Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Дата и час: 25 Окт 2014, 00:15

Часова зона: Европа/София [DST]




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 27 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 29 Юни 2008, 22:07 
Offline

Регистриран на: 29 Юни 2008, 21:52
Мнения: 1
Местожителство: xaskovo
Желая да си направя казан от доста време но не ми е ясно как.
А и неми е оставало време да се допитам такаче някои ако знае да ми пише майл адрес:d.p.t@abv.bg.Много ще съм благодарен :!: :!: :!: [/i][/b]


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 03 Юли 2008, 12:46 
Offline
Администратор
Аватар

Регистриран на: 05 Май 2007, 13:45
Мнения: 1392
Местожителство: София
Приятелю, не е лесно да направиш хубав казан. Най-добре е да е меден, т.е. има бъкърджийска работа, която е за умела ръка. Хората правят всякакви самоделки, някои от които много добри, други не толкова:

Изображение Изображение Изображение Изображение

Виж дали няма да ти излезе по-изгодно да купиш готов от Благой Попов - viewtopic.php?p=256#256

Според Борис цената им е 12 лв./литър, което не чак толкова лошо, предвид труда който спестяваш и евентуалните рискове, да не се получи добре, след като нямаш познания...

_________________
Краят зависи от началото…
Манилий


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 21 Юли 2008, 17:38 
Offline

Регистриран на: 28 Май 2008, 14:35
Мнения: 5
Местожителство: V.Tarnovo
Имам медна тръба.Как да си направя серпентина.Благодаря предварително

_________________
bor


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 21 Юли 2008, 18:02 
Offline
Администратор
Аватар

Регистриран на: 05 Май 2007, 13:45
Мнения: 1392
Местожителство: София
Провери с калкулатора, дали е достатъчен диаметъра и дължината на тръбата.

Напълни я с фин и сух кварцов пясък, като постоянно я стръскваш за да се уплътни пясъка. Запушваш краищата и навиваш тръбата върху дорник с подходящ диаметър. Пясъкът, ако е уплътнен добре, ще я предпази от смачкване. Не се опитвай да навиваш прекалено тесни витки, за да не се скъса тръбата. Отпушваш я и с леки почуквания оттдолу нагоре изтръскваш пясъка. С продухване доизчистваш, каквото е останало. Четири ръце се справят по-добре от две.

_________________
Краят зависи от началото…
Манилий


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 21 Юли 2008, 19:27 
Offline

Регистриран на: 28 Май 2008, 14:35
Мнения: 5
Местожителство: V.Tarnovo
Бльгодаря приятелю.Бях зациклил.Милех да я правя правоъгълна със колена :)

_________________
bor


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 12 Яну 2009, 16:07 
Online

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 4436
Местожителство: София
не мога да си обясня защо са толкова скъпи казаните
Медната ламарина е около 20 лв за кг-за един казан 100 л отиват 1,2 кв.м. тоест 12кг медна ламарина това са 240 лв и то при условие че го прави от 1мм ламарина(всички знаем че ги правят от 0,5 или 0,8мм) -ЗАЩО ГО ПРОДАВАТ 1200 ЛВ -да не го прави един месец, 22 раб.дена сутрин от 8 до 17 часа та да вземе заплата 1000 лв.
Егати и и надценките!!!
Айде да си имаме уважението!!!
Разбирам надценнка 3-4 пъти ама 6 пъти А СТИГА БЕ!!! За това народа се мъчи всякак да се прави казани защото разни тенекиджии спекулират с цената яко.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 12 Яну 2009, 19:36 
Offline

Регистриран на: 12 Яну 2009, 18:50
Мнения: 24
Местожителство: Plovdiv
Направата на казан за варене не трябва да се гледа като работа на "килограм". Много идея има в "правилния"казан. За к'во да е варене става всичко: от тенджера под налягане до водосъдържател от бойлер,пералня и не се сещам още какво. Ако обаче човек иска да е поне малко "в час" и да вари хубав продукт трябва да знае:
-Материалът е мед(по изключение неръждавейка,но ЗАДЪЛЖИТЕЛНО медни вложки.
-Да е от 2 части,като:долната да е по възможност от по-дебела ламарина.Горната да е ПОНЕ 25 % от обема на долната,като се застъпват с възможност за херметизиране.
-Серпантината да следва посока САМО НАДОЛУ,като се осигури плавен преход към минималния размер(сечение).
Е,за казана толкова,варенето е вече "друга бира". Поздрави !


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 13 Яну 2009, 13:04 
Online

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 4436
Местожителство: София
като не трябва да се гледа на килограм -защо трябва да ни дерат кожите на кило.
Нека не придаваме на казана и художествена стойност-чак пък толкоз!!!
Казана си е казан -знаем как изглежда,просто привеждам цифри за да видят хората как се опитват да дерат разни медникари
Да не говорим за качеството и на казаните и на бъчвите от бг-производители в голям процент от предлаганото е БОКЛУК при това скъп.Може ли да се сравни с нещо от този сайт
http://www.copper-alembic.com/products.php?lang=en
пък даже и с цени
Не може някъв чукач на ламарина или дърводелец(още дядо му правил бъчви)да ми иска цени по високи от Испания и Италия например където всичко е сертифицирано и мноооого по добро!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 14 Яну 2009, 08:38 
Offline

Регистриран на: 12 Яну 2009, 18:50
Мнения: 24
Местожителство: Plovdiv
Съгласен съм принципно,че има кожодери и т.н.,аз също не бих помислил да дам купчина пари за нещо направено от самозванец.В темата съм единствено с идеята "да ориентирам" тези,коити биха си правили,или закупили някакво такова съоръжение,изхождайки отнякакви професионални познания.
Вярно е,че всички знаят как изглежда един казан,но дали знаят защо е така: напр. капака на казана е полусферичен и от радиуса му зависи коефициента на дефлегмация..и т.н.Да се обзаложим ли че бай циганин чукач не е чувал,а и не му пука.
А тези лъскавите картинки от сайтовете съвсем не е сигурно,че са толкова добри, да не говорим, че никак не са евтини.
Поздрави !


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 14 Яну 2009, 10:12 
Online

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 4436
Местожителство: София
коеф.на дефлегментация-тук не говорим за ректификация,флегма и т.н.
Говорим за един тъп казан-ако ще и плосък да е капака това няма да се отрази на качеството на ракията а евентуално само на времето за добиване на същата!
А по отношение на цените в сайта-абсолютно кореспондират с качеството!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 14 Яну 2009, 20:02 
Offline
ССМ

Регистриран на: 09 Мар 2008, 21:44
Мнения: 240
Местожителство: Plovdiv
На против ilu6a, говорим!!! Това е въздушен хладник, от както се прави коняк! Май от 15 век, войната между Франция и Англия! Та тази "издутина", "сфера" след казана е празна и не се запълва с материал! Въздухът около нея или това, което наричаме околна среда е с по-ниска температура от парите на спирта(дестилата), които достигат 80 и нагоре градуса! Затова се слага термометър на лулата на казана, който да те ориентира кога ще текне ракията и на колко горе долу градуса ще текне!!!
Вече такива казани почти не се правят, а се правят "конячни казани"! Това са т.н. казани с колони отгоре, вместо въздушен дефлегматор, за по-добро пречистване на дестилата. Е, май немога да ви го кача!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 15 Яну 2009, 09:45 
Online

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 4436
Местожителство: София
Говорим друг път!!!
Кой тенекиджия, медникар ли както там се наричат знае какво е коефициент-още по малко на дефлегментация....да не говорим че същия зависи от атмосферното налягане температура на околната среда и т.н.
Една тъпа медна тенджера(някои с по-издути капаци) не трябва да струва повече от 500-600 лв за 120литра.-не говорим за професионалните на Бенковски например, а за сякви измекяри предлагащи казани на безумни цени


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 15 Яну 2009, 12:23 
Offline

Регистриран на: 12 Яну 2009, 18:50
Мнения: 24
Местожителство: Plovdiv
Няма истински спор, всъщност говорим за различни неща, надявам се и колегата alambik да ме подкрепи, никога не е ставало въпрос за циганските творения,а за истински казани. И понеже явно има уважение към "Бенковски",винаги може да се направи консултация с проф. Минков(давам тел.при желание).Все пак човекът,заедно с покойният Нушев учиха българите как се прави дестилация.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 15 Яну 2009, 13:17 
Online

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 4436
Местожителство: София
Аз говоря за обикновените казани пълно по селата с такива-повече от половвината вероятно са правени от мангали,но дори и това не е въпроса.
Въпроса е защо са такива цените на точно такива казани-да речем някои прехвалени пловдивски майстори искат по 12лв на литър!!!
За сто литров казан ако го раглеждаме като цилиндър отива около метър ламарина-айде с издутините 1,3км.м.-тоест 13кг мед и то ако го прави от 1мм лам.-сами сметнете колко струва!!!
После попитайте майстора за колко време ще го направи-от 3 до 5 дена варират всичките които съм питал
Та по тези цени 100л-1200лв и кво излиза че този така наречен майстор ако го прави 5 дена ще взима по около 200лв на ден -драги господа кой майстор взима по толкова???
А ако го прави за 3 дена кво излиза???????
Просто са нагли до безкрай!!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 31 Яну 2009, 16:08 
Offline
Аватар

Регистриран на: 20 Авг 2008, 21:22
Мнения: 98
Местожителство: Монтана БГ
Изображение Изображение Изображение Изображение

Защо, на някои казани лулата е наклонена от казана към охладителя под някакъв градус.Такива на живо не съм виждал, като не претендирам , че съм врял и кипял в тая сфера, но каква е идеята в края на крайщата :?: :oops:

_________________
Казват,че алкохола не решава проблемите.
И млякото не ги решава,но никой не го е казал!


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 27 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща

Часова зона: Европа/София [DST]


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 8 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима