Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 08 Дек 2016, 14:11

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 136 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 10  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 12 Фев 2011, 06:41 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Намери си флюс за желязо тръкни го с телената четка и го калайдисаи, кой знае как ще изглежда на есен. Много интересен гюм имаш от къде е пусни някоя негова снимка.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 15 Фев 2011, 21:33 
Offline
Аватар

Регистриран на: 09 Фев 2011, 18:49
Мнения: 7
Казана е от полева кухня а капака е от малка пералня. Мисля да правя нов капак но не съм решил какъв да е, колона или не, чета за предимства и недостатъци или нещо средно не знам ....
Прикачени файлове:
DSC00679_.JPG

Прикачени файлове:
DSC00678_.JPG


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 16 Фев 2011, 10:38 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2510
Местожителство: ''Survivor'' България
Имам неясен спомен от казармата за тези гюмчета (баки) маи бяха от алуминии.Дали е редно да се вари ракия в тях :?:

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 16 Фев 2011, 20:52 
Offline
Аватар

Регистриран на: 09 Фев 2011, 18:49
Мнения: 7
Да нямаш спомен от казармата наистина, но това е пропуснато време от живота за съжаление.
Това гюмче е 100 литра и е от алпака не е от алуминии. Предвидено е за ежедневна употреба и подгряване с дърва.
Аз го ползвам за дестилатор сезонно и го грея с пропан-бутан /котлон - 9 kW/. Капака е от алпака /с малко ръждави заварки/ лулата е от мед ф28 хладилника е от мед ф22 6-мертра в 120 литров бидон с постоянен приток на студена вода. Доволен съм от това гюмче.
Сега мисля за УПГРЕЙТ на капака. Да го направя от мед тип АЛАМБИК или колона с охлаждаща глава. Ако е колона да е такава, че когато не се ползва охлаждащата глава да работи като обикновен аламбик ама тва последното май не е възможно още чета.
Накратко казано, като потече слабата ракия например под 45 градуса да почна да деиствам с охлаждащата глава.
Очаквам препоръки.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 16 Фев 2011, 21:06 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5801
Местожителство: София
viewtopic.php?p=10239#p10239
няма да сгрешиш...

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 03 Мар 2011, 09:09 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Окт 2010, 17:20
Мнения: 149
Тъй като няма да мога аз да си направя тия заварки има ли някой срещу заплащане от форума или пък извън него да ми направи казан от 3 перални. Двете ги имам, още една почти имам, ще набавя още каквото е нужно. За София става дума. Не бързам, ще ми трябва чак за лятото или есента. Или дайте координати на изпитан майстор.

Имам и някои въпроси:
1. Зависи ли диаметъра на лулата и охлаждащите тръби от обема на казана и колко трябва да бъде?
2. Дължината на лулата има ли значение?
3. Височината на капака /попа/ колко трябва да е или няма значение?
4. Дължината на серпентината колко метра трябва да е, за тоя казан от 3-те перални, не знам колко литра, около 60-70 може би?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 03 Мар 2011, 11:00 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5801
Местожителство: София
ул.Алдомировска 124
gsm 0885 666 911
Антонио Николов
tomic_92@abv.bg
При тези хора съм си правил няколко неща-от заварки ...на мед и неръждавейка до охладители.
Нормални цени и работят в срок.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 03 Мар 2011, 17:39 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Окт 2010, 17:20
Мнения: 149
ilu6a написа:
ул.Алдомировска 124
gsm 0885 666 911
Антонио Николов
tomic_92@abv.bg
При тези хора съм си правил няколко неща-от заварки ...на мед и неръждавейка до охладители.
Нормални цени и работят в срок.


Благодаря, на всичкото отгоре са ми под носа.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 03 Мар 2011, 19:25 
Offline
Аватар

Регистриран на: 21 Фев 2011, 20:53
Мнения: 28
С обикновен оксижен може да се използува медно-фосфорен припой и флюс а инак аз ползувам аргон.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 03 Мар 2011, 19:38 
Offline
Аватар

Регистриран на: 19 Юни 2009, 13:11
Мнения: 788
Местожителство: Горна Оряховица
viewtopic.php?f=9&t=179
Valerko темата е обсъждана не веднъж.Аз също питах и си направих подобен казан.
На въпрос 1- да зависи.Ако е тясна тръбата ще се получи голямо налягане и капака (купола ще се отваря).
В дадения случай за диаметър на лулата може да се водиш от диаметъра на изходящия отвор на казанчето от пералня със скосено дъно мисля че бе фи 28.http://img34.imageshack.us/i/20100318273.jpg/
На въпрос 2- да има.Ако е много къса огъня ще грее охладителя,ако е прекалено дълга загуба на пари( $ ) и кондензация на парите в лулата.Прецени с какво ще нагряваш и къде с колко място разполагаш за казана и охладителя.
пак има значение но в дадения случай е колкото височината на едно казанче от пералня -виж на снимката .
На въпрос 4 petiomalchev многократно отговаря
viewtopic.php?f=9&t=578
viewtopic.php?f=9&t=427&start=15
:prost:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 05 Мар 2011, 09:38 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Окт 2010, 17:20
Мнения: 149
ilu6a написа:
ул.Алдомировска 124
gsm 0885 666 911
Антонио Николов
tomic_92@abv.bg
При тези хора съм си правил няколко неща-от заварки ...на мед и неръждавейка до охладители.
Нормални цени и работят в срок.


Работели само с мед. Язък.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Мар 2011, 18:04 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Фев 2011, 01:21
Мнения: 4
зна4и припоят е калаено оловен 60/40 казана 6те е електри4ески дали 6те има проблем за изьодния продукт ж цмицал дали оловото 6те влезе в контакт с ракията.Лулата няма да се запоява с този припои.Благодаря


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Мар 2011, 18:18 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2008, 22:40
Мнения: 512
Местожителство: някъде в Безхаберия
nasko r19 написа:
зна4и припоят е калаено оловен 60/40 казана 6те е електри4ески дали 6те има проблем за изьодния продукт ж цмицал дали оловото 6те влезе в контакт с ракията.Лулата няма да се запоява с този припои.Благодаря

Като правиш нещо го прави както трябва,не мисля че чак толкова ще се набуташ за по-скъпият припой. :)

_________________
Платена истина-няма!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Мар 2011, 20:31 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
nasko r19 дупките на дъното не става да се запояват с калаени припой, при нагряването се топи и припоя, мой приятел си беше купил такъв казан и го грееше с газов котлон малко го засилил и припоя протекъл, че сега подлагат ламарина под казана, светнах го да слаг тава с тънак пласт пясък.
Е пък като съдържа малко олово ракията няма да се налага да ти леят куршум :lachtot:

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 20 Мар 2011, 20:40 
Offline
Аватар

Регистриран на: 19 Юни 2009, 13:11
Мнения: 788
Местожителство: Горна Оряховица
Petiomalchev не подценявай оловото не зная какви оловни съединения могат да се синтезират и какво част от тях ще преминат в дестилата но винаги имай едно наум.
Преди години лекар се натъкнал на случай на заболяване "сатуризъм" за което само бил чел в учебниците.Иначе казано отравяне с олово и негови съединения .Оказало се че оловото е дошло от едно калайдисано гюмче в което пациентите си държали ракията.
А за дъното си прав ще се разпои .
:prost:


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 136 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 10  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 11 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима