Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Последно посещение: 26 Май 2018, 19:37 Дата и час: 26 Май 2018, 19:37

Часова зона: Европа/София [DST]





 [ 436 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 30  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 24 Апр 2011, 08:32 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Яну 2011, 08:23
Мнения: 13
Разглобяемо е.Само че ми се видяха малко
големички като диаметър :? .
Затова накарах зверчетата(да се разбира като
децата)да ми осигурят празни кенчета от енергийни напитки
те са спомалък диаметър.Надявам се да не съм згрешил.


Прикачени файлове:
DSC00025.jpg
DSC00025.jpg [ 201.81 KiB | Прегледано 1034 пъти ]
DSC00024.jpg
DSC00024.jpg [ 202.5 KiB | Прегледано 1034 пъти ]
DSC00022.jpg
DSC00022.jpg [ 184.11 KiB | Прегледано 1034 пъти ]
Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 24 Апр 2011, 09:25 
Offline

Регистриран на: 24 Юли 2009, 16:28
Мнения: 273
Местожителство: Варна
Видях, че си рязал с нещо горния капак. Той се сваля много лесно и гладко с отнемане на ръба на шмиргел.


Прикачени файлове:
DSC00022.jpg
DSC00022.jpg [ 19.82 KiB | Прегледано 1030 пъти ]
Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 24 Апр 2011, 09:36 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Яну 2011, 08:23
Мнения: 13
Да знам това но къде ще легне следващото кенче?
Пък и това ми роди главата.
С всяка следваща се надявам да ставам все подобър


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 27 Апр 2011, 06:21 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1887
Местожителство: Varna
С какво ги залепяш едно към друго кенчетата.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 27 Апр 2011, 09:19 
Offline

Регистриран на: 24 Юли 2009, 16:28
Мнения: 273
Местожителство: Варна
[[quote][Да знам това но къде ще легне следващото кенче?
/quote]

То се отнема по-малко от милиметър, така че остава достатъчно ръб за уплътняване.


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 03 Май 2011, 19:37 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2789
Местожителство: ''Survivor'' България
Красота, всичко си има...... :shock:


Прикачени файлове:
Electric_distilled_water_v0.jpg_200x200.jpg
Electric_distilled_water_v0.jpg_200x200.jpg [ 17.21 KiB | Прегледано 1967 пъти ]

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم
Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 08 Май 2011, 10:02 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2789
Местожителство: ''Survivor'' България
Нещо много интересно. рагледаи целия саит. http://www.gonimspirt.ru/index.php?area ... es&galid=1




Прикачени файлове:
123.gif
123.gif [ 47.06 KiB | Прегледано 1931 пъти ]

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم
Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 25 Май 2011, 17:47 
Offline
Аватар

Регистриран на: 29 Мар 2011, 00:46
Мнения: 211
Нещо да ВИ попитам-Малка ми е моята 20л тенджера и вчера си купих около 60 литрова тенджера http://www.basspro.com/Bass-Pro-Shops-r ... 1/-1680191
Четох доста и ако може да ми дадете съвет - серпентината ми е добра(тръбичка 9.5 мм) и ракията до сега излиза ледено студена ама тече като косъм или като игла.Иска ми се да увелича малко дебита. Решил съм да уголемя малко връзката от тенджерата скъм серпентината-сега е 6мм искам да я направя от същата 9.5 мм тръба като серпентината. Тази връзка(лула мисля че я наричате) - имам нагоре място - колко високо да излиза вертикално и после да върви ли хоризонтално и като П да слиза към серпентината. Казват че от ъгъла на така наречената лула зависи крайния продукт - ако е над 90 градуса(под хоризонтално положение) по добър вкус, ако е под 90 градуса(да върви над хоризонтално положение) по чист алкохол - ако може да ми дадете идея колко да е "хоризонталния" и "вертикалния" участък. :2thumbs:
Прикачам и снимка дза по добро представяне на въпросчето ми.


Прикачени файлове:
Коментар на файл: Старо 20л и ново 60л казанче
Старо 20л и ново 60л казанче.jpg
Старо 20л и ново 60л казанче.jpg [ 145.4 KiB | Прегледано 1877 пъти ]
Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 25 Май 2011, 18:38 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2789
Местожителство: ''Survivor'' България
Понеже въпроса беше отдправен към мен на лични... Малко по голяма тръба трябва, висока два пъти височината на тенджерата пример ако тенджетата е висока 40мм то коллонката трябва да е 80мм но може и 1 към 1, 40мм тен. 40мм коллонанедостатака е че трудно се регулира температурата в главата до желаните 78-80гр.
1: е охладител на главата, може и външно да се направи с намотка.
2: са пълнеж на колоната, моето предложение е стъклени топчета( лесно се чистат).
За наклоните, според мен зависи от материала и собствена преценка, ясно ти е как става :) как то си прецениш(вкус другар няма)
За дебита няма да се притесняваш, точно така трябва да тече " като косъм".
пС. ще извиняваш ама не съм художник :megagrin: Петио може да ти драсне едно чертешче набързо :megagrin:


Прикачени файлове:
123.jpg
123.jpg [ 148.77 KiB | Прегледано 1874 пъти ]

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم
Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 26 Май 2011, 08:49 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1887
Местожителство: Varna
Тенджерата на plamm изглежда много добре, ама не ми се вярва да е 60л. нито пък малката да е 20л. мещо май има грешка в преобразуване на мерните единици :nixweiss:
Иначе нарисувах няколко варианта:
Прикачени файлове:
tendjera plamm01.jpg
tendjera plamm01.jpg [ 73.35 KiB | Прегледано 1855 пъти ]

Прикачени файлове:
tendjera plamm02.jpg
tendjera plamm02.jpg [ 81.19 KiB | Прегледано 1855 пъти ]

Прикачени файлове:
tendjera plamm03.jpg
tendjera plamm03.jpg [ 44.27 KiB | Прегледано 1855 пъти ]

Прикачени файлове:
tendjera plamm04.jpg
tendjera plamm04.jpg [ 73.63 KiB | Прегледано 1855 пъти ]

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 27 Май 2011, 12:38 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Ное 2010, 11:31
Мнения: 102
plamm написа:
Нещо да ВИ попитам-Малка ми е моята 20л тенджера и вчера си купих около 60 литрова тенджера http://www.basspro.com/Bass-Pro-Shops-r ... 1/-1680191
Четох доста и ако може да ми дадете съвет - серпентината ми е добра(тръбичка 9.5 мм) и ракията до сега излиза ледено студена ама тече като косъм или като игла.Иска ми се да увелича малко дебита. Решил съм да уголемя малко връзката от тенджерата скъм серпентината-сега е 6мм искам да я направя от същата 9.5 мм тръба като серпентината. Тази връзка(лула мисля че я наричате) - имам нагоре място - колко високо да излиза вертикално и после да върви ли хоризонтално и като П да слиза към серпентината. Казват че от ъгъла на така наречената лула зависи крайния продукт - ако е над 90 градуса(под хоризонтално положение) по добър вкус, ако е под 90 градуса(да върви над хоризонтално положение) по чист алкохол - ако може да ми дадете идея колко да е "хоризонталния" и "вертикалния" участък. :2thumbs:
Прикачам и снимка дза по добро представяне на въпросчето ми.


Ако може да попитам... Как ще се затвори херметически тази тенджера за да не издиша??? Все пак колоната има доста налягане...

_________________
victoryvt написа:
Извод : Уискито е най-евтината ракия.


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 29 Май 2011, 19:35 
Offline
Аватар

Регистриран на: 29 Мар 2011, 00:46
Мнения: 211
Благодаря много за чертежчетата, :2thumbs: супер са - тази седмица ще маисторя нещо като колонка ама ми се иска да е по елементарно - истинската колонка с пълнеж дава по чист алкохол ама се губи вкуса-аз като използвам най вече сушени плодове мисля че ще загубя от аромата.
Ще направя колонката от медна тръба 22мм висока 1.5 пъти височината на тенджерата(40х1.5=60 см). Няма да слагам топчета или какъвто и да е пълнеж. Няма да охлаждам и главата. Не че ме мързи и не съм сръчен ама ще гоня аромат на първо място-по добре да отделям по вече първак и да я спирам на 45-47 градуса и да отделям патоки. На 40л материал какви са препоръките за отделяне на първак и ако нещо мислите че ще сбъкам с тази конструкция казвайте :2thumbs:

Петйо за твоите съмнения за размера на тенджерата. Тя е 60 куорта = 57л . Аз за по сигурно я измерих Диаметър 43 см височина 40 см. По формулата за обем V= пR(на квадрат)Н= 58л

На въпроса на dani_94 - за уплътнение на капака - намазва се със силикон за глава на автомобилен двигател - тук използвам "Permatex gasket maker" non toxic 256 градуса издържа. Потърси нещо подобно в България.
Нанася се слой около 0.5 мм по ръба на капака, ръба на тенджерата се намазва с вазелин, поставяш капака на тенджерата и много нежно го притискаш отвсякъде с ръка. Оставяш го така 3-4 дена, отхлупваш го и още ден два да се довтвърди силикона и от вътрешната страна и си готов.При варенето защипваш с малки щипчици :2thumbs:


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 30 Май 2011, 09:14 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1887
Местожителство: Varna
plamm написа:
Ще направя колонката от медна тръба 22мм висока 1.5 пъти височината на тенджерата(40х1.5=60 см). Няма да слагам топчета или какъвто и да е пълнеж. Няма да охлаждам и главата.

Щом така си решил действай. Да поясня каква е разликата от това вертикалната част от казана да е 10см. и както ти си решил 60см. количеството конденз което ще се връща в казана ще е по голямо, така вместу да тръгне ракията при първият случай с 10см. височина на лулата на 70об.%ал. ще тръгне на 75об.%ал. Съответно при първият случаи по рано във времето ал. градус ще падне на 45% следователно ще извлечеш по малко алкохол от материала за дестилация. Извода от това е че с по високата вертикална част на лулата ще имаме и по голямо КПД на дестилатора. Допълнително повишаване на КПД на дестилация се постига чрез охлаждане на горната област от вертикалната част /охлаждане на главата/ /дефлагментатор/, с него се регулира върнатото количество конденз /флагма/. допълнително пълнежа повишава КПД защото конденза не се връща в казана а там направо се изпарява на ново, процес ректификация. viewtopic.php?p=5900#p5900 Но ароматите къде ще се изгубят те са леки единственото от където се губят е отделянето на първак и пърцуца. Това което съм показал на четвъртата снимка е затворена колона няма връзка с атмосферата да излизат по леките фракции.
Така че при този тип колони няма къде да изгубиш ароматите само се повишава КПД. При процеса на дестилация не се отделя втора фракция.
plamm написа:
Петйо за твоите съмнения за размера на тенджерата. Тя е 60 куорта = 57л . Аз за по сигурно я измерих Диаметър 43 см височина 40 см. По формулата за обем V= пR(на квадрат)Н= 58л

Е ако са и такива размерите да, но на снимката не изглежда толкова голяма, сравнявам ширината на фурната /стндарт 60см./ и тенджерата.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 14 Юни 2011, 21:42 
Offline
Аватар

Регистриран на: 29 Мар 2011, 00:46
Мнения: 211
Проекта е готов и работи :2thumbs:
Специално искам да благодаря на Петио за чертежчетата, на Мони за споделения опит за направата и използването, на Наско за подготовката на стафидите и на всицки други съпричастни колеги :klatsch:
Използвах идеята на МОНИ и където е охлаждащата глава сложих стъклени топчета. Водата към охладителя се качва с помпа за аквариум и с кранче се регулира дебита.
Работи перфектно мога да сваля температурата на горния термометър колкото искам ама когато охлаждам капе едва едва- но изкарва много по висок градус.
Когато не охлаждам главата тече на струйка. Може би ще използвам на МОНИ технологията за в бъдеще - няколко часа без охлаждане и като понамалее градуса(алкохолния) на 55-60 ще пускам охладителя.
Миналите дни сварих от стафиди-чудесна -много мека и ароматна- 2кг, 3кг захар,15л вода, 30 дена ферментира - изкарах 3,3 л на над 60гр(спиртомера ми е само до 60гр) 200мл първак и патоките не ги чаках -само 300мл събрах и спрях. Отне ми 6 часа докато експериментирах.
Купих си и едно ползвано 1 година буре-23л, дъбово 100$. Два пъти са го ползвали за червено вино. Няма неприятен дъх или нещо смущаващо. Тука във винарните така продават но трябва да улучиш-иначе нови са 300$. Накиснах го както ме посъветваха във винарната един ден с някакъв препарат една лъжица и 6л вода за дезинфецция 24ч, сега ще го измия и ще налея вода само за 3-5 дена и мисля да сложа ракия.
Някакви съвети ... по въпроса за бурето?


Прикачени файлове:
DSC01476.jpg
DSC01476.jpg [ 139.04 KiB | Прегледано 1704 пъти ]
Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 14 Юни 2011, 21:59 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1887
Местожителство: Varna
БРАВО :klatsch: бързо действаш.
Относно бурето първо го напълни с вода да провериш да не бида се е разсъхнало, ако няма течове действай по препоръките от винарната.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
  
 
 [ 436 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 30  Следваща

Часова зона: Европа/София [DST]


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 8 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима