Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Дата и час: 23 Юли 2014, 21:02

Часова зона: Европа/София [DST]




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 62 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4, 5  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 05 Авг 2008, 08:01 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Юли 2008, 15:34
Мнения: 13
Колеги отскоро открих този форум и за жалост вече трябва да се обърна с въпрос към КЛУБА НА ЗНАЕЩИТЕ. Допуснах груба грешка при варенето и сега ракията има дъх на загоряло - дайте съвети. Ще почерпя ако намери верно решение


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 05 Авг 2008, 23:28 
Offline
Аватар

Регистриран на: 05 Авг 2008, 23:23
Мнения: 4
и при мен ракията има мирис на загоряло, варих я без костилки, огъня не е бил силен, а мирише на загоряло
Някой ако може, нека сподели опит.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 05 Авг 2008, 23:53 
Offline
Администратор
Аватар

Регистриран на: 05 Май 2007, 13:45
Мнения: 1154
Местожителство: София
Пращината загаря, когато е гъста или огънят е прекалено силен. За да се възпрепятства загарянето, в казана се поставя цедка, която да поддържа слой течност над дъното:

Изображение

Състои се от две части, за да минава по-лесно през гърлото на казана.

_________________
Краят зависи от началото…
Манилий


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 07 Авг 2008, 10:40 
Offline
Аватар

Регистриран на: 05 Авг 2008, 23:23
Мнения: 4
А може ли да се направи нещо, когато вече е загоряло и ракията има такъв характерен мирис на загоряло.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 09 Авг 2008, 00:14 
Offline

Регистриран на: 29 Ное 2007, 13:21
Мнения: 11
само с ваглен


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 09 Авг 2008, 10:50 
Offline
Аватар

Регистриран на: 05 Авг 2008, 23:23
Мнения: 4
въглена се слага в ракията ли, може ли по-конкретно да обясните


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 09 Авг 2008, 12:24 
Offline
Администратор
Аватар

Регистриран на: 05 Май 2007, 13:45
Мнения: 1154
Местожителство: София
Използва се активен въглен, подобен на този в противогазите и кухненските адсорбери, работещи на затворен кръг.

Изображение (Уголеми картинката!)

За целта въгленът предварително се накисва в чиста вода и се насипва в тръба ø38 и дължина към 1-1,5m. По-дългият филтър е по-ефективен.

Изображение (Уголеми картинката!)

Дестилатът се преточва БАВНО през тръбата. Активният въглен изчиства ефективно всякакви миризми, включително и приятните аромати. Ако се използва за ракия, резултатът е сравнително безвкусно питие. За подобряване на аромата, филтратът впоследствие може да се смеси с незагоряла и нефилтрирана ракия.

Подходящ е активен въглен с размер на зърната 0,4-0,85mm. Адсорбиращата способност на въглена има определен ресурс и след насищането му, пълнежът трябва да се подмени. Може да се набави от филтри за аквариуми, филтри за кухненски адсорбери, магазини за химически реактиви и т.н.

_________________
Краят зависи от началото…
Манилий


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 15 Авг 2008, 10:38 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Юли 2008, 15:34
Мнения: 13
Колеги някой ще ми каже ли колко литра може да се пречисти с едно зареждане на филтъра. В един от руските форуми видях че загорялата ракия предварително трябва да се разреди до 30 градуса защото тогава ефекта от филтрирането е по-голям. Вече успях да открия магазин в който продават активен въглен и в началото на септември ще купя - питането е колко кила ще ми свършат работа.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 15 Авг 2008, 11:46 
Offline

Регистриран на: 07 Мар 2008, 19:28
Мнения: 77
Местожителство: разград
слагасе 1гр,до грам и половина на литър загоряла ракия бъркаш 5 дена след това филтроваш .активен въглен с означение (g) .здравеите колеги в форума


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 15 Авг 2008, 21:42 
Offline

Регистриран на: 11 Мар 2008, 17:46
Мнения: 13
КОЛЕГА НЕ ИСКАМ ДА ТЕ ПЛАША АЗ СЪЩО НЕ СЪМ МНОГО ВЕЩ НО ЗАГОРЯЛА РАКИЯ СЕ ОПРАВЯ САМО С ПИЕНЕ,,,,,,
ЗАПОЧВАШ С ЕДНА А ПОСЛЕ МИНАВАШ НА ЗАГОРЯЛАТА А ПО ДОБРЕ ЯРАЗДАЙ НА ПРИЯТЕЛИ ХА,ХА,ХА


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 17 Авг 2008, 19:25 
Offline
Аватар

Регистриран на: 05 Авг 2008, 23:23
Мнения: 4
аз съм сложил в моята ракия един активен филтър на прах, поръчах го от София, по-късно ще пиша резултата, но след 1-2 дена се усещаше промяна


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 17 Авг 2008, 19:54 
Offline

Регистриран на: 17 Авг 2008, 12:23
Мнения: 37
имах и аз една такава ама тежко загоряла нищо не помогна активен въглен коприва с корени ментови капки анасоново масло есенции 3преварки карамфил индииско орехче докато я изпихме :D при малко количество може да се сипе в друга джибра но да не е много та да развали и другата ракиа

_________________
ден да не ми се работи има ама ден да не ми се пие нема


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 19 Авг 2008, 15:14 
Offline

Регистриран на: 11 Юни 2008, 08:20
Мнения: 9
колеги нищо не помага да се махне миризмата от загоряла ракия
с активен въглен се премахват и хубавите аромати
един съвет:
купуваш 1-2 литра мастика /зависи колко ти е загоряла ракията/ и правиш нещо като анасолийка.
но се пие
пробвай с малко количество ракия и малко мастика


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 26 Авг 2008, 03:19 
Offline
Аватар

Регистриран на: 21 Авг 2008, 01:23
Мнения: 3
Местожителство: гр.Разград
Уважаеми колеги,форума е прекрасен,не разбирам обаче за какво са снимките на колони за изваряване на ракия.Ако си я докарал до колони-ще си имаш и технолог.Предлагам на вниманието ви домашен филтър,премахващ излишни миризми.Уговорката е ако има кисела жилка,предния ден се слага на 10л. ракия-1пакетче сода бикарбонат.И така- взема се бутилка от бира. изрязва се дъното.Въглени от казана или за барбекю,натрошават се максимално на дребно.Кварцов пясък-от Каолин Сеново.И в гърлото на бутилката слагаме чист парцал.Насипваме пясък-може и обикновен-3см.После измития въглен-3см.И така до горе.
Горе оставяме 5см.,където ще наливаме ракия.Прецеждаме ракията,ако не ни хареса,правим го втори път.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 26 Авг 2008, 10:19 
Offline

Регистриран на: 17 Авг 2008, 12:23
Мнения: 37
абе тоя филтьр ми се вижда нещо измислена работа :) аиде вьглена го приемам ама тоя пяськ ква роля играе :?: и между другото содата има почти подобни своиства като вьглена спрямо ракията :D

_________________
ден да не ми се работи има ама ден да не ми се пие нема


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 62 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4, 5  Следваща

Часова зона: Европа/София [DST]


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: Нали ми е гот и 3 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима