Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Дата и час: 01 Авг 2014, 08:44

Часова зона: Европа/София [DST]




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 130 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 5, 6, 7, 8, 9  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 26 Авг 2011, 20:21 
Offline
Аватар

Регистриран на: 20 Авг 2011, 15:29
Мнения: 84
аз затова го мажа с доматено пюре разсворено в малко вода не обичам чуждите подправки


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 26 Авг 2011, 20:41 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Сеп 2010, 18:01
Мнения: 1362
Местожителство: Wallis and Futuna
julian1960 написа:
това съм то чел не съм го виждал на живо не скарата се маже а това което печеш- и за техният кънтри боб правят го с много доматено пюре но слагат и захар

Да си мажеш скарата ...имах предвид това което се пече на скарата.Аз използвам барбекю сос и лют сос,като преди това съм накиснал в марината пилешките гърди, бутчета или свински ребра,за 2 часа...но за свински врат само пипер,сол и кромид.След това на скарата мажа едната страна на месото,което се пече с барбекю,когато обърна мажа с лют сос,обръщам,пак барбекю,и така наред при слаба скара,за да може да направи златисто кафеникав цвят отвън без да загори,за около 1.30 м.......но без доматено пюре


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 26 Авг 2011, 22:52 
Offline
Аватар

Регистриран на: 20 Авг 2011, 15:29
Мнения: 84
повечето сосове са на доматена основа други подправки


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 27 Авг 2011, 18:18 
Offline

Регистриран на: 18 Яну 2010, 14:47
Мнения: 216
Местожителство: Добрич
Skype: kain4oto
Здравей колега Юлиян!!!
Кажи рецептата за риба на керемида?Имам на лозето няколко турски керемиди ,но още не съм ги пробвал.Прочетох всичките ти рецепти до сега ,но не видях никъде писано ,само си споменал за "риба на керемида".Ако съм я пропуснал ,моля да ме извиниш!!! :prost:

_________________
In vino veritas
Господи,дай ми дълъг живот,малко работа,жени от време на време и червено вино по всяко време.
Дай Боже!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 27 Авг 2011, 18:41 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Авг 2011, 14:06
Мнения: 58
Местожителство: Стара Загора
Skype: stoyanstanev1961
stiv1961 написа:
Юлиане/ако така се казваш и ако мога да се обръщам на ,,ти"/,кажи някаква рецепта за салата ,,Ропотамо",че ми донесоха 5 кила прясна каракуда.Благодарско предварително и.....наздраве на всички :prost:

Значи какво направих днес:
5 кг каракуда
250 мл оцет
400 мл олио
1.5 кг бял боб-ситен
1 буркан грах
1 пакетче замразена царевица
1 буркан кисели краставички
5-6 домата
1 кутия доматено пюре
2 пак.чер пипер на зърна
5-6 моркова нарязани на шайби
1/2 пак.бахар
дафинови листа
1 бутилка домашен доматен сок
сол
В тенджера под налягане сложих лозови пръчки.Отгоре наредих изчистената от перки и глави и нарязана на шайби риба и изсипах сместа от оцет,олио,черния пипер,бахар,дафинов лист,доматения сок,250 мл вода и 2 с.л.сол.
След като тенджерата започна да си свирка засякох 1 час и след това я махнах от котлона.
През това време смесих вече сварения боб с граха,царевицата и доматеното пюре.И се започна:
лъжица от тази смес,лъжица от рибата,малко кисели краставици,малко нарязан домат на филийки....и пак докато се напълни буркана.Отгоре по 1 листо дафинов лист и накрая ги затворих и стелиризирах за 30 мин.
Равносметка:24 бурканчета от лютеница,1 бомбаж и сега пия ракия с това божествено мезе :cooler:


Прикачени файлове:
270820111402.jpg
270820111402.jpg [ 153.78 KiB | Прегледано 525 пъти ]
270820111403.jpg
270820111403.jpg [ 141.89 KiB | Прегледано 525 пъти ]

_________________
Усмихвайте се...утре ще бъде по-зле
Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 27 Авг 2011, 20:23 
Offline
Аватар

Регистриран на: 20 Авг 2011, 15:29
Мнения: 84
супер изглежда записах си рецептата и ще я направя със скумрия но не много тлъста


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 28 Авг 2011, 13:25 
Offline
Аватар

Регистриран на: 20 Авг 2011, 15:29
Мнения: 84
за риба на керемида си избирам по тлъста скумрия-почиствам я добре-коремчето обезателно промивам с оцет-пълня я със задушен лук моркови и нарязани листа от лющян -слагам я в предварително намазана керемида с олио - рибата също мажа-върху нея слагам няколко резенчета лимон може и домат на шайби похлюпвам с другата и заравям в жарта--около 25 минути са достатъчни.Пробвал съм и като увия керемидата с фолио.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 28 Авг 2011, 14:56 
Offline
Аватар

Регистриран на: 20 Авг 2011, 15:29
Мнения: 84
едно мезе от мой познат
Чорбаджийска лапаница с джолан и свински крачета

Вземете един казан. Ако нямате, не почвайте готвенето изобщо. Пък и какви чорбаджии ще сте, ако разполагате само с тенджерка под налягане.

Класическото извращение на рецептата е боб с наденица или с пушени кокали. Вкуса и усещането нямат нищо общо с истинската чорбаджийска лапаница. Трябва ви един ден за приготвянето и десетина сериозни човека за дегустирането.

Накиснете от вечерта два килограма дребен български боб в тенджера с вода. Нацепете един куп дърва в количество като за варене на компоти. Сутринта няма да ви е до физически занимания а и трябва да си пазите силите.

Та така. Станете сутринта, запалете огъня и сложете боба да се вари. Щом поомекне, свалете казана от огъня изцедете водата и отделете полусварения боб. Заредете отново с вода и сложете два джолана и четири пет свински крачета. Подправете с черен пипер и сол. Пуснете в казана две глави чесън, без да разделяте скилидките или да ги белите.

Отворете си една бира :drinkers: и се радвайте на огъня, като подръчквате и зареждате според уменията си. Джоланчетата ще се сварят по бързо, така че проверявайте до къде са стигнали свинските крачета. Щом се разварят до ниво на разпадане извадете всичко и обезкостете щом поизстинат. Мушнете една керемида в огъня да се напече и пуснете една шепа картофи, няколко червени чушки и две глави небелен лук, заедно с полусварения боб в казана.

Отворете си следващата бира :drinkers: и внимателно извадете керемидата. Разрежете напряко през скилидките отново две глави чесън и ги подредете върху керемидката. Междувременно може да вадите по малко жар от огъня, за да печете по една серия свински вратни пържолки, спасявайки обезкостения джолан от пристигналите дегустатори. :axe:
Боба все някога ще се свари.
Щом стане, извадете зеленчуците и добавете обезкостените месца.Пуснете няколко нарязани на кубчета моркови, обелете и нарежете на дребно сварения лук, изчистете чушките от люспи, намачкайте и пускайте на воля да се къпят в казана. Сварените чеснови глави просто изстискайте а картофите намачкайте. Объркайте ги и ги оставете да си чакат времето, заляти с малко водица за да не съхнат.

Главите чесън върху керемидката са добили вече нужния аромат, така че давете ги в бобеното чудо. Измийте няколко домата и ги пуснете във врящата вода. След цигара време извадете, изчакайте да изстинат, нарежете на дребно и връщайте обратно. Бобеца вече май е станал. Сложете намачканите картофи с чесновата паста от сварените скилидки.

Внимание!!! Отделете няколко купички средно гъста лапаница и я скрийте от групата, някъде на студено. На другата сутрин ще разберат какво лечебно действие има. :tonqe:

Ще се желира и може да се яде с вилица. Пуснете една буца мандраджийско масло ако ви се намира, ако няма може и купешко но не си е работа.

Как ще ядете топлата лапаница, си е ваша работа но приемайте поздравленията със сдържано достойнство на чорбаджия. =D>

Запръжката. Забелязахте че лапаницата не се запържва с известния бъркоч от мазнина, лук и червен пипер. Подобно извращение ще развали цялата идея. Лапаницата е продукт който се приготвя от наличните зеленчуци в късна есен и е разрешена за болни от диабет, високо кръвно, капризен стомах и тежка градска депресия. Няма тлъсти меса и мазнини.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 28 Авг 2011, 15:53 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 1850
Местожителство: някъденамайнатасиминус 1етаж
Тоя твой познат и аз го познавам.
Ангел Ангелов, и живе е в Списание Собственик. :lachtot: :lachtot: :lachtot:
ето му и адреса...... :lachtot: :lachtot: http://www.sobstvenik.com/2011/08/%D1%8 ... %B8%D0%BD/

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 28 Авг 2011, 15:59 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 4289
Местожителство: София
Skype: chereshokseldereia
мдаа съвсем за мезе станахме тука...

_________________
O sancta simplicitas!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 28 Авг 2011, 16:05 
Offline
Аватар

Регистриран на: 20 Авг 2011, 15:29
Мнения: 84
не знам откъде е вземал рецептата но така я прави и я е побликувал в направи си сам --като казвам че е негова не казвам че той я е измислил.Когато се събере ловната им дружинка така я правят--един остава и се занимава с нея докато другите търсят някой дивеч


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 28 Авг 2011, 17:00 
Offline

Регистриран на: 18 Яну 2010, 14:47
Мнения: 216
Местожителство: Добрич
Skype: kain4oto
Благодаря на Юлиян за рецептата!!!
Вече усещам вкуса на рибата :megagrin: :megagrin: :megagrin: .Днес съм на работа ,но утре я мятам :D .
А за бурканите на Стив61 ще трябва якя компания :megagrin: :megagrin: :megagrin: .

_________________
In vino veritas
Господи,дай ми дълъг живот,малко работа,жени от време на време и червено вино по всяко време.
Дай Боже!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 28 Авг 2011, 17:12 
Offline
Аватар

Регистриран на: 20 Авг 2011, 15:29
Мнения: 84
не знам какво ще се получи ако напълним рибата със сместа на Стив61-сварен боб кисели краставички и доматено пюре


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 28 Авг 2011, 18:32 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Фев 2008, 17:32
Мнения: 542
Местожителство: г. Русе
Skype: cmotah_mc87
Не ми звучи особено привлекателно :) така както си е ми изглежда мн. добре .. Така и така сме зачаграстили рибни мезета да споделя и аз кво правя..
Рибата е облез по нашенски, а за хората извън прованса уклей :megagrin:
Та рибките, добре почистени, без главите, може и с тях.. престояват 24 часа във сол, биват измити, и се киснат една нощ в оцет. Отново биват поизмити. После в съд някакъв наливате малко олио и омазнявате всяка рибка по отделно и след това ги редите в буркан. Слага се 1-2 дафинов листа, бахар и се допълва с олио и в хладилника . Става нещо страшнооо :) оцета топи костите един вид.. Колкото рибките са по-дребни толкова по не се усещат кости :2thumbs: ще попитам да не изпускам някоя подправка, но това е технологията :2thumbs:

_________________
Ну амбич, ну погоди!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 28 Авг 2011, 19:20 
Offline
Аватар

Регистриран на: 20 Авг 2011, 15:29
Мнения: 84
имам приятел рибар той я прави мисля по този начин наистина е много добро мезе --тя ли беше рибката която трябва да одереш и след това да пражиш?


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 130 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 5, 6, 7, 8, 9  Следваща

Часова зона: Европа/София [DST]


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 гост


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима