Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 03 Дек 2016, 02:32

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 464 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 22 Ное 2014, 18:49 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Ное 2013, 22:26
Мнения: 552
Това лесно може да се провери, пък и не иска нищо като труд, отрови от химикали, оборудване, губене на време.Най-важното е , че на котлето няма да му стане нищо при неуспех.
Засега търся някой приятел дето работи в склад на едро за замразени продукти.Казаха ми , че там някои стоки ги съхраняват при -35.Дали е вярно не знам. Иначе за едно котле все ще се намери място.По принцип пише че ефекта може да се прояви още при -5, но калая трябва да е много чист и времето много по-дълго. Да използват братоците супер чист калай много се съмнявам,въпреки че не се знае кой до какво се е докопал по време на соца.Аз имам едно парче(10 см дълго) триъгълна пръчка която като се извива издава характерния пукот, което е признак за чист калай.Другото което ме обнадеждава е, че покритието едва ли е по дебело от няколко стотни.За студеното и някой хладилничар може да даде идея.Те най-добре знаят къде и какви са температурите в хладилните инсталации .

_________________
Който разбрал - разбрал...


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 22 Ное 2014, 19:07 
Offline
Аватар

Регистриран на: 19 Дек 2010, 10:57
Мнения: 670
баджо написа:
Това лесно може да се провери, пък и не иска нищо като труд, отрови от химикали, оборудване, губене на време.Най-важното е , че на котлето няма да му стане нищо при неуспех.
Засега търся някой приятел дето работи в склад на едро за замразени продукти.Казаха ми , че там някои стоки ги съхраняват при -35.Дали е вярно не знам. Иначе за едно котле все ще се намери място.По принцип пише че ефекта може да се прояви още при -5, но калая трябва да е много чист и времето много по-дълго. Да използват братоците супер чист калай много се съмнявам,въпреки че не се знае кой до какво се е докопал по време на соца.Аз имам едно парче(10 см дълго) триъгълна пръчка която като се извива издава характерния пукот, което е признак за чист калай.Другото което ме обнадеждава е, че покритието едва ли е по дебело от няколко стотни.За студеното и някой хладилничар може да даде идея.Те най-добре знаят къде и какви са температурите в хладилните инсталации .


Моите котлета са калайдисвани преди 35-40 години и си мисля,че тогава в калая не имало ментета,но пък като се замисля,че циганите съществуват много преди споменатите години ,така че...........едва ли.
Друго ми идва на ум: Не е ли по ефикасен методът преди да се охлади котлето същото да се нагрее и веднага след това да се постави при минусови температури.Няма ли това да доведе до напукване на калая и по - лесното му отстраняване след това? А методът с азотна кесилина? Тук четох,че е много неприятно,но за теб бих се съгласил да освободя едното котле от калая.Пък на моите котлета и дръжките чак са медни /иначе http://destillatio.com.ua/copper-dish/1 ... iy-kotelok.ТИ КАК МИСЛИШ?

Мнения за последните изпратени от мен снимки?

_________________
Човек най-няма сметка,когато прави на хората сметката!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 22 Ное 2014, 19:43 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Ное 2013, 22:26
Мнения: 552
Благодаря ти за предложението, но аз калайдисано котле имам.Че с нещо ще махам калая, и това съм го решил, но от няколко метода който съм намерил, този ми се струва най-удачен и безболезен.
Тия руснаци от сайта еврото го нямат за нищо. Ебати котлето за тези цени. :megagrin: Тука може да се намерят медни съдове за финска баня доста по-изгодно.
Таман щях да те питам за твоя казан , как го изпразваш и видях че се вади.Добре тогава ,ама и мургавите медникари могат да го извадят.То не че няма да го изкъртят(пу да не ти е уроки), но нали каза че затова си го зазидал.

_________________
Който разбрал - разбрал...


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 22 Ное 2014, 20:21 
Offline
Аватар

Регистриран на: 19 Дек 2010, 10:57
Мнения: 670
Както виждаш от снимките сътворението му е такова,че не позволява друг метод на изпразване освен изгрибане.Когато,обаче,правя преварка използвам маркуч Ф60 на принципа на скачените съдове /предварително го напълвам с вода и го потапям в казана.Изходът му затварям механично посредством парче от същия маркуч чрез прегъване.Но само при преварка.Иначе се задръства с чепки от гроздето./Видно от приложения снимков материал там има един улей и един извит нагоре маркуч.На последните три снимки най-добре се вижда в горния ляв ъгъл.

Що се отнася до зазиждането,вече имам хора ,които живеят там.Има и голяяямо бау-бау,така че ,не че е невъзможно,но става по трудно.

_________________
Човек най-няма сметка,когато прави на хората сметката!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 22 Ное 2014, 21:43 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: 04 Ное 2007, 11:09
Мнения: 1103
Местожителство: Дупница
Охладете го с течен азот това котле ! Как така цял ден не се сетихте , та трябва аз да ви давам акъл по нощите ?! Засрамете се !!! :megagrin:

_________________
Кавалер на Ордена на Бурето , Пазител на Духа от бутилката !
Председател-самозванец на форума за чужбина!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 22 Ное 2014, 22:59 
Offline
Аватар

Регистриран на: 19 Дек 2010, 10:57
Мнения: 670
msergiev написа:
Охладете го с течен азот това котле ! Как така цял ден не се сетихте , та трябва аз да ви давам акъл по нощите ?! Засрамете се !!! :megagrin:


Колективно се засрамихме! :cooler:
Ама няма резултати..........няма!!!!!
Да порицаем невиждащите в бъдещето.............иначе - в "кръчмата",в пряк и в преносен смисъл :party:

_________________
Човек най-няма сметка,когато прави на хората сметката!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 23 Ное 2014, 11:18 
Offline
Аватар

Регистриран на: 19 Дек 2010, 10:57
Мнения: 670
Четох някъде , че при -30 градуса "калаената чума" за 30 часа превръща калаено покритие с дебелина 1мм. в прах. Калая трябва да е чист иначе и малки примеси предотвратяват ефекта


БАДЖО,ти ме запали по идеята. :idea: Имам и едно по-малко котле /3-4 л./,също калаидисано.Та мисля да пробвам снего, да го нагрея и веднага да го поставя във фризера за неопределен период от време.Ще докладвам ,ако има положителен резултат.Само как да обясня на жената какво прави празно котле там. :nixweiss:

_________________
Човек най-няма сметка,когато прави на хората сметката!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 23 Ное 2014, 12:50 
Offline
Аватар

Регистриран на: 19 Дек 2010, 10:57
Мнения: 670
До: Отстраняване на калай

Имам Приятел ,който е Майстор медникар и го питах как се отстранява калая,когато е необходимо и ми сподели следното:

Хума,сол,и вода в еднакви части се смесват /като гъста боза да заприлича разтвора/,след това се намазват обилно стените на котела и престоява 24 часа.Образува се кора,която пада с калая при нагряване на котела.

Дано съм помогнал,за добрите вкусови качества на ракийката.

МИСЛЯ ДА ПРОБВАМ И ТОВА :nixweiss:

_________________
Човек най-няма сметка,когато прави на хората сметката!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 23 Ное 2014, 13:48 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Ное 2013, 22:26
Мнения: 552
Това дето ти е казал медникарят, вече беше споменато на форума.Явно че става щом и твоя майстор ти го казва.Ама откъде хума?Помня че баба ми си миеше косата с хума, но това са само бегли спомени.Дали бентонита не е вид хума?

_________________
Който разбрал - разбрал...


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 23 Ное 2014, 14:08 
Offline
Аватар

Регистриран на: 19 Дек 2010, 10:57
Мнения: 670
баджо написа:
Това дето ти е казал медникарят, вече беше споменато на форума.Явно че става щом и твоя майстор ти го казва.Ама откъде хума?Помня че баба ми си миеше косата с хума, но това са само бегли спомени.Дали бентонита не е вид хума?


Този цитат го копирах от друг сайт.Медникарят е приятел на друг.През 2013г. бях на Сарафово и от там съм си взел хума в достатъчни количества,така че с нея смятам да пробвам.Има я в неограничени количества в най-северния край на плажа.Руснаците,почиващи там през лятото,се мажат с нея незнайно за мен защо.
Що се отнася до споменаването на това във форума - късно го видях,затова съм го повторил.
Поздрави!

_________________
Човек най-няма сметка,когато прави на хората сметката!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 23 Ное 2014, 14:14 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2013, 23:42
Мнения: 852
Местожителство: Плевен
Хума се продава по козметиките.Жена ми скоро си беше купувала да се прави на блатна вещица :megagrin:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 23 Ное 2014, 14:18 
Offline
Аватар

Регистриран на: 19 Дек 2010, 10:57
Мнения: 670
vnnaidenov написа:
Хума се продава по козметиките.Жена ми скоро си беше купувала да се прави на блатна вещица :megagrin:


С пари всеки може! Но аз съм от Габрово......все пак! :idea:

_________________
Човек най-няма сметка,когато прави на хората сметката!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 23 Ное 2014, 20:07 
Offline
Аватар

Регистриран на: 08 Авг 2012, 13:40
Мнения: 95
Местожителство: Варна
Не мога да разбера каков толкова се плашите от азотната киселина ?
Чист окислител си е . Например АК 20 окислител за В 750 от к-са С 75. Който е бил огневак, той знае. Противогаз и химическо облекло. :megagrin:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 23 Ное 2014, 20:52 
Offline
Аватар

Регистриран на: 19 Дек 2010, 10:57
Мнения: 670
kr1100 написа:
Не мога да разбера каков толкова се плашите от азотната киселина ?
Чист окислител си е . Например АК 20 окислител за В 750 от к-са С 75. Който е бил огневак, той знае. Противогаз и химическо облекло. :megagrin:


Там е работата,че не всички сме били огневаци.Аз лично нямям нито противогаз,нито химическо облекло. :cry:

_________________
Човек най-няма сметка,когато прави на хората сметката!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 24 Ное 2014, 09:00 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Окт 2012, 13:49
Мнения: 354
vtv написа:
До: Отстраняване на калай

Имам Приятел ,който е Майстор медникар и го питах как се отстранява калая,когато е необходимо и ми сподели следното:

Хума,сол,и вода в еднакви части се смесват /като гъста боза да заприлича разтвора/,след това се намазват обилно стените на котела и престоява 24 часа.Образува се кора,която пада с калая при нагряване на котела.

Дано съм помогнал,за добрите вкусови качества на ракийката.

МИСЛЯ ДА ПРОБВАМ И ТОВА :nixweiss:

viewtopic.php?f=9&t=84&p=32538&hilit=%D0%A5%D1%83%D0%BC%D0%B0%2C%D1%81%D0%BE%D0%BB%2C%D0%B8+%D0%B2%D0%BE%D0%B4%D0%B0#p32538

_________________
Another world is possible, защото когато Парите са всичко, всичко друго е нищо!


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 464 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: vitkovski54 и 1 гост


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима