Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Дата и час: 19 Апр 2014, 14:55

Часова зона: Европа/София [DST]




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 95 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4, 5 ... 7  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие: Рандеман
МнениеПубликувано на: 25 Ное 2008, 18:10 
Offline

Регистриран на: 25 Ное 2008, 17:55
Мнения: 6
Здравейте специалисти. Нов съм в зананята и във форума, но затова много жаден. Можете ли да ми кажете в какъв диапазон мога да очаквам количеството ракия от различни материали / грозде, джибри, сини сливи, джанки, кайсии, праскови и пр./ Благодаря предварително.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 27 Ное 2008, 10:43 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1871
Местожителство: Varna
От 1кг. захар по принцип трябва да се получи около 1 л. 40-45 градусова ракия. Зада преври 1кг. захар трябват 4 л. вода зада се получи 20% разтвор на захар, общо водата и захарта са 5 л. разтвор. Следователно от 5 л. чисти гроздови джибри с 20% захарност трябва да се получи 1 л. ракия 40-45 градуса.

http://drink.dax.ru/samogon/sam_03.shtml

От сайта съм превел таблицата


Вид на материала 1кг. - спирта л. / водка* л.


Нишесте - 0,72 / 1,52
ориз - 0,59 / 1,25
Захар - 0,51 / 1,10
Пшеница - 0,43 / 0,92
Овес - 0,36 / 0,90
Ръж - 0,41 / 0,88
Просо - 0,41 / 0,88
Грах - 0,40 / 0,86
Ечемик - 0,34 / 0,72
Картофи - 0,11 - 0,18 / 0,35
Грозде - 0,09 - 0,14 / 0,25
Захарно цвекло 0,08 - 0,12 / 0,21
Круши - 0,07 / 0,165
Ябълки - 0,06 / 0,14
Вишни - 0,05 / 0,121
* - под водка се разбира 40% спиртен разтвор

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Последна промяна petiomalchev на 09 Юли 2009, 20:53, променена общо 1 път

Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 27 Ное 2008, 19:12 
Offline

Регистриран на: 25 Ное 2008, 17:55
Мнения: 6
еййй, мерси много Петьо. Значи, ако имам 100кг грозде 20захарни градуса и добавя още 10кг захар трябва да получа 30-35л 45 градуса ракия , нали?


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 27 Ное 2008, 20:13 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1871
Местожителство: Varna
Да но на 10 кг. захар трябва да сложиш 10 пакетчета лимонтозу и 40 л. вода зада стане общата захарност на материала 20 %.
Такива резултати се получават ако не згрешиш някаде при приготвянето, ферментацията, определяне на момента на спиране на ферментацията и варенето.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 27 Ное 2008, 21:32 
Offline
ССМ

Регистриран на: 09 Мар 2008, 21:44
Мнения: 240
Местожителство: Plovdiv
:lol: :lol: :lol: Ама сте сладури!!! Като сложиш на 100 кг. грозде с 20% захари, 10 кг. захар, следва, че захарите ще станат 30% и материала може и да не заферментира! Материала ти по най-груби сметки ще трябва да стане 15 об.%, което да ти кажа честно е много трудно! Затова си извари виното, а после си залей джибрата с 20 кг. захар и вода или винаса, както искаш! Не се лакомете, не става така със 100 кг. материал-40 литра "домашна" ракия!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 29 Ное 2008, 07:28 
Offline

Регистриран на: 25 Ное 2008, 17:55
Мнения: 6
защо alambik? 100кг 20градуса захарни + още 10кг захар + 30 литра вода правят точно 21.4захарни градуса, които теоретично трябва да дадат 35литра 50градусова ракия, или 1750 градуса, като махнем загуби да кажем 15% - получаваме 1487градуса, минус патоки примерно 7литра 25 градусови, получаваме 29 литра 45градусова ракия. аз не съм специалист в ракиджийството, но смятам че сметките са такива, нали?


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 29 Ное 2008, 18:04 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1871
Местожителство: Varna
alambik написа:
:lol: :lol: :lol: Ама сте сладури!!! Като сложиш на 100 кг. грозде с 20% захари, 10 кг. захар, следва, че захарите ще станат 30% и материала може и да не заферментира!

Писал съм че трябва да се добави и 40 л. вода. Ако объркаш нещо може и 10л. да не изкараш. Аз лично преди две години забърках 100кг. каисии и 15 кг. захар и извадих 13л. ракия / и мая и лимонтозу сложих ама няма /.
Пък какви сладури ставаме след 300 гр. ракия :wink: :wink: :wink:

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Последна промяна petiomalchev на 22 Дек 2008, 17:29, променена общо 1 път

Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 22 Дек 2008, 17:18 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1871
Местожителство: Varna
Вчера варихме ракия с един приател резултатите са следните:

Аз - заложих - 8 кофи гроздови джибри /сока беше изцеден за вино/ 30кг. захар
- излязоха - 30л. 50 градуса ракия и 10л. парцуца

Той - заложи - 150 кг. грозде 10кг мед и 5л. спирт
- излязоха - 30л. 60 градуса ракия и 10л. парцуца

Парцуцата е отделена когато алкохолният градусана ракията която тече падна на 40.

Добрите резултати са постигнати благодарение на www.rakiyata.com за това го посещавайте редовно. :P :lol: :wink:

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 22 Дек 2008, 19:45 
Offline
ССМ

Регистриран на: 09 Мар 2008, 21:44
Мнения: 240
Местожителство: Plovdiv
Охххххххххх. Добре, с водата става ама нали ви писах, по-добре виното и после заливката, освен ако не гоните един казан с голям обем! И стига с тези градуси за спиране на ракийката, всичко е опитване, там на казана, на чучура, затова се събират повечко приятели около казана, че да се разбере кога да се спре!!! :D :D :D Всяка ракия си е индивидоална, но се спира около 45-47, след 50 града се започва разреждане на око до 30 и опитване!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 24 Дек 2008, 11:56 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1871
Местожителство: Varna
Добре другият път спирам на 50, а от 50 до 40 в друг съд разреждам опитвам ако става я добавям към останалата ако не към парцуцата. Или трябва да взема две пиянки да я опитват защото все ходя на казана с колата.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 08 Фев 2009, 09:33 
Offline
ССМ

Регистриран на: 09 Мар 2008, 21:44
Мнения: 240
Местожителство: Plovdiv
Точно така! Някой път може ракията да е остра, а патока мек, тогава се прибавя малко паток и се опитва за да я омекоти!
Пиянки около казана-НЕ, но приятели мераклии ракиджии-ДА. Така ще импровизирате дегустация, но да не са пили, пушили и яли преди това и на чист въздух, а не в ракиджийницата и като минат ден-два ще се отвори още повече! :D :D :D


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 09 Юли 2009, 19:13 
Offline

Регистриран на: 04 Юли 2009, 20:56
Мнения: 39
petiomalchev написа:
От 1кг. захар по принцип трябва да се получи около 1 л. 40-45 градусова ракия. Зада преври 1кг. захар трябват 4 л. вода зада се получи 20% разтвор на захар, общо водата и захарта са 5 л. разтвор. Следователно от 5 л. чисти гроздови джибри с 20% захарност трябва да се получи 1 л. ракия 40-45 градуса.

http://drink.dax.ru/samogon/sam_03.shtml

От сайта съм превел таблицата


Вид на материала 1кг. - спирта л. / водка* л.


Нишесте - 0,72 / 1,52
ориз - 0,59 / 1,25
Захар - 0,51 / 1,10
Пшеница - 0,43 / 0,92
Овес - 0,36 / 0,90
Ръж - 0,41 / 0,88
Просо - 0,41 / 0,88
Грах - 0,40 / 0,86
Ечемик - 0,34 / 0,72
Картофи - 0,11 - 0,18 / 0,35
Грозде - 0,9 - 0,14 / 0,25
Захарно цвекло 0,08 - 0,12 / 0,21
Круши - 0,07 / 0,165
Ябълки - 0,06 / 0,14
Вишни - 0,05 / 0,121
* - под водка се разбира 40% спиртен разтвор




Колега, не се обиждай, но като привеждаш тази таблица за сравнение, не ти ли прави впечатление нещо. Излиза че всички зърнени култури дават 3 дори 4 пъти повече спирт от гроздето.
Поне на мен ми звучки адски нелепо...
Това откъде са го измислили руснаците, нямам представа, но наистина звучи нелепо.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 09 Юли 2009, 20:51 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1871
Местожителство: Varna
Така е прав си. Правил съм ракия от грозде занм че от 4-5 кг. грозде в зависимост от захарноста се получава един литър 40-45ал/гр ракия това съответства по таблицата, от захар също е вярно, НО от зърно не съм правил така че немога да ти дам отговор на въпроса, прочети из форума и ще видиш че процеса за производство на спирт от зърнени култури не е прост но за сметка на това продължителен. И затова се доверявам на сляпо на братушките.
Нишастето в зърнените култури под въздеиствието на ензими се разгражда до захари а след това дрождите правят алкохол.
Според мен таблицата не е нагласена но това могат да го докажат колегите с опит в производството на спирт от зърно.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 09 Юли 2009, 21:30 
Offline
Аватар

Регистриран на: 19 Юни 2009, 13:11
Мнения: 731
Местожителство: Горна Оряховица
За гроздето petiomalchev е прав 20% захарност или иначе казано 1кг грозде отговаря на 200 грама захар. Пет пъти по малко добив от единица материал. Аз също не съм работил със зърнени храни но именно те се използуват за получаване на спирт.От книгите знам че академик Лебедев е правил каучук от спирт (това е било след октомврийската революция).От 11 тона картофи са получавали 1 тон спирт и чрез органичен синтез изкуствен каучук.И до ден днешен руските студенти възкликват "да се развали толкова много спирт". :D


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 09 Юли 2009, 21:39 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1871
Местожителство: Varna
С добри ензими и стриктно спазване на процеса може и да е вярна таблицата.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 95 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4, 5 ... 7  Следваща

Часова зона: Европа/София [DST]


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 11 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима