Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 06 Дек 2016, 18:03

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 8 мнения ] 
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 19 Дек 2010, 09:32 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Дек 2010, 18:37
Мнения: 3
Здравейте,
много се радвам, че има и други хора който правят ракия не само за самият алкохол, а и за вътрешната тръпка от това да направиш нещо истинско и хубаво.

Та, имам си казан 170 литра,стар меден, доказан в битките.Имам си и овощна сливова градина.Само ,че самото варене става бавно и ми е много неудобно за моите количества,в смисъл казана не е вграден.
Та сега въпроса ми е:има ли възможност някой да си каже как мога да го зазидам, ама така, че да мога да си вадя самият казан след всяко варене,защото не живея там, а нали знаете колко са ценни казаните?
На мен идеята ми е някаква ламарина отгоре да изрежа по мярка на отвора отвън,да я срежа на два полумесеца и да я съединявам отгоре на зидарията.
Та на мен такова ми се върти в главата.Някой правил ли е подобо нещо?
Другото което ми се върти в главата е нещо подобно на сръбските казани-казан и огнище в едно.Нещо подобно.
http://www.youtube.com/watch?v=ujxqqE7R3vA

Ако някой има такова или може да ми обясни ще му бъда много благодарен.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 19 Дек 2010, 14:25 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
viewtopic.php?p=8062#p8062 ето тук има рисунка как се зида казан а по нагоре има и снимки. Идеятати да сложеш два полумесеца за да затвориш казана е добра като ги замаяжеш с кал няма да има проблем. За 170л. казан височина на огнището 40см. е достатъчна, на тази височина се слагат железни пръти да легне казана на тях.. При зидането е хубаво да се използва огнеопорен теракол също така добре е да се измаже отвътре с рабица и огнеопорен теракол. По лесният вариянт но да ли ще е удачен за теб е да намериш подходящ варел в които да пъхнеш казана и трябва да направиш пиростия казана да стъпи на нея.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 19 Дек 2010, 17:45 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Ное 2010, 13:06
Мнения: 53
Местожителство: Троян
Изпълнението не е твърде добро, но все пак върши работа и позволява мобилност:


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 21 Дек 2010, 22:04 
Online

Регистриран на: 11 Авг 2009, 21:21
Мнения: 36
Местожителство: Burgas
Здравейте майстори и наздраве.По темата дано съм полезен.Показвам няколко снимки.Ако има въпроси ще помагам.


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 22 Дек 2010, 19:05 
Offline

Регистриран на: 27 Сеп 2010, 12:26
Мнения: 297
Само от любопитство - как се чисти зазидан казан?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 22 Дек 2010, 19:29 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Дек 2010, 18:37
Мнения: 3
Здравейте,
благодаря на всички за отговорите,напътствията и снимките.
Да Ви кажа точно си представях моят казан като на колегата kaishev.
надявам се да се получи също толкова добре като при него.Ако може няколко уточняващи въпроса:
1.Височината, до колкото съм разбрал, между казана и огнището- 40 см.Така ли е?
2. Разстоянието между стените на казана и зиданата стена около 3-5 см..Така ли е?
3. Трябва ли да има клапа на комина?
4.Може ли да зидам само със шамот/огнеупорна пръст/ или може и с вар+цимент, или някакъв теракол?
5.Тулите трябва ли да огнеупорни,че цената им е олеле-2,30 ст./бр.

А, за чистенето на казана-Много лесно! :megagrin:
Гребеш с кофата основното,после с малко канче!
Ако имаш в предвид след загар/да не дава господ/-дупето във въздуха,главата в казана,мамата в устата...и жулене


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 22 Дек 2010, 20:53 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
На въпросите на piper
1. Моят казан е 150л. и казана е поставен на тази височина.
2. 3-5см. от казана до стените на огнището е малко, след време ще се запълни със сажди. 15-20см. са достатъчни.
3. ако е широк хубаво е да има клапа
4. моят е зидан с термоустойчив теракол и с шамот става.
5. стават и от старите тухли които са плътни без дупки.

Огнището трябва да се измаже задължително и от вътре иначе димъ си намира място да излезе от някъде., добре е да се сложи рабица, така няма да се пука мазилката.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 23 Дек 2010, 11:22 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Ное 2010, 13:06
Мнения: 53
Местожителство: Троян
petiomalchev написа:
...5. стават и от старите тухли които са плътни без дупки.
Така наречените червени машинни тухли; сега имат и вариант с три отвора, напр. тухлите на Бъдеще Бутово, размер ~250x~125х~65мм. Теоретично би трябвало да се ползват до температури 550-600°С, при което се гарантира запазване на якостните им характеристики, но при един казан за ракия спокойно могат да се ползват като заместител на 8-10 пъти по-скъпите шамотни тухли.
За зидане препоръчвам да се ползва мертел, или поне в сместа да се добави мертел, още повече, че го продават и на кило, последно май беше към 60 ст./кг.


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 8 мнения ] 

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: kocyo, vesomir и 18 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима