Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 08 Дек 2016, 04:40

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 18 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 16 Дек 2010, 18:29 
Offline
Аватар

Регистриран на: 16 Дек 2010, 18:12
Мнения: 5
Здравейте
имам нераждавейка 0.5мм да я поставя ли под дъното на казана за да не бие огъня директно по дъното и потози начин ще се избегне ли евентуално загаряне на материала и да се удължи живота на казана да не гори дъното


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 16 Дек 2010, 18:59 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Ное 2010, 13:06
Мнения: 53
Местожителство: Троян
Поставянето на ламарина под казана, т.е. между пламъка и дъното на казана, ще доведе до намаляване на лъчистия топлообмен, респ. удължаване времето за изваряване, като същевременно не гарантира предотвратяване на загар по стените на казана - там където пламъка "вижда" казана. Загарянето може да се избегне само по 2 начина: а/- индиректно и контролирано нагряване (пара, вода /над 110°С/, масло); б/- внимателно боравене с изварявания материал, т.е. разреждане на гъстите каши и избягване на прекомерно бързото нагряване ... има един малко старовремски метод за проверка на гъстотата - поставя се вертикално в казана една тояга и ако не се накланя, значи е гъсто и трябва да се разреди ...обаче това не винаги работи, особено при гроздови джибри семките могат да залепнат по дъното и да се получи загар; някои слагат слама, пясък и др., но аз лично предпочитам материал, при който не се налагат такива мероприятия ;)


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 16 Дек 2010, 19:38 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5801
Местожителство: София
неръждавейка не слагай.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 16 Дек 2010, 21:14 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Ако дъното на казана е равно сложи. Стига да прелепне добре найстина по ъглите загаря но не може да се сравни с това ако загориш дъното на казана. Ако направи две три петна отстрани при сложена ламарина представи си ако я няма. Друг номер който е по добър от слагане на ламарината е прависе тава от ламарина в която се слага пясък 0,5-1см. и върху него се слага казана, това се прави за избягване на въздушните празнини. Дали ламарина или тава с пясък КПД пада по-бавно се загрява джибрата. Е чу и да и не и доводите за това значи трябва да решиш сам. Илуша не ти препоръчва нераждавеика сигурно защото има по слабо топлопредаване. А също така 0,5 мм. е тънак матртиал ще стане на релефна геогравска карта от топлината. Ако слагаш ламарина да е 3-4мм.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 16 Дек 2010, 22:33 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5801
Местожителство: София
да!-или медна...

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 16 Дек 2010, 23:14 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Ное 2010, 13:06
Мнения: 53
Местожителство: Троян
В случая кондуктивният пренос на топлина (т.е. чрез топлопроводност) е от второстепенно значение, т.е. ламбдата (коеф.на топлопров.) на съотв.метал не играе. При температурите в огнището, съществен е лъчистия пренос, зависещ основно от четвъртите степени на температурите и степените на чернота - както на пламъка, така и на приемащите повърхности. А при окислена медна и окислена стоманена ламарина (още повече - опушена и обложена с нагар) степента на чернота се различава незначително, следователно ако се слага ламарина, т.е. ако аз бъдех принуден да сложа тази ламарина, бих избрал не по-дебела от 0.7-1.2 мм обикновена стоманена ламарина, дори не и поцинкована. Ресурсите са ограничени, нека ги ценим когато ни е възможно ;)


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 16 Дек 2010, 23:37 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5801
Местожителство: София
Много теория ...я да видим за какви температури иде реч...
Коя е втората степен и търпи ли в случая диференциация...може би сега и за радиация ще си говорим?кондукция; ))))Лъчистия пренос...ама тук имаме три среди...а?малко може и да не е точто така ситуацята...
Стига с циганиите-имам предвид ресурсите...КЕФ ЦЕНА НЯМА!

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Дек 2010, 09:55 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2510
Местожителство: ''Survivor'' България
Аз имам сащтиа проблем. припадна ми винена кал.или по то4но казано'' отаики'' от ба4вите .проблема е 4е е материала е гъстак като боза, разредих го 1 кам 1 с с изварен ве4е материал--вино, ама падна рандимана.от 30 л;т. '' кал'' извадих едва 5 лт на 60 гр. 10 4аса е варих на много слаб оган за да не загори. мислая си за СРАБСКИ казан кадето постоянно се барка материала. дали няма да е по добре против загаряне :?: :?:

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Дек 2010, 10:04 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5801
Местожителство: София
Да-естествено че ще е добре да има бъркалка..
Ти колко очакваш от 30 литра кал да изкараш...?15 литра ли...???
5 литра, колкото си изкарал е на предела на възможностите,защото и калта като виното е с някъде 8 до 12%алк градуса.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: 1
МнениеПубликувано на: 17 Дек 2010, 11:36 
Offline
Администратор
Аватар

Регистриран на: 05 Май 2007, 13:45
Мнения: 1842
Местожителство: София
За избягване на загаряне в казаните се използват следните мерки:

  1. Водна баня. Общо взето доста трудно за реализиране в любителски условия, защото за поддържане на достатъчно висока температура, обикновено водата се поддържа под налягане 1,2-1,5 bar
  2. Моторна или ръчна бъркалка. По-скоро екзотика за нас...
  3. Дебели стени на казана. Тънкостенният казан не е способен да изравнява температурата на стените и затова лесно се получават локални прегрявания. Дъното на добър казан трябва да е поне 3mm.
  4. Отдалечаване на пламъка. По-голямото разстояние на пламъка осигурява по-равномерен топлопренос и с това намалява вероятността за поява на прегрети зони.
  5. Поддържане на течен слой непосредствено над дъното на казана. За целта се използват скари мрежи и т.н., както и подръчни средства, като текстил, слама, пясък и др.
  6. Втечняване на пращината. Обикновено се използват пектолитични ензими, които разграждат пектина. В течна среда конвекцията не е затруднена и вероятността за прегряване на дъното е значително по-ниска.
  7. Разреждане на пращината с вода. Не е за препоръчване при слаб материал. Не особено сигурна мярка.


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.

_________________
Краят зависи от началото…
Манилий


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 21 Дек 2010, 20:09 
Offline
Аватар

Регистриран на: 16 Дек 2010, 18:12
Мнения: 5
Благодаря на всички за коментарите .
Май накрая ще си го зидам без да слагам нищо под казана :wallbash:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 21 Дек 2010, 21:27 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5801
Местожителство: София
а така...много приказки на вятъра...

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 21 Сеп 2011, 11:10 
Offline
Аватар

Регистриран на: 24 Сеп 2009, 11:45
Мнения: 94
На бабата под казана отдолу има чугунена плоча. Не съм се заглеждал точно от какво е била.
Никога не е загарял казана, варил съм дори и от сливи, ама всичко от сливите, без костилките. Проблем не е имало.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 15 Дек 2011, 19:45 
Offline

Регистриран на: 15 Дек 2011, 19:25
Мнения: 2
Колега, ако си иззидал казана, прати схема ако имаш и сподели как си го направил. Сложи ли лист под казана или се отказа?


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: 1
МнениеПубликувано на: 15 Дек 2011, 20:00 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Дек 2011, 14:19
Мнения: 121
SiteAdmin написа:
Разреждане на пращината с вода. Не е за препоръчване при слаб материал. Не особено сигурна мярка

тъкмо щях да кажа за това със скарата ма виждам че си бил изчерпателен. Какво имаш предвид за разреждането с вода, ако материала е със силен градус и се разреди ще има ли загуби при дестилацията?


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 18 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: vsd и 1 гост


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
cron
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима