Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Дата и час: 31 Окт 2014, 12:28

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 24 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 14 Дек 2011, 01:39 
Offline
Аватар

Регистриран на: 28 Ное 2011, 22:48
Мнения: 12
Каква е формулата за теоретично изчисление(за градиране)на литри ракия с определен градус в литри с друг градус-Колко литра вода да се добави?
Предварително благодаря. :sauf: :prost: :zauf2: :prost2: :2thumbs: :thumbs1:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 14 Дек 2011, 08:28 
Offline
Аватар

Регистриран на: 17 Окт 2011, 10:40
Мнения: 119
A*B=C
C/D-B = E

A - Текущ градус
B - Текущо количество
C - Текущ общ градус в n литри
D - Желан градус
Е - Необходимо количество за доливане

В общи линии умножаваш каквото кол. имаш по градуса колкото ти покаже спиртомера, делиш го на желания градус и получаваш общо количество, от което изваждаж началното количество и получаваш колко трябва да долееш.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 14 Дек 2011, 08:30 
Offline
Аватар

Регистриран на: 19 Юни 2009, 13:11
Мнения: 749
Местожителство: Горна Оряховица
Ами на различни места това е обсъждано мога да я напиша но на лист тия неща се учат по аналитична химия по точно в раздела за приготвяне на разтвори.

Х1 ..................Части от Х1
................ Х3
Х2...................Части от Х2
Не мога да напиша наклонените стрелки
Ако Х1 е високата концентрация.
Х2 ниската конц..
Х3 желаната конц.
то от Х1 се изважда Х3 и се получава Части от Х2
От Х3 се изважда Х2 и се получават Части от Х1
Измерват се частите от Х1 и Х2 и се смесват и се получава разтвор с концентрация Х3.
:buch:
П.С. компютъра събра всичко не както аз го исках.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 14 Дек 2011, 09:04 
Offline

Регистриран на: 24 Юли 2009, 16:28
Мнения: 249
Местожителство: Варна
Или най-просто казано примерно:
Имаш 50л ракия х 65* алкохол=3250 алкохолни градуса, който делиш на желаните/примерно/ от теб 45* и получаваш, че ще имаш 72.2л на края. Като извадиш от 72.2л - 50л=22.2л вода трябва да добавиш.
Не забравяй, че температурите на ракията и водата трябва да са 20*С за да е точно измерването!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 14 Дек 2011, 20:16 
Offline
Аватар

Регистриран на: 05 Окт 2011, 21:19
Мнения: 46
С1.V1=С2.V2
където С1 е градуса,който имаме
V1 е обема в литри
С2 е градуса който искаме да получим
V2 е обема който ще се получи след разреждането
V2=C1.V1/С2
V2-V1=количество долята вода


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 14 Дек 2011, 20:29 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Дек 2011, 14:19
Мнения: 121
sasho написа:
A*B=C
C/D-B = E

A - Текущ градус
B - Текущо количество
C - Текущ общ градус в n литри
D - Желан градус
Е - Необходимо количество за доливане

В общи линии умножаваш каквото кол. имаш по градуса колкото ти покаже спиртомера, делиш го на желания градус и получаваш общо количество, от което изваждаж началното количество и получаваш колко трябва да долееш.

10 литра на 55 градуса искаш да ги направиш 50
10х55 = 550/50 - 10 = 1 литър вода
10 литра на 50 искаш да ги направиш 45
10х50 = 500/45 - 10 е тук вече има разлика че 500/45 е мааалко повече от 11
за какво са ви формули - мерите със спиртомера като слагате водата и виждате за какво става въпрос..


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 14 Дек 2011, 20:44 
Online

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 4458
Местожителство: София
малко математика за 5ти клас не е излишна...

_________________
O sancta simplicitas!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 14 Дек 2011, 20:56 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Дек 2011, 14:19
Мнения: 121
посочи къде е грешката, че аз принципно съм с основно образование


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 14 Дек 2011, 21:33 
Offline
Аватар

Регистриран на: 17 Окт 2011, 10:40
Мнения: 119
В конкретния случай имаш 500/45, което е 11.11, 45. Значи за да получиш 45 доливаш 1.11. Не виждам , къде е грешката? Даже в интерес на истината не говорим за градуси, а за о.б.%. Както и да е.......
Извън темата (или по темата за образувание) умножение и деление се учи в 4-ти клас. :)


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 14 Дек 2011, 21:40 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Дек 2011, 14:19
Мнения: 121
sasho написа:
В конкретния случай имаш 500/45, което е 11.11, 45. Значи за да получиш 45 доливаш 1.11. Не виждам , къде е грешката? Даже в интерес на истината не говорим за градуси, а за о.б.%. Както и да е.......
Извън темата (или по темата за образувание) умножение и деление се учи в 4-ти клас. :)

азбуката за умножение дали не беше втори клас, бе забравил съм
ами да разликата е незначителна, но в първия случай имаш 11, а във втория (чакай да взема елката) 11, 11
т.е. получава се малко отклонение, а да ви кажа честно като съм преливал горе-долу подобни количества
от 55 до 50 даже е необходимо малко повече от литър, дали различния състав на водата има някакво значение за намаляване на градусите?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 14 Дек 2011, 21:41 
Offline
Аватар

Регистриран на: 01 Окт 2011, 15:43
Мнения: 61
Здравейте колеги по хоби, опитах да направя таблица за автоматично изчисляване на водата, която трябва да се добави към ракията, за да се получи желания градус. Ще се радвам някой да я пробва и да сподели дали работи.
http://uploading.com/files/me14dbb6/izcisl_rakia.xml/


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 15 Дек 2011, 09:14 
Offline
Аватар

Регистриран на: 29 Мар 2011, 00:46
Мнения: 213
ilu6a написа:
малко математика за 5ти клас не е излишна...

Абе до кога ще го толерирате този "ilu6a", като няма кво да каже поне да не се бъзика....умко :lachtot: O sancta simplicitas!!!
Ето една проста табличка ...сигурно ще е от полза:


Прикачени файлове:
Коментар на файл: Разреждане на ракия
Gradus.JPG
Gradus.JPG [ 160.57 KiB | Прегледано 4720 пъти ]
Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 15 Дек 2011, 10:05 
Online

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 4458
Местожителство: София
plamm написа:
Абе до кога ще го толерирате този "ilu6a", като няма кво да каже поне да не се бъзика....умко :lachtot: O sancta simplicitas!!!
Ето една проста табличка ...сигурно ще е от полза:

Какво искаш да кажа?
10 на 60%-искаме да станат на 55% -добавяме 0,9л
10л на 55%-искаме да станат на 50% -добавяме 1л
10 на 50%-искаме да станат на 45% -добавяме 1,1л
10 на 45%-искаме да станат на 40% -добавяме 1,25л
10 на 40%-искаме да станат на 35% -добавяме 1,42л
Виж тези числа има ли ги в твоята таблица?-ми има ги!!!
Кое му е сложното на формулата,кой пък ме толерира(погледни 2009 как ме толерираха и Админа и Мода с предупреждения)...
В четвърти клас се мерят дължини на отсечки и се решават задчи ,а в 5-ти клас вече се ползват формули за същите!
Тази таблица ще си я носиш със теб ли?
Или ще я учиш наизуст?
Не е ли по лесно една опростена формула да ти е в главата и да я ползваш за секунди?

_________________
O sancta simplicitas!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 15 Дек 2011, 10:43 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1574
Местожителство: В.Търново
Темата е кръстена "Формула за ...", а не "Таблица за ..."
Не го приемайте като заяждане де.
В края на краищата всички смятаме, гласим , тъкмим, но на края забучваме спиртомера и проверяваме, нали ?
А нещо по въпроса за водата ? - Девин ? Чешмяна ? Трапезна/минерална ?
:megagrin:
Да разлая кучетата дет' се вика.

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 15 Дек 2011, 10:48 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: 06 Мар 2008, 20:30
Мнения: 911
Местожителство: София
Темата е дискутирана и преди. viewtopic.php?f=9&t=106&hilit=%D1%82%D0%BE%D1%87%D0%BD%D0%BE%D1%81%D1%82
Най-лесно е по "формулката" с алкохолния градус. Дава достатъчно точни резултати.

И стига с това толериране, че ми писна!

_________________
Обсъждане на действията на администратор/модератор е забранено!
Човекът е главна фигура в животновъдството.


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 24 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: lhristov, rosenn и 8 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима