Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 10 Дек 2016, 16:53

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 18 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 18 Мар 2008, 21:03 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Мар 2008, 16:42
Мнения: 20
търся да закупя 10-15л буре за ракия ако някой има информация къде се продават на цена около 50лв.да пиши,че не ми се дават над 100лв.а може и да е употребявано.А относно правене на казан от алпака"Пералня"се заваря с телоподаващо с тел за неръждавейка и излиза около 50лв.Но ракийката е твърда друго си е от Мед.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 22 Мар 2008, 19:36 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: 06 Мар 2008, 20:30
Мнения: 967
Местожителство: София
Не казваш от къде си. То всеки го знае, но не лоши бурета правят в с. Врачеш до Ботевград.

_________________
Обсъждане на действията на администратор/модератор е забранено!
Човекът е главна фигура в животновъдството.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: здр
МнениеПубликувано на: 23 Мар 2008, 01:53 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Мар 2008, 16:42
Мнения: 20
Жена ми е от Етрополе и не е проблем да проверя,цената знаете ли каква е.И знаете ли някой да продава меден казан в района на София област.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 23 Мар 2008, 11:08 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: 06 Мар 2008, 20:30
Мнения: 967
Местожителство: София
Нямам си на идея за цена на буретата...

С тея лампи дето си ги сложил мислиш ли, че някой ще ти каже къде има казани? :D

_________________
Обсъждане на действията на администратор/модератор е забранено!
Човекът е главна фигура в животновъдството.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 23 Мар 2008, 11:58 
Offline
Администратор
Аватар

Регистриран на: 05 Май 2007, 13:45
Мнения: 1843
Местожителство: София
За цени питай бъчварите:
    ЕТ "Пенка Николова"
    Врачеш, ул. Бузлуджа № 83
    07134/ 31 04; 0885 561 400

    ЕТ " Валпет " - Цветан Петров Николов
    с. Врачеш, ул. " Бузлуджа " № 83
    07134 / 31 04; 0888 253 697

    "НИКОЛАЙ ПИСКОВСКИ" ЕТ
    Врачеш, ул. Петър Янков № 29
    07134/ 22 73; 34 35; 0888 995 648

    ЕТ Марко Йончовски - Марион
    Врачеш, ул. Георги Бенковски 1
    0887 716 318

    ЕТ Никола Захариев
    Врачеш, ул. Теменуга №13
    0888 861 150

    МЕТАЛВАС
    Врачеш, ул. Цар Освободител № 29
    0888 892 729; 0887 438 265

    ...
Имай предвид, че бурето е доста скъпо удоволствие - винарите казват, че с четири пълнения ресурсът му се изразходва напълно. По-евтино е за отлежаването да ползваш дъбов талаш - чипс.

_________________
Краят зависи от началото…
Манилий


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: здр
МнениеПубликувано на: 23 Мар 2008, 23:12 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Мар 2008, 16:42
Мнения: 20
Търся буре за красота и същевременно да отлежава за 15-20дена ракията,а знам,че като стои повече от 3-4м.почвала да горчи не съм чувал за изразходване на ресурса му след определени пълнения.Ще попитам из Славянци там са спецови по ракията.А лампите трябваше да светят но тука не искат :D ще има защо сигурно.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: здр
МнениеПубликувано на: 24 Мар 2008, 14:06 
Offline
Администратор
Аватар

Регистриран на: 05 Май 2007, 13:45
Мнения: 1843
Местожителство: София
Ефект от 15-20 дни няма да има - поне 6 месеца трябва да отлежава, за да се усети положителното въздействие.

Горчи заради лоша ракия или заради лошо буре. Дървесината трябва да съхне поне 2 години преди да се прави бурето. С прясно дърво вкусът става отвратителен, а повечето бурета на пазара са такива. Обгарянето на бурето също е майсторлък.

Французите използват буретата за вино само веднъж. Шотландците ги изкупуват и отлежават уиски във винени бурета, но също само веднъж. Поне по-хубавите марки...

Изпратено след 1 час 43 минути 20 секунди:
Питах за цени - при отлежала 18 месеца дървесина, пълен комплект със стойка, тапа и канелка цената е:
    15 л - 80 лв.
    25 л - 90 лв.
    50 л - 105 лв.
Скъпичко е, ако ползваш бурето еднократно... Заслужава си, ако ще отлежава с години :)

_________________
Краят зависи от началото…
Манилий


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 24 Мар 2008, 14:11 
Offline

Регистриран на: 07 Мар 2008, 19:28
Мнения: 76
Местожителство: разград
при отлежаване какви сазагубите


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 24 Мар 2008, 14:23 
Offline
Администратор
Аватар

Регистриран на: 05 Май 2007, 13:45
Мнения: 1843
Местожителство: София
Зависи от интензивността на дегустирането :wink:

На изпарението през дъгите викат "ангелски данък" :)

От 2-5% до 30% за по-дългогодишните... Ама май рядко някой го търпи да прашасва толкова в мазето :lol:

_________________
Краят зависи от началото…
Манилий


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: здр
МнениеПубликувано на: 25 Мар 2008, 23:56 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Мар 2008, 16:42
Мнения: 20
Колеги благодаря за информацията,пих ракия на 10дни от буре и усетих доста добре разликата от същата ракия но преди да влезе в бурето беше доста серт-твърда.А и си прав тя не се задържа повече от 40-50дни. :) вземе да изветрее.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: здр
МнениеПубликувано на: 25 Май 2008, 23:29 
Offline

Регистриран на: 23 Май 2008, 21:42
Мнения: 5
Местожителство: София
SiteAdmin написа:
Ефект от 15-20 дни няма да има - поне 6 месеца трябва да отлежава, за да се усети положителното въздействие.

Горчи заради лоша ракия или заради лошо буре. Дървесината трябва да съхне поне 2 години преди да се прави бурето. С прясно дърво вкусът става отвратителен, а повечето бурета на пазара са такива. Обгарянето на бурето също е майсторлък.

Французите използват буретата за вино само веднъж. Шотландците ги изкупуват и отлежават уиски във винени бурета, но също само веднъж. Поне по-хубавите марки...

Изпратено след 1 час 43 минути 20 секунди:
Питах за цени - при отлежала 18 месеца дървесина, пълен комплект със стойка, тапа и канелка цената е:
    15 л - 80 лв.
    25 л - 90 лв.
    50 л - 105 лв.
Скъпичко е, ако ползваш бурето еднократно... Заслужава си, ако ще отлежава с години :)


привет и от мен така е друже всичко което казваш е така с малки изключения . наистина бурето е най функционално първата година тогава са най - отчетливи вкусовите и ароматни нюанси които добре направеното дъбово буре придава на алкохола . но все пак бурето при правилно съхранение може да е полезно доста повече от 1 година . освен това ако е направено по съвременни технологии търпи поне 1-2 рециклирания през 2 до 4 години. преди няколко дена се наложи да рецеклираме няколко 4 годишни бурета и трябва да ви кажа че аромата от препичането все още беше доста силен .навремето добре направена дъбова бъчва се е ползвала по 20 - 30 години естествено днес това е немислимо поради променените вкусови и други изисквания :lol:

_________________
http://www.bgoakbarrels.com/Pages/1/BG/


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: здравейте
МнениеПубликувано на: 26 Май 2008, 21:26 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Мар 2008, 16:42
Мнения: 20
Не знам по европата как е ,но при нас караме с бурета за вино от 40-50г. а и за ракия сме ползвали бурета от вино и пак ставаше и е стояла с години не се е разваляла,поне нямаме финансовата вазможност да си сменяме буретата като европейцете... :)


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: здравейте
МнениеПубликувано на: 27 Май 2008, 12:30 
Offline

Регистриран на: 23 Май 2008, 21:42
Мнения: 5
Местожителство: София
an_yankov написа:
Не знам по европата как е ,но при нас караме с бурета за вино от 40-50г. а и за ракия сме ползвали бурета от вино и пак ставаше и е стояла с години не се е разваляла,поне нямаме финансовата вазможност да си сменяме буретата като европейцете... :)




друже сподели тогава опита на местните производители на ракия и вино . примерно от какво са буретата от какъв материал как ги съхранявяте - къде . как ги обработвате преди зареждане и след употреба . :) хайде разкажи как ги правите нещата във вашия регион после аз ще разкажа :wink: щях да забравя най важното :) доволни ли сте от качеството на продукцията си ...

_________________
http://www.bgoakbarrels.com/Pages/1/BG/


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: здравейте
МнениеПубликувано на: 27 Май 2008, 23:33 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Мар 2008, 16:42
Мнения: 20
Буретата бяха наследство от дядо ми,от какво са правени не знам,предполагам,че са от дъб/мише/ помня ,че като свършеше виното се затваряще плътно и на новата реколта се вадеше калта измивасе,запарва се,пълне се и така докато навлезнаха бидоните буретата от по 250л и нагоре май станаха на разпалки или на каци,то и реколтата намаля не е като навремето и пиячите не са като старите,аз я изпия 5-10л.ракия или вино за година та какво остава да се разчита да запазем традициите.За това е хубаво да има такива сайтове ,че поне да се обменя опит.Аз от три години бера около по 60кг.череши и все не изкарвам читава ракия все се обърква нещо и тая година ако станат ще направя последен опит и се отказвам по добре да ги продам на пазара отколкото и череши и захар на вятъра.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: здравейте
МнениеПубликувано на: 29 Май 2008, 15:37 
Offline

Регистриран на: 23 Май 2008, 21:42
Мнения: 5
Местожителство: София
an_yankov написа:
Буретата бяха наследство от дядо ми,от какво са правени не знам,предполагам,че са от дъб/мише/ помня ,че като свършеше виното се затваряще плътно и на новата реколта се вадеше калта измивасе,запарва се,пълне се и така докато навлезнаха бидоните буретата от по 250л и нагоре май станаха на разпалки или на каци,то и реколтата намаля не е като навремето и пиячите не са като старите,аз я изпия 5-10л.ракия или вино за година та какво остава да се разчита да запазем традициите.За това е хубаво да има такива сайтове ,че поне да се обменя опит.Аз от три години бера около по 60кг.череши и все не изкарвам читава ракия все се обърква нещо и тая година ако станат ще направя последен опит и се отказвам по добре да ги продам на пазара отколкото и череши и захар на вятъра.

:) имам едно старо приятелче от Пазарджик с твоите инициали ама претполагам е съвпадение . така по първата част от поста ти нямам какво да добавя освен че наистина вече ги няма онея старите истински и корави Българи така е и с моите предци . колкото до втората част мога само да кажа че за направата на вино няма нищо общо между дъбов съд и бидон не може да има сравнение . същото се отнася и за отлежаването на алкохолите . аромата и вкуса който придава добре направената бъчва / буре / е уникален само това мога да кажа :) . за черешовата ракия не мога да помогна но тука като гледам има хора с големи познания може би ако разкажеш действие по действие как постъпваш ще ти кажат къде бъркаш :)

_________________
http://www.bgoakbarrels.com/Pages/1/BG/


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 18 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: feniks, msergiev, SCO12, vtv и 10 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима