Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 09 Дек 2016, 21:37

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 18 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 27 Фев 2011, 15:53 
Offline
Аватар

Регистриран на: 27 Фев 2011, 15:45
Мнения: 7
Местожителство: Добрич
Здравейте.
Регистрирах се тук,защото видях,че разбирате от апаратура и казани за дестилация т.е. за ракия.
Имам следният въпрос,може да прозвучи смешно,но съм жена и не разбирам много от тези неща.
Та исках да зная,дали мога в казан за ракия да сложа прясно окосена етерично-маслена суровина,като лавандула и да си направя домашно етерично масло от лавандула.Трябва да знаете само,че лавандулата не трябва да има пряк достъп с водата,а да е на водна баня-водна пара,която да преминава през суровината.
Благодаря.

_________________
All eyes on me


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 27 Фев 2011, 17:33 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: 06 Мар 2008, 20:30
Мнения: 967
Местожителство: София
По принцип може. За целта ще трябва да Ви изработят нещо като кошница, в която да слагате лавандулата. Другото нещо, което ще Ви е необходимо, е така наречения флорентински съд.

_________________
Обсъждане на действията на администратор/модератор е забранено!
Човекът е главна фигура в животновъдството.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 27 Фев 2011, 18:45 
Offline
Аватар

Регистриран на: 27 Фев 2011, 15:45
Мнения: 7
Местожителство: Добрич
Аз написа:
По принцип може. За целта ще трябва да Ви изработят нещо като кошница, в която да слагате лавандулата. Другото нещо, което ще Ви е необходимо, е така наречения флорентински съд.


Ясно,а как трябва да го свържа и къде този флорентски съд?

_________________
All eyes on me


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 27 Фев 2011, 19:43 
Online
Модератор
Аватар

Регистриран на: 04 Ное 2007, 11:09
Мнения: 1124
Местожителство: Дупница
des_inkata написа:
Аз написа:
По принцип може. За целта ще трябва да Ви изработят нещо като кошница, в която да слагате лавандулата. Другото нещо, което ще Ви е необходимо, е така наречения флорентински съд.


Ясно,а как трябва да го свържа и къде този флорентски съд?

В случаите когато не зная нещо първо питам Гугъл ! И понеже не знаех какво е флорентитски (а не флорентски съд)
потпитах търсачката! Излязоха много резултати ! Ето първия който отворих - http://www.tminox.com/bg/component/dats ... 35/94.html

_________________
Кавалер на Ордена на Бурето , Пазител на Духа от бутилката !
Председател-самозванец на форума за чужбина!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 27 Фев 2011, 19:46 
Offline
Аватар

Регистриран на: 27 Фев 2011, 15:45
Мнения: 7
Местожителство: Добрич
msergiev написа:
des_inkata написа:
Аз написа:
По принцип може. За целта ще трябва да Ви изработят нещо като кошница, в която да слагате лавандулата. Другото нещо, което ще Ви е необходимо, е така наречения флорентински съд.


Ясно,а как трябва да го свържа и къде този флорентски съд?

В случаите когато не зная нещо първо питам Гугъл ! И понеже не знаех какво е флорентитски (а не флорентски съд)
потпитах търсачката! Излязоха много резултати ! Ето първия който отворих - http://www.tminox.com/bg/component/dats ... 35/94.html

Благодаря.Да това вече го прочетох.Но ми стана интересно как,ще го свържа с цялата тази система с казана?

_________________
All eyes on me


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 27 Фев 2011, 19:48 
Online
Модератор
Аватар

Регистриран на: 04 Ное 2007, 11:09
Мнения: 1124
Местожителство: Дупница
des_inkata написа:
msergiev написа:
des_inkata написа:
Аз написа:
По принцип може. За целта ще трябва да Ви изработят нещо като кошница, в която да слагате лавандулата. Другото нещо, което ще Ви е необходимо, е така наречения флорентински съд.


Ясно,а как трябва да го свържа и къде този флорентски съд?

В случаите когато не зная нещо първо питам Гугъл ! И понеже не знаех какво е флорентитски (а не флорентски съд)
потпитах търсачката! Излязоха много резултати ! Ето първия който отворих - http://www.tminox.com/bg/component/dats ... 35/94.html

Благодаря.Да това вече го прочетох.Но ми стана интересно как,ще го свържа с цялата тази система с казана?

Това вече е прекалено...

_________________
Кавалер на Ордена на Бурето , Пазител на Духа от бутилката !
Председател-самозванец на форума за чужбина!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 27 Фев 2011, 19:50 
Offline
Аватар

Регистриран на: 27 Фев 2011, 15:45
Мнения: 7
Местожителство: Добрич
msergiev написа:
des_inkata написа:
msergiev написа:
des_inkata написа:
Аз написа:
По принцип може. За целта ще трябва да Ви изработят нещо като кошница, в която да слагате лавандулата. Другото нещо, което ще Ви е необходимо, е така наречения флорентински съд.


Ясно,а как трябва да го свържа и къде този флорентски съд?

В случаите когато не зная нещо първо питам Гугъл ! И понеже не знаех какво е флорентитски (а не флорентски съд)
потпитах търсачката! Излязоха много резултати ! Ето първия който отворих - http://www.tminox.com/bg/component/dats ... 35/94.html

Благодаря.Да това вече го прочетох.Но ми стана интересно как,ще го свържа с цялата тази система с казана?

Това вече е прекалено...

Не разбирам.Ето за това попитах.Но явно ви лазя по нервите.
Ясно ,ще рпиключа темата.

_________________
All eyes on me


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 27 Фев 2011, 21:51 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: 06 Мар 2008, 20:30
Мнения: 967
Местожителство: София
По розоварните му казваха флорентински съд, от там го знам.
Ето линк към меден такъв:
http://www.copper-alembic.com/products_ ... 47&lang=en
в описанието пишат:
Цитат:
This unique copper florentine separator ...

дали е флорентински или флорентитски, не знам...
Към дамата:
ако не знаете, къде да го свържете, значи проблема е сериозен... Мястото на въпросното нещо е след охладителя. То разделя етеричното масло от водата. За съжаление в този форум се съмнявам да има някой по-компетентен от мен в това отношение, защото съм работил преди много години в розоварна, но за себе си знам, че познанията ми са ... меко казано повърхностни.
Имате по-голям проблем от производството на маслото, и този пробелм е реализацията му. Без съответните сертификати не бихте могла да го продадете на никой. От друга страна, за да получите масло с високо качество освен оборудване за дестилация Ви е необходимо и сериозно оборудване за филтрация. И т.н.

_________________
Обсъждане на действията на администратор/модератор е забранено!
Човекът е главна фигура в животновъдството.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 27 Фев 2011, 22:21 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Сеп 2010, 18:01
Мнения: 1459
Местожителство: Wallis and Futuna
На цена от 283 евро+ доставка 114 евро + мито и куп глупости в Бг.....с тези пари Дамата може да си накупи доста козметика... :megagrin:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 28 Фев 2011, 06:47 
Offline
Аватар

Регистриран на: 19 Юни 2009, 13:11
Мнения: 788
Местожителство: Горна Оряховица
Така наречения флорентински съд не е нищо сложно кух е като хралупа :lachtot: .Обикновенно има цилиндрична форма и конично дъно капака може да е плосък ако въобще има нужда от него,освен това в него влизат три тръби и те са:
1.Входяща за азеотропната смес
2.Изходяща за долния слой
3.изходяща за горния слой
В случая на des_inkata едва ли ще и трябва такова нещо или ако да това ще е миниатюрно съдче.
Като извари билката(тревите) в съда след охладителя и който се събира дестилата ще има два слоя горен масленно етерична композищия в която е разтворена вода и долен воден в които е разтворена масленно етеричната композиция.Соотношението горен/долен слой е 1/9 и варира според изходните концентрации и естеството на веществата образуващи азеотропната смес.
Нещата опират до това колко дестилации ще се направят,колко е теоретичното съдържание на желания компонет в изходната суровина и къкъв е състава на азиотропната смес на тоя компонент .
:kaffee2:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 28 Фев 2011, 09:23 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: 06 Мар 2008, 20:30
Мнения: 967
Местожителство: София
Напълно съм съгласен с cavxan. Действително не е нищо сложно и би могло да се изработи в домашни условия. Освен това има и малки такива - лабораторни, които в случая биха вършили работа. Не е задължително да го има, но е много голямо удобство.

_________________
Обсъждане на действията на администратор/модератор е забранено!
Човекът е главна фигура в животновъдството.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 28 Фев 2011, 12:31 
Offline
Аватар

Регистриран на: 27 Фев 2011, 15:45
Мнения: 7
Местожителство: Добрич
Аз написа:
По розоварните му казваха флорентински съд, от там го знам.
Ето линк към меден такъв:
http://www.copper-alembic.com/products_ ... 47&lang=en
в описанието пишат:
Цитат:
This unique copper florentine separator ...

дали е флорентински или флорентитски, не знам...
Към дамата:
ако не знаете, къде да го свържете, значи проблема е сериозен... Мястото на въпросното нещо е след охладителя. То разделя етеричното масло от водата. За съжаление в този форум се съмнявам да има някой по-компетентен от мен в това отношение, защото съм работил преди много години в розоварна, но за себе си знам, че познанията ми са ... меко казано повърхностни.
Имате по-голям проблем от производството на маслото, и този пробелм е реализацията му. Без съответните сертификати не бихте могла да го продадете на никой. От друга страна, за да получите масло с високо качество освен оборудване за дестилация Ви е необходимо и сериозно оборудване за филтрация. И т.н.

Да,благодаря .Зная,че трябва да е след охладителя т.е. серпентината.Вече си имам малка представа какво трябва да се направи :) Благодаря.Аз така или иначе,искам маслото да си го правя за домашна употреба.А за сертификатите се правят едни изследвания за свойствата и качеството на маслото.Уча в УХТ-Пловдив,но съм задочно.И затова в програмата ни не ни е заложена практика.Т.е. не мога да видя на живо как изглежда такъв казан или такава система за производство.
Благодаря Ви.

_________________
All eyes on me


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 28 Фев 2011, 12:36 
Offline
Аватар

Регистриран на: 27 Фев 2011, 15:45
Мнения: 7
Местожителство: Добрич
cavxan написа:
Така наречения флорентински съд не е нищо сложно кух е като хралупа :lachtot: .Обикновенно има цилиндрична форма и конично дъно капака може да е плосък ако въобще има нужда от него,освен това в него влизат три тръби и те са:
1.Входяща за азеотропната смес
2.Изходяща за долния слой
3.изходяща за горния слой
В случая на des_inkata едва ли ще и трябва такова нещо или ако да това ще е миниатюрно съдче.
Като извари билката(тревите) в съда след охладителя и който се събира дестилата ще има два слоя горен масленно етерична композищия в която е разтворена вода и долен воден в които е разтворена масленно етеричната композиция.Соотношението горен/долен слой е 1/9 и варира според изходните концентрации и естеството на веществата образуващи азеотропната смес.
Нещата опират до това колко дестилации ще се направят,колко е теоретичното съдържание на желания компонет в изходната суровина и къкъв е състава на азиотропната смес на тоя компонент .
:kaffee2:

Зная,че на този съд трябва да има два щуцера-единия за дестилационните води т.е. "долен воден в които е разтворена масленно етеричната композиция",който се намира долу на самият съд, и горен щуцер горен масленно етерична композищия в която е разтворена вода и долен воден в които е разтворена масленно етеричната композиция.

Ще се разровя,дали се предлагат такива съдове по някой заводи,които по време на криза фалират :)

_________________
All eyes on me


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 28 Фев 2011, 18:15 
Offline
Аватар

Регистриран на: 19 Юни 2009, 13:11
Мнения: 788
Местожителство: Горна Оряховица
От последния коментар на des_inkata личи че твърдо е убедена да добие етерични масла.Няма никак да е лесно но не и невъзможно.Преди всичко необходима теоретична подготовка преди да се пристъпи към практическата реализация.Количествата на етеричните масла в различните растения може би са съизмерими с тия в розата,а за килограм розово масло за необходими тонове (не зная колко точно) розов цвят.
Колкото до флорентинския съд требва нещо лаболаторно или в краен случай делителна фуния.
Най добре е да погледнете при розоварите при тях може да има готови решения на някои въпроси.
За ваше здраве :prost: !!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 28 Фев 2011, 18:47 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: 06 Мар 2008, 20:30
Мнения: 967
Местожителство: София
Розовото масло е друга бира.
Инък здравец, лавандула, мащерка, равнец, мента дават доста

_________________
Обсъждане на действията на администратор/модератор е забранено!
Човекът е главна фигура в животновъдството.


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 18 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: topzizitop и 13 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима