Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Дата и час: 25 Юли 2014, 09:43

Часова зона: Европа/София [DST]




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 229 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 16  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 26 Юни 2009, 14:39 
Offline

Регистриран на: 26 Юни 2009, 14:34
Мнения: 1
UFO написа:
Ето Ви и една стара гяволия - как от "каменарка" се прави "перлова" ракия:
На едно шише от 750мл. изсипвате около 1-2 чаени лъжички кориандър на зърна и оставяте шишето (ако можете) за няколко седмици, докато болшинството от зърната потанат на дъното. От тук натам Вие командвате парада.
На здраве!
:P


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 01 Юли 2009, 00:24 
Offline
Аватар

Регистриран на: 19 Юни 2009, 13:11
Мнения: 742
Местожителство: Горна Оряховица
Интересно е за четене това което сте написали до сега,това за буретата е цял роман и то недовършен.Неоспорим факт е че французите са добри винари а от вино се прави ракия.Като отлежи тая френска ракия в дъбови бъчви 3,5,7 години и е от областта на град Коняк става напитка коняк.Но да се юрнем чак до Франция за бурета благодаря дори и на крака да ги доставят пак ще е скъпо и не традиционно.
Нашенската ракия с наши материали и наши технологии! :!:
Тук по горе попаднах на пост за билката пак-пий имам я и съм пил вино с такава билка има мускатов аромат и ти се услажда .Употребата на билката трябва да е умерена иначе ще загорчи от нея. (дозата прави отровата) Миналата година сложих малко от нея на виното (при джибрите) днес опитах от ракията като силно разредих и усетих от аромата на билката но всичко е строго индивидуално (по вкус и по цвет товаришчей нет).Само че моята ракия не е отлежала както е указано по горе,просто я оставих в туба от минерална вода,и в стъкло да е тя си остава млада е има време ще отлежи с дъбов чипс.
ПОЗДРАВИ НА ВСИЧКИ и НАЗДРАВЕ!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 23 Юли 2009, 13:55 
Offline

Регистриран на: 10 Юни 2009, 15:38
Мнения: 20
Колеги, споделете някаква технология за отлежаване с дъбов чипс или сърцевина от дъб. Тук чета за изпичане на чипса или цепениците, как се прави , не може ли да се сложат така както са си? Аз досега съм слагал цепеници от черница и от дъб (със задоволителен успех), сега в този форум разбрах, че има такова нещо като дъбов чипс, пък и трябва да се припича? :roll: Колко се слага на литър ракия, колко време приблизитено се държи вътре, такива неща ме интересуват. Моля помогнете с вашия опит и да обясните по- подробно как го правите.
В момента имам 120литра ракия на 66гр след двойна преварка и искам да изпробвам някой нов начин за отлежаване- сега засега съм се насочил към чипса. А сега се сещам, че четох в началото на темата и за "дъбов екстракт", ако може и за него по- подробно да обясните....


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 23 Юли 2009, 19:45 
Offline
Аватар

Регистриран на: 19 Юни 2009, 13:11
Мнения: 742
Местожителство: Горна Оряховица
В МОМЕНТА пробвам "Псевдо бурето" на petiomalchev .Направих си 0.5l водно спиртен разтвор и поставих препечените предварително обработени дъбови трески,за има няма 5-8 часа 60-70% разтвор придоби цвят на коняк или бренди.Като цвят бих казал отлично но на вкус на дъска и малко на пепел,но това е много прясно и го направих на ром за да не стане зян.Пак ще опитам но дъбовите трески след препичане първо ще накисна във вода да си пуснат силния цвят и после ще пробвам с алкохол.
Подобно нещо се получи и с дъбовия чипс (тоя чипс си е талаш от сърцевината на дъб за бъчви) за половин ден ракията придоби желания цвят и го извадих за да не придобие лош вкус и да си разваля пиенето.
Поизводителя на чипса препоръчва 1-1.5 грама на литър за ракии и 1-5 грама за вина.
Поне за сега не съм получил добър резултат за да се похваля или да кажа това се прави ето така.По скоро се е получил ефект на ново буре.
Дъбов екстракт съм ползвал дават препоръка 1кубичен сантиметър или по просто 10 капки на литър,но за цвят да не говорим.
Моя съвет е пробвай с малки количества и ако ти хареса прави, но опитай и с хората с които ще я пиеш.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 23 Юли 2009, 19:45 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1871
Местожителство: Varna
Можеш и да не ги печеш, това спрепичането го взаимствах от метода на правене на бурета така предобива аромат на коняк.
http://www.bgoakbarrels.com/GALLCATS/BG/

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 23 Юли 2009, 20:10 
Offline
Аватар

Регистриран на: 19 Юни 2009, 13:11
Мнения: 742
Местожителство: Горна Оряховица
Благодаря на petiomalchev за новото инфо тук има нещо за температурите на изпичане и цвета.Колкото до конячния аромат ще го търся изкушен съм от мисълта да си направя коняк или в по лошия случаи бренди.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 24 Юли 2009, 16:57 
Offline

Регистриран на: 10 Юни 2009, 15:38
Мнения: 20
Благодаря за инфото, колеги. Отивам да нацепя малко трески и почвам да правя експерименти с фурната първо, а след това ис ракията 8) .


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 24 Юли 2009, 22:28 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1871
Местожителство: Varna
След като изпечете треските трябва та ги премиете през вода, защот иначе ракията взема да удря на пепел.
viewtopic.php?t=309

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 28 Юли 2009, 22:53 
Offline
Аватар

Регистриран на: 19 Юни 2009, 13:11
Мнения: 742
Местожителство: Горна Оряховица
Ето Ви и една стара гяволия - как от "каменарка" се прави "перлова" ракия:
На едно шише от 750мл. изсипвате около 1-2 чаени лъжички кориандър на зърна и оставяте шишето (ако можете) за няколко седмици, докато болшинството от зърната потанат на дъното. От тук натам Вие командвате парада.
На здраве!
Да ама не народът е казал от хубава мома ХУБАВА БУЛКА :shock: .
Преди време посетихме бивш колега посрещна ни като роднини и ни изпрати с бутилка ракия и вино.Трогнат от гостоприемството щом се прибрах (аз бях шофьора) опитах и двете ракията ми удари на нещо лошо, лош вкус макар както по късно установих бе 50 градусова.ИЗПРОБВАХ ТАЯ СТАРА ГЯВОЛИЯ но лошия вкус си остана, е да не стане зян я дадох за гаражна употреба. Иначе със сравнително добър материал резултатите биха били добри, и биха маскирали малки грешки но не и в тоя случай. :)

Изпратено след 1 минута 47 секунди:
Ето Ви и една стара гяволия - как от "каменарка" се прави "перлова" ракия:
На едно шише от 750мл. изсипвате около 1-2 чаени лъжички кориандър на зърна и оставяте шишето (ако можете) за няколко седмици, докато болшинството от зърната потанат на дъното. От тук натам Вие командвате парада.
На здраве!
Да ама не народът е казал от хубава мома ХУБАВА БУЛКА :shock: .
Преди време посетихме бивш колега посрещна ни като роднини и ни изпрати с бутилка ракия и вино.Трогнат от гостоприемството щом се прибрах (аз бях шофьора) опитах и двете ракията ми удари на нещо лошо, лош вкус макар както по късно установих бе 50 градусова.ИЗПРОБВАХ ТАЯ СТАРА ГЯВОЛИЯ но лошия вкус си остана, е да не стане зян я дадох за гаражна употреба. Иначе със сравнително добър материал резултатите биха били добри, и биха маскирали малки грешки но не и в тоя случай. :)[/quote]


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 03 Окт 2009, 13:18 
Offline

Регистриран на: 30 Сеп 2009, 00:03
Мнения: 1
Нека и аз да споделя малко опит. Както казват един милиард не могат да грешат. Става дума за ... да, познахте, за поднебесната империя. В София има един китайски супермаркет. В него доколкото знам само продават и техни корени и билки. Та, китайката в началото преди да научи български ми казваше "туй хубав". Хубавото се казва императорско плодче. Червено е и е все едно малка дрянка брана докато е почти узряла. Това го слагали в питието на китайските императори за да го омекотяват. Пък и според чайниците добавяло и други полезности за човешкия организъм. Та купих, сложих в ракията и ... комшията ми на село дето си вари ракия сам от години се шашна. Защото бях сложил в неговата ракия. Наистина е полезна дивотия. Омекотява и прави цвета като на отлежало уиски. Пак повтарям - китайско императорско плодче. Евтино е. Не, да не ми скача пак модератора. Не правя реклами. И не продавам аз китайски билки. СПОДЕЛЯМ!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 03 Окт 2009, 16:30 
Offline

Регистриран на: 25 Юни 2008, 16:02
Мнения: 324
а бе пич сподели нещо повече за това японско чудо... по колко си слагал ,вкуса на ракията променя ли се,колко време се държи в ракията....


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 05 Окт 2009, 08:43 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Фев 2008, 17:32
Мнения: 542
Местожителство: г. Русе
Skype: cmotah_mc87
абе и аз да споделя един начин за омекотяване.. снощи бях на хапка пийка в братовчед ми. занесах му аз да се изфукам тъз годишната кайсиевка (двойно печена, сушени кайсии до цвят кехлибар, 50 градуса, топла я пиеш :megagrin: ) та значи пихме по 1 ракия от тая моята и той като скочи,донесе една пръчка канела забучено на нещо като на шиш. минаха 15-тина минути ракията започна леко да сладни. после пак офейка и наля ванилова есенция,колко не го знам. след нея ракията поомекна ама значително,само че миришеше на цигани памукчии и го нямаше тоа тъй прекрасен вкус на кайсии. биричеда каза, че така ставало като метакса. аз метакса не съм пил ама ми утиде хубавата ракийчица :D че ми я върна на всичкото от горе. сега ще я нося на колегите да дегостират и да се чудят кво е това нещо в пластмасова бутилка :megagrin: :lol:

_________________
Ну амбич, ну погоди!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 06 Окт 2009, 11:54 
Offline

Регистриран на: 05 Окт 2009, 08:48
Мнения: 6
Аз съм нов във сайта и ако не съм забелязал някое мнение моля за извинение!
Аз ракията я омекотявам, като слагам черничеви трески в шишетата. Тук виждам, че се говори за сърцевината. Аз предпочитам треските да са от по-дебело трупче. Слагам трески за да е по-голяма повърхността им и да стане по-бързо. Комшии ракиджии слагат трески от слива, акация, дюля и др. дървета, като твърдят, че имало подобен ефект. Освен че придава приятен вкус на ракията клечката съдържа стабилизиращи вещества, които правят питието още по-приятно.
Пробвах една ракийка с кориандър, но нещо не ми направи особенно впечатление!
Преди време намерих едно малко буренце - 5 литра и го пълня от време на време с разни ракийки. Една я държах около година!!! Ма не щото не пия, а защото имах разни други и докато ги свърша, и и дойде времето, то мина доста! Като източих малко тя станала толкова силно ароматизирана, че придобила съвсем друг вкус. На моменти чак неприятен!, Много силен и те дави! И мисля, че не трябва да се държи прясна ракия в ново буре, повече от 40-50 дни! А клечката понеже е малка може да стои в шише, до изпиването на съдържанието!
Понеже не ге разбирам много тия работи, приемам всякакви критики и коментари без засягане и с мисълта за употреба в разумни количества и без главобол!

Наздараве на компанията!!!
:sauf:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 06 Окт 2009, 14:08 
Offline

Регистриран на: 06 Окт 2009, 13:37
Мнения: 9
Местожителство: с.Равна гора обл.Варна
Добър ден на всички почитатели на елексира "ракия"
Ние сме съвсем нови(от 3години)в приготвянето и варенето на ракия.От всичко прочетено по темата ни стана ясно колко много НЕзнаем.
Та,минилата година без много четене,захаромер и др. горе-долу се справихме.Проблема се яви когато решихме да сложим дъбови трески във вече бутилираната и разредена до 45об% ракия.След една седмица тя беше придобила леко златист цвят и приятна мекота,след още една седмица цвета стана приятно златисто-кафяв,но ракията се вгорчи.Веднага извадих клечките,но вече беше късно.Изпихме я.
Питането ни е:има ли някой наблюдения относно времето на престой и количеството съчки.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 06 Окт 2009, 14:33 
Offline
Администратор
Аватар

Регистриран на: 05 Май 2007, 13:45
Мнения: 1154
Местожителство: София
Правилно сте направили с дъбовите клечки, но е трябвало да ги обработите преди това.

Пресният дъб съдържа горчив сок, който има неприятен вкус. При сушенето той се разгражда, затова бъчвите се правят от сушено поне една година дърво.

Преди да се сложат в ракията, клечките се загарят леко във фурната при 190-200°C. При термичната обработка се образуват веществата, които "облагородяват" вкуса. Не трябва да се овъглява, но трябва все пак да пропуши. Точната степен на обгарянето е "секрета" на добрите бъчвари.

И трето, обработвайте ракията с мярка - като достигне оптималния си вкус, вероятно след няколко месеца, извадете клечките. Ако стане прекалено тъмна, вероятно сте попрекалили с мярката.

Обикновено се оставя да отлежи в дърво неразредената ракия от преварката. Висококонцентрираният алкохол извлича от дървесината по-различен букет. Разреждането се прави при бутилирането.

_________________
Краят зависи от началото…
Манилий


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 229 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 16  Следваща

Часова зона: Европа/София [DST]


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: светослав и 4 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима