Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 08 Дек 2016, 10:36

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 464 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23 ... 31  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 13 Фев 2012, 19:44 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Яну 2012, 03:15
Мнения: 6
Pamukov написа:
plamm написа:
:2thumbs: Да ти е честито подновеното казанче. Като го пробваш сподели как работи-дали лесно се стабилизира температурата, аз се отказах от СМ - много играчка - през цялото време :datz: трябваше да глася я охлаждането я подгряването. Та за това ми е интересно да споделиш твойте наблюдения :klugscheisser:
Какъв материал смяташ да вариш :nixweiss: сега?
:prost: Успех

Благодаря.
Имах 10 литра гроздова която беше 40 градуса и реших да я преваря. Смлях 500гр анасоново семе и го сипах в казана с ракията, оставих го да вкисне около 3 часа. За да премине анасона през колонта сложих само два полира и после започнах операцията. Получих 5 литра ракия която беше 90 градуса.Когато температурата на капака надвиши 96 градуса спрях защото не можах да ударжа температурата на горния термометър под 82 градуса. Понеже много се затрудних с охлаждането и реших да монтирам в дефлагматора вътрешна серпентина.

Тази вечер заложих материал от портокали. Утре ще пиша за резултата.

От около 13 литра материал от портокали за 5 часа получих 1,5л продукт който е 90 градуса, обаче леко помътнял което много ме разочарова.Отделих 150мл първак който беше бистър като сълза, а патока потече като мляко. Имам още около 35 литра материал ако се получи същия резултат смятам да преваря продукта още веднъж. Мисля че това помътняване се е получило от маслата които съдържат корите на портокала.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 13 Фев 2012, 22:19 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Е, да - има си две малки полуелипси запоени под наклон.
на долната може да се направи лек зарез и да се обърне надолу да капе по него в средата, но ти така и така си направил центрираща бленда (която аз пропуснах, макар да знаех че трябва), та само две полуелипси и една дупка със запоена тръбичка и кран ти трябва и си готов.
Според мен, ЛМ колоната има определени предимства - лесен баланс, лесен контрол над рефлуксното число , а от там и над чистотата / аромата на дестилата. Това че си вкаралповечко мед в охлаждането (повече мощност) не е проблем. При КМ - ще оставиш само външната намотка, или ще вкл. и двете ама на малък дебит, а при ЛМ - само вътрешната да пуснеш, или и двете - все си на далавера - те ще втечнят всичко и после от крана след отлива зависи какво ще отлееш и какво ще върнеш.
Пробвай и сам ще решиш.
Аз съм твърдо за ЛМ, но все пак ...
Ти имаш уникалния шанс да ползваш и двата вида и сам да си решиш кое повече ти допада. А и в зависимост от материала - аз почнах с озахарен материал за уиски, после пробвах и с джиброва ракия - с различни настройки получих удовлетворителни резултати и в двата случая. Сега се каня да тествам и с материал от кайсии като им дойде сезона - там аромата е важен, но и не само ..
Успех ти желая , и смелост - сам пробвай и сам си реши кое и кога е най-добро.
Това което споделяш за мътност на ракията с ЛМ според мен няма да се случи. Или е чисто като сълза или го няма изобщо. Така е поне при мен, и все пак материала е важен.
Едно е сигурно - с ЛМ ще имаш перфектен контрол над температура/чистота/аромати. Правилно си се насочил да намалиш пълнежа за да хванеш аромат, но не забравяй и за ефективността - колкото по-малко пълнеж има , толкова по-малко ефективност : при едно и също загряване/охлаждане - имаме различна чистота (% алкохол) в изхода - а от там - разхода на енергия и време се увеличава заради повечето аромати.
Та - ако ще дестилираме кайсии, мускат, мискет ... и т.н. ароматни сортове - няма нужда да намаляваме много пълнежа понеже те така или иначе си имат много аромат, но ако ще се дестилира нещо дето няма много аромат -тогава - махай пълнеж и се надявай да остане поне малко от ценния аромат. За уискито или водка е друга работа - там аромат не се търси, особено пък за водка - колкото по-чист спирт извадиш , толкова по-добре.
Но казанчето ти е истинско бижу !
Е аз няма да имам нерви да го зареждам на по 10литра 10 пъти :)

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 14 Фев 2012, 00:27 
Offline
Аватар

Регистриран на: 05 Яну 2012, 21:36
Мнения: 1243
Местожителство: Божурище
Всяко нещо, колкото е по универсално съдържа повече компромисни решения. Отскоро трупам опит с СМ. Писал съм за това. Според мен е добре да е един от двата варианта за колоната. Относно навивките на охлаждането. Охлаждащата повърхност е най-важния фактор. Фактор е и конвекцията. Как минават парите около тази повърхност. Какъв им е пътя, завихряния и... Мисля си, че някъде има грешка за да не се удържа температурата при такова солидно охлаждане. :lab:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 07 Апр 2012, 23:00 
Offline

Регистриран на: 07 Апр 2012, 17:59
Мнения: 1
cavxan написа:
Преди време някъде из форума имаше снимка на подобен дестилатор.Така че не е ново но новото е че някой от нас го ползва вече и има наблюдения върху работата му.
Това вече е изпитано и работи но само с течност ако има твърди частици загарянето е почти сигурно.
Няма значение дали е от пластмаса или метал съда щом нагревателя е вътрешен само течност!
По снимките личи че всичко е направено с мерак и майсторски, браво :respekt: .
:prost:

....

няма никакъв проблем с електрическия нагревател, слагаш като в друг казан и вариш..до сега няма загар!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 21 Юли 2012, 09:45 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Юни 2011, 20:01
Мнения: 180
Местожителство: Перник
Едно много интересно решение и майсторски изработено :megagrin: и само 525 долара :megagrin:


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 12 Сеп 2012, 07:20 
Offline

Регистриран на: 12 Сеп 2012, 07:01
Мнения: 2
krivanovvv написа:
Едно много интересно решение и майсторски изработено :megagrin: и само 525 долара :megagrin:


Да попитам са някакав адрес ако можеш да пуснеш защото според мен казана си заслужава дори и повече пари


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 12 Сеп 2012, 09:13 
Online

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5801
Местожителство: София
За 20л обем са си добри пари :)

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 12 Сеп 2012, 09:45 
Offline

Регистриран на: 12 Сеп 2012, 07:01
Мнения: 2
ilu6a написа:
За 20л обем са си добри пари :)

не изглежда 20 литров за това съм се заблудил мислех 4е е 50-60 литра


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 12 Сеп 2012, 14:15 
Offline
Администратор
Аватар

Регистриран на: 05 Май 2007, 13:45
Мнения: 1842
Местожителство: София
6 американски галона ~ 23 литра

http://www.ebay.com/itm/ALCOHOL-ETHANOL ... 19d4a54b59

_________________
Краят зависи от началото…
Манилий


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 13 Окт 2012, 18:59 
Offline
Аватар

Регистриран на: 05 Яну 2012, 21:36
Мнения: 1243
Местожителство: Божурище
Това е колоната при мен. Клапана се включва към автоматизациите. За тях снимки след ден-два. Все не ми остава време. А тези снимки се залежаха повече от месец. :lab:


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 14 Окт 2012, 15:06 
Offline
Аватар

Регистриран на: 05 Яну 2012, 21:36
Мнения: 1243
Местожителство: Божурище
И снимки от автоматизациите. Имам да отстранявам още 5-6 забалежки. Основно касаещи сензорите и местата им.


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 19 Окт 2012, 08:46 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2510
Местожителство: ''Survivor'' България
atz.. поздрави за професионалната работа :2thumbs:
Би ли ми казал колко алкохол вадиш на час с тази колона /Кпд/?

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 19 Окт 2012, 13:04 
Offline
Аватар

Регистриран на: 05 Яну 2012, 21:36
Мнения: 1243
Местожителство: Божурище
Казан 32L, нагряване 1,6KW и 2KW с регулация на мощност, термоизолация на казана. Потича за 50 до 60min. CM с автоматично охлаждане на системата. Обикновено задавам 80%Alc и получавам 3,8L до 4,2L за 3,5 до 4часа. Накрая задавам от 80% на 60%Alc и той (60%)е около 0,6L до 0,8L. Приключвам процеса на 60% или 55%Alc обикнавено на 4,5 до 5часа. Излиза, че призводителността 1L/h средно. Енергия 12-14KWh за целия процес. Веднъж измерих и остатъчен алкохол в казана - отчетох грубо 1,5% с виномера, при студен материал естествено.
По калкулаторите излиза, че системата може да се справи и с 60-65L казан. Може и да увелича казана на 60L в бъдеще време.
:lab:
Добавям, че горе на графиката е процес при който съм заредил 28L материал и 3,6L стара с 43%Alc. Процеса стана по-дълъг от 210min и графиката започва отначало.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 22 Окт 2012, 19:10 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2510
Местожителство: ''Survivor'' България
Едно бижу.http://www.youtube.com/watch?v=J1wbgire ... re=related

Пс прегледах саита, казана струва 2240 лв или 320 хиляди форинта.
http://translate.google.bg/translate?hl ... CCAQ7gEwAA

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 25 Окт 2012, 12:19 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2510
Местожителство: ''Survivor'' България
А това е много интересно решение против загар.
http://www.youtube.com/watch?v=iOur0Hv- ... re=related

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 464 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23 ... 31  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: kocyo, nipresi и 4 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима