Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 11 Дек 2016, 04:57

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 12 мнения ] 
Автор Съобщение
 Заглавие: Изоглюкоза
МнениеПубликувано на: 16 Май 2011, 22:37 
Offline
Аватар

Регистриран на: 19 Мар 2009, 22:06
Мнения: 24
Местожителство: Монтана
Здравейте колеги и наздраве на всички искам само да споделя с вас че направих опит

с изоглюкоза която закупих от П.И.К. КО. за първи път правя ракия `СПИРТ ` по този

начин от ечемик , вода ,захар ,( изоглюкоза ) и мая за хляб резултата е 0,700 гр. спирт

на 40 * на килограм изоглюкоза . Според мен това е добър резултат и добър

заместител на захарта имайки предвид разликата в цената захар - изоглюкоза .

Наздраве :prost: :prost: :prost:


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: изоглюкоза
МнениеПубликувано на: 17 Май 2011, 02:05 
Offline
Аватар

Регистриран на: 01 Май 2011, 09:47
Мнения: 57
mirko здравей и благодаря, че си решил да споделиш опит. Аз съм скорошен във форума и не съм наясно с цената на тази изоглюкоза. Според таблиците от 1 кг захар трябва да се получи поне 1 л на 40 град. Което означава, че освен ако цената не е с поне 30 проц по малка от тази на захарта, далаверата не е голяма.

А ечемика просто така ли го слагаш или го слагаш натрошен и обработен така, че да пусне и той малко захар?


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: изоглюкоза
МнениеПубликувано на: 17 Май 2011, 02:45 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Мар 2011, 11:13
Мнения: 314
сподели за цената, колко върви тая изоглюкоза?


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: изоглюкоза
МнениеПубликувано на: 17 Май 2011, 08:27 
Offline
Аватар

Регистриран на: 19 Мар 2009, 22:06
Мнения: 24
Местожителство: Монтана
Цената му е 1,56 лв. за килограм ечемика не съм го чупил така както си е само го сипах в чувал и го пуснах в бидона така че от него нищо не съм получил . От 45 кг.
изоглюкоза съм изкарал 35 л. чист спирт на 40 * и 5 л. на 20* :prost: :prost: :prost:


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: изоглюкоза
МнениеПубликувано на: 17 Май 2011, 08:47 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
mirko написа:
ечемика не съм го чупил така както си е само го сипах в чувал и го пуснах в бидона

В ечемика има доста боклуци и мъртви зърна които могат да предадат лош аромат на дестилата, за това се пресява и измива. Най-добрият метод за измиване е чрез преливане, необходими са две кофи. В първата се слага 2/3 ечемик и се допълва с вода втората се пълни до горе с вода. От първата преливаме във втората, така зърната които са повредени /не способни да кълнят/ изплуват отгоре и преливат с водата, в кофата остават само здравите зърна. Процедурата се повтаря 4-5 пъти докато водата остане бистра.
Изображение
Чист спирт се казва на етанол с концентрация над 96об.%ал. Пък твоето си е чист моншун както казват американците или самогон казват руснаците. Трябва да измислим българско име на тази алкохолна напитка.
По-добро качество на тази напитка се постига след втора дестилация, но дестилираш само това което е на 40об.%ал. /без пърцуцата и първака/.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: изоглюкоза
МнениеПубликувано на: 17 Май 2011, 08:54 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Ное 2010, 11:31
Мнения: 91
Защо използва изоглюкоза, с изосуита нямаше ли да постигнеш същите резултати, пък и цената му е 1.48 за килограм???

_________________
victoryvt написа:
Извод : Уискито е най-евтината ракия.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: изоглюкоза
МнениеПубликувано на: 17 Май 2011, 09:49 
Offline
Аватар

Регистриран на: 19 Мар 2009, 22:06
Мнения: 24
Местожителство: Монтана
isosugar 031 ( изоглюкоза ) е наименованието на продукта от сертификата на AMYLUM

BULGARIA а иначе като отидеш в склада и кажеш изосуит получаваш точно това

(изоглюкоза) Цената му беше 1,48 лв. но и тя както на захарта скочи . :prost:


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: изоглюкоза
МнениеПубликувано на: 17 Май 2011, 17:31 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Мар 2011, 11:13
Мнения: 314
Както казваш спирт, за ечемика като варят ми бяха казали че после ракията се преварва, като й се слага една кофа някакъв плод и по тоя начин получавала аромат, дали наистина ще се получи нямам идея.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: изоглюкоза
МнениеПубликувано на: 17 Май 2011, 18:00 
Offline
Аватар

Регистриран на: 19 Мар 2009, 22:06
Мнения: 24
Местожителство: Монтана
falcon написа:
Както казваш спирт, за ечемика като варят ми бяха казали че после ракията се преварва, като й се слага една кофа някакъв плод и по тоя начин получавала аромат, дали наистина ще се получи нямам идея.

Аз лично като варя виното тогава ще го добавям в казана


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: изоглюкоза
МнениеПубликувано на: 23 Май 2011, 09:39 
Offline
Аватар

Регистриран на: 17 Авг 2009, 12:59
Мнения: 91
Местожителство: София
1 кг от това на колко захар се равнява и на какви разфасовки го продават?
mirko би ли дал точната ти рецепта. :lab:


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: изоглюкоза
МнениеПубликувано на: 23 Май 2011, 19:23 
Offline
Аватар

Регистриран на: 19 Мар 2009, 22:06
Мнения: 24
Местожителство: Монтана
mushmurok написа:
1 кг от това на колко захар се равнява и на какви разфасовки го продават?
mirko би ли дал точната ти рецепта. :lab:


Рецептата ми е каза един приятел 20 кг. захар 80 л. вода 2 пакетчета мая по 42 гр. разбивасе захарта и водата 20 кг. ечемик се слагат в човал и се заливат с захарния сироп и слага маята .
Аз лично купих 1 кофа от 45 кг. сложих ечемика в 2 чувала по 20 кг. разбих изоглюкозата 45 кг. с вода и я разделих в 2 бидона по равно съотношението е
1 към 3,5 - 4 , направих захарноста 18 при температура на водата 25 гр.
Разтворих 4 пакетчета мая ,200 гр.захар в 2 л. хладка вода изчаках 20 - 30 минути
хубаво да шупне и го разделих по равно в 2 бидона с захарния сироп и ечемика . Изварихго
на 20 ден и получих 26 л. на 56 * и около 10 л.

Това което остана в казана го охладих с вода и разтворих още 45 кг. изоглюкоза
и добавих вода до 18 захарност с него залях отново чувалите с ечемик в 2 бидона
процедурата с маята по същия начин се прави и сега вече при 2 опит се получава
30 л. на 56 * и 10 л. патока тази разлика е че ечемика е поел от водата при 1 залагане защото при 2 залагане взех по 17 л. от бидон повече матерял за варене
( явно е трябвало да се се накисне еченика при 1 опит с вода преди дасе залее с сиропа ) 2 опит беше готов на 7 ден за варене захаромера показваше 0 ана вкус
горчиво с леко кисела жичка коята неотрализирах с сода бикарбонат днес е 2 ден
на 3 залагане ври с пълна сила ако искаш щети кажа и резолтата след като го
изваря. :prost: :prost: :prost:
И 2 опита са направени при едни и същи условия .
1.В сертификата за качество на завода производител AMYLUM BULGARIA съдържа 95,1%

монозахариди .

Аз направих опит 100 гр. захар и 400 мл. вода захаромера показа 19 - 20 захарност

100 гр. изоглюкоза и 400 мл. вода захаромера показа 16 - 17 захарност .

2 . Колкото до разфасовките са различни и варират - от 12 , 14, 16, 25 , 45 , 158 , кг.

зависи от кофите в които е доставен от завода .

3 . Цената му е 1,56 за килограм.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: изоглюкоза
МнениеПубликувано на: 23 Май 2011, 20:14 
Offline
Аватар

Регистриран на: 17 Авг 2009, 12:59
Мнения: 91
Местожителство: София
Благодаря mirko, :respekt: аз варя жито на тъста от 2-3 години по горе долу същия начин.
Сега съм заредил със захар за първото варене за второто мисля, че има захар, но за трето ще го пробвам това задължително.


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 12 мнения ] 

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 3 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима