Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Дата и час: 17 Апр 2014, 03:54

Часова зона: Европа/София [DST]




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 30 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 07 Яну 2012, 20:27 
Offline
Аватар

Регистриран на: 19 Дек 2011, 10:01
Мнения: 3
Чул съм от стари хора,че ако се сложи една лъжичка захар и 3 зрънца ориз в стъклена бутилка, то ще се газира. Някой да вземе отношение по въпроса. Или да предложи друг вариант.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 07 Яну 2012, 21:39 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Дек 2011, 14:19
Мнения: 121
за захар не знам, но за няколко зрънца ориз че се газирало и аз съм го чул това


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 11 Яну 2012, 22:02 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Яну 2009, 13:29
Мнения: 369
При прекаляване с ориза става опасно. Бутилките гърмят.

Познавам хора, които не смееха да влязат в мазето докато не изгърмя и последната бутилка. Няколко дни драскаха на един лист и брояха гърмежите.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 11 Яну 2012, 22:38 
Offline
Аватар

Регистриран на: 30 Сеп 2009, 20:19
Мнения: 475
Местожителство: Казанлък
Как се прави газирано вино ли? Питай wankata7108 ;)

_________________
Есть 100 способов сделать самогон!! Даже из табуретки!!

Остап Бендер


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 13 Яну 2012, 13:27 
Offline
Аватар

Регистриран на: 19 Юли 2011, 17:19
Мнения: 6
Свекъра на сестра ми правеше по този начин газирано вино, като го слагаше в бутилки от шампанско и тапите вързваше с тел. Резултата беше повече от приличен.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 13 Яну 2012, 14:46 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 4157
Местожителство: София
Skype: chereshokseldereia
Дано не засегна някой,но с тези методи какво се опитвате да постигнете -шампанско ли?
Подобна газировка със ориз ,захар и т.н. може само да направи така ,че да трябва да се консумира същата година ...
Наистина не разбирам...
Шампанско може да се пие по всяко време на деня,но тук такава култура липсва...
Обяснете моля.

_________________
O sancta simplicitas!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 13 Яну 2012, 15:50 
Offline
Аватар

Регистриран на: 09 Ное 2011, 09:54
Мнения: 135
Местожителство: Варна
Щях да питам,понеже не видях да има тема във форума за приготвяне на шампанско (не газирано вино) в домашни условия,но ще използвам тази.
На теория са ме учили на пасажерски кораби технологията на френското шампанско...първа ферментация както при вината...вторична в бутилката след добавяне на Liquore de tirage,ридлинг-всекидневно завъртане на ръка на бутилките до вертикално положение с гърлото надолу...след приключване на ферментацията гърлото се замразява,утайките събрани там се изтеглят,бутилката се запечатва отново...

Та сега ми е просто любопитно дали нещо подобно може да се осъществи в домашни условия...как може да се предизвика вторична ферментация?

Нека ilu6a или друг да сподели ако прави или знае нещо по въпроса...


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 13 Яну 2012, 15:54 
Offline
Аватар

Регистриран на: 27 Дек 2011, 10:35
Мнения: 140
Илиша,не липсва култура-липсват пари! :lachtot:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 13 Яну 2012, 17:11 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1503
Местожителство: В.Търново
Skype: victory_vt
Класическата технология в домашно изпълнение ще е трудно постижима, макар и възможна.
Газировката става по естествен път в бутилката поради продължаващ процес на ферментация, при това доста време - колкото по-дълго време, толкова по-фини мехурчета после ще даде виното.
За да се случи това - преди бутилирането се смесва виното с т.н. тиражен ликьор - смес от захари и дрожди и др. , бутилките са задължително с дебели стени ! :lol:
Използва се технологична тапа, бутилките се въртят периодично около оста си и същевременно лека полека се изправят докато накрая стигнат положение - с тапата надолу. Така в края на процеса утайките се събират върху технологичната тапа.
Този процес трае от 15 мес. до 3 год. в зависимост дали е от една или повече реколти основното вино.
Премахването на утайката (която си е изиграла ролята и вече не е нужна) става чрез бързо замразяване на гърлото на бутилката (за 10 мин.) Налягането в бутилката изхвърля утайката като същевременно виното остава в бутилката. Поставя се вече крайната тапа и бутилката се опакова. Преди това се прави дозаж - добавя се пак захар и вино, за да се постигнат определени параметри на виното като точните пропорции всеки производител ги крие.
Тъй че ... в домашни условия как ще го замразим това гърло - нямам си идея.
Това е класическата технология. Има и друга - резервоарна. Там газировката става в здрави резервоари в които протича ферментацията, бутилирането вече е с газирано вино без утайка. Даже ми се струва че би могла да е по-лесна за домашно изпълняние, разбира се в мини вариант.
Иначе с ориз и захар - отварянето после да е с каски :megagrin: :megagrin:

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 13 Яну 2012, 17:29 
Offline

Регистриран на: 01 Авг 2010, 12:31
Мнения: 89
Как се прави газирано вино ли ,ами простичко взема се вино и се газира, а шампанско със вино и ориз не става,към вино и ориз се добавя само печено пиле...а иначе за шампанско в домашни условия ..това домашно се пише само във Франция,Шампан,а ако все пак решите да си направите игриво винце тип шампанско най добрия начин е да си го купите българското шампанско е хубаво и струва 1,80 бутилката,което не изплаща само бутилката да не говорим за етикет,целофан ,тапа ,че и тел за тапата...а ако някой е прочел технологията на шампанското ще му трябват вино,захар,коняк,МАЯ за Шампанско и ..свободно време Най трудна за намиране е маята тук незаменима е маята на Фланкер FCD\да не се помайва и следващия път да почерпи ..една мая заради рекламата),FCD е всъщност мая за шампанско,работеща при висок алк градус и даваща пръхкава лесно отделяема утайка,а че често се ползва и за други цели спряла ферментация,трудна такава е друг въпрос..


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 13 Яну 2012, 18:41 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Юли 2011, 20:48
Мнения: 56
6-7 зрънца ориз в бутилката с вино и повишено внимание при отварянето и! :megagrin:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 14 Яну 2012, 00:53 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 4157
Местожителство: София
Skype: chereshokseldereia
!!!!!!!Извинявам се.

_________________
O sancta simplicitas!!!


Последна промяна ilu6a на 14 Яну 2012, 15:22, променена общо 3 пъти

Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 14 Яну 2012, 09:01 
Offline
Аватар

Регистриран на: 27 Дек 2011, 10:35
Мнения: 140
Има грешка,има и прошка.И аз трия.


Последна промяна ракиджия на 14 Яну 2012, 17:23, променена общо 1 път

Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 14 Яну 2012, 11:38 
Offline
Аватар

Регистриран на: 09 Ное 2011, 09:54
Мнения: 135
Местожителство: Варна
ракиджия написа:
Проблема с държавата ти е лесен- отиваш при Марин , отказваш се от България и се пръждосваш от където си дошъл.Относно форума - виж девиза му,това че са те поканили на масата,не значи като се напиеш,да драифаш на нея, още повече върху главите на сътрапезниците.Това показва не само липса на първите седем години !!!

:2thumbs: Много точно казано колега ракиджия,често чета форума и за първи път виждам такъв коментар от ilu6a,чийто мнения много уважавам,но тук малко "бушоните май са изгорели"...
ilu6a кажи нещо по темата,какво общо имат "мангалите" и към кого са насочени тия коментари!?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 14 Яну 2012, 15:20 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 4157
Местожителство: София
Skype: chereshokseldereia
абсолютно прави сте...!
Извинявам се и трия оная глупост...

_________________
O sancta simplicitas!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 30 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща

Часова зона: Европа/София [DST]


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 гост


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
cron
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима