Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 14 Фев 2016, 05:45

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 13 мнения ] 
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 05 Сеп 2012, 21:12 
Offline
Аватар

Регистриран на: 16 Авг 2012, 07:08
Мнения: 7
Моля, пояснете ми има ли смисъл да се слагат дрожди култивирани, ензими и активатори съответно във гроздова и плодова мъст. Пояснете ми и по принцип как се прави това и в какви дози.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 05 Сеп 2012, 21:20 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: 06 Мар 2008, 20:30
Мнения: 953
Местожителство: София
Има смисъл! Защо и как е обяснено в доста теми.

_________________
Обсъждане на действията на администратор/модератор е забранено!
Човекът е главна фигура в животновъдството.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 06 Сеп 2012, 11:14 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1663
Местожителство: В.Търново
Една цяла наука не може да се изкаже с две думи, но за да ти улесня живота - ето ти синтезирано моето мнение от гледна точка на любителя вино- и алкохоло- производител :

1. Ферментацията на захаросъдържащи материали се получава благодарение на дрождите - било то такива които се съдържат в самите плодове, било то специално селектирани и отглеждани с цел да се подобрят някои показатели на процеса и от там да се подобри крайния продукт.
2. Защо трябва да се сулфитира ? Защото това е най-лесния и най-добрия начин за унищожаване на всякаква микрофлора - диви дрожди, плесени, бактерии - които се съдържат в плодовете. Може ли другояче ? Може - примерно с пастьоризиране (заваряване на кашата) и после охлаждане - но се променя вкуса, особено ако е за вино.
3. Защо се налага след сулфитирането да посеем с дрожди - първо защото току що сме убили дивите и второ защото културните ще ни дадат преимущества като по-бърза ферментация, повече аромати и то такива каквито сме целили да получим, повече алкохол (коефициента им на преобразуване е по-голям), стабилна ферментация при влошени условия (голям натрупан алкохол, ниски температури), гарантирано приключване докрай на ферментацията.
4. Нужно ли е да се добавя активатор преди и по време на ферментацията - и да и не. Не е фатално и без активатор, но е желателно. Активаторът е смес от минерали необходими за развитието на дрождите. Без тях има опасност в един момент, особено при предозиране с дрожди или при много бурно развитие - да се изчерпят минералите и дрождите да започнат да измират , след което замирисва на сероводород (запъртъци) и започва една борба ...
5. ЯМКФ - (за вино) - добавянето на бактерии за ябълчно-млечнокисела ферментация - това е по желание и то само ако си успял да добуташ виното до този етап.
6. Ензими за виното не се наемам да коментирам, не са задължителни. Има и други интересни похвати за подобряване на вкуса и аромата - студена мацерация примерно : след премахването на чепките и смачкването следва сулфитиране и заедно с него - охлаждане до темп. под 8-9 гр. (бутилки с лед) и така се задържа колкото може по-дълго , следва стопляне до 20гр. и посяване с дрожди и стартира ферментацията.
7. Ползите от сулфитирането не свършват само преди ферментацията. Вината в които е ползвано то остават по-дълго здрави, устойчиви са на оцетно вкисване и т.н.

За бира и зърнен алкохол - без дрожди пък изобщо няма как да стане. Единствено изключение правят едни белгийски бири в които умишлено се търси ферментация с диви дрожди + млечнокисели бактерии.

Според мен за любителски цели за вино и ракия са достатъчни поне сулфитиране, културни дрожди, активатори, мацерация - и после няма да се оттървеш от гости :)

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 27 Окт 2015, 23:38 
Offline
Аватар

Регистриран на: 24 Окт 2015, 00:06
Мнения: 61
Браво!
Безкрайно подробно обяснен процес в няколко точки как да направи човек вино!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 28 Окт 2015, 21:55 
Offline
Аватар

Регистриран на: 06 Ное 2013, 19:29
Мнения: 86
А какво става, ако се добавят култивирани дрожди без да се изтребят дивите? :? В смисъл - културните ще оцелеят ли за да изкарат ферментацията до край?

_________________
Откакто човечеството е измислило ракията, всички други форми на благодарност са отпаднали! Даже финикийските знаци са минали на заден план!


Последна промяна NESTI на 28 Окт 2015, 22:00, променена общо 1 път

Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 28 Окт 2015, 21:56 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5276
Местожителство: София
Нищо...все едно не си сложил.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 28 Окт 2015, 22:05 
Offline
Аватар

Регистриран на: 06 Ное 2013, 19:29
Мнения: 86
ilu6a, току що направих тази глупост :datz:
Заложих повторно материал по тази технология:
Цитат:
Ето тук Alambik разказва за този метод viewtopic.php?f=8&t=55&p=781#p781
Хрумна ми идея за подобряване на този метод, да се спести слагането на мая:
Преди варенето гроздовата джибра се прецежда, в казана се слага само течност, а оцедените шлюпки се запазват.
След приключване на варенето докато казана е горещ, се добавя 20кг. захар на 100л. винаса. Високата температура и киселините във винасата ше спомогнат за пълното разпадане на захарозата на фруктоза и глюкоза.
След като изтине материала 25-28гр. се добавят и оцедената джибра. В нея ще има все още живи дрижди, от който ше са останали само културните и те ще предизвикат повторната ферментация. :prost:

Активирах дрождите и ги добавих. Тръгна доста бурна ферментация, но температурата на мъстта е около 30*С. Не знам, обаче какво ще стане когато материалът поизстине а и на кои дрожди да благодаря ако все пак ферментацията вземе та завърши успешно. Или да не се надявам? :?

_________________
Откакто човечеството е измислило ракията, всички други форми на благодарност са отпаднали! Даже финикийските знаци са минали на заден план!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 28 Окт 2015, 22:37 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5276
Местожителство: София
Когато сав по-голямо количество внесените културни дрожди въпреки ,че не е сулфитирано те ще вземат превес в този случай.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 28 Окт 2015, 22:51 
Offline
Аватар

Регистриран на: 06 Ное 2013, 19:29
Мнения: 86
Ха дано. На бидон с 50-60 кг мускатови джибри хакнах по едно пакетче МУСКАТОВИ култивирани дрожди с активатор. За първи път ползвам такива- някакви отзиви? Дават ги за 100 кг. джибри.
Това достатъчно "в по-голямо количество" ли е?

_________________
Откакто човечеството е измислило ракията, всички други форми на благодарност са отпаднали! Даже финикийските знаци са минали на заден план!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 28 Окт 2015, 22:55 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5276
Местожителство: София
ПРедполагам че ще вземат превес...

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 28 Окт 2015, 22:56 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Фев 2012, 09:39
Мнения: 490
Местожителство: София
NESTI написа:
...хакнах по едно пакетче [color=#FF0000]МУСКАТОВИ[/color] култивирани дрожди с активатор...


Това е нещо ново за мен. Може ли пример? Снимка? Фирма? Цена?

_________________
Цитат: "Ракия и блус за някои това е ужасен вкус!!!
Тия които разбират от ракия и Блус са хора с вкус!!!
:zauf2: :saufen: :zauf2:"


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 28 Окт 2015, 23:20 
Offline
Аватар

Регистриран на: 06 Ное 2013, 19:29
Мнения: 86
Ох, чакай, че Илийката ме притесни. Ходих да нагледам мат'ряла. Не знам питомни ли са, диви ли са или щото са мускатови, но дрождите работят та пушек се вдига. А такъв силен аромат на мускат се носи....нямате си на идея. На всичкото отгоре тези джибри ги заливам с озахарена винаса за втори път. Господ здраве да им дава на колегите, дето ме светнаха на този номер.
Сега ще сляза пак за пакетчето на мускатовите дрожди и ще ти го опиша, че не ми се качват снимки.

_________________
Откакто човечеството е измислило ракията, всички други форми на благодарност са отпаднали! Даже финикийските знаци са минали на заден план!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 28 Окт 2015, 23:43 
Offline
Аватар

Регистриран на: 06 Ное 2013, 19:29
Мнения: 86
Това са мускатовите дрожди, но снимката изглежда е големичка и не ще да се качи тук.
http://prikachi.com/images.php?images/164/8433164D.jpg
На гърба пише:
Специален френски щам дрожди за бели мускатови вина.
Цената беше около 2,50 лв.

_________________
Откакто човечеството е измислило ракията, всички други форми на благодарност са отпаднали! Даже финикийските знаци са минали на заден план!


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 13 мнения ] 

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 гост


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
cron
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима