система за многократното и използване.
За сметките с градусите хич не се хващам - когато за пръв път варих с "колона", това което излизаше при разреждането му 1:1 с вода показваше 52 градуса :? :)


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 13 Фев 2012, 18:30 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Яну 2012, 03:15
Мнения: 6
atz написа:
Честито! Нещата изглеждат добре. И за да станат по-добре според мен... Вътрешната намотка на дефлегматора при тези 6мм. на тръбичката е добре да е с не повече от 5-7 навивки и стъпка 20-30мм. Входа горе изхода от долния край на намотката. Мисля още, че външна не е необходима. Успехи! :lab:


Благодаря.
Понеже едва прохождам по темата "колони" много неща не са ми ясни. Всичко това го научих от майстори като вас които не щадите да споделяте знанията и опитите си. Въпросът ми е: Какъв е отрицателния характер на намотка с 30 навки и без пространство между тях? Нужно ли е да развалям сегашната?


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 13 Фев 2012, 19:04 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Яну 2012, 03:15
Мнения: 6
victoryvt написа:
А, вярно, сега го допрочетох.
:megagrin:
Те са ще види колегата кон боб яде ли :megagrin:
С това охлаждане му предлагам да си направи един отливник, да си сложи едно шибърно кранче и хоп- ей ти LM колона - хибрид - кеф ти едното, кеф ти другото ...
Всъщност тя и моята е така - имам си и аз лула и охладител след нея, но си я ползвам само като ЛМ колона, доволен съм и само едно ме дразни - 200 л. вода стоплени като за къпане си заминават в канала.
Макар че водомера в гаража не е регистриран още във ВиК :lol:
А сметките с градусите не излизат, това е вярно, но човека едва ли е мерил точно литрите - 10-те са били сигурно 12, а 5-те - може би 4.5 , но важно е качеството.

Понеже казанчето ми е малко кранчето ми е едва отворено, бутна ли го съвсем лекичко градуса на горния термометър веднага започва да спада под необходимото и затова реших да се вслушам в съвета за колона LW.
За отливник на колона LW мисля че, само едно кранче не е достатъчно. Вътре в колоната трябва да има нещо като улей към отливника който не знам как да го закрепя вътре в тръбата. Ако ми дадете съвет ще ви бъда много благодарен.


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 13 Фев 2012, 19:44 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Яну 2012, 03:15
Мнения: 6
Pamukov написа:
plamm написа:
:2thumbs: Да ти е честито подновеното казанче. Като го пробваш сподели как работи-дали лесно се стабилизира температурата, аз се отказах от СМ - много играчка - през цялото време :datz: трябваше да глася я охлаждането я подгряването. Та за това ми е интересно да споделиш твойте наблюдения :klugscheisser:
Какъв материал смяташ да вариш :nixweiss: сега?
:prost: Успех

Благодаря.
Имах 10 литра гроздова която беше 40 градуса и реших да я преваря. Смлях 500гр анасоново семе и го сипах в казана с ракията, оставих го да вкисне около 3 часа. За да премине анасона през колонта сложих само два полира и после започнах операцията. Получих 5 литра ракия която беше 90 градуса.Когато температурата на капака надвиши 96 градуса спрях защото не можах да ударжа температурата на горния термометър под 82 градуса. Понеже много се затрудних с охлаждането и реших да монтирам в дефлагматора вътрешна серпентина.

Тази вечер заложих материал от портокали. Утре ще пиша за резултата.

От около 13 литра материал от портокали за 5 часа получих 1,5л продукт който е 90 градуса, обаче леко помътнял което много ме разочарова.Отделих 150мл първак който беше бистър като сълза, а патока потече като мляко. Имам още около 35 литра материал ако се получи същия резултат смятам да преваря продукта още веднъж. Мисля че това помътняване се е получило от маслата които съдържат корите на портокала.


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 13 Фев 2012, 22:19 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1647
Местожителство: В.Търново
Е, да - има си две малки полуелипси запоени под наклон.
на долната може да се направи лек зарез и да се обърне надолу да капе по него в средата, но ти така и така си направил центрираща бленда (която аз пропуснах, макар да знаех че трябва), та само две полуелипси и една дупка със запоена тръбичка и кран ти трябва и си готов.
Според мен, ЛМ колоната има определени предимства - лесен баланс, лесен контрол над рефлуксното число , а от там и над чистотата / аромата на дестилата. Това че си вкаралповечко мед в охлаждането (повече мощност) не е проблем. При КМ - ще оставиш само външната намотка, или ще вкл. и двете ама на малък дебит, а при ЛМ - само вътрешната да пуснеш, или и двете - все си на далавера - те ще втечнят всичко и после от крана след отлива зависи какво ще отлееш и какво ще върнеш.
Пробвай и сам ще решиш.
Аз съм твърдо за ЛМ, но все пак ...
Ти имаш уникалния шанс да ползваш и двата вида и сам да си решиш кое повече ти допада. А и в зависимост от материала - аз почнах с озахарен материал за уиски, после пробвах и с джиброва ракия - с различни настройки получих удовлетворителни резултати и в двата случая. Сега се каня да тествам и с материал от кайсии като им дойде сезона - там аромата е важен, но и не само ..
Успех ти желая , и смелост - сам пробвай и сам си реши кое и кога е най-добро.
Това което споделяш за мътност на ракията с ЛМ според мен няма да се случи. Или е чисто като сълза или го няма изобщо. Така е поне при мен, и все пак материала е важен.
Едно е сигурно - с ЛМ ще имаш перфектен контрол над температура/чистота/аромати. Правилно си се насочил да намалиш пълнежа за да хванеш аромат, но не забравяй и за ефективността - колкото по-малко пълнеж има , толкова по-малко ефективност : при едно и също загряване/охлаждане - имаме различна чистота (% алкохол) в изхода - а от там - разхода на енергия и време се увеличава заради повечето аромати.
Та - ако ще дестилираме кайсии, мускат, мискет ... и т.н. ароматни сортове - няма нужда да намаляваме много пълнежа понеже те така или иначе си имат много аромат, но ако ще се дестилира нещо дето няма много аромат -тогава - махай пълнеж и се надявай да остане поне малко от ценния аромат. За уискито или водка е друга работа - там аромат не се търси, особено пък за водка - колкото по-чист спирт извадиш , толкова по-добре.
Но казанчето ти е истинско бижу !
Е аз няма да имам нерви да го зареждам на по 10литра 10 пъти :)

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 14 Фев 2012, 00:27 
Offline
отстранен
Аватар

Регистриран на: 05 Яну 2012, 21:36
Мнения: 1237
Местожителство: Божурище
Всяко нещо, колкото е по универсално съдържа повече компромисни решения. Отскоро трупам опит с СМ. Писал съм за това. Според мен е добре да е един от двата варианта за колоната. Относно навивките на охлаждането. Охлаждащата повърхност е най-важния фактор. Фактор е и конвекцията. Как минават парите около тази повърхност. Какъв им е пътя, завихряния и... Мисля си, че някъде има грешка за да не се удържа температурата при такова солидно охлаждане. :lab:


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 07 Апр 2012, 23:00 
Offline

Регистриран на: 07 Апр 2012, 17:59
Мнения: 1
cavxan написа:
Преди време някъде из форума имаше снимка на подобен дестилатор.Така че не е ново но новото е че някой от нас го ползва вече и има наблюдения върху работата му.
Това вече е изпитано и работи но само с течност ако има твърди частици загарянето е почти сигурно.
Няма значение дали е от пластмаса или метал съда щом нагревателя е вътрешен само течност!
По снимките личи че всичко е направено с мерак и майсторски, браво :respekt: .
:prost:

....

няма никакъв проблем с електрическия нагревател, слагаш като в друг казан и вариш..до сега няма загар!


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 21 Юли 2012, 09:45 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Юни 2011, 20:01
Мнения: 180
Местожителство: Перник
Едно много интересно решение и майсторски изработено :megagrin: и само 525 долара :megagrin:


Прикачени файлове:
$T2eC16ZHJIIE9qTYLSkqBQCYFb3DLg~~60_57.JPG
$T2eC16ZHJIIE9qTYLSkqBQCYFb3DLg~~60_57.JPG [ 38.62 KiB | Прегледано 1775 пъти ]
Върнете се в началото
  
 
 [ 436 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21 ... 30  Следваща

Часова зона: Европа/София [DST]


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 3 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима