Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Дата и час: 22 Сеп 2014, 09:10

Часова зона: Европа/София [DST]




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 3 мнения ] 
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 05 Сеп 2012, 21:12 
Offline
Аватар

Регистриран на: 16 Авг 2012, 07:08
Мнения: 7
Skype: 59mjkxn
Моля, пояснете ми има ли смисъл да се слагат дрожди култивирани, ензими и активатори съответно във гроздова и плодова мъст. Пояснете ми и по принцип как се прави това и в какви дози.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 05 Сеп 2012, 21:20 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: 06 Мар 2008, 20:30
Мнения: 910
Местожителство: София
Има смисъл! Защо и как е обяснено в доста теми.

_________________
Обсъждане на действията на администратор/модератор е забранено!
Човекът е главна фигура в животновъдството.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 06 Сеп 2012, 11:14 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1554
Местожителство: В.Търново
Skype: victory_vt
Една цяла наука не може да се изкаже с две думи, но за да ти улесня живота - ето ти синтезирано моето мнение от гледна точка на любителя вино- и алкохоло- производител :

1. Ферментацията на захаросъдържащи материали се получава благодарение на дрождите - било то такива които се съдържат в самите плодове, било то специално селектирани и отглеждани с цел да се подобрят някои показатели на процеса и от там да се подобри крайния продукт.
2. Защо трябва да се сулфитира ? Защото това е най-лесния и най-добрия начин за унищожаване на всякаква микрофлора - диви дрожди, плесени, бактерии - които се съдържат в плодовете. Може ли другояче ? Може - примерно с пастьоризиране (заваряване на кашата) и после охлаждане - но се променя вкуса, особено ако е за вино.
3. Защо се налага след сулфитирането да посеем с дрожди - първо защото току що сме убили дивите и второ защото културните ще ни дадат преимущества като по-бърза ферментация, повече аромати и то такива каквито сме целили да получим, повече алкохол (коефициента им на преобразуване е по-голям), стабилна ферментация при влошени условия (голям натрупан алкохол, ниски температури), гарантирано приключване докрай на ферментацията.
4. Нужно ли е да се добавя активатор преди и по време на ферментацията - и да и не. Не е фатално и без активатор, но е желателно. Активаторът е смес от минерали необходими за развитието на дрождите. Без тях има опасност в един момент, особено при предозиране с дрожди или при много бурно развитие - да се изчерпят минералите и дрождите да започнат да измират , след което замирисва на сероводород (запъртъци) и започва една борба ...
5. ЯМКФ - (за вино) - добавянето на бактерии за ябълчно-млечнокисела ферментация - това е по желание и то само ако си успял да добуташ виното до този етап.
6. Ензими за виното не се наемам да коментирам, не са задължителни. Има и други интересни похвати за подобряване на вкуса и аромата - студена мацерация примерно : след премахването на чепките и смачкването следва сулфитиране и заедно с него - охлаждане до темп. под 8-9 гр. (бутилки с лед) и така се задържа колкото може по-дълго , следва стопляне до 20гр. и посяване с дрожди и стартира ферментацията.
7. Ползите от сулфитирането не свършват само преди ферментацията. Вината в които е ползвано то остават по-дълго здрави, устойчиви са на оцетно вкисване и т.н.

За бира и зърнен алкохол - без дрожди пък изобщо няма как да стане. Единствено изключение правят едни белгийски бири в които умишлено се търси ферментация с диви дрожди + млечнокисели бактерии.

Според мен за любителски цели за вино и ракия са достатъчни поне сулфитиране, културни дрожди, активатори, мацерация - и после няма да се оттървеш от гости :)

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 3 мнения ] 

Часова зона: Европа/София [DST]


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 18 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима