Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Последно посещение: 22 Май 2018, 03:40 Дата и час: 22 Май 2018, 03:40

Часова зона: Европа/София [DST]





 [ 34 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 25 Яну 2018, 20:30 
Offline
Аватар

Регистриран на: 19 Дек 2010, 10:57
Мнения: 1217
Прикачени файлове:
T14.gif
T14.gif [ 9.71 KiB | Прегледано 529 пъти ]

Какво количество вода и с каква температура трябва да бъде подадена в серпентината на капака от скицата при различните степени на дестилация,предвид правилното отсичане на първак,сирец и патоки? :?

_________________
Много вожд,малко индианец.


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 25 Яну 2018, 20:43 
Offline
Аватар

Регистриран на: 06 Ное 2013, 19:29
Мнения: 367
Гепи системата за топла вода :)
viewtopic.php?f=32&t=3832&start=75
Тази, която е в дясно на колоната и е монтирана на стената.
Двата армирани маркуча, на бързи връзки ги включваш към твоята серпентина ...и си ти.
Колкото градуса искаш - толкова пускаш :thumbs1:

_________________
Откакто човечеството е измислило ракията, всички други форми на благодарност са отпаднали! Даже финикийските знаци са минали на заден план!


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 26 Яну 2018, 22:20 
Offline
Аватар

Регистриран на: 19 Дек 2010, 10:57
Мнения: 1217
Благодаря,Наско!Но явно въпросът ми затруднява.....Кога? Как и Колко? :?

_________________
Много вожд,малко индианец.


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 26 Яну 2018, 22:52 
Offline
Модератор

Регистриран на: 23 Сеп 2011, 21:44
Мнения: 1194
Ако още не си сложил серпентината, изчакай малко. Има по-лесен начин да си направиш пробата, която искаш. На вертикалната част от лулата навиваш плътна серпентина от силиконов шлаух Ф8 или Ф10 мм. Долният край /изхода/ вдигаш нагоре след последната навивка и изравняваш до нивото на входа. Това с цел да не се изпразва серпентината на самотек. Трябва да имаш термометър на лулата за спиртните пари над серпентината. На изхода на водата поставяш едно термометърче по желание. Входа /горният край/ взема вода директно от ВиК магистралата. Преди входа слагаш кранче за прецизно регулиране и да не ти е под налягане серпентината. Първоначално запълваш със студена вода и спираш кранчето. Парите постепенно затоплят водата. При достигане на 70 гр. отваряш леко кранчето да просълзява на изхода и с отваряне/притваряне се стремиш да задържиш тези градуси. Така при това положение отделяш главите. След това можеш да спреш водата и да си продължиш като обикновен аламбик до 50% об. алк. по спиртомер. Ако искаш да използваш дефа до края на питейната фракция, се стремиш да поддържаш 80-81-82 С гр. по термометъра на лулата.
Ако те устройва резултата след това махаш силиконовата серпентина и навиваш медна тръба Ф 8 мм за дефлегматор.


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 27 Яну 2018, 09:32 
Offline
Модератор

Регистриран на: 04 Ное 2007, 11:09
Мнения: 1421
Местожителство: Дупница
Според мен самото получаване на флегма не води до подобрение в работата на дестилатора. Важното е тази флегма да се разпредели на голяма повърхност и с тънък филм.
В този смисъл трябва да си отговорим на въпроса как ще се стича получената в този случай флегма и на каква контактна повърхност ще бъде разпределена. Иначе ако просто си тече на струйки по стените на купола, ползата няма да е почти никаква.

_________________
Кавалер на Ордена на Бурето , Пазител на Духа от бутилката !
Председател-самозванец на форума за чужбина!


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 27 Яну 2018, 09:46 
Offline
Модератор

Регистриран на: 23 Сеп 2011, 21:44
Мнения: 1194
Когато се удари горе спирачката, куполът изпълнява точно тази работа. Ако знаеш друг начин за отделяне на главите различен от това което писах, кажи!


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 27 Яну 2018, 11:40 
Offline
Модератор

Регистриран на: 04 Ное 2007, 11:09
Мнения: 1421
Местожителство: Дупница
Иво, не можеш да си сигурен че получената в лулата флегма ще се разпредели по стените на купола на тънък слой. По-вероятно е че ще се стича на ручейче.
Вентилаторът пък обдухва купола само от едната му страна, а срещуположната ще е с по-висока температура...

_________________
Кавалер на Ордена на Бурето , Пазител на Духа от бутилката !
Председател-самозванец на форума за чужбина!


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 27 Яну 2018, 11:55 
Offline
Модератор

Регистриран на: 23 Сеп 2011, 21:44
Мнения: 1194
msergiev написа:
Иво, не можеш да си сигурен че получената в лулата флегма ще се разпредели по стените на купола на тънък слой. По-вероятно е че ще се стича на ручейче.

Прав си, но при отделянето на главите това не ме интересува особено. В един момент в купола ще се концентрират лесно изпаряеми компоненти, за които няма да бъде проблем да преодолеят охлаждането в района на навивките. После написах, че това охлаждане се изключва и се продължава като обикновен аламбик, но явно е убягнало.
В края на краищата съм сигурен, че органолептично в домашни условия при правилна ферментация и правилна дестилация едва ли ще се усети някаква фрапираща разлика в крайния продукт. Ако има някаква разлика то тя ще е минимална и евентуално може да се хване при лабораторни изследвания.
Просто се опитах донякъде да отговоря на точно поставения въпрос.
vtv написа:
Подаване на вода в капак на алембик с добавена серпентина.....Кога? Как и Колко? :?

Понеже нямам информация дали на лулата на казана има монтиран термометър, ще предложа лесен вариант и за тази проба. Като дестилирам на обществен аламбик /без дефлегматор/ там също няма термометри. В най-високата област на лулата закрепям и обвивам сондата на дигитален термометър с тефлонова лента, и облепям с хартиено тиксо да не се развива. Правя уговорката, че термометъра ще отчита по-малка температура от действителната защото е от външната страна на тръбата, но това в случая не е толкова важно. След отделянето на първака температурата ще започне плавно да се повишава. В един момент температурата ще се стабилизира /ще показва около 80 гр.С/, и ще продължи да бъде стабилна почти до края на питейния алкохол. Към края на тялото ще започне плавно да се повишава и при достигане на около 82-83-гр.С по термометър, спиртомера ще показва около 50% об. алк. Това повишение на температурата означава, че вече ще започнат да си пробиват път опашните фракции. Желателно е вече да се събира на малки порции отделно, и после органолептично да се прецени кое да остане, и кое не.
Тези данни се повтарят по идентичен начин при всяка нова дестилация и то на различни казани. Който не вярва може да пробва.


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 27 Яну 2018, 12:03 
Offline
Аватар

Регистриран на: 17 Фев 2015, 09:51
Мнения: 617
Местожителство: Берлин
92-93*С ?? ;)
Веско, или правите схемата на atz , или нищо не правете!!Хубав ти е натерияла , както намаляш навярно силата на огъня в началото ти е достатъчно за главите - както баща ми винаги ми се чуди- защо хвърляш ненужо много първак- в гроздето метилов алкохол почти няма!!

_________________
Кеф цена няма....Нещата трябва да са "пипнати"....!!!!


Последна промяна akiro на 27 Яну 2018, 12:07, променена общо 1 път

Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 27 Яну 2018, 12:05 
Offline
Аватар

Регистриран на: 19 Дек 2010, 10:57
Мнения: 1217
При мен най-високата точка на лулата е при охладителя,тъй като наклона на същата е към казана по понятни причини.Значи мястото на термометъра е там?

_________________
Много вожд,малко индианец.


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 27 Яну 2018, 12:18 
Offline
Модератор

Регистриран на: 23 Сеп 2011, 21:44
Мнения: 1194
vtv написа:
При мен най-високата точка на лулата е при охладителя,тъй като наклона на същата е към казана по понятни причини.Значи мястото на термометъра е там?

По принцип да, но и да го сложиш в най-високата точка над дефлегматора няма да даде големи разлики. Плюса е в това, че като е по-близо няма инертност и веднага хващаш промяната в температурата от действието на дефа.
akiro написа:
92-93*С ?? ;)
Това когато термометъра си е вграден в тръбата и не се използва дефлегматор. Моите стойности са от статистически проби през годините с външно "залепен" /от това са разликите в стойностите/ термометър на обществени казани.


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 27 Яну 2018, 13:06 
Offline
Аватар

Регистриран на: 19 Дек 2010, 10:57
Мнения: 1217
Мога да вкарам там, и то както трябва, термометър без да го лепя,но преди това ще тествам работата му именно по твоя начин.

_________________
Много вожд,малко индианец.


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 27 Яну 2018, 13:55 
Offline
Аватар

Регистриран на: 14 Мар 2012, 19:04
Мнения: 939
vtv написа:
най-високата точка на лулата е при охладителя,тъй като наклона на същата е към казана по понятни причини.

При теб нали при завъртане на лулата става обратното, а и нямаш вертикална част за шлауха, ако не си правил доработки разбира се. :)

_________________
Ако нещо не се лекува с ракия, значи е нелечимо.
Никога, на никой, и за нищо...


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 27 Яну 2018, 16:21 
Offline
Аватар

Регистриран на: 19 Дек 2010, 10:57
Мнения: 1217
pentcho написа:
vtv написа:
най-високата точка на лулата е при охладителя,тъй като наклона на същата е към казана по понятни причини.

При теб нали при завъртане на лулата става обратното, а и нямаш вертикална част за шлауха, ако не си правил доработки разбира се. :)

Така е и така го ползвам.Иначе може да се обръща ,но не го правя.Не искам това,което кондензира в лулата да влиза при крайния продукт.Вертикалната част ми е много малка и няма място там да поставя каквото и да било.Ако става въпрос за 5-6 витки на нещо с Ф 10 ,напрпимер,тогава ДА.

_________________
Много вожд,малко индианец.


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 28 Яну 2018, 10:30 
Offline
Модератор

Регистриран на: 23 Сеп 2011, 21:44
Мнения: 1194
Колко ти е наклона на лулата?
Ако е по-голям можеш да направиш друг експеримент за проба. Слагаш термометъра в най-високата част на лулата. Навиваш серпентината под него на определено разстояние на самата тръба на лулата. Каквото се втечни ще изминава по-дълъг път до казана, и ще бъде по-дълго време в досег с парите, които идват насреща. В охладителя ще пускаш каквото прецениш, и когато прецениш.


Върнете се в началото
  
 
 [ 34 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3  Следваща

Часова зона: Европа/София [DST]


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 3 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима